hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Din istoria radioreceptiei la Deva

Liviu Murgu YO2CC si Viorica Murgu YO2LPB

Primul aparat de radioreceptie in orasul Deva a fost realizat si pus in functiune in toamna anului 1927 in laboratorul de fizica de la Liceul Teoretic "Decebal, in prezent Colegiul National "Decebal" Deva.

Realizatorul acestui aparat a fost un elev din clasa a VII-a (ultima clasa de liceu) SZÁSZ FRANCISC ce era pasionat de fizica in asa masura incat profesorul de specialitate (Damianov Valentin) il lasa sa prezinte experimentele de la lectii in fata colegilor de clasa. Deasemenea el a realizat si diferite dispozitive destinate pentru noi exeprimente.

Intamplarea a facut ca profesorul dr. Tarján Ödön sa gaseasca o revista ce se adresa amatorilor, in care se prezenta cu toate detaliile necesare functionarea si mai ales construirea unui aparat de radioreceptie precum si adresa unde se puteau comanda piesele necesare. Profesorul, cunoscand pasiunea si indemanarea elevului pentru fizica i-a propus sa studieze acest articol si sa construiasca acest aparat. Considerand ca aparatul poate fi realizat, au procurat o parte din materiale chiar din magazinele din Deva, iar tuburile electronice, soclurile, potentiometrele, condensatoarele variabile, butoanele le-au comandat la adresa indicata in revista. Tuburile electronice de tipul M3 si M4 erau triode de fabricatie Tungsram.

Radioreceptorul era cu reactie tip Hartley, bobinele tip "fund de cos" realizate pe un cilindru din lemn de 5,5 cm diametru in care erau infipte 9 cuie (fara cap) in jurul lor impletindu-se sarma de cupru dupa care se fixau cu lac iar dupa uscare se scoteau de pe cilindru.

Radioreceptorul era prevazut cu 4 triode si doua perechi de casti; pentru alimentarea filamentelor erau puse in paralel doua baterii de 4,5 V ( cu reostat de reglare) , tensiunea anodica era obtinuta din 18 baterii tot de 4,5 V legate in serie. Pentru antena s-a folosit sarma din fier (singura disponibila) de cca 38 - 40 m, intinsa de la fereastra laboratorului de fizica pana pe acoperisul salii de gimnastica din curte.

Cu mari emotii aparatul a fost pornit si dupa acordul necesar s-a auzit un post in limba germana (Kassel) care recomanda ca in ziua urmatoare sa se asculte un program muzical. Pentru economisirea bateriilor aparatul a fost oprit pana a doua zi. Acest eveniment asa cum am amintit la inceput a avut loc in toamna anului 1927, cand inca foarte multi nici nu au auzit despre un asemenea aparat, nestiind cum functioneaza.

In ziua urmatoare aparatul a fost prezentat in fata mai multor persoane prezente in amfiteatrul de fizica, printre care era si profesorul Liviu Sirca, viitorul director al liceului.

Aparatul a fost o noutate asa de mare incat unii au cautat pe sub mese daca nu cumva este ascuns un patefon de unde se auzea programul muzical. Programul se asculta simultan de 8 persoane , cate doi la o jumatate de casca.

Dupa acest eveniment D-l. Szász a realizat mai multe asemenea aparate ce au fost comercializate printr-un magazin din Deva, precum si in Simeria si Valea Jiului. Pentru dansul radiotehnica a fost o pasiune permanenta pana in prezent.

Cele de mai sus au fost relatate in acest an, chiar cu mai multe amanunte personal de Dl. Szász, care in prezent este pensionar, are 96 de ani si locuieste langa Budapesta (Ungaria). Cu aceasta ocazie ii dorim si in continuare multa sanatate. (Dl. Szasz , care a fost unchiul lui YO2CC a incetat din viata la aproape 100 de ani –NR)

(Articolul a fost redactat de YO2LPB & YO2CC in 26 decembrie 2002 si a fost publicat in YO/HD Antena nr. 79/ ianuarie 2003)

Liviu Murgu YO2CC si Viorica Murgu YO2LPB 

Articol aparut la 15-10-2023

945

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

 • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2023-10-16 20:10:53 (ora Romaniei)
 • Frumoasa istorie, eu apreciez info legate de istoria radio, radioamatorismului , RF …
  Multumesc
  Dan yo3gh

 • Postat de Edy Dermengi - YO3BR (yo3br) la 2023-10-16 22:59:59 (ora Romaniei)
 • Foarte interesant , aferimos !

 • Postat de Francisc VISKY - YO2MHF (yo2mhf) la 2023-11-07 22:00:37 (ora Romaniei)
 • Interesant... Aveți ceva documente din aceea perioadă? Revistă sau schema după care a lucrat acel elev... ( puteți să trimiteți aici fvisky@yahoo.com sau 0722.290.479)

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Din istoria radioreceptiei la Deva"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact