hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Vitamina Belu!

Tudor Pacuraru YO3HBN

Pe Discovery e un documentar despre Cernobâl. O poveste sinistra, cu o banda de cretini sovietici - cei mai mari cretini din lume! Pe la 1 CFR fac QRT si încep sa bâjbâi dupa pijamale, sa nu-mi trezesc nevasta. Le gasesc, dar în timp ce închei haina, îmi dau seama ca în fata mea, la nici un metru, licaresc în întuneric sapte puncte verzui. Ca ochii unui paianjen!

Ptiu, drace! Pun mâna pe lanterna si, cu orice risc, o bag în ochii fiarei. Surpriza totala: de pe raft ma priveste cuminte colectia mea de surplusuri radio. Sting lanterna si, dupa nici zece secunde, ochii paianjenului infernal reapar. De data asta merg tintit si-i bag farul drept în ochiul nr. 4, cel din mijloc. Si dau de cadranul eloxat al vechiului meu A7B (foto).

Mormai vreo doua de mama, de tata, de patrie adorata si încerc sa adorm. Dar paianjenul fosforescent nu-mi da pace, se misca amenintator prin visele mele, pe muzica documentarului despre Cernobâl...

A doua zi, duminica. Colectia de vechituri ma priveste cu dusmanie de pe polita... Spre seara nu mai rezist: caut prin pod pâna dau de roentgenometru. Scot bateriile lanternei si îl pun în functiune. Merge! Sau cel putin pacane. Vâr sonda sub nasul suspectului A7B: 15 microREM! Fac un salt înapoi si, cu un gest reflex, sting roentgenometrul. Si întepenesc: cadranul instrumetului îmi zâmbeste blajin, în aceeasi nuanta inefabila de verde fosforescent!

Deci, au existat epoci în care oamenii resimteau nevoia de a unge cu pasta radioactiva cadranul ceasurilor, scala radiourilor, chiar întrerupatoarele. Era ceva haios si - în aparenta - inofensiv. Ca si bagatul laserului în ochii trecatorilor, ca si aruncatul petardelor de la etaj, în capul vecinilor... Si astfel, peste decenii, blajina pasiune de a colectiona vechi radiouri ajunge sa te împroprietareasca pe un mic Cernobâl de biblioteca!

În acea noapte n-am avut astâmpar. Am luat pe rând piesele colectiei mele si le-am dus în camara, sa vad daca licare ceva. Cam licarea... Cu fereala, sa nu fac panica în familie, mi-am instalat punctul dozimetric în bucararie. Cam pacanea...

Deci, concluzii. Timp de decenii, operatorii radio trebuiau sa-si regleze aparatura la lumina lampii cu gaz sau a lumânarii. Epoca sovietica a marcat un pas înainte: vechile statii rusesti (A7B, R-105D s.a.m.d.) erau dotate cu mici lanterne - chioare, dar în orice caz mai bune decât un opait. Însa respectivele lanterne aveau suparatoarea tendinta de a se lipi de mâna trupetilor. Drept care s-a trecut la masuri mai radicale: scala instrumentelor de masura trasata cu pulbere fosforescenta, asijderea punctele de acord ale scalelor. Chiar dupa zeci de ani, mai toate emit radiatii - doze infime, dar persistente.

Nu era o practica exclusiv estica. La un vechi Racal RA 921 am gasit, sub butoanele decadice ale sintetizorului, mici flacoane conice având, pe fund, material foarte britanic si slab fosforescent. Dupa peste 30 de ani, substanta era epuizata si roentgenometrul indica fondul natural - dar numai Dumnezeu si Gratioasa sa Maiestate Regina stiu ce va fi emanat, atunci când statia era nou-nouta!

Din modestele mele experimente reiese ca s-a renuntat la ideea ungerii butoanelor cu substantele radioactive de-abia târziu, prin anii 70. La R130 sau R105M nu se mai gasesc asemenea fantezii periculoase. Totusi, atunci când aduceti acasa vreo relicva a Razboiului Rece, e bine s-o priviti si pe întuneric bezna.

Si daca licare, ce-i de facut? În primul rând, pastrati secretul daca vreti sa aveti pace în familie. De altfel, nu toate marcajele fosforescente sunt radioactive. Unele sunt pur si simplu fluorescente. În al doilea rând, nu e cazul sa intrati în panica. Dozele sunt foarte mici, comparabile cu emisia unui monitor vechi de PC. Problema e ca monitorul de PC n-ai cum sa-l inhalezi, pe când cu vopseaua fluorescenta lucrurile stau cu totul altfel. E drept, cu trecerea deceniilor activitatea s-a redus mult, dar si baza, liantul vopselei a îmbatrânit.

La viata mea am facut destule aiureli - spre exemplu am lucrat cu un QRO cu tuburi metaloceramice pe masa. Dar fasciculele de electroni sunt ceva, iar radiatiile nucleare cu totul altceva. În ce ma priveste am fixat discret punctele fosforescente, folosind epoxi bicomponent transparent. Am sigilat cu acelasi material durabil cadranele instrumentelor suspecte. Dupa care am dezactivat atent carcasa, cu apa si detergent. Evident nivelul de radiatii nu a scazut, dar macar nu mai exista riscul ca marcajele sa se scorojeasca în cafeaua pusa alaturi! În sfârsit, am încercat sa gasesc informatii suplimentare.

Am dat într-un târziu, pe Smârdan, de un ceasornicar care reface cu pensula, sub lupa, cadrane si chiar marcaje fluorescente. Mi-am spus pasul, i-am cerut sfatul. M-a privit intens, din înaltul a patru decenii de experienta: "Vedeti Dvs., pentru problema asta nu avem leacuri. Avem numai toata stima si mândria!"

M-or fi cuprinzând încet primele simptome de paranoia? Cine stie. Dar contorul Roentgen tot ticaie, când îl apropii de vechile scale...

A7B

Tudor Pacuraru YO3HBN

Articol aparut la 24-3-2005

11547

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-03-25 02:44:19 (ora Romaniei)
  • Salut Tudore!
    Ce te faceai daca nu aveai in colectie si nu ai aparat de masurat nivelul radiatiilor. Oare la cat se ridica nivelul acestora acolo unde apa a spalat acoperisurile sau toate cele.
    Este o vorba: Cunoasterea este putere!
    Oare chiar trebuie sa stim tot? Ce sa mai zicem de "E"-uri care ti le trece in scris si nu te poti feri de ele. La noi exista obligativitea de a le enunta. In alta parte la nitrati s-a renuntat de mult. La noi e un simplu "E". Vitamina bEEEE!
    Crezi ca cineva are grije de noi! Ei au grije numai de buzunarul lor!
    Gata! ca sperii lumea...

  • Postat de Madincea B. Antal - YO2MBA la 2005-03-25 08:41:33 (ora Romaniei)
  • Frumos articol. Adevarat thriller. Pentru cei interesati, o adresa la care gasiti un reportaj din "ghost town", orasul fantoma: http://www.kiddofspeed.com/

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-03-25 16:28:07 (ora Romaniei)
  • Acum inteleg eu ca rarirea podoabei mele capilare in ultimii ani se datoreaza mai mult ca sigur radiatiilor produse de scala A7B-ul posedat cu mandrie intre 1969-1975. Oare si expandarea abdomenului o fi tot de acolo ?

  • Postat de Marius - YO2LOJ la 2005-03-26 07:13:40 (ora Romaniei)
  • Poate ar trebui sa ne studiem pe bezna in oglinda. Daca cumva ne-au iesit mici puncte luminoase verzi...

  • Postat de Iulian Macovei - la 2005-05-27 11:00:11 (ora Romaniei)
  • Sunt un fost radioamator, dar au trecut multi ani de atunci. Chiar ca este riscant sa stii si sa poti prea multe. In vremea de care pomeneam, am avut un radio portabil tot URSS, Alpinist se chema, care avea fondul scalei (cam 40x150mm) complet fosforescent, ca se putea citi lejer nu numai scala, ci si pe alaturi. Neavand atunci nici macar curiozitatea de a masura radiatii (oricum nu aveam cu ce)AM RECUPERAT - PRIN RADERE - RESPECTIVA VOPSEA, FOLOSIND-O EVIDENT LA RECEPTORUL MEU DE HAM. De atunci au trecut vre-o 40 de ani si (inca) nu observ nimic.

  • Postat de nelumet - la 2007-08-31 17:00:46 (ora Romaniei)
  • e bine ca a inceput lumea sa se trezeasca.Dar radiosfera e un ocean de radiatii impus de nevoi civilizatoare, tehnico-economice. Pana nu apare altceva in loc, nu aruncam emitatorul care ne iradiaza acum. S-apoi sa investit imens in aparatura secolului.Oricate raze ale mortii ar emite, nici un comerciant nu ar fi de acord sa le arunce.Si nici noi, beneficiarii. Trebuie sa stim dar si sa avem puterea de a ne resemna, dand in continuare jertfa de sange si cancerosi pe altarul civilizatiei.Si cum sa nu te intrebi ce stia poporul, atunci cand a introdus in povesti jertfa omeneasca data din timp zmeului.

  • Postat de carpinis eugen - VAND la 2008-05-17 18:39:10 (ora Romaniei)
  • o casca de neamt

    o pafta

    foarte vechi si mai multe lucruri

  • Postat de Carpinis Eugen - VAND la 2008-05-17 18:41:22 (ora Romaniei)
  • o casca de neamt
    o pafta
    ...am mai multe lucruri vechi vechi

    0721073929 SUNATI URGENT

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Vitamina Belu!"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact