![]() |
![]() |
|
Antena Optibeam OB17-4
Orice radioamator experimentat stie ca din elementele principale, care compun echipamentul unei statii de radioamator pentru unde scurte, adica transceiver, amplificator de putere si antena, acesta din urma are (sau ar trebui sa aiba) ponderea cea mai mare in demersul pe care, presupun, orice operator il vizeaza: receptie mai buna, semnale mai consistente la emisie, eficientizarea traficului DX si de concurs.
Din pacate majoritea operatorilor, si nu vorbesc numai de YO, ci de pretutindeni, isi concentreaza eforturile financiare in achizitionarea unui transceiver performant, poate chiar de ultima generatie, construiesc (sau cumpara) un amplificator de putere (iar tubul si piesele nu sunt chiar asa ieftine) si abia in ultimul rand investesc in antene.
Este adevarat ca se pot stabili contacte radio si cu un dipol filar sau o antena verticala, deci cu investitii infime, dar este nedrept sa fim chiar multumiti de aceste compromisuri. Ba chiar dam vina pe propagare atunci cand statiile chemate nu raspund la apel, in loc sa acceptam punctul slab al dotarii proprii.
Recunosc ca am trecut si eu prin aceleasi faze, insa decat sa-i invidiez la nesfarsit pe cei cu antene directive am facut tot posibilul sa intru in acest "club select".
Asa ca in anii '90, cu eforturi financiare deloc neglijabile, am reusit sa fac un prim pas inainte si sa instalez o antena directiva (Yagi 3 elemente cu trapuri, pentru 14, 21, 28 MHz). In acel moment am jurat sa nu ma mai intorc la antene omnidirectionale.
Un alt pas inainte l-am realizat cu circa 3 ani in urma, cand am gasit la Radioclubul din Muscat - Oman, o antena disponibila, Hy-Gain TH5MKII - 5 elemente cu trapuri, pentru 14, 21, 28 MHz, plina de praf, dar nefolosita, care nici macar nu a fost foarte ieftina (este cineva care a cumparat ceva ieftin din lumea araba ??!!), dar mi-a permis sa castig cca 2 db fata de vechea antena. In lupta cu decibelii, constructorii cheltuiesc timp si fonduri serioase pentru a gospodari orice fractiune de dB, asa ca nici eu nu am putut sa neglijez castigul antenei. De fapt saltul calitativ a fost evident: DX-uri auzite bine si lucrate de la prima chemare, pozitii decente in concursurile internationale, etc.
Si totusi am simtit ca este loc de mai bine.
Asa ca in urma cu cateva luni am inceput sa investighez piata antenelor performante, atat pe internet cat si in discutii cu contest-mani renumiti.
Initial am fost atras de antena C31XR produsa de FORCE12: 14 elemente, fara trapuri, boom de 9.5 m, 43 kg greutate, pentru 14,21 si 28 MHz (observati ca interesul permanent a fost pentru benzile de concurs, nicidecum pentru benzile WARC). Am verificat opiniile exprimate pe internet de catre alti utilizatori si concluzia a fost negativa: in principiu antena are performante bune, dar exista un procent alarmant de mare de greseli de fabricatie, lipsa de suport din partea constructorului si fiabilitate discutabila. Intrucat chiar clientii din SUA asteptau luni intregi remedierea defectiunilor, mi-am dat seama ca aceasta antena nu este cea mai buna optiune pentru mine.
La recomandarea speciala a lui D44TT (D4B), OE6MBG, IK0YVV si a altor contest-mani experimentati, mi-am indreptat atentia catre antenele produse de Optibeam.
Optibeam este o firma germana condusa de Tom - DF2BO, care produce numai antene multiband pentru unde scurte, fara trapuri. Opiniile exprimate de utilizatori, pe diverse forumuri de discutie, sunt suprinzator de pozitive, atat in legatura cu produsele Optibeam, cat si referitor la raspunsul prompt oferit de DF2BO, la orice solicitare suplimentara.
Singura "nemultumire" exprimata de majoritatea utilizatorilor a fost legata de pretul relativ ridicat al acestor antene. Dar daca reusesti sa te autoconvingi ca "viata este prea scurta pentru a accepta compromisuri in materie de antene", atunci totul este rezolvat.
Asa ca am comandat antena OB17-4, un "monstru" cu 17 elemente pentru 4 benzi pe boom de 12 m lungime. Este drept ca lungimea boom-ului si dimensiunea celui mai lung element (14,6 m) fac ca extremitatile antenei sa depaseasca latimea amplasamentului meu, dar cine sta sa verifice asemenea detalii cand antena va fi la 25 m inaltime ? (..hi).
Iata specificatiile tehnice ale antenei:
Intrucat antena cantareste cca 100 Kg, nu se punea problema transportului spre YO cu avionul. Comanda a fost onorata prompt printr-o firma de transport rutier. Nu intru in detalii referitoare la sumele platite in vama, dar merita sa informez cititorii interesati ca, in conformitate cu actualele reglementari, pentru antene nu se platesc taxe vamale (cu conditia sa nu includa componente electronice, receptoare, etc), dar se plateste TVA (19%), taxa aplicata la valoarea de facturare a produsului importat. Pentru mine aceasta taxa asta a insemnat chiar mai mult decat pretul la care achizitionasem TH5MKII, cu 3 ani in urma.
Nu m-am grabit sa montez antena, in primul rand pentru ca am primit-o in plin sezon rece (ianuarie-2005), in al doilea rand pentru ca inca eram in asteptarea rotorului (AlfaSpid), care sa poata roti o antena de asemenea dimensiuni si in al treilea rand, pentru ca pilonul era "ocupat" de antena TH5MKII.
Imediat cum vremea s-a mai incalzit, adica in luna Aprilie, am trecut la "coborarea" pilonului si demontarea antenei cu 5 elemente.
Din pacate aceasta a fost ultima operatie la care am participat efectiv, intrucat sosise vremea sa plec la serviciu, in afara tarii. Aveam doua alternative: sa accept executarea doar a lucrarilor pregatitoare, urmand sa montam antena dupa intoarcerea mea in tara (adica dupa 20 Mai) sau o echipa de prieteni radioamatori din Ploiesti sa treaca la montarea antenei in lipsa mea, atat cat va permite vremea si timpul disponibil. Din motive pur practice am ales a doua varianta, fiind totusi constient ca voi rata o experienta unica. Pe de alta parte, deja jubilam la ideea ca voi gasi antena montata si practic nu voi pierde nici macar o zi de posibil trafic, ba chiar antena va fi operationala inainte de concursul WPX-CW, din ultimul week-end al lunii Mai.
Intrucat sarbatorile de Pasti se apropiau, echipa din YO9 a fost mobilizata la capacitate maxima pentru prima faza a instalarii: montarea elementilor la inaltimea minima a pilonului: 4 m.
Aceasta operatie a fost mult facilitata de modul de ambalare si de marcare a sub-ansamblelor. Majoritatea elementelor au fost partial pre-asamblate de catre Optibeam. Marcarea clara a pozitiei pe boom, precum si faptul ca boom-ul are sectiune dreptunghiulara a contribuit la montarea rapida si sigura. Toate accesoriile furnizate de Optibeam sunt din otel inoxidabil, iar coletul continea chiar si cheile necesare montarii.
Datorita dimensinilor apreciabile, elementele pentru banda de 40 m au fost ancorate de un suport vertical fixat pe boom. La fel s-a realizat ancorarea boom-ului de mast-ul antenei cu cablu de otel si intinzatoare inox, toate furnizate de producator.
Alimentarea antenei se face printr-un balun produs de WX0B (1:1, toroidal, 5 KW CW / 10 KW PEP). Punctul de "injectare" a radiofrecventei este vibratorul pentru banda de 10 m, conectat prin linii de fazare cu vibratoarele pentru 40, 20 si 15 m.
Masuratorile efectuate la inaltimea de 4 m au fost mai mult decat incurajatoare. Benzile de 28 si 21 MHz prezentau SWR mai bun decat cel specificat de producator. Chiar si in 14 si 7 MHz SWR era acceptabil, dar frecventa de rezonanta era decalata catre capatul benzii (spre SSB in 14 MHz) si spre CW (in 7 MHz). In mod sigur, inaltimea mica la care s-a facut masuratoarea si obiectele din jur au avut influenta negativa, mai ales in benzile inferioare.
Antena ofera posibilitatea reglajului fin al frecventei de rezonanta, prin scurtarea sau lungirea vibratoarelor la una din cele 3 gauri existente.
Antena a fost blocata temporar in acesta pozitie, urmand ca in primul week-end fara ploaie sa se treaca la ridicarea pilonului la inaltimea planificata.
Din pacate ploile care au afectat toata tara (chiar tragic in unele zone) nu au permis pentru doua saptamani decat lucrari de scurta durata: instalarea ancorelor inferioare, instalare izolatori la ancorele superioare, etc.
In sfarsit marea zi sosise. Sambata 14 Mai, pe parcursul a peste 10 ore de munca sustinuta, cele 10 tronsoane ale pilonului, cu OB17-4 instalata in varf (unde altundeva ??!!) au fost ridicate la inaltimea de 25 m. Ridicarea propriu-zisa a fost realizata de un lift actionat de motor electric trifazat, dar numeric echipa a avut nevoie de minimum 7-8 persoane (4 persoane la actionarea manuala a celor 4 trolii care slabeau sau intindeau ancorele, 2-3 persoane la introducerea fiecarui tronson de 2,4 m lungime in liftul electric, etc.
Masuratorile intermediare aratau imbunatatirea progresiva a SWR-ului, astfel ca la inaltimea finala, in toate cele 4 benzi, SWR-ul obtinut il surclaseaza pe cel anuntat de Optibeam.
Conform discutiei telefonice purtata la circa o ora dupa ridicarea antenei, toata echipa era satisfacuta nu numai de rezultatul neasteptat de bun al masuratorilor, dar si de faptul ca operatia s-a incheiat cu circa 5 zile inainte de intoarcerea mea acasa. Ba chiar au reusit in aceeasi seara sa demonteze platformele din lemn de cca 12 lungime, construite sub boom, care inlesnisera lucrul la nivelul boom-ului, dar care afectau grav "estetica" gradinii unde este montata antena.
Rezultate in trafic? Ceva mai tarziu, dupa ce antena va fi testata "la cald", in marile concursuri internationale.
Multumesc colegilor din YO9 pentru promptitudinea cu care au raspuns la apelul meu, pentru profesionalismul si rapiditatea cu care s-au achitat de angajamentul luat. Este vorba de YO9AFY - Aurel, YO9BPX - Mihai , YO9PH - Teo, YO9CAB - Costica, YO9HNK - Gelu, YO9JMM - Dragos, YO9JZZ - Andreea si YO9BZK - Cristian.
Totodata ii asigur ca le ofer timp de relaxare …doar pentru cateva luni. Se pare ca in toamna o noua antena si un nou pilon le vor pune la incercare priceperea.
Articol aparut la 1-6-2005 17462 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |