![]() |
![]() |
|
Reinventarea Codului Morse
Am obtinut si cateva recunoasteri la intalnirile anuale dinainte de 1989 ca apoi dupa evenimentele din Decembrie sa fiu luat de valul schimbarilor iar mai tarziu sa am si ceva probleme de sanatate.
In aceste conditii am pierdut autorizatia, insa nu am incetat cercetarile.
Cu o educatie tehnica amplificata si de conditiile de la locurile de munca, am continuat sa pun in practica idei in limite legale. *** Mentionez ca unii dintre noi ne ducem activitatea la limita dintre legal si ilegal, altfel creatiea poatand fi mult ingreunata.
Aparitia Microcontrollerelor a deschis o noua cale catre realizari nebanuite dar si o deformare a activitatii de Radioamator. Ma refer mai ales la achizitia facila a statiilor de emisie-receptie si la traficul 100% digital. Tehnica moderna imparte comunitatea de radioamatori in Operatori si Tehnicieni. Poate ca avem tendinta sa spunem ca nu mai este nimic de inovat insa gresim.
In acest scurt articol vreau sa va aduc aminte ca inventarea comunicatiei radio cu ajutorul semnalelor scurte si lungi, Codul Morse, a fost o revolutie in domeniu.
Adaptat mai tarziu si la comuicatiile marine cu fanioane sau semnale luminoase, a rezolvat nu numai un oarecare secret al comunicatiilor dar si extinderea distantelor intre corespondenti.
Acum in era comunicatiilor prin satelit cu ajutorul frecventelor inalte, ultrainalte sau laser, Codul Morse pare invechit. Avand in vedere tehnica digital si faptul ca exista incercari reusite de a computeriza transmisiunile Morse prin codarea / decodarea automata, va propun o varianta noua.
Descrierea are o parte publica si una pe moment mai putin publica.
Am imaginat un nou cod cu lungime fixa, sase semnale pentru fiecare character.
Poate ca unii veti spune ca mai simplu ar fi sa folosim opt semnale intrucat fiecare character are deja in tehnica digitala alocati opt biti, adica un octet!
Corect, numai ca si in viziunea mea transmisiunea se face intradevar pe opt biti cu citire de la dreapta la stanga, doar ca doi dintre ei, si anume cei mai semnificativi (cei din stanga) sunt folositi pentru comenzi. Pentru cei initiati in Informatica, aceste lucruri sunt mult prea cunoscute.
Concret, codul pe care vi-l propun este prezentat in continuare:
Aparent acest “alfabet”, pe care eu l-am numit “MDSAC”, nu rezolva nici o problema majora.
Poate, dar am luat in calcul urmatoarele situatii:
1 – Avand o lungime fixa, da posibilitatea verificarii si eliminarii erorilor de comunicare.
Totul depinde doar de persoana careia i se adreseaza, ora si locul unde se afla.
*** Aceste amanunte, care reprezinta si marea realizare a acestei lucrari vor fi tratate in sectiunea privata a prezentului articol si apartin in exclusivitate autorului.
In sectiunea publica voi reveni cu realizarea Hardware si Software pentru un dispozitiv
de Codificare / Decodificare a transmisiunii MDSAC necodificata pentru uzul radioamatorilor, cu indicatii despre articole asemanatoare, indrumari necesare constructorilor si bibliografia aferenta.
P.S. Secretul unui mesaj conceput de om poate fi descifrat fara indoiala, important este timpul in care acest lucru poate fi realizat!
Articol aparut la 3-5-2023 3291 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |