|
Cu avionul in concurs!
In acest an Campionatul national VHF-UHF s-a desfasurat in zilele de 13 si 14 august cand vremea a fost de partea noastra. Cu aceasta ocazie Miki a luat parte la concurs, pe banda de 2 metrii, in SSB si FM, de la bordul unui avion cu motor, operand statia aerian mobil.
Avionul de fabricatie autohtona, are greutatea de 350 kg, avand o capacitate pentru doua persoane, schelet metalic, este echipat cu um motor Rotax cu 4 cilindrii si poate atinge viteze de zbor intre 80 si 160 km/ora.
Aparatura folosita in concurs a fost un FT-280 (rara avis) all mode transceiver iar caietul statiei s-a inlocuit cu un magnetofon cu caseta. Pentru antena a utilizat o teava din cupru de 16 mm. diametru pe care a atarnat-o de la mijloc pe coada avionului. Volanul de inaltime a aparatului, situat la cca 40 cm. deasupra tevii, a reflectat energia de 10 Wati catre sol. Un cablu coaxial de 50 ohmi adaptat in sistem gamma a fost conectat la antena.
Cu o intarziere de 30 de minute, de la inceperea etapei intai a concursului pe 2 mtr, Miki a decolat de pe aerodromul din comuna Tautii Magherausi a Aeroclubului teritorial. Aeroclubul din Baia Mare ofera posibilitatea practicarii sporturilor aviatice: zbor cu motor, planorism si parasutism.
Pilotul a fost comandantul Aeroclubului teritorial, Dl. Vasile Pop, care din cauza activitatilor din zilele precedente a fost destul de obosit, a ramas la dispozitia lui Miki de a concura.
"In timpul zborului m-a inghiontit de cateva ori, sa preiau comanda, ca sa atipeasca un pic, dar nu am fost de acord, deoarece am concurat. Hi!" imi povesteste Miki. "Din privirile lui am dedus ca nu ma considera intreg la cap, fiindca imi cunoaste pasiunea pentru zbor. Asa din cele 3 ore planificate am efectuat doar o ora de zbor si am realizat 46 de QSO-uri. Am ragusit binisor, fiindca
din cauza zgomotului motorului a trebuit sa strig in microfon. Inaltimea de zbor a fost intre 2000 si 3000 metrii, fara nici un fel de tulburente."
"A fost o experienta interesanta", constata Miki, din care a tras concluzia ca ar fi fost bine sa foloseasca un laringofon si un laptop in sistem CW. A auzit statii cu emisiuni modulate in frecventa din HA, OK, OM si districtele UT. Imaginile alaturate sunt relevante in acest sens.
"In acest an activitatea de unde ultrascurte in judetul Maramures implineste 50 de ani. Eu sunt de 45 de ani participant la aceasta activitate", imi scrie Miki YO5AJR. Cu aceasta ocazie jubiliara s-a hotarat sa faca aceasta incercare, care este de prima data in Romania, cu ocazia Campionatului de unde ultrascurte ale Romaniei. Onorabil si inaltator a fost ajutorul prietenilor radioamatori si aviatori pe care l-a primit, ceea ce demonstreaza ca puterea si succesul se afla in unitate si buna convietuire.
Dupa ce am consemnat aceste randuri, doresc sa adresez felicitari colegului Miki Nemeth, YO5AJR, sa ii doresc multa sanatate si succese in activitatea profesionala si radioamatoriceasca.
Articol aparut la 23-8-2005 9764 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |