Să facem cunoștință cu Almași Nicolae (Nicu) YO7HUZ
Nini Vasilescu YO3CCC
Nu îmi mai aduc aminte când l-am cunoscut pe dl. Nicu YO7HUZ, dar ce mi-a rămas în minte au fost numeroasele întalniri de Sf. Ilie, organizate de dânsul, unde la foarte multe am participat și eu și am fost foarte multumit de aceeastă întalnire anuală între radioamatori. Țin ca să îi mulțumesc și pe aceeastă cale pentru aceeste frumoase momente.
YO3CCC: Data și locul nașterii?
YO7HUZ: M-am născut pe 3 aprilie 1955, în orașul Râmnicu Vâlcea.
YO3CCC: Cum și când ați aflat despre undele radio?
YO7HUZ: Am aflat despre undele radio la orele de fizică din școala generală și de la cercul de radioamatorism de le Clubul Copiilor din Râmnicu Vâlcea.
YO3CCC: Dar despre radioamatori cand ați aflat?
YO7HUZ: Am aflat despre radioamatori din anii adolescenței când mai mergeam pe la Clubul Sportiv „Voința” care avea sediul în parcul „Zăvoi” din Râmnicu Vâlcea unde era și o secție de radioamatorism, de fapt era chiar Radioclubul Județean.
YO3CCC: Cand ați devenit radioamator? Ați fost mai întai receptor și apoi ați devenit radioamator de emisie?
YO7HUZ: Am devenit radioamator în anul 2007 încurajat de Lică Marghiolu (Lee) YO7GWA care ne-a ajutat, pe mine și pe câțiva cercetași din filiala „Cercetașii României” din Râmnicu Vâlcea să participăm la reuniunea mondială a cercetașilor prin unde radio cunoscută ca JOTA – Jamboree to the Air. Am lucrat de la Sala Sporturilor, în demisol, de la Clubul „Chimia” Râmnicu Vâlcea. Însă o contribuție decisivă a avut-o Adi Jidoveanu YO7HKR care în calitate de specialist radio la ABA „Olt” organiza examene la Râmnicu Vâlcea și atunci, în 2007, a propus și o secțiune a concursului și pentru radioamatori (între care a fost și el, Hi!). Și atunci, eu și înca câțiva cercetași am devenit și radioamatori. Între timp am susținut si examenul pentru cl. a II-a.
YO3CCC: Ați avut de la început indicativul YO7HUZ?
YO7HUZ: Da, aceesta este indicativul pe care l-am primit după obținerea examenului si am devenit radioamator.
YO3CCC: Cu ce aparatură ați debutat ca radioamator?
YO7HUZ: Am început să lucrez mai întâi în UUS cu o stație Yaesu FT 60 (HI!), iar la puțin timp am achiziționat o stație US/UUS Yaesu FT 897D cu care lucrez și în prezent.
YO3CCC: Dar antenă (antene)?
YO7HUZ: Un long wire de 41 metri achiziționată de la Wimo din Germania.
YO3CCC: Știți telegrafie sau lucrați numai în fonie?
YO7HUZ: Nu lucrez decât în fonie, mai am mult până să devin radioamator pe de-an-ntregul, cum ar spune unii, sic! Este o mare provocare pentru mine, dar ce să înveți mai întâi în timpul care ne-a mai rămas?!
YO3CCC: Participați în concursuri?
YO7HUZ: Da, îmi place să particip la concursuri. Este un prilej să mă fac auzit și să îi reaud pe ceilalți. Nu am performat, mă situez de obicei în partea a doua a clasamentului. Am avut doar un loc 1 la concursul „Mihai Eminescu” al radioamatorilor de la Botoșani.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ați cunoscut?
YO7HUZ: Cum spuneam mai sus, la inceput i-am cunoscut pe Lee YO7GWA și Adi YO7HKR, apoi pe mai toți din Râmnicu Vâlcea și ulterior la diferite reuniuni naționale și/sau regionale pe foarte mulți din YO. Din păcate sunt atâția care au trecut la cele veșnice. Unii chiar mi-au fost foarte dragi.
Am considerat încă de la începutul intrarii în tagma radioamatorilor că este bine să socializăm cât mai mult cu putință și față în față și am urmat îndemnul regretaților Vasile Ciobăniță YO3APG și Ilie Matra YO3BBW, de a organiza un eveniment anual în Vâlcea. Am vrut să fie organizat de toți radioamatorii din județ (am vrut noi să facem și asociație județeană, of!) dar până la urmă am rămas să o facem numai noi de la YO7KRS din 2008 până in 2009, indicativul filialei cercetașilor (Klub of Romanian Scouts) sugerat chiar de Vasile YO3APG. Și, dacă în 2008 reuniunea noastră de la Călimănești-Arutela s-a numit PHOENIX 2008, următoarele, mai multe la Arutela apoi la Horezu, Băile Govora, Voineasa și iar la Horezu, s-au numit „Intâlnirea de Sfântul Ilie” la sugestia lui Ilie YO3BBW care spunea că e musai să avem o zi a radioamatorilor, tot de Sfântul Ilie, cum au electricienii, chiar dacă ne mai strică uneori echipamentele, dacă nu le asigurăm cu ce trebuie (HI!). Atât cât s-a putut cu contribuția noastră dar cel mai mult cu contribuția tuturor participanților cred că a fost și aceasta un prilej de intâlniri și mai ales reîntâlniri plăcute ale unui grup de 35-40, poate mai mulți, de radioamatori din YO.
YO3CCC: Din ce amplasament ați lucrat în portabil în concursuri pe UUS?
YO7HUZ: Am lucrat doar de două ori în portabil la concursuri pe UUS, odată în echipă cu Adi YO7HKR de pe dealul Fețeni, 5 Km la est de Râmnicu Vâlcea (peste Olt, HI!) și a doua oară de la Runcu, 9 Km, nord-nord-est de Râmnicu Vâlcea.
YO3CCC: Sunteți pasionat de diplome și QSL-uri?
YO7HUZ: Daaa... dar din păcate în ultimul timp am fost ocupat cu treburi casnice și obștești, deh, voluntariatul ăsta când îți intră în sânge, nu mai ai scăpare... nu prea am avut timp să mai lucrez. Am lucrat multe arii naturale protejate în programul World Flora and Fauna, național și mondial, obiective istorice din România, OBISTRO/ROHIST, faruri și altele. Sunt nelipsit de la JOTA - Jamboree on The Air (în fiecare an 48 de ore în al treilea weekend din luna octombrie) unde am avut ocazia să ma aud cu cercetași din toată lumea, poate cea mai senzațională legătură a fost cu președintele organizației de cercetași din Sudan (ST2BSS) în chiar anul Centenarului organizației lor (ST100S); am început colaborări cu cercetași din alte țări după ce ne-am auzit la JOTA cum este prietenia cu Gruppo Milano 33. Am inițiat evenimente radio cum este Maratonul Bătălia de la Posada cu indicativul special YR7BP, apoi propriile activări de arii naturale protejate din județ, evenimente culturale, aniversări și celebrări ale unor personalități cultural și istorice și ale unor momente de referință din istoria românilor și nu în ultimul rând aniversări ale organizației de cercetași (Centrul local „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea al Organizației Naționale „Cercetașii României”) sau Radioclubului Cozia fondat în anul 2009 de filiala cercetașilor din Râmnicu Vâlcea alături de care sunt câțiva cercetași și radioamatori, unii dintre aceștia deveniți la rândul lor cercetași.
Profit de ocazie să invit pe cititorii blogului dumneavoastră la ediția din acest an a Maratonului și Diplomei „Bătălia de la Posada” și la celebrarea morții lui Nicolae Bălcescu, de la care se împlinesc 170 de ani, indicativ special YR7NB, ambele în luna noiembrie.
M-am bucurat să îi am alături la multe din aceste acțiuni pe prietenii radioamatori din cadrul radioclubului sau doar simpatizați ai noștri: Lee YO7GWA, plecat atât de timpuriu pe drumul fără întoarcere, pe Coco YO7HHE, Cristi YO7HUY, Ligian YO7GNL, Dana YO7HKR, Relu YO7GDB, Tudor YO3HBN, Marian YO7MR, Dan YO3GMK, Stelian YO6PEG, Vasile YO5DDD, Ionel YO8RZJ, Viorel YO7CJB, Costi YO7HBY, Mihai(BEM) YO7BEM, Sandu YO3GZP și alții, după cum am fost bucuros să activez atât cât am putut în Asociația Radioamatorilor Polițiști (YO3IPA) participând la câteva concursuri și o reuniune internațională organizate de regretatul Eliodor (Eli) Tanislav YO3AS, președintele asociației.
Și nu în ultimul rând am dorit să promovez atât cât m-am priceput, radioamatorismul ca sport și hobby printre altele aducându-l și eu în atenția publică atunci când l-am îndrumat pe publicistul Teodor Seran de la „Ziua” să scrie un articol despre „Cetățenul YO7DIG”, prietenul nostru Mihail Stan din Băbeni - Vâlcea, text considerat unul din cele mai bine scrise despre radioamatori din tot ce a apărut în presă. Să vă spun că publicistul, membru al Uniunii Scriitorilor, este inginer și colonel în rezervă din M.Ap.N.?!
YO3CCC: Cu ce antene vreți sa vă mai dotați?
YO7HUZ: Acum, că m-am mutat de câteva luni într-o locație care îmi permite amplasarea de antene, la Bujoreni, comună limitrofă municipiului Râmnicu Vâlcea, voi lucra în 80 de metri cu o antenă long-wire de chiar 90 metri amplasată la o înălțime de 10-12 metri; lucrez la un pilon, iar capătul de unde va fi alimentată va fi ancorat de un cârlig sănătos fixat sub fereastra mansardei unde am echipamentele. Pentru benzile superioare sper că Moș Crăciun îmi va aduce o antenă verticală Fritzel GPA 50 pe care o voi amplasa lângă casă pe un pilon de 8-10 metri.
Să nu uit să vă spun că la bloc am avut o antenă Delta Loop triunghi echilateral cu laturile de 65 de metri situată deasupra unei piațete și a unui parc. Nu aș spune că am avut performanțe deosebite poate și datorită arborilor din parc, zgomotului orașului sau puterii de sub 100 de wați cu care lucram. De fapt nici acum nu am un amplificator. Încă o temă pentru Moș Crăciun, sic!
Acum, provizoriu, am instalată o antenă „Inverted V” pe un pilon militar, din aceela cu clipsuri pe care, de obicei, l-am ridicat în portabil.
YO3CCC: Vă plac modurile de lucru digitale?
YO7HUZ: Nu am avut suficient spațiu ca să mă desfășor în vechea locație, în apartamentul cu numai două camera de la bloc. Să recunosc că trebuie să mai și învăț câte ceva, nu?! Este o provocare pentru viitor.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.
- Nini Vasilescu YO3CCC
-
Articol aparut la
23-9-2022
2712
Inapoi la inceputul articolului
|