Nou la Radioamator.ro
Sateliti de radioamatori
Ciprian Sufitchi N2YO
Radioamator.ro va ofera posibilitatea de a urmari grafic zborul satelitilor de radioamatori (si nu numai) pe traiectoriile lor in jurul Pamantului.
Noua aplicatie, foarte intuitiva si usor de folosit isi bazeaza partea grafica pe recent lansata interfata de programare Google Maps API. Calculele matematice se bazeaza pe un algoritm pus la punct de DJ4ZC si imbunatatit de G3RUH si KB5MU. Datele Kepleriene sunt frecvent aduse la zi.
Pentru a efectua predictii si pentru a vedea miscarea satelitilor in timp real trebuie sa introduceti coordonatele geografice la care va gasiti. Acest lucru se poate face in trei feluri:
precizand QTH (QRA) locatorul sub forma AABB sau AABBCC (de pilda KN34 sau KN34BK)
introducand coordonatele geografice (latitudine, longitudine) in format zecimal (ex. lat=45.41, long=23.08). Se va tine cont ca latitudinea sudica si longitudinea vestica au valori negative
alegand o localitate apropiata din lista afisata (care include orase cu mai mult de 20000 de locuitori)
Categoriile de sateliti sunt deocamdata Oscar, Microsat, meteo, si altii (Hubble, ISS etc). Primim cu placere sugestiile dumneavoastra de a adauga si mentine o lista cat mai folositoare. Satelitii care sunt vizibili (aflati deasupra orizontului fata de observator) sunt marcati deosebit pentru evidentiere.
Harta geografica indica pozitia in timp real a satelitului, impreuna cu coordonatele urmatoare: latitudine, longitudine, azimut, elevatie, ultimele doua fiin relative la observator. Harta permite zoom-in sau zoom-out folosind butoanele + si -. De asemenea, se poate vizualiza si harta in varianta ei vazuta din satelit, cu un clic pe butonul "Satellite".
In aceeasi pagina se afiseaza si perioadele in care satelitul selectat va fi vizibil in urmatoarele 24 de ore sub forma de tabel, specificandu-se data/ora UTC, azimutul si elevatia.
Speram ca aceasta aplicatie sa fie utila, atat iubitorilor de comunicatii prin satelit, cat si tuturor celor curiosi. Sugestiile dumneavoastra sunt binevenite la adresa webmaster@radioamator.ro.
- Ciprian Sufitchi N2YO
-
Articol aparut la
8-9-2005
43100
Inapoi la inceputul articolului
|