hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Transmatch de unde scurte – o abordare mai amănunţită

ing. Mihai Stocec YO3AYX

1 Introducere

In acest articol  prezint o abordare mai amănunţită a modului de dimensionare a celui mai cunoscut etaj din cadrul instalaţiei de emisie-recepţie şi anume circuitul de adaptare cu antena, sau cum este apelat în cadrul literaturii radioamatorilor, “Transmatch”.

Analiza este axată pe gama undelor scurte extinsă, 1.8 – 30 MHz, dar conceptul poate fi folosit pentru oricare altă zonă de frecvenţe.

Abordarea se referă la modul cum trebuie dimensionată o reţea de adaptare astfel încât să se atingă mai multe deziderate privind transferul de putere. Sunt exploatate capabilităţi noi ale ale reţelelor de adaptare pe direcţia unui acord mai facil pe frecvenţa de lucru.

 

2 Despre circuitele de adaptare

Circuitul de adaptare este un cudripol reactiv, inserat între borna de antenă a staţiei şi antenă, sau indirect, la antenă prin fiderul de alimentare.

Adaptarea în radiofrecvenţă are două aspecte, şi anume:

·         Adaptarea pentru transfer maxim de putere. Asigură transferul maxim de putere de la generator la sarcină.

·         Adaptarea pe imagini. Asigură ca impedanţele văzute în cele două sensuri, la punctul de joncţiune dintre un generator şi sarcină, să fie egale. Este o condiţie mai generală de adaptare în care impedanţele generatorului şi a sarcini sunt mărimi complexe. Adaptarea pe imagini este egala cu cea pentru transferul maxim de putere atunci când cele două impedanţe sunt rezistive.

Problema generală a adaptării rezidă în transformarea unei impedanţe de sarcină într-o altă impedanţă optimă pentru generator.

Trebuie menţionat încă de la început că atât antena, în cazul nostru de studiu, cât şi staţia radio la borna de antenă prezintă impedanţe complexe.

Pe de altă parte, în cazul traficului de radioamatori, benzile de lucru sunt relativ înguste, astfel că se poate admite ca studiul adaptării să fie abordat pentru impedanţe constante, de natură rezistivă. Se face presupoziţia că partea reactivă a celor două impedanţe va fi absorbită în cuadripolul de adaptare printr-o manevră anume, astfel încât să fie adaptată numai partea rezistivă a acestora.

Această accepţiune nu este foarte corectă faţă de realitate, dar pentru situaţia traficului de radioamator este acceptabilă.

Adaptarea pe imagini este mult mai complexă şi laborioasă şi nu va fi abordată în acest articol.

Revenind, trebuie ca circuitul de adaptare să asigure un transfer maxim al puterii de la generator la sarcină, în condiţiile unui randament ridicat, ambele condiţii în benzile de frecvenţe alocate serviciului de radioamatori.

Rezumând, vom căuta criteriile de proiectare care s­ă conducăla acest deziderat în cazul unor impedanţe rezistive care trebuie adaptate pentru transfer maxim de putere.

 

Reţelele de adaptare au configuraţii din cele mai diverse, sunt compuse numai din elemente reactive, bobine şi capacităţi şi au 2 sau 3 poli uzual, mai rar cu mai mulţi poli şi numai când se lucrează pe impedanţe imagini în bandă largă.

Cele mai uzuale configuraţii, care se regăsesc pe majoritatea transmatch-urilor de unde scurte, sunt reţele în “T” sau “π”.


 

 

 

Fig. 1

 

3 Calculul reţelelor de adaptare de impedanţe

Aşa cum am menţionat anterior, vom îndrepta calculul acestor reţele pe cazul mai particular cand cele două impedanţe sunt pur rezistive.

Elementele reţelei se dimensionează punând condiţia ca impedanţa de intrare a cuadripolului, când este terminat pe R2, să fie egală cu R1.

In vederea stabilirii relaţiilor din care rezultă elementele reţelei, se presupune că la bornele 1-1’ (fig.1) se aplică un generator de rezistenţă R1, care, prin intermediul reţelei, asigură transferul maxim de putere la bornele 2-2’. In această situaţie, rezistenţele R1 şi R2 satisfac condiţiile care definesc impedanţele imagini ale cuadripolului.

In continuare, vom axa calculul pe reţeaua în “T” de adaptare.

Prin câteva manevre elementare de calcul de electrotehnică, se obţin următoarele expresii care leagă reactanţele Xa, Xb şi Xc de impedanţele R1 şi R2.

Fiind date rezistenţele R1 şi R2, se pot deduce elementele reţelei de adaptare Xa, Xb şi Xc.

Pe de altă parte, impedanţele imagine ale cuadripolului şi elementele acestuia, satisfac următoarele relaţii:

Zi1=R1 şi Zi2=R2

Unde

                Zi1 şi Zi2 sunt impedanţele imagine ale cuadripolului

                Z1g şi Z2g sunt impedanţele în gol ale cuadripolului

                Z12 impedanţa de cuplaj a cuadripolului dintre circuitul de intrare şi cel de ieşire al cuadripolului

In cazul reţelei de adaptare în “T”, se poate scrie

Z12=jXc; Z1g=jZ1g şi Z2g=jX2g

Se deduce

 

După câteva prelucrări matematice se obţine:

Şi, în final rezultă:

 

Se observă că se obţin două valori pentru Xa şi Xb, după cum se iau semnele plus sau minus.

Cu aceste rezultate, în principiu, reţeaua de adaptare este determinată, dar cu următoarele remarci.

·         Avem două date de intrare, R1 şi R2, şi trei variabile, Xa, Xb şi Xc. Rezultă că una din variabile trebuie aleasă după un criteriu anume.

·         Avem o condiţionare impusă de existenţa radicalului, şi anume >0

·         Dacă R1 este diferit de R2, cel puţin una din reactanţele X1g şi X2g, este mai mică, în valoare absolută decât Xc, de unde rezultă că cel puţin una din reactanţele Xa sau Xb trebuie să fie de semn contrar cu Xc.

 

Aşa cum menţionat anterior, vom dezvolta teoria pe cazul unui cuadripol de adaptare în “T”, ca în figura următoare

 

Configuraţiile prezentate sunt idealizate, în sensul că, în realitate, atât generatorul, cât şi sarcina, prezintă părţi reactive

Pentru a reduce configuraţia reală la cea idealizată se procedează în felul următor

·         Reactanţa Xb se înlocuieşte cu Xb – X2

·         Reactanţa Xa se înlocuieşte cu Xa – X1

Se aplică apoi formulele de calcul pentru impedanţele Xa şi Xb.

Rămâne de stabilit criteriul de alegere a reactanţei Xc.

 

4 Dimensionarea reactanţei de cuplaj

Este evident că, relaţiile dezvoltate anterior au o multitudine de soluţii atâta timp cât Xc poata fi ales arbitrar.

Există o singură condiţie şi anume >0. Chiar şi aşa, câmpul de alegere al impedanţei Xc trebuie îngustat.

Analizând configuraţia relei de adaptare, se constată că aceasta este o structură selectivă, cu rezonanţă la frecvenţa la care se produce adaptarea. Acest lucru este explicabil prin faptul că, în cazul transferului maxim de putere, de la generator la sarcina, energia reactivă stocată în capacităţi şi inductoare, se compensează, rezultând rezonanţa.

 

Dar, în afara rezonanţei, transferul de putere scade, până la o valoare pe care o acceptăm ca fiind rezonabilă.

O valoare acceptabilă este o pierdere de 10% din puterea maxim disponibilă.

In această situaţie avem relaţia

Pentru o pierdere de 10% din putere se obţin bine cunoscutele valori

Unde

Ρ – coeficientul de reflexie

σ - factorul de unde staţionare

a – pierderea de putere de neadaptare

Cu aceste considerente, am obţinut criteriul de alegere pentru Xc. Din multitudinea de valori pentru Xc se va alege acea valoare pentru care pierderea de putere este de 10%.

Pe de altă parte trebuie să ţinem cont de faptul ca circuitul de adaptare se termina pe impedanţe care conţin şi parte reactivă. Partea reală şi cea imaginară a impedanţei se subînscriu în condiţia |ρ|<0.33.

Pentru a putea dimensiona circuitul de adaptare trebuie determinate domeniile de existenţă ale impedanţei ce urmează să fie adaptată şi care respectă această condiţie. Ne vom ajuta de diagrama Smith şi de proprietăţile ei în această sarcină.

 

Diagrama Smith este o reprezentare în plan ale părţilor reală şi imaginară ale unei impedanţe prin transformarea conformă:

Această transformare este mai comodă pentru analiza circuitelor electrice de radiofrecvenţă întrucât reduce planul XY la dimensiunea unui cerc.

Prin această transformare, dreptele din planul Z se transformă în cercuri în planul W, cercurile în cercuri iar unghiurile se păstrează.

O verticală R=Rp din planul Z descrie un cerc care trece prin origine, are diametrul  şi centrul pe axa R.

O orizontală X=Xp din planul Z descrie un cerc care trece prin origine, are diametrul  şi centrul pe axa X.

Condiţionarea fundamentală care trebuie aflată, şi care determină existenţa circuitului de adaptare, este de determina domeniul de existenţă pentru Z1 şi Z2 în condiţia unui coeficient de reflexie maxim admisibil.

Coeficientul de reflexie se alege admiţând o pierdere de putere prin neadaptare.

Se demostrează că valorile pentru R şi X, care verifică această condiţie, se află cuprinse în cercul de ρ constant de pe diagrama Smith. Acesta are centrul la (R=1, X=0) şi diametrul egal cu modulul lui ρ.

Reprezentarea acestei situaţii este în figura următoare:

Partea rezistivă a impedanţei este evident mai mare decât  şi mai mare decât σ.

Partea imaginară, care se sunînscrie pe cercul roşu, de valoare constantă, trebuie să fie mai mică, în modul, decât valoarea determoinată de punctul P, tangenta între cercul ρ=constant şi cercul X=constant.

Cu câteva calcule de geometrie analitică se obţin următoarele rezultate importante:

Altfel spus, pentru un domeniu de adaptare mai mic decăt coeficientul de reflexie, impedanţele terminale care pot fi adaptare trebuie să respecte cele două relaţii.

Prin măsurători efectuate asupra circuitului de antenă, se determina valorile Rp şi Xp, în cadrul benzii de lucru şi astfel, cu relaţiile precedente, se determină factorul de unde staţionare şi coeficientul de reflexie maxim admisibile.

Plaja de variaţie a impedanţei care trebuie să fie adaptată se mai poate micşora ţinând seama de faptul că reţeaua de adaptare, împreună cu impedanţa terminală, sunt circuite selective, caracterizate de o frecvenţă de rezonanţă şi un factor de calitate. Expresia generală a impedanţei este , unde

 reprezintă dezacordul generalizat iar Q factorul de calitate al reţelei de adaptare împreună cu rezistenţele terminale.

Dacă punem condiţia ca reţeaua de adaptare să asigure o funcţionalitate de cel puţin |ρ|<0.33 echivalent cu σ<2 avem

Unde, Rn este partea rezistivă a impedanţei normata la R0.

Rezonanţa circuitului împreună cu adaptarea înseamnă Rn=1. In această presupunere, expresia se simplifică la următoarea formă:

De unde se deduce

Această relaţie relevă faptul că, pentru o valoarea asumată a coeficientului de reflexie, ρ, din considerente energetice, între dezacordul generalizat, β, şi factorul de calitate, Q, există o interdependenţă şi anume:

Bandă de Adaptare Mai Mare Presupune un Factor de Calitate mai Mic

Cu această ultimă relaţie, s-a încheiat practic analiza privind modul de dimensionare a reţelei de adaptare în “T”. Relaţii similare se obţin şi pentru reţeaua de adaptare în “π”.

Impunând un coeficient de reflexie şi o bandă de frecvenţă prin dezacordul generalizat, β, se determină valoarea maximă pentru factorul de calitate Q, care, împreună cu formulele ce definesc reactanţele reţelei, determină valoarea limită a reactanţei de cuplaj Xc.

 

In următorul capitol se va aplica această metodologie pentru dimensionarea reţelei de adaptare a unei antene filare în configuraţie “V întors” .

 

 5 Date limită în benzile de unde scurte

Analiza din acest articol s-a concentrat pe benzile de frecvenţă utilizate în traficul de radioamatori. Am ales această limitare deoarece circuitul de adaptare este destinat acestor benzi şi prin urmare o extindere a gamei de frecvenţe de lucru poate conduce la valori ale componentelor reţelei de adaptare care nu sunt utile.

Trecând în revistă date benzilor de radioamatori, prezint în tabelul următor, benzile de frecvenţe alocate în regiunea 1 IARU, frecvenţele centrale şi benzile ocupate necesare de emisiuni.

 

Nr

Banda
m

Limite frecventa
KHz

Frecventa
centrala
KHz

Banda
necesară
KHz

Banda relativa β
%

1

160

1810 - 2000

1902.6

190

9.98

2

80

3500 - 3800

3647.9

300

8.20

3

40

7000 - 7200

7099.3

200

2.82

4

20

10100 - 10150

10124.9

50

0.49

5

21

14000 - 14350

14173.9

350

2.47

6

16

18068 - 18168

18117.9

100

0.55

7

14

21000 - 21450

21223.8

450

2.12

8

12

24890 - 24990

24939.9

100

0.40

9

10

28000 - 29700

28837.5

1700

5.89

 

Frecvenţa centrală a fost asumată ca media geometrică a limitelor benzii alocate astfel:

In tabelul următor se prezintă valorile dezacordului generalizat şi pierderea de putere prin reflexie pentru o gamă a coeficientului de unde staţionare care pot apărea în traficul real

 

Nr

σ

1.5

2

2.5

3

4

5

1

ρ

0.20

0.33

0.43

0.50

0.60

0.67

2

Q)

0.41

0.71

0.95

1.15

1.50

1.79

3

Pr

4.0%

11.1%

18.4%

25.0%

36.0%

44.4%

unde

·          este dezacordul generalizat maxim admisibil pentru cazul unei impedanţe selective, care trebuie adaptate, şi pentru un coeficient de unde staţionare asumat

·         este pierderea de putere prin neadaptare pentru un coeficient de unde staţionare asumat

Vom continua analiza pentru situaţia unui coeficient de unde staţionare σ=2 care corespunde unei pierderi de putere de 11%. Această alegere are semnificaţia ca dacă reţeaua de adaptare este în aşa fel calculată încât să prezinte o neadaptare de σ=2 la capetele benzii, nu mai este nevoie de un acord suplimentar acceptând o pierdere a puterii emise de 11%. Se poate arăta că această pierdere nu influenţează semnificativ calitatea emisiunii şi distanţa de legătură.

Aşa cum am prezentat anterior, valorile impedanţei care trebuie adaptate, partea rezistivă şi cea reactivă, se înscriu în cercul de ρ=constant de pe diagrama Smith. In tabelul următor sunt prezentate limitele acestor valori pentru σ=1.5÷5.

 

Nr

σ

1.5

2

2.5

3

3.5

4

5

1

Rpmin(Ω)

33.3

25.0

20.0

16.7

14.3

12.5

10.0

2

Rpmax(Ω)

75.0

100.0

125.0

150.0

175.0

200.0

250.0

3

Xpmin(Ω)

-20.8

-37.5

-52.5

-66.7

-80.4

-93.8

-120.0

4

Xpmax(Ω)

20.8

37.5

52.5

66.7

80.4

93.8

120.0

 

Si o ultimă relaţie de limitare, derivată din analiza anterioară, este

Se observă că aceste relaţii de limitare nu sunt legate de banda de lucru, sunt condiţionate de coeficientul de unde staţionare, de lărgimea de bandă  propusă a fi acoperită şi de arhitectura reţelei de adaptare.

 

6 Un exemplu de caz

Am aplicat această procedură de calcul la realizarea unui circuit de adaptare pentru o antenă simplă V-întors acordată pentru banda de 40 m.

Scopul este de a realiza o reţea de adaptare care să acopere întreaga gamă de frecvenţe, pe subbenzi, fără acord suplimentar înn cadrul aceteia.

Primul pas a fost măsurarea impedanţei antenei cu ajutorul unui vector voltmetru ăn banda 1.8 – 30 MHz.

Rezultatele sunt cuprinse în tabelul următor:

 

Nr

1.8

MHz

3.6

MHz

7.1

MHz

10

MHz

14

MHz

18

MHz

21

MHz

24

MHz

28

MHz

Ra(Ω)

4.9

172

35

29.3

159

67

125

32.8

130

Xa(Ω)

2.9

-95

-16.9

59.3

89.2

-73.9

4

40.7

-54.5

 

Trebuie să menţionez că masurătoarea a fost făcută la capătul fiderului de antenă cu o lungime electrică de 18.6 m. Fiderul roteşte valoarea impedanţei antenei pe diagrama Smith astfel că la capătul fiderului se va măsura altă valoare. Acest lucru nu contează întrucât adaptorul se montează la intrarea în staţie.

O trecere în revistă a condiţiilor pentru care adaptarea este opţională este următoarea:

 

Parametru

Simbol

Valoare / Limite

Impedanţa la borna de antenă

Z0

50Ω

Factor de unde staţionare

σ

<2

Coeficient de reflexie

ρ

<0.33

Partea reală impedanţă de adaptat

Rp

Rmin>25 Ω ; Rmax<100 Ω

Partea imaginară impedanţă de adaptat

|Xp|

<37.5 Ω

 

Examinând tabelul cu măsurătorile antenei se observă  că doar în banda de 7 MHz se întrunesc condiţiile pentru care, fără o reţea de adaptare, pierderea de putere este sub 10%, în rest, fiind nevoie de ajutorul adaptării pentru a aduce antena în zona de acceptabilitate.

Procedura de calcul este următoarea:

·         Se măsoară impedanţa antenei în banda aleasă cu ajutorul unui voltmetru vectorial gen NanoVNA. R1 este partea reală iar X1 partea imaginară a impedanţei

·         Se stabileşte lărgimea de bandă a reţelei de adaptare astfel încât să acopere banda alocată de ANCOM. Se ia o margine de rezervă de 10% pentru acoperirea toleranţelor pieselor din montaj

·         Se calculează reactanţele reţelei de adaptare în T, Xa şi Xb reactanţele condensatoarelor, pentru o valoare aleasă a lui Xc, reactanţa bobinei. Se calculează pentru mai multe valori Xc, până când se obţine lărgimea de bandă dorită.

·         Cu ajutorul unui program de analiză de circuit cum ar fi LTSpice, MicroCap, RFSim 99, determină lărgimea de bandă pentru care reflexia este ρ<0.33 (σ<2)

·         Se absoarbe partea imaginară a impedanţei antenei, X1, în valoarea reactanţei Xa

 

Cu acestea, calculul s-a terminat, toate elementele reţelei de adaptare sunt determinate.

Urmează o simulare cu unul din programele menţionate pentru a verifica funcţiile reţelei şi pentru a determina prin calcul tensiunile şi curenţii din circuit la puterea maximă.

Se realizează montajul şi se compară măsurătorile cu valorile simulate.

 

Mihai Stocec

 

August 2023


Erată şi Anexa tehnică (adaugate la 23.08.2024)

Erată

Expresia corectă:

 

 

Anexa tehnică

1)      Expresia corectă a dezacordului generalizat, β, este:

, unde

- ω este notată pulsaţia curentului

- f este frecvenţa curentului

Între cele două mărimi există relaţia

“f0 “ este frecvenţa centrală a benzii de analiză, şi este în acelaşi timp frecvenţa de rezonanţă a circuitului asimilat pentru antenă. Pentru abateri mici faţă de frecvenţa de rezonanţă, se poate folosi pentru dezacordul generalizat expresia aproximativă

, unde .  Pentru o abatere de 10%, eroarea la nivel de  este de circa 4%, deci acceptabilă.

In cadrul acestor notaţii, banda de lucru a circuitului rezonant asimilat antenei este simetrică faţă de , şi este

2)      Lungimea fiderului nu are importanţă, intrucât analiza se referă la adaptarea la capătul de jos al fiderului, acolo unde se montează cutia de adaptare. Referirea în text a fost făcută cu scopul de a atrage atenţia cititorului că la capătul de jos al fiderului se măsoară o impedanţă diferită faţă de cea a antenei. Aceasta poate fi aflată prin inginerie inversă, dacă se cunoaşte lungimea electrică a fiderului care se poate afla fie cunoscând lungimea fizică şi coeficientul de velocitate, fie, prin masurători. In cazul studiului de caz am preferat masurătoarea primei rezonanţe paralel, cu capătul dinspre antenă în gol. Rezonanţa se produce cand lungimea electrică a fiderului este egală cu un sfert din lungimea de undă.

3)      In concluzie, trebuie reţinut faptul că această analiză a fost făcută pentru ansanblul fider + antenă, dar este valabilă pentru orice structură care, pe porţiuni, poate fi asimilată cu una selectivă, având o rezonanţă. Mihai Stocec

 

 

Mihai Stocec

 

August 2024

ing. Mihai Stocec YO3AYX

Articol aparut la 21-8-2024

1204

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-21 14:28:44 (ora Romaniei)
  • Buna ziua.
    O abordare interesanta, orientata pe acoperirea unei intregi benzi, cu compromisul unor pierderi acceptate din start, problema care ma intereseaza in mod deosebit. Am cercetat cu interes prezentarea care, pentru a fi usor si corect inteleasa, ar fi trebuit sa fie redactata mai atent. Ar fi fost mai usor de comentat/intrebat/explicat daca relatiile, desenele, tabelele ar fi fost numerotate si corect redactate. De exemplu, in primele doua relatii (calculul lui Xa si Xb) termenul Xc nu trebuie ridicat la patrat din cel putin doua motive: pentru ca relatia sa fie dimensionala si pentru ca asa rezulta din demonstratia care este data mai jos. In tabelul de la punctul 5 apar niste notiuni care in formulele de sub el au alte notatii, de exemplu “Frecventa centrala” in tabel, F0 sau f0 in formule, probabil ca “Banda necesara” este “Delta”f, “dezacordul generalizat” apare mai complicat, intr-una din relatii se calculeaza ca “beta”=2 x ”Delta”f/f0, in tabelul de la punctul 5 apare ca fiind “beta”=”Delta”f/F0, sunt doua notatii, f0 si F0, care se multilica sau nu cu 2. De exemplu la banda de 40 m in tabel apare “beta”=200/7099.3=2.82%. Poate ca notarea cu f0 sau F0 nu ar fi prea importanta, dar arata ca ceva a scapat sau poate scapa usor in intreaga prezentare.

    In afara de cele de mai sus ma intereseaza, concret, urmatoarele:
    Lungimea “fiderului de antena”, data ca “lungime electrica” de 18.6 m inseamna ca lungimea sa fizica este corectata cu coeficientul de velocitate? Daca da, cat este coeficientul de velocitate sau lungimea sa fizica? Daca datele privind antena au fost masurate la partea de jos a liniei de alimentare, reactanta de 35-16.9j Ohm caracterizeaza ansamblul de impedante linie-antena iar transmatch-ul acorda acest ansamblu, nu doar antena. Numai daca linia are o lungime egala cu un multiplu intreg de semiunde pe frecventa masurata, tinand cont de coeficientul de velocitate, reactanta astfel masurata arata exact reactanta antenei.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de MIHAI - YO3AYX (yo3ayx) la 2024-08-22 15:45:54 (ora Romaniei)
  • Buna ziua.
    Multumesc pentru observatii si comentarii. Am facut corectura de rigoare la impedanta Xc, intr-adevar nu este ridicat la patrat. In rest, am scris o anexa la articol cu anumite clarificari pe care o voi posta imediat. Multumesc inca o data pentru lectura articolului.
    73 de Mihai YO3AYX.

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-24 14:51:53 (ora Romaniei)
  • Am arătat că mă interesează subiectul, de aceea îl analizez în detaliu, am interes să îl folosesc. Dar am analizat „Anexa tehnică” la articol și constat că persistă erori. Voi căuta material documentar, articolul este lipsit de surse bibliografice. Iata care sunt erorile:
    În „Anexa tehnică” se arată că „f0” este frecvența centrală iar „Delta f” este jumătate din banda de lucru. Un calcul simplu arată că „f0” este media aritmetică a capetelor de bandă, dacă prin „f superior” și „f inferior” sunt aceste capete. La banda de 160 m rezultă f0=1905,0 kHz, „Delta f” este 150 kHz. Dar în articol se arată că „f0” (este notat „F0”) rezultă ca medie geometrică, așa apare în primul tabel de la punctul 5. În cazul benzii de 160 m ar rezulta f0=1902,6 kHz, mai mică așa cum sunt mediile geometrice comparativ cu cele aritmetice. In acest caz „Delta f” nu mai este simetrică față de f0, are valorile de 92,63 kHz și 97,37 kHz. Cât privește expresia acordului generalizat, „beta”, în articol pare că se folosește o expresie incorectă (dupa precizarea autorului în anexa tehnică). Și, cum arătam în primul meu comentariu, nu există siguranța că nu ar mai fi și altele decât comparând cu surse documentare sau refăcând tot formalismul. Experimental este mai greu, sunt necesare echipamente complicate și nu mereu precise.
    În ce privește lungimea fiderului, eu o consider a fi de maximă importanță dacă urmăresc performanțele antenei. Autorul articolului o consideră neimportantă, caz valabil numai dacă „Transmatch”-ul trebuie doar să protejeze etajul final. Dar asta nu înseamnă că antena va radia maximul de energie emisă, un fider cu o lungime oarecare legat la o antenă cu o impedanță oarecare va radia datorită neadaptării sale cu antena iar antena va primi mai puțină energie. Numai dacă „Transmatch”-ul se pune între fider (de 50 Ohm conectat la borna TX tot de 50 Ohm) și antenă, este posibil tehnic, își face efectul complet și corect. Dar este scump, complicat și se poate evita fără a se reduce efectul, dacă fiderul are lungimea un multiplu întreg de semiunde ținând cont de coeficientul de viteză, am arătat clar în articolul de la https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1339 unde interesante sunt și comentariile care mă fac să scriu și acum, chiar dacă se supără câțiva din motive strict personale, important este să se furnizeze informația corectă și pragmatică. Dar cu condiția să fie clar și fără erori. Aici văd eu importanța articolului, pentru a ști cum poate fi folosit mai comod pe o întreaga bandă fără refacerea acordului. Desi, cu emițătoarele de azi, refacerea acordului devine o simplă apăsare de buton.
    În finalul „Anexei” se arată că, citez, „ In cazul studiului de caz am preferat masurătoarea primei rezonanţe paralel, cu capătul dinspre antenă în gol. Rezonanţa se produce cand lungimea electrică a fiderului este egală cu un sfert din lungimea de undă”. Eu folosesc acest experiemnt de decenii când determin coeficientul de viteză la cabluri, este o metoda devenită clasică. Din calculele mele (pentru un coeficient de viteză de 0.66) ar rezulta că fiderul cu „lungimea electrică” de 18,6 m ar fi foarte aproape de dublul unei semiunde în 7.1 MHz (eroare de 2.5%) condiție care ar putea „aduce” impedanța antenei nealterată direct la „Tranamatch”, nu înțeleg de ce autorul ignoră acest lucru când arată puțin mai sus că, citez, „ Referirea în text a fost făcută cu scopul de a atrage atenţia cititorului că la capătul de jos al fiderului se măsoară o impedanţă diferită faţă de cea a antenei. ”. Am, printre alte antene, o antenă Triple-leg calculată pentru banda de 14 MHz. Impedanta ei la locul amplasării este Z=42+20j Ohm, nu a rezultat exact ca din calcule datorită vecinătăților, pomi și un acoperiș din tablă. La capătul de jos al unui cablu de 50 ohm, coef. de viteză de 0.66 și lung de 6.98 m apare Z’=41.45+19.6j care este adaptată ușor de tunerul din stație. Cu un cablu lung de 10 m ar fi apărut Z’=60.9-23.5j, combinația antenă-cablu se poate adapta la fel de ușor, dar antena nu ar mai radia la fel de bine.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-25 11:19:04 (ora Romaniei)
  • Erata!
    Inainte de a scrie comentariul am incercat o dimensionare pentru toate benzile, cand am preluat in comentariu am citit gresit valorile calculate.
    sri, 73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-25 11:34:22 (ora Romaniei)
  • Din nou rateu, continui.
    In loc de "Delta f" este 150 kHz se va citi "Delta f" este 95 kHz.
    73!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de MIHAI - YO3AYX (yo3ayx) la 2024-08-25 11:45:47 (ora Romaniei)
  • Buna ziua.
    Incerc sa mai punctez cateva aspecte, fara sa intru in detalii mai amanuntite care nu tin de scopul articolului. Pentru mai multa argumentatie pot sa recomand cateva carti de bazele radiotehnicii.
    Astfel, pentru "beta".
    Expresia este corecta si a fost introdusa in studiul circuitelor electrice rezonante inca de la inceputul teoriei acestora, acum 100 ani(vezi bibliografia). Pentru calcule ingineresti, in jurul rezonantei circuitelor, se foloseste relatia simplificata din articol. Tot in jurul rezonantei, media geometrica a extremelor poate fi asimilata cu media aritmetrica a acestora.
    Pentru fider antena.
    Fiderul este un cuadripol reactiv, in care, intr-o aproximatie, si tot pentru calcule ingineresti, nu se disipa energie. Influenta fiderului este doar asupra impedantei, pe care o mentine intr-un cerc de sigma constant pe diagrama Smith. In partea doua a articolului, la care lucrez inca, voi prezenta mai amanuntit cum se dimensioneaza circuitul de adaptare cu ajutorul unor sabloane.
    In dimensionarea adaptarii conteaza impedanta la capatul dinspre statie a fiderului, pentru ca acolo trebuie realizata adaptare. Presupunand ca fiderul nu are pierderi, influenta reactiva a acestuia este absorbita in circuitul de adaptare.
    Mai multe in urmatorul articol si in cartile de baza pe care le recomand tuturor.
    1. Manual de radiotehnica - B.A. Smirenin
    2. Analiza si sinteza circuitelor electrice - Gh. Cartianu
    3. Circuite si semnale - Ion Constantin
    73 de Mihai YO3AYX!

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-25 11:48:17 (ora Romaniei)
  • Cred ca am gasit motivul preluarii trunchiate.
    Cand am vrut sa preiau citarile in paranteze unghiulare apareau trunchieri si alterari ale textului. Acum am evitat parantezele unghiulare si s-a preluat corect.
    Poate ca ar fi bine sa se confirme acest lucru din partea celui care administreaza acest portal.
    73!

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-25 12:34:00 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,
    Am vazut punctarile, multumsc pentru bibliografie. Am "Manual de radiotehnica" de Smirenin, volumul I aparut in 1953, volumul II aparut in 1954 la Editura Energetica de Stat. In ce priveste Analiza si sinteza circuitelor electrice am cartea cu acelasi titlu dar autor Ad. Mateescu, editie 1975.
    Cred ca simplificarea calculelor "in jurul rezoanntei" poate introduce erori deoarece, chiar daca ansamblul fider-antena ar fi aproape de rezonanta, interesul este sa se transfere maximul de nergie in antena, nu in ansamblul celor doua componente. In ce priveste expresia "rezonanta" aceasta are intelesuri diferite in domenii diferite. O antena este rezonanta daca are cel putin un capat liber si in ea apar unde stationare, Smirenin, vol. II, pg. 653, ea poate avea si reactante, dar ca sa fie acordata trebuie ca dimensiunile sale sa fie in relatie bine determinata cu lungimea de unda, adica sa lucreze ca sarcina disipativa fara reactante. Mai exista si antene nerezoannte (antena cu unde progresive, Smirenin vol. II pg. 654). Daca o antena este rezonanta si acordata nu mai este necesar sa se compenseze reactantele in cadrul benzii, efectul neadaptarii de la un capat al benzii la celalalt este redus. La o antena dipol acordata pe 14 MHz variatia SWR pe cei 350 kHz este de la 1.2 la 1.6, am masurat pe bargraful emitatorului, cu tunerul decuplat. Iar adaptarea valorii diferite a impedantei de radiatie de cca 72 Ohm in raport cu cei 50 Ohm ai fiderului se face usor alegand o alimentare departata de mijlocul antenei unde impedanta de alimentare devine 300 Ohm si folosind un simetrizor corespunzator fata de cei 50 Ohm ai fiderului.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-08-25 17:08:19 (ora Romaniei)
  • Pentru ca tot am luat la cercetat manualele lui Smirenin, dar si articole de-ale mele mai vechi, raman la concluzia ca atat antena cat si linia de alimentare trebuie tratate ca elemente de circuit cu constante distribuite care se supun unor reguli specifice. In articolul "ANTENA, MAI MULT DECAT UN SIMPLU FIR", se afla la https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=883, relatiile (1)---(4) arata ca acordarea unui dipol in semiunda se face pe o lungime de unda (frecventa) care NU CORESPUNDE unui circuit acordat cu constantele concentrate L si C proprii antenei. Am folosit capitolele "Inductanta conductorilor rectilinii" pg. 37 si "Capacitatea unui conductor izolat paralel cu pamantul" pg. 79 din cartea lui Smirenin, volumul I. Nici atunci, nici de atunci pana acum, nu a contrazis nimeni cele publicate de mine decat prin vot negativ din partea celor care nu pot sustine o argumentatie tehnica. Lasii care arunca cu pietre dupa colt nu conteaza in fata mea.
    Liniile de alimentare sunt tratate tot in vol. I incepand cu pagina 124. Pe baza acestora, dar si a altor surse de documentare, in articolul "DIN NOU DESPRE LINIILE DE ALIMENTARE" aflat la https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1206 arat proprietatile unei linii in semiunda. Relatia de calcul a impedantelor este data si in manualul lui Smirenin si se deduce considerand o unda care trece prin mai multe medii (borna de iesire din TX, linia si antena). Problema ar fi ca realizeaza acest lucru pe o banda destul de ingusta. Dar, urmarind articolul, se vede ca, daca o linie de alimentare are o impedanta caracteristica cu mult mai mare decat a antenei, efectul liniei in semiunda acopera o banda extrem de larga. Faptul ca linia in semiunda are o impedanta de sute de ohm nu conteaza, la capatul de jos al ei se "vede" doar impedanta antenei asa cum apare ea pe toata banda. Graficele au fost realizate cu softuri proprii facute in mediul Lazarus.
    In articolul "CUM FACEM O ANTENĂ MAI BUNĂ" de la https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1339 arat cum se poate construi o linie ecranata simetrica din doua cabluri coaxiale montate unul langa celalalt, asta rezolva complicata problema a curentilor de intoarcere. Aceasta linie va avea o impedanta caracteristica de 100 sau 150 Ohm (depinde de cablul de 50 ori 75 Ohm), suficient de mare incat sa acopere toata banda iar cuplarea la TX se face printr-un transformator de simetrizare care trebuie sa rezolve raportul dintre impedanta de alimentare a antenei (multiplu de 50 Ohm, alegand locul de alimentare) si cei 50 Ohm ai TX-ului.
    Invit la doscutii, nu la vot secret care nu conteaza nici macar prin majoriatate.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Transmatch de unde scurte – o abordare mai amănunţită"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact