![]() |
![]() |
|
Campionatul Mondial IARU 2005Logul statiei reprezentative a Romaniei YR0HQ
Sa incep cu sfirsitul :
Acesta a fost tabelul care reprezinta rezultatul final. Tabelul mai detailat este urmatorul :
Diferenta dintre primul si al doilea tabel apare din cauza ca in tabelul final, TOATE dublele au fost sterse (Dbl=0) deci nr. de QSO-uri este mai mic cu numarul de duble (324).
Dupa terminarea concursului au inceput sa ajunga la mine, pentru prelucrare loguri dupa cum urmeaza:
13.07.05 80 PH
Asta este situatia statistica cu care a trebuit sa ma distrez HI.
Si acum detalii.
Initial, ideea de baza cu care s-a pornit a fost aceea ca fiecare punct de lucru va trimite un log pe o singura banda si mod de lucru, respectiv voi primi 12 loguri plus logurile de la vanatori.
Prin utilizarea interconectarii prin internet a unor statii dar nu toate, a iesit o ciorba intreaga.
Unele statii, care nu au fost conectate la acest asa zis log general, au trimis loguri pe banda . Altele (in special unii vanatori, cred) au trimis acel log general la care au mai adaugat legaturile proprii. Urmarea a fost ca a trebuie sa desfac aceste loguri, legatura cu legatura ca loguri de benzi respectiv mod, apoi a trebuit sa compar logurile acestea noi, cu logurile primite de la punctele de lucru corespunzatoare, a trebuit sa elimin toate legaturile duble care apareau cu aceeasi data respectiv ora. Dupa aceste verificari, din cca 3000 de legaturi, am ramas cu numai cca 30 legaturi utilizabile.
Una din problemele dificile a fost ca unul din computerele care alimenta acel log general, nu a fost setat corect la ora UTC ceace a dus de ex ca una din legaturi din prima zi de concurs a aparut cu ora 08:59 (si nu a fost singura).
QSO: 14000 CW 2005-07-09 0859 YR0HQ 599 FRR M0CCE 599 27
Aceasta a dus la multe E-mailuri cu intrebari.
Din pacate, logul de la YO3KPA care a fost un log corect pe 2 benzi, a venit foarte tarziu si anume pe 29.07.05 deci numai din aceasta data am putut sa trec la o treaba utilizabila. In acest nou log, problema cu ora a fost clarificata. Din pacate, fiind vorba de un log comun pe 2 benzi, si acest log a trebuit desfacut in parti componente.
Dupa ce am facut logul general, acesta a fost trimis la Adrian care a inceput sa-l verifice. Probabil, daca ar fi fost mai mult timp la dispozitie, verificarea ar fi putut fi facuta mai exact. Dupa verificare, la care au aparut anumite erori de receptie, am corectat aceasta si am executat logul final Cabrillo care pe data de 08. 08.05 a fost trimis la organizatori. Aceasta se putea eventual face si mai repede.
Alte probleme care au mai aparut in afara de receptia gresita a unor date, a fost faptul ca unele loguri, aveau scrise controlul statiilor HQ receptionate cu litere mici (de ex. mrasz)
QSO: 3500 CW 2005-07-09 1209 YR0HQ 599 frr HG0HQ 599 mrasz
si zona statiilor cu zonele cuprinse intre 1 si 9 au fost scrise in unele loguri ca 8
QSO: 7000 PH 2005-07-09 1103 YR0HQ 59 FR YO2KQD 59 28
iar in altele cu 08 ceea ce a dus ca la combinarea logurilor CW respectiv PH sa apara erori de multiplicator, calulatorul considerand zona 8 diferita de zona 08 respectiv mrasz diferit de MRASZ. A trebuit, inainte de executarea logurilor, sa citesc (prin calculator) fiecare linie din log, sa transform toate literele mici in litere mari respectiv din 8 sa fac 08.
O alta problema (mult discutata dealtfel) a fost cea a dublelor. Se vede din tabelul de mai sus ca la un numar de 10339 QSO-uri s-au facut un numar de 324 legaturi duble (sau chiar triple). Aceasta inseamna 3.13 % duble. Iata ce scrie YO3APJ:
Procentajul depaseseste limita de 1%. Eu sunt de parere sa stergem toate dublele, deoarece nu stiu cum arbitreaza organizatorul logurile. In felul acesta nu ar trebui sa mai avem vreo penalizare.
Daca lasam dublele, conform regulamentului (neclar la acest capitol), pentru fiecare dubla ar putea sa ne taie un QSO valabil.
Regulamentul spune:
"Any entry may be disqualified if more than 2% of duplicate QSOs are left in the log and claimed for credit."
Ca unii spun asa, alti altfel, ar fi fost pacat sa se taie 324 QSO-uri valabile. Din aceasta cauza, in urma hotararii lui Adrian, am sters toate dublele si asa, orice ar hotara verificatorul, nu poate sa taie pe motiv de duble din log, caci nu exista. Dealtfel din extrasul de loguri care au aparut pe pagina de EQSL am vazut ca majoritatea celor cu log publicat, au taiat dublele care au aparut in logul lui YR0HQ. Nenorocirea a fost ca unii au taiat prima dubla, altii a doua.
Din aceasta cauza, solutia cea mai buna si realista este sa nu se faca in timpul concursului QSO-uri duble (lucru posibil cu log tinut de calculator) si asa nici corespondentii nu vor fi pusi in dilema care legatura sa o stearga. Dar ma rog, aici vor apare din nou discutii dar asta este parerea mea.
In general, la corectarea de loguri, prima legatura corecta este punctata de calculator, a doua este notata cu dubla si cotata cu 0 puncte. Nu se cauta corespondenta dintre legatura nr.2 pe logul corespondentului, caci ar trebui sa se tina cont de ora legaturii pentru a gasi legatura respectiva, or aceasta nu este o valoare comparabila direct, existand regula celor 5 minute diferenta.
Avind in vedere cele de mai sus si spunand "ce a fost a fost, sa vedem ce va fi" as vrea sa fac citeva propuneri pentru anul viitor (propuneri se fac usor, mai dificil este realizarea caci vorba aia "sfaturi iti mai pot da ce sa faci sa nu moara gastele, problema e daca mai ai giste" HI):
Problema logului general se poate rezolva , dar din pacate in conditiile date, ca toate punctele de lucru ca si toti vinatorii sa aibe interconectarea prin internet la acesta, este inca de ordinul viitorului.
De aceea as propune realizarea de 6 loguri distincte pe banda, la care sa fie conectati cele 2 puncte de lucru (CW respectiv SSB) ca si vinatorii respectivi.
Daca un vinator schimba banda, sa poata trece la logul corespunzator.
Prin aceasta se pot elimina dublele respectiv vinatorii pot cauta multiplicatori reali respectiv utilizabili.
Oricum pentru concursul de anul viitor, problema cu logul general trebuie abordata din timp si stabilit din timp ce si cum, adica ce se poate si ce nu ca sa nu mai apara aceste probleme, care nu au fost extrem de dificile insa au rapit foarte mult timp care putea fi folosit mai util.
Diagramele arata pe benzi respectiv in cadrul unei benzi, pe mod de lucru, repartitia orara a QSO-urilor lucrate. Se poate foarte clar observa in fiecare banda, cum a mers propagarea functie de ora.
Articol aparut la 16-8-2005 10486 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |