hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Pecica, cel mai ospitalier loc de întâlnire pentru radioamatori

Francisc Visky YO2MHF

Anul acesta a fost darnic cu multe evenimente aniversare. 20 de ani de la devenire ca oraș al fostei comune Pecica, ediția a XX-a a întâlnirilor de la Pecica și desigur, 95 de ani de radioamatorism arădean.

Am așteptat cu nerăbdare evenimentul de la Pecica, pe scurt ”Simpo Pecica”, oficial, însă: Întâlnirea Internațională a Radioamatorilor de la Pecica ediția a XX-a. Da, anul acesta ne am întâlnit a douăzecea oară și iată că fondatorul și promotorul acestui eveniment unic, prin prisma modului de organizare, a ospitalității arătate și a numărului mare de participanți, YO2BYD – Bán Béla, Beluți, cum era alintat de prieteni, nu a mai putut fi prezent, fiind SK.

Ne-a lăsat, în schimb, ca moștenire, entuziasmul său inepuizabil, nu numai pecicanilor ci și tuturor prietenilor radioamatori din județi dar și peste granițele județului și a țării.

Repetând evenimentul an de an, se demonstrează faptul că pecicanii nu l-au uitat și nu-l vor uita nici radioamatori cu care a fost în contact. Anul viitor vom aniversa de 50 de ani de la înfiinţarea clubului de la Pecica YO2KBB. Vă lansăm, de acum, invitația de participare alături de noi.

Pentru a scrie despre ceea ce înseamnă pentru radioamatori Pecica este nevoie de mult timp, talent și participare. Adică, să fi participat la majoritatea evenimentelor și să simți în aer pasiunea tuturor pentru radioamatorism.

Întâmplare sau nu, întâlnirea este fixată, de obicei, la mijlocul lunii mai, maximumul primăverii. Am putea spune că Simpo Pecica este Primăvara Radioamatorismului. Am spus ”simpo”… Béla ar fi replicat că numele oficial, corect, este: ”A XX-a Întâlnire Transfrontalieră a Radioamatorilor – Pecica.”

Un mare îndrăgostit al acestor întâlniri a fost și Vasile Ciobănița – YO3APG care, de fiecare data, a folosit prilejul pentru a promova radioamatorismul nu numai ca sport ci, în primul rând, ca și pasiune.

Iată ce scrie despre prima întâlnire, din anul 2004, despre acest aveniment:

” La inițiativa radioamatorilor din localitate, în special a lui Bela - YO2BYD si a lui Doru - YO2LFP, s-a stabilit organizarea acestei întâlniri. Pregătiri numeroase. Sonorizare cu microfoane fără cordon. Stații de emisie de unde scurte si ultrascurte. Antene, sisteme de rotire, calculatoare. Expoziție cu aparatura realizata de YO2BUG - Billi Ion, expoziţie cu aparatura de US, UUS si RGA folosita de pecicani în diferite concursuri. Expoziție de QSL-uri și icoane pictate de copii de la Clubul Elevilor cu dedicație pentru preoții radioamatori arădeni.
...
Spre seara, obosit, Bela - YO2BYD repeta privind undeva departe: Am reușit, am reușit!

Îl înțeleg și-i simt bucuria. Este satisfacția reușitei, este mulțumirea ca toate au ieșit așa cum le-a gândit si pregătit, ca toți sunt încântați. Mulți pleacă spre casele lor. Cei rămași se pregătesc de o nouă seară muzicală şi de dans. Plec şi eu cu Iulian spre gara din Arad de unde un tren de noapte mă va duce spre casă. Felicitări pentru radioamatorii din Arad si Pecica.
Vasile Ciobănița YO3APG.”(Articol apărut pe www.radioamator.ro și în revista Radiocomunicații și radioamatorism)

Programul din acest ani s-a concretizat în jurul unor ateliere funcțioanale prin care au fost prezentate:
-autoutilitare militare de transmisiuni prin grija lui Tony – YO2ABO și Miși – YO2MKI care au făcut legături cu indicativul special al evenimentului YR20SIMPO.
-comunicații practice în HF prezentate de YO2LTA – Daniel și YO2LFP – Doru
-comunicații de urgență prezentate de YO2LTC - Tomo, din Arad.
-activități pentru protejarea moștenirii culturale în domeniul radioului și radioamatorismului prezentate de Florin Ungur - YO5BWQ, curatorul Muzeului de la Brusturi dedicat radioamatorismului; YO2ABO, YO2MTR și YO2YJ colecţionari de apartură de comunicații militare și YO2MHF colecţionar de radioreceptoare din producția locală, în special arădeană.
-activități de prezentare pe ecran, cu diverse teme, susținute de Adi – YO2BOF din Lipova (Comunicații prin satelit), Dani – YO2MD (Rețele Meshtastic) și YO2MOY – Edi (Unde electromagnetice).

Nu putem uita de talciocul radioamatoricesc la care au participat mai bine de 30 de radioamatori (circa 40 de mese) și firme din diverse colțuri ale țării.

Ca și număr de participanți putem spune că ne-am apropiat de circa 400, numărul celor înregistrați a fost de 267, efectiv prezenți 300. Amintim radioamatorii din HA, D, OE, YU. Cu mulțumiri speciale pentru YO2MTG – Gigi pentru aportul depus pentru coordonarea celor sosiți din YU.

Nu vom uita nici eroii anonimi care au făcut ca evenimentul Simpo Pecica XX să fie la înâlțime.

Au fost distribuite 120 de reviste cu titlul ”95 de radioamatorism arădean. Întâlnirea Transfrontalieră a Radioamatorilor, Pecica, ediția a XX-a.”

Iata si cateva poze:

Francisc Visky YO2MHF

Articol aparut la 24-5-2024

2201

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Stefan Stefan - YO3CBZ (yo3cbz) la 2024-05-25 03:38:57 (ora Romaniei)
  • Felicitari!Poate si la Bucuresti organizeaza cineva.

  • Postat de Popa Gheorghe - YO2MTG (yo2mtg) la 2024-05-25 12:34:02 (ora Romaniei)
  • Felicitări tuturor celor implicați în organizarea evenimentului.
    Un eveniment, frumos cu "priza" la lume și desigur fiind în vestul tarii se vede participarea masiva a celor din tarile învecinate..... O dovada ca undele radio nu se opresc la granița, nici legăturile dintre"oameni"

    Sa ne vedem cu bine și la următoarele ediții, ca acușica vine și centenarul...

    Multumim mult de organizare!

    73 de YO2MTGigi

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2024-06-14 14:28:16 (ora Romaniei)
  • Felicitari tuturor !
    73 de yo3gh
    Op Dan

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Pecica, cel mai ospitalier loc de întâlnire pentru radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact