![]() |
![]() |
|
Aventura microundelor
Desigur că zâmbesc când aud aceste lucruri pentru că pentru mine banda de 10 GHz este acum ca banda de 3,5 MHz când trebuie să mă întorc de la 241 GHz din nou la 10 GHz dar îmi provoacă în același timp un mare entuziasm faptul că din ce în ce mai mulți radioamatori din YO sunt fascinați de ideea microundelor. Pot să spun că merită făcut acest pas spre cunoaștere și că tot ce se întimplă după 10 GHz este complet altfel decât suntem obișnuiți în benzile clasice.
Pentru mine au fost absolut fascinante expedițiile europene de microunde organizate de un grup de australieni condus de amicii mei VK3XPD și VK5KK, au fost lecții de învațare, experiențe de neuitat care te fac să înțelegi ce se întîmplă în aceste benzi și cum funcționează ele pentru că în niciuna din benzile de peste 10 GHz un QSO nu este asemănător cu ceea ce cunoșteai înainte.
Eu făceam parte din echipă cu Ernie HA5ED și Wolfgang OE3WOG și împreună cu celelalte echipe practic am străbătut munții din aproape întreaga Europă în fiecare an alegând alte trasee. Din păcate COVIDUL a blocat totul și aceste expediții au încetat. Sper că aceste expediții să reînceapă cît mai curînd pentru că au fost experiențe de neuitat în care s-au stabilit recorduri de distanță, studii de propagare pentru fiecare bandă în parte, s-au descoperit lucruri care în afara acestor QSO-uri reale ar fi fost imposibil de descoperit.
În aceste expediții se lucra extrem de rar sub banda de 10 GHz. Recordurile mele de distanță sînt 207 km în 5,7 GHz... 506 km în 10 GHz... 78 km în 24 GHz... 107 km în 47 GHz... 78 km în 76 GHz... 35 km în 122 GHz și 800 metri în 241 GHz. Practic în fiecare din aceste benzi am echipament dublu pentru a putea face cît mai multe QSO-uri de învățare și promovare pentru radioamatorii care nu posedă asemenea exhipamente.
Acesta a fost și motivul pentru care am invitat radioamatori YO să se deplaseze la mine în localitate în perioada concursurilor pentru a organiza expediții în deplasare, expediții cu mai mulți particianți din aceeași locație astfel încît și în aceste benzi să se poată întocmi clasamente și un motiv în plus pentru experiențe noi radio.
QSO-urile realizate pe reflexie pe ploaie sunt lucruri de neuitat în banda de 10 GHz și extrem de rar în cea de 24 GHz. Sunt printre privilegiații care au reușit un QSO cu reflexie pe ploaie în banda de 24 GHz. Picăturile de ploaie au un diametru de 3 mm atunci cînd se formează și devin un reflector ideal pentru undele cu lungime mai mare de 10 ori decât ele adică exact pentru banda de 10 GHz, reflexia pe ploaie în 24 GHz necesită condiții extrem de speciale de formare a picaturilor de ploaie la dimensiunea ideală pentru a provoca reflexia.
Fiecare bandă are caracteristicile ei, dacă banda de 10 GHz și cea de 24 GHz adoră ploaia în 76 și 122 GHz, dușmanii de moarte sînt apa și oxigenul care se comportă ca un atenuator extrem de puternic, frecvența de rezonanță a apei și a oxigenului fiind foarte apropiată de 76 și 122 GHz.
Transverterele pînă în 47 GHz le-am construit singur, iar restul de 76, 122 si 241 GHz le-am cumpărat de la DL2AM. În 10 GHz am construit pînă acum 5 transvertere din care unul este montat pe o parabolă solidă de 7 metri în California și se fac ușor QSO-uri cu el in SSB.
Cu toate aceste lucruri fascinante și încă multe altele vă veți întâlni dacă treceți de 10 GHz. Deci se poate să fie făcute home made dacă aveți cunoștințele tehnice necesare și aparatură de control sau există varianta de cumpărare de la DL3AM si DB6NT. Eu am trecut acest pas și vă aștept și pe voi.
Vă prezint câteva filmulețe din timpul acestor expediții pentru a vă familiariza cu ce se întimplă.
https://www.youtube.com/channel/UC9zDKQUCMfUFmL_d-VgYrOw/videos
73, Mircea - YO5AXB
Articol aparut la 25-3-2024 2863 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |