hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Pentru radioamatorii din exteriorul Romaniei

Informatii utile de la IGCTI - DTCluj

László Hadnagy YO5AEX

Suntem in plina vara, sezon estival. Multi amatori romani isi petrec concediul acasa iar cei straini viziteaza Romania. Statia de radioamator este de multe ori tovaras de drum. Prin amabilitatea D-lui MOTET VICTOR YO5OMV, de la Directia Teritoriala Cluj a IGCTI (Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei), am aflat ce formalitati trebuie indeplinite de catre radioamatori pentru a lucra de pe teritoriul Romaniei.

In acest sens, Regulamentul de Radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, capitolul VII Autorizarea radioamatorilor, la articolul 63, prevede:

  1. Radioamatorii din tarile ale caror administratii de telecomunicatii au acceptat recomandarea CEPT referitoare la "Licenta de radioamator CEPT" si deci detin licente CEPT pentru radioamatori eliberate de administratiile proprii.
    Acesti radioamatori pot sa lucreze pe teritoriul Romaniei pe baza licentei CEPT.
    In acest caz radioamatorii respectivi trebuie sa notifice la IGCTI (DT) perioada in care intenti-oneaza sa lucrezepe teritoriul Romaniei.

  2. Radioamatorii din tarile cu ale caror administratii s-au semnat conventiide reciprocitate. Acesti radioamatori pot sa lucreze pe teritoriul Romaniei pe baza unei licente eliberate de IGCTI (DT) in urma solicitarii cu 30 zile inaintea datei sosirii in tara sau datei la care intentioneaza sa inceapa activitatea de radioamator in Romania. La aceasta cerere v-a anexa fotocopia licentei de radioamator din tara de origine.
    Radioamatorii din categoriile de la punctele a) si b) pot lucra in mobil sau portabil (in aceste conditii este inclus si lucrul de la hotel sau camping chiar cu conectarea la reteua electirca) sau de la un radioamator roman autorizat.

  3. Radioamatorii din tari cu care nu s-a semnat nici o conventie internationala de reciprocitate. Acesti radioamatori trebuie sa solicite cu 30 de zile inaintea sosirii sau a datei la care intentioneaza sa-si inceapa activitatea de radioamator in Romania, autorizatii speciale de la IGCTI (DT) in baza cererii de autorizare tip (Anexa 10) insotita de fotocopia autorizatiei de radioamator eliberata de organele competente din tara sa de origine.
    De asemenea ei trebuie sa achite prin mandat postal in contul IGCTI (DT), la intrarea in tara, tarifele de autorizare si folosinta in vigoare.

In concluzie:

  • radioamatorii straini care vin in tara se conformeaza celor de mai sus;
  • radioamatorii romani, care poseda indicativ romanesc, pot lucra din amplasamentul fix de la domiciliu, in potabil ori portabil.

    Multumesc D-lui Motet Victor pentru detaliile oferite. Dvs. un sejur placut in Romania. Multe radiolegaturi interesante. Informatii ori relatii se pot obtine de la Directiile teritoriale ale IGCTI. Siteul institutiei este http://www.igcti.ro/igcro/directii.htm.

    László Hadnagy YO5AEX

    Articol aparut la 27-6-2005

    9082

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (3)  

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2005-06-28 13:27:50 (ora Romaniei)
  • in engleza, pe http://www.hamradio.ro
    Cheers,
    yo6own

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2005-06-28 13:35:54 (ora Romaniei)
  • OK.Multumim articolul de mai sus pentru a evita dis
    cutii cu amatorii straini care ne viziteaza. Ar fii
    foarte util si pentru noi sa aflam ce trebuie sa fa-
    cem calatorind pe teritoriul U.E.,macar sa fim in
    legalitate daca trecand prin HA-OE-DE-etc.deschidem
    cate un repetor din masina,schimband cateva vorbe de
    plicttiseala. 73.Vasile

  • Postat de irimieiacob - YO5BEU la 2005-06-28 15:56:48 (ora Romaniei)
  • foarte buneinformatile

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Informatii utile de la IGCTI - DTCluj"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact