hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Belei Aurel, YO9BHI

Nini Vasilescu YO3CCC

Cu Aurel YO9BHI m-am intalnit de mai multe ori la intalnirile care se organizau la Buzau in luna noiembrie si pentru ca l-am vazut in clasamentele de la concursurile de UUS, am dorit sa ne povesteasca despre activiatea lui de radioamator.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9BHI: Buna ziua radioamatorilor de pretutindeni, sunt operator Aurel cu indicativ de apel YO9BHI.
Sunt nascut la data 10 octombrie 1949, in localitatea Izvoranu, comuna Grajdana, judetul Buzau; o zona de deal cu padure in jurul localitatii; in apropiere sunt sonde de petrol si gaze functionale, dar si cateva cabane turistice, hanuri la cativa kilometri de vestita manastire Ciolanu.

La varsta de 5 ani "eu, sora mea si parintii" ne-am mutat in localitatea de bastina a tatalui meu, sat Matesti, comuna Sapoca, judetul Buzau, la o distanta de 10-12 Km de municipiul Buzau, pe drumul judetean DJ.203K catre localitatea Lopatari.

YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?

YO9BHI: Din clasele primare de scoala am indragit noutatile tehnice de fizica si chiar am butonat primul radio la varsta de 7 ani, la un unchi in orasul Buzau si din curiozitate am intrebat cine canta sau vorbeste; in spatele radioului erau lampi metalice si ca una era Gheorghe Gheorghiu Dej, alta era Ion Gheorghe Maurer si alta era Chivu Stoica.
Referitor la studii: scoala primara am facut-o in satul Matesti (clasele I-IV) si in comuna Sapoca (clasele V-VII); am continuat cu scoala profesionala de 3 ani la "Grup constructii montaj/instalatii termice industriale din Bucuresti" si apoi am fost repartizat sa lucrez in cateva santiere din Ardeal, perioada in care am continuat si liceul seral (clasele IX-XI). A urmat perioada stagiului militar; apoi, am reluat activitatea si am inceput sa lucrez la "Fabrica de geamuri” din orasul Buzau; am continuat si liceul seral industrial din localitatea Beceni, judetul Buzau. Sunt pensionar din anul 2000.
La orele de fizica eram foarte atent la explicatiile profesorilor; in clasa a XI-a la liceul seral am fost intrebat daca doresc sa merg in armata la transmisiuni. Am acceptat cu riscul ca trebuia sa intrerup clasa a XI-a de liceu.
In armata am fost repartizat la radiotelegrafisti pentru zona Bucuresti, iar dupa 6-7 luni am obtinut clasa a III-a si clasa a II-a de telegrafist.

YO3CCC: Dar despre radioamatori cand ai aflat?

YO9BHI: In sala radio din Unitatea Militara aveam la dispozitie statiile militare: R 250M, R 311, R 104, T 34-35, Amur/R118 si receptionam in telegrafie diverse frecvente si diverse discutii dintre radioamatori romani si straini si atunci am inteles ca exista posibilitatea de a comunica prin radio si ale altor servicii decat cele militare.
Dupa stagiu militar am cunoscut primul radioclub in orasul Buzau, YO9KPI; era perioada cand se gasise alta locatie, in zona centrala aproape de tribunal, deasupra magazinului “Casa cartii”; era in noiembrie 1970.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO9BHI: Dupa cateva luni de activitate la radioclubul clubul judetean, in anul 1971 am primit autorizatia de receptor si posibilitatea sa-mi construiesc si sa receptionez statii de radioamatori de la domiciliu.
In 1972 am obtinut "Certificat de emisie categoria Restrans" cu indicativ de apel "YO9BHI".
In 1973 am obtinut "Certificat si autorizatie de emisie-receptie”, clasa a III-a.
In 1974 am obtinut "Certificat de emisie-receptie categoria avansat", clasa a II-a.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO9BHI?

YO9BHI: Indicativul de apel YO9BHI care mi s-a atribuit de la inceput, este si va fi in continuare.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO9BHI: Am debutat la receptie cu montaje auto-construite HM (home-made), schimbatoare de frecventa adaptate la receptoare AM, cu modificari, adaptoare, filtre, antene, etc.

YO3CCC: Cu ce antene ai inceput activitatea de radioamator?

YO9BHI: Am folosit antene simple: dipol simetric, delta loop, fir inclinat, dar si pentru UUS antene Yagi cu 5, 7 si 9 elemente, cubical quad cu 7 elemente si F9FT in 144 MHz si cu 15 elemente in 432 MHz

YO3CCC: Participi in concursuri?

YO9BHI: Am participat in diverse concursuri interne si internationale de la statiile radioclubului si mai tarziu am inceput sa-mi construiesc diverse module pentru SSB, care nu s-au finalizat si am cumparat o statie A 412 SL; am adaugat un etaj final cu 1 si 2 tuburi. Am lucrat in mai multe concursuri de la domiciliu. In prezent am in dotare FT 890, statie pentru emisie-receptie in US (Unde Scurte).

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO9BHI: Sunt primii radioamatori care au ramas in amintire: Jinga Pompiliu (sef radioclub) YO9AQC, Jan Pescaru YO9AWV, Iancu Cristea YO9AGN, Wodinszky Zoltan YO9WZ, Fimel Stefanovici YO9HD iar mai tarziu i-am cunoscut pe: Tanase Constantin YO9AEM, Teodorescu Iulian YO9AGM, Cardei Mihai YO9ABX, Burducea Ovidiu YO9XC, Iordache Paul YO9XE (ex YO9CXE), Bucur Virgil YO9BCM, Chivu Ion YO9BQN, Nae Gheorghe YO9CWZ si alti radioamatori din Buzau: Nedelcu Gheorghe YO9HB, Iancu Cristea YO9AGN (SK), Dragomir Nicolae, care a preluat indicativul YO9AGN, Radulescu Nicolae YO9BOW.

YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO9BHI: Pentru concursuri UUS (144 MHz si 432 MHz) lucrez cu IC 820 H, statia radioclubului YO9KPI. In UUS am lucrat in portabil impreuna cu cei mai impatimiti colegi de la radioclub: Jinga Pompiliu YO9AQC, Wodinszky Zoltan YO9WZ (SK), Nae Gheorghe YO9CWZ, Iordache Paul YO9CXE, Burducea Ovidiu YO9XC, dar si alti colegi: Tanase Constantin YO9AEM; Teodorescu Iulian YO9AGM; Radulescu Nicolae YO9BOW; Zaharia Florin YO9BFO; Nae Constantin YO9DCU; Mihaila Valeriu YO9DCS; Neamu Aurel YO9FHW; Lefter Dan YO9GSB; Giurgea Alex YO9FGY; Chivu Ion YO9BQN (SK); Tibuc Adrian YO9GHO(SK); Stanciu Constantin YO9GNO; Burducea Concetta YO9HXC (SK) Stanciu Constantin YO9GNO (SK).
Am lucrat in portabil in diverse concursuri YO si internationale din locatii diferite: varful Penteleu (1772 m), varful Istrita (749 m), varful Bisoca/releu (850 m).

YO3CCC: Ai lucrat in concursul de vanatoare de vulpi?

YO9BHI: Amintirile hazlii din activitatea de radioamator sunt de neuitat si cea mai de haz a fost la concursul de vanatoare de vulpi la Monteoru Buzau prin anii 1975; am acceptat sa amplasez V.4 (Vulpea 4) in padure la 4-5 Km de zona de start; aveam in dotare si un Rx.Tx pe 27 MHz pentru comunicatii cu arbitri de la start-sosire. La o ora dupa start nu a mai functionat V.4, baterie descarcata; dupa o jumatate de ora am primit baterii pentru V.4 (chiar in timpul cand eram la o toaleta de camp, a sosit un concurent si cauta stampila care o aveam cu mine la...) si acel concurent a fost norocos la V.4 sa stampileze foia de concurs; luase si celelalte vulpi, astfel ca a luat locul nr. 1.

YO3CCC: Ceva care merita povestit de la concursurile de UUS?

YO9BHI: La un concurs de UUS in portabil pe Varful Penteleu judetul Buzau am participat impreuna cu Puiu YO9AQC si Zoli YO9WZ; ne-am cazat la stana din apropiere (Nea Florica baciul), am mers pe varf cu statii, antene, cort, lanterne si un caine ciobanesc pentru a ne avertiza de urs, dar intr-o ora s-a intunecat din cauza la ceata, chiciura, gheata, frig, incat nici cainele n-a mai stat afara; l-am primit in cort si am continuat concursul impreuna.
La un alt concurs pe Varful Penteleu am mers cu echipa amintita); am mers cu autobuzul pe ruta Buzau-Varlaam, iar apoi am continuat drumul cu o masina pentru lemne cu treiler pana la Penteleu pe versantul opus cu zona de urcare pe varf (a fost foarte periculos aceel traseu ingust cu stanci si prapastii apropiate drumului), dupa care am decis sa urcam 2 Km pe o panta abrupta pana in varf. In aceea seara a ramas in cort doar Zoli YO9WZ inzestrat cu bata, cutit, lanterna pentru aparare. Eu si Puiu Jinga YO9AQC am decis sa mergem la stana ciobanilor; aveam o lanterna, bate pentru aparare si busola pentru orientare, care ne-a ghidat intr-o vale cu apa si urzici de 2 m; am iesit morfoliti, ne-am urcat pe o colina si nu stiam in ce directie este stana. Am facut mare galagie si lumini pentru a trezi cainii de la stana; chiar si ciobanii s-au sfiit ca am ajuns in toiul noptii prin padure.

YO3CCC: Au mai fost si alte concursuri cu probleme?

YO9BHI: In 1974 au fost inundatii majore in zona muntilor din Buzau si majoritatea podurilor de circulatie au fost distruse, astfel ca am mers cu o masina ARO de la o Unitate Militara pana la Varlaam, care a circulat mai mult pe firul apei Buzaului; in continuare am mers pe jos 15 Km pana pe Varful Penteleu cu tot echipamentul pentru concurs; la intoarcere am revenit pana la Varlaam pe o ploaie mocaneasca de munte, 15 Km.
Perioada de concursuri in portabil pe Varful Penteleu a fost 1973 - 1976; am continuat pe varful Istrita, la 749 m si pe dealul din Bisoca, la 800 m impreuna cu: Ovidiu YO9XC, Paul YO9CXE, Dorin YO9BFN, Mihai YO9RAO, Adrian YO9GHO, Gigi YO9CWZ, Puiu YO9CLG, Nelu YO9FIL.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO9BHI: Am primit mai multe QSL si diplome din diverse concursuri, chiar daca nu am fost in primele locuri din clasamente, pentru ca nu am dotare de varf si nici timp pentru antrenamente.

YO3CCC: Te rog sa ne povestesti cum ai realizat pilonul pentru antene.

YO9BHI: In 1990 - 1991 am construit un pilon pentru antene cu baza triunghiulara, latura de 1,5 m si la varf 0,5 m; inaltime 18 m, nacela circulara fixa de 1,5 m, scara de acces (teava 1,5"/6 m; 1 si 1/4"/6 m; 1"/6 m; fundatie 1,7 m cu stelaj metalic teava 1,5"; a fost ridicata cu peripetii in 1992 cu ajutorul unui troliu si rola fixa pana la inclinatia de 60 grade, moment in cand s-a blocat troliu. Am decis sa ma urc pe pilion in aceea pozitie pana in varf, am fixat de nacela un cablu/sufa metalica de 30 m si o echipa de 10 persoane au tras de cablu pana ce pilonul a ajuns pe verticala; am fixat al treilea bulon in placa fundatiei. Nici un macaragiu nu s-a incumetat sa ridice pilonul din cauza retelei electrice apropiate, la doar 20 m distanta.

YO3CCC: Cu ce antene vrei sa te mai dotezi?

YO9BHI: Intentionez sa construiesc o antena UUS pentru 432 MHz cu 20 de elemente, un sistem de rotire automatizat; actual antenele sunt actionate manual pe un pilon de 18 m inaltime, profil triunghiular la baza 1,5 m si 0,5 m la varf plus o nacela circulara fixa de 1,5 m; central pe pilon este fixat sistemul de antene pentru UUS.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale?

YO9BHI: Nu sunt interesat sa lucrez in moduri digitale, chiar daca as fi fost initiat. Eu sunt de moda veche. Hi...

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Despre pozele din album:
1. Autorizatie de radioamator
2. Autorizatie de radioamator, categoria avansat
3. Impreuna cu ciobanii de la varful Penteleu (Aurel YO9BHI al doilea din poza) la un concurs de UUS
4. Usa de la intrarea in camera cu aparatura de emisie-receptie
5. Aurel YO9BHI la un concurs UUS in portabil, pe varful Bisoca langa releu, unde a aparticpat impreuna cu Nelu YO9FIL, Gigi YO9CWZ, Puiu YO9CLG
6. Aurel YO9BHI la un concurs US in 2024
7, 8 si 9. Camera cu statii radio: FT 890, IC 820H, TS 790S, A 412SL, sursa HM/25A
10. Transceiverul IC 820H/UUS in diverse concursuri
11. Nepotul David
12. Pilonul unde sunt urmatoarele antene: Inverted V pentru US, Yagi cu 9 elemente pentru UUS, cubical-quad cu 7 elemente pentru 144 MHz, F9FT pentru 144 MHz, Yagi cu 15 elemente 432 MHz, Yagi cu 20 elemente 432 MHz
13. Pilonul este invadat de pasari
14, 15. Nepotul David care vine sa vada ce mai fac si sa ma ajute
16. Aurel YO9BHI impreuna cu nepotul David
17. Steagul Romaniei de pe 1 decembrie 2015 este pe pilonul antenelor
18, 19, 20, 21. Diplome
22. Harta si QDL-uri
23. Harta
24. Harta, diplome si QSL-uri
25. Diplome
26. Diplome
27. Diplome
28. QSL din Belgia
29, 30, 31. Diplome
32. Fata lui YO9FIL si echipa UUS/P la un concurs pe varful Bisoca
33. in poza este Aurel YO9BHI; poza a fost facuta de un radioamator receptor din orasul Sebes judetul Alba, cand a fost la el in vizita
34, 25, 36, 37. Aurel YO9BHI impreuna cu nepotii sunt la simpozion la o Unitate Militara in 2017, unde butonau diverse echipamente de radio ilitare
38. Este intrarea in sala simpozionului de comunicatii si informatica, in 2017 (Unitate Militara din Bucuresti
Echipamentele de la expozitie sunt cunoscute de majoritatea radioamatorilor: R130, R1300 cu panou antene, adaptor UUS, surse alimentare, R250, R311, R.Amur /R118
39, 40, 41. 42. Fotografiile sunt de la Muzeul Armatei

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 17-8-2024

750

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact