Avand zilnic contacte prin Echolink cu radioamatorii YO din diferite orase si avand ocazia sa vorbesc si personal cu multi din ei mi-am dat seama de unele probleme.
Radioamatorismul romanesc ca si cele din toata lumea sunt puternic influentate de efectul mereu crescand a noilor mijloace de comunicatii, in special celor prin Internet. Aceste mijloace nu trebuiesc privite ca factori concurenti cu care trebuie luptat ci din contra ele trebuesc incorporate in activitatile radioamatoricesti. Foarte multi amatori folosesc cu mult success metodele noi de comunicatii in paralel si impreuna cu metodele traditionale. Fiecare amator este liber sa aleaga din multele metode tehnice de comunicatii existente ceace ii este convenabil, sa incerce si pe cele noi, si sa le adapteze cerintelor si posibilitatilor proprii.
Ceea ce vad ca este un impediment serios in desvoltarea radioamatorismului romanesc este imaginea veche propagata de decenii care nu mai corespunde noilor cerinte de astazi.
Ma refer la raspunsul la intrebarea: "Ce este radioamatorismul?"
Exista mai multe raspunsuri. Una este: "Radioamatorismul este o pasiune (hobby)". Alta este "Radioamatorismul este o activitate tehnico-sportiva."
Primul raspuns este cel mai vechi dar azi este perimat si chiar detrimental. De ce? Pentru ca in noua societate fiecare este liber sa aleaga si sa practice ori ce pasiune dar societatea nu are obligatia sa suporte financiar aceste pasiuni care sunt utile numai pentru cei care le practica. Subventiile si sponsorizarile pentru pasiuni au scazut foarte mult in ultimii ani. Aceste scaderi au influentat mult desvoltarea acestor pasiuni.
Un exemplu extrem ar fi colectionarea fluturilor. Aceasta ocupatie este foarte satisfacatoare si chiar educativa; se practica cu multa pasiune dar societatea are prea putin folos din ea si nu doreste sa o sprijine financiar.
Imaginea publica a radioamatorismului fiind o pasiune a catorva persoane le izoleaza de resursele societatii care zice:" Este foarte bine ca aveti o pasiune (sa Va fie de bine) dar nu asteptati ca restul populatiei sa plateasca pentru pasiunile voastre."
Al 2-lea raspuns: "Radioamatorismul este o activitate tehnico-sportiva" care este mai des folosita in ultimii ani, este mai buna decat prima dar nu asigura adecvat sprijinul societatii. Activitatile sportive sunt incurajate si sprijinite de autoritati, unele ramuri mai mult decat altele. Participarile radioamatorilor la concursuri si clasamentele inalte sunt compensate intr-o mica masura dar activitatea tehnica a celor care proiecteza, construesc si experimenteaza aparate electronice de comunicatii lasa mult de dorit. Aceste activitati sunt foarte importante si utile ori carei societati. Ele atrag pe ce interesati in acest domeniu, le dau posibilitati de desvoltare ca sa ajunga specialisti de inalta calificare necesare societatilor de astazi. Daca se analizeaza biografiile celor care au ajuns la varfurile activitatilor in electronica si in comunicatii se vede ca o mare parte din ei au fost atrasi la inceput ca amatori.
Numarul specialistilor de maine depinde de sprijinul societatii de azi.
Un raspuns mai bun ar fi: "Radioamatorismul este un serviciu gratuit adus societatii in materie de electronica si comunicatii." Da, radioamatorii presteaza servicii gratuite in multe domenii, le fac voluntar si cu multa pasiune. Trebuie insa inteles ca pasiunea este un mod de lucru si nu telul insasi a activitatilor. Radioamatorii isi cheltuie proprile lor resurse materiale, timpul si energia lor sa le ofere gratis societatii.
Sa vedem cateva din aceste servicii.
Atragerea catre electronica, informatica, radiocomunicatii si ramurile inrudite, precum si educarea si instruirea tineretului in aceste domenii se poate face in radiocluburi, grupuri de marimi diferite si chiar de la om la om. Creare de cadre de specialisti este primordial si este in interesul societatii care trebuie sa suporte prin mijloacele care le stau la dispozitie.
Participarea organizata si in masa a radioamatorilor la evenimente publice care necesita comunicatii urgente. Astfel la diferitele concursuri care se desfasoara pe trasee lungi cum ar fi curse de marathon, biciclete, motociclete, automobile, etc. radioamatorii plasati pe traseuri, avand mijloace de comunicatii cu un centru, ajuta aceste concursuri prestand servicii de informarea, cereri de ajutor pentru cei in nevoie, atat concurentilor cat si spectatorilor. Amatorii avand mijloace de identificare vizibile ca jachete cu inscriptii ca "Radiocomunicatii" demonstrazea atat autoritatilor cat si publicului, aportul lor pentru bunul mers al evenimentelor.
Participare organizata si in masa a radioamatorilor in cazuri de calamitati naturale ca inundatii, cutremure, focuri de mari proportii, etc. Amatorii participa la munca de ajutorare prestata de autoritati prin asigurea rapida a informatiilor, mai ales cand cele traditionale ca telefoanele sunt avariate sau neindestulatoare. Prezenta amatorilor trebuie sa fie remarcata atat de autoritati cat si de public.
Radioamatorii pot sprijinii munca celor care cauta sa salveze persoane pierdute in munti, pe mare, etc.
Sunt si multe alte ocazii cand radioamatorii pot presta diferite servicii societatii, in mod voluntar si cu abnegatie. Importanta primordiala este efectuarea serviciilor dar tot important este si educarea autoritatilor si a publicului care trebuie sa vada si sa recunoasca aceste contributii. Numai atunci poate radioamatorismul sa obtina suportul necesar pentru desvoltare si functionare.
Amatorii trebuie sa iasa din aparenta gresita ca fac parte din grupa colectionarilor de fluturi sau a cutiilor de chibrituri.
Cine trebuie sa faca aceasta munca? In primul rand conducerea radioamatorilor, apoi radiocluburile si chiar fiecare amator in parte. Amatorii insasi trebuie sa schimbe mentalitatea veche ca fac totul doar ca o pasiune personala fara un aport important pentru binele societatii. Numai atunci pot sa arate si restului de populatie ca aduc contributii importante spre binele tuturora si sa aibe pretentia la un sprijin adecvat.
In multe localitati cu potential mare de desvoltare a radioamatorismului, autoritatile nu au dat nici macar o sala in care acest serviciu important poate sa se organizeze si sa activeze. Nu se poate pune vina pe conducerea municipalitatilor respective; ei nu stiu nimic despre radioamatorism si potentialul amatorilor de a fi folositori. Radioamatorii insasi trebuie in primul rand sa fie folositori, sa efectueze munci in folosul populatiei, apoi sa aibe ce arata primariilor si consilierilor si sa ceara sprijinul necesar.
In multe tari acest lucru se face de mult, autoritatile stiu despre munca radioamatorilor si acorda lor mult sprijin. In S.U.A. Acum cativa ani fostul presedint Bill Clinton a dat o proclamatie: "Radioamatorismul este o resursa nationala." Acest lucru este simbolic pentru recunoasterea muncii radioamatorilor.
Multi primari si guvernatori al diferitelor state din S.U.A. au declarat "ziua radioamatorismului" sau chiar "saptamana radioamatorismului". S-au emis marci postale comemorand munca voluntara, efectuata cu pasiune, a radioamatorilor. Multi radioamatori care au efectuat munci importante au fost citati si decorati. Astea toate s-au facut caci amatorii au dovedit ca sunt foarte utili societatii iar societatea a recunoscut acest lucru.
Intrebarea retorica este cati dintre conducatorii tarii sau a oraselor din tara stiu ce este radioamatorismul, cu ce se ocupa radioamatorii si cum pot fi ajutati? Repet, nu ei sunt de vina ca nu stiu multe ci amatorii insasi poarta raspundere pentru acest lucru.
Ramane acum ca radioamatorii din tara sa vada cum pot fi ei mai utili societatii si cum pot faca acest lucru cunoscut.
- George Pataki WB2AQC
-