hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Radu Stefan-Valentin YO7SR

Nini Vasilescu YO3CCC

Nu imi aduc aminte daca l-am italnit pe la vreun eveniment (intalnire intre readioamatori) pe Stefan YO7SR. Intr-o discutie telefonica pe care am avut-o cu Marian YO7CKP, printre altele, l-am intrebat pe care radioamator din Craiova mi l-ar recomanda ca sa port o discutie cu el despre activitatea lui ca radioamator si imediat mi-a dat toate datele (numar de telefon, adresa de e-mail) a lui Stefan YO7SR, bineinteles, dupa ce a vorbit cu el la telefon. Evident, ca in cel mai scurt timp l-am sunat pe Stefan YO7SR, a fost de acord si a urmat ceva ce nu am intalnit pana acum. Dupa ce i-am trimis intrebarile, la numai cateva ore am si primit raspunsurile. Asa ceva nu am mai patit pana acum. Este pentru prima data. Hi!

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO7SR: M-am nascut la data de 23 februarie 1982 in Municipiul Craiova judetul Dolj.

YO3CCC: Cum si cand ati aflat despre undele radio?

YO7SR: Am aflat despre radio de la unchiul meu, Doru, ofiter de transmisiuni si radioamator cu idicativul YO7LGI. Inca de mic copil mergeam in vizita la unchiul meu si de fiecare data ma intrebam oare ce fac atatea aparate si la ce sunt de folos. Dupa una din vizitele facute in anul 2005, cu ocazia aniversarii zilei unchiul meu, l-am rugat sa ma ajute sa inteleg fenomenul si decenu, sa devin radioamator. Vazandu-ma destul de interesat, m-a redirectionat spre Radioclubul YO7KAJ unde l-am intalnit pe domnul Marian Trincu YO7CKP. Primele legaturi radio au fost facute sub indrumarea lui Miti YO7CKP.

YO3CCC: Dar despre radioamatori?

YO7SR: Despre radioamatori am inceput sa aflu de la Miti YO7CKP dar si din cautarile pe care le-am facut pe internet citind cu placere povestile acestora in diferitele DX-peditii. Cea mai impresionata DX-peditie a fost cea in Insula Peter 1 pe care si azi mi-o amintesc cu placere. Din pacate la acel moment nu aveam indicativ de radioamator si inca mai sper ca aceasta expeditie sa se repete si sa o bifez in logul personal.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO7SR: Radioamator am devenit in vara anului 2006. Nefiind suficient de bine pregatit pentru a sustine examenul de radioamator in sesiunile ordinare ce se organizeaza in primavara am ales sa sustin examenul intr-o sesiune extraordinara. Singura sesiune disponibila era in Municipiul Fetesti, judetul Ialomita. Din dorinta de a deveni cat mai repede radioamator am hotarat sa ma urc in tren si sa sustin examenul la Fetesti. Cu toate ca drumul a fost lung si obositor, fiind nevoit sa ma trezesc foarte devreme, am reusit sa trec cu brio si sa obtin certificatul de radioamator. In urma demersurilor facute la ANCOM am obtinut indicativul YO7MGG.

YO3CCC: Cand ati schimbat indicativul?

YO7SR: Din anul 2006 si pana in anul 2017 am avut indicativul YO7MGG cu care am participat in numeroase competitii nationale si internationale dar si sa strang un total de 283 de entitati DXCC. De mentionat este faptul ca in anul 2008 am sustinut examenul pentru clasa a II-a iar in toamna anului 2016 am sustinut si absolvit examenul pentru clasa I. In anul 2017 am hotarat sa imi schimb indicativul pentru ca cel actual era destul de greu de utilizat in concursurile de telefonie. Astfel, in primavara anului 2017 am solicita si obtinut indicativul YO7SR, indicativ pe care il folosesc si in prezent. De-a lungul timpului am ultilizat si alte indicative in diferite concursuri cum ar fi: YO7KAJ, YO7KJX, YQ7M, YP7A, YP1WFF/P (#YOFF-420), YR7WFF.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

YO7SR: Primul meu transceiver a fost un Kenwood TS-430S cu care am facut si primul concurs in Campionatul National de Telefonie in anul 2017. Asa cum amintit mai sus, cu ajutorul radioamatorilor craioveni am inceput sa imi construiesc si alte echipamente ce imi erau de folos. Ulterior am cumaprat un ICOM IC-718 acesta fiind inlocuit dupa cateva luni de zile cu un YAESU FT-1000MP. De-a lungul timpului am avut mai multe transceivere: Kenwood TS-590S, ICOM IC-756PROII, ICOM IC-775DSP2, ELECRAFT K3. In prezent folosesc un ICOM IC-7700, ICOM IC-7300, KENWOOD TS-590SG si un YAESU FT-817.

YO3CCC: Dar antene?

YO7SR: Prima antena la bloc, unde locuiam cu parintii, a fost un dipol 2x20m pozitionat intre doua blocuri cu 4 etaje. Ulterior am instalat si o antena verticala pe 4 benzi, ECO AVT-4, folosita de la 40m la 10m. In anul 2016 am fost nevoit sa imi dau jos antenele de pe bloc pentru ca vecinii mi-au facut o notificare la Asociatia de proprietari, iar membrii asociatiei au decis ca antenele sunt instalate ilegal si m-au somat sa le dau jos. Tot raul a fost spre binele meu pentru ca in anul 2017 am inceput un nou proiect radio intr-o zona rurala, o casa a bunicilor, unde si azi imi desfasor activitatea de radioamator. Am inceput instalarea unui pilon de 18m pe care am instalat un YAGI cu 11 elemente pentru benzile de 10m,15m si 20m. Am instalat o antena verticala fullsize pentru banda de 40m ce a fost inlocuita cu un 4SQ. Am instalat un dipol in forma de Inverted V pentru 80m si un Inverted L pentru 160m. De asemenea, am instalat si un YAGI cu 5 elemente pentru banda de 6m dar si alte antene pe care le folosesc in diferite concursuri.

YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?

YO7SR: Stiu telegrafie iar in momentul de fata am constatat ca o mare parte din entitatile DXCC sunt confirmate in acest mod.

YO3CCC: Unde, cum si cand ati invatat telegrafie?

YO7SR: Telegrafie am invatat singur cu ajutorul programelor ce se instaleaza pe calculator dar si a diferitelor lectii ce le-am obtinut de pe internet. Neavand un profesor sau un indrumator, invatarea telegrafiei a durat destul de mult, cateva luni de zile, iar dupa aproape un an am avut curaj sa emit in telegrafie si sa fac primele legaturi radio. Invatarea telegrafiei m-a ajutat foarte mult in lucrul DX unde am reusit sa strang o serie de entitati DXCC.

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO7SR: Participarea in concursuri a fost inca din primul moment in care am obtinut indicativul de radioamator. Prima mea experienta a fost in Campionatul National de Telefonie in anul 2007. Tot in anul 2007 a fost si prima participare in CQ WW SSB. Din 2008 au inceput sa apara si primele rezultate ca junior, in concursul YO DX am obtinut locul 3. De-a lungul timpului am participat la numeroase Concursuri nationale si internationale in care am obtinut cateva rezultate notabile cum ar fi:
- Locul 2 WORLD la IARU HF 2017 – categoraia SOAB SSB – Low power;
- Locul 1 la European HF Championship 2021 – categoria SOAB SSB – Low power;
- Locul 2 la Russian DX 2019 – categoria SOAB SSB – Low power, CQ-M;
- Locul 3 – categoria SOAB SSB – Low power, dar si:
- Locul 1 la categoria Seniori in Campionatul National Telefonie din anul 2021.
O parte din rezultatele obtinute se regasesc si in diplomele atasate.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO7SR: Primii radioamatori pe care i-am cunoscut au fost Doru YO7LGI si Miti YO7CKP. Dupa ceva timp am inceput sa cunosc o mare parte din radioamatorii din Craiova si aici as vrea sa amintesc de: Telu YO7BGA, Victor YO7DO, Serge YO7SG, Schmidt YO7VS, Emil YO7VJ si multi altii. Faptul ca sunt inginer IT m-a ajutat foarte mult sa cunosc noi radioamatori pentu ca fiecare avea nevoie de a face ceva la calculator. Cunoscand noi radioamatori m-a ajutat sa inteleg foarte bine fenomenul dar si sa imi construiesc primele echipamente de care aveam nevoie pentru a iesi in eter. Primul transmach dar si primul amplificator de putere au fost realizate cu ajutorul lui Telu YO7BGA. Prima sursa de alimentare pentru un transceiver a fost facuta cu ajutorul lui Victor YO7DO, lucrare cu care am participat la Campionatul National de Creatie Tehnica unde am castigat medalie de aur. Cu Serge YO7SG am legat o frumoasa prietenie si care imi ofera un sprijin extraordinar de fiecare data cand am nevoie.

YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO7SR: In portabil am lucrat prima data de la Eugen YO2QC (SK) de unde am si facut primul concurs de UUS. De asemenea, in anul 2012, am participat la IARU 6m si implicit la Memorial YO7VS, de pe Varful Urdele – Judetul Gorj, unde am obtinut rezultate foarte bune. Tot atunci am lucrat si cu indicativul YR7WFF. Notabile au fost si participarile din CQ WPX si CQ WW in banda de 80m SSB care au fost facut in sistem de portabil cu o antena spiderbeam de 18m. Rezultatele obtinute la cele doua concursuri internationale mi-au adus si titlul de Maestru al Sportului.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO7SR: Sunt pasionat de QSL-uri inca de la primele legaturi radio si cu mare bucurie primesc si azi QSL-uri pe care le si confirm. In prezent am reusit sa confirm 317 de entitati DXCC in QSL. Totodata am reusit sa indeplinesc conditiile pentru 9BDXCC si 1500 DXChalenge cu peste 1600 de QSO-uri confirmate.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?

YO7SR: Planurile de viitor sunt mari si imi doresc ca in viitorul apropiat sa imi imdeplinesc o parte din proiectul meu. Am reusit sa creionez un proiect personal prin care sa reazlizez un amplasament radio cu multe antene si echipamente performante pentru a putea deveni competetiv la cele mai importante concursuri si la cele mai grele categorii de participare. Site-ul proiectului este in lucru si sper ca in curand sa fie gata. Sistemul de antene este complex si necesita o investitie considerabila asa ca proiectul o sa fie de durata.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO7SR: Modurile digitale nu ma atrag insa am reusit sa fac aproximativ 10 QSO-uri doar pentru a experimenta. Personal consider ca aceste moduri digitale, in special cele noi, nu imi ofera satisfactia care mi-o ofera modurile clasice.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 30-3-2022

2382

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact