|
Pentru radioamatorii din exteriorul RomanieiInformatii utile de la I.G.C.T.I.
Am adunat intrebarile formulate si le-am transmis la Autoritatea nationala. Prin amabilitatea Directiei Relatii Publice a I.G.C.T.I. Bucuresti am primit raspunsuri la problemele formulate.
Avand in vedere discutiile care se poarta, pe baza noi variante de proiect, pentru Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, m-am gandit sa public raspunsurile primite, astfel:
I: In cat timp se solutioneaza cererile radioamatorilor din strainatate adresate catre IGCTI pentru folosirea statiei de radioamator pe teritoriul Romaniei? Cererea se trimite catre Autoritatea nationala ori la directiile teritoriale? Procedura se poate derula prin corespondenta electronica (e-mail)?
R: In timp de 30 de zile. Cererile se trimit la directiile teritoriale in raza carora doriti sa va desfasurati activitatea. In cazul in care doriti sa trimiteti la sediul central, cererile vor ajunge tot la directiile teritoriale. In prezent procedura nu se poate derula electronic.
In completare, la Directia Teritoriala Cluj a IGCTI, in legatura cu solutionarea cererilor prin e-mail, mi s-a precizat ca "Conform procedurilor si regulamentelor interne IGCTI, corespondenta se face prin posta cu confirmare de primire". Totusi pe adresa cu antet a Directiei Teritoriale din Cluj, dupa numerul de telefon si fax, este trecut e-mailul: secretariat_cluj@igcti.ro.
I: Licenta CEPT nu este suficienta precum in restul tarilor membre ale UE?
R: Licenta CEPT va fi suficienta dupa ce va intra in vigoare noul regulament.
I: Proiectul noului Regulament pentru serviciul de radioamator, care este in dezbatere, va fi in concordanta cu regulamentele similare ale autoritatilor nationale din tarile membre ale UE?
R: Va fi in concordanta cu reglementarile Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT) si Conferintei Europeana a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) si cu reglementarile statelor membre UE, cum ar fi: Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda etc.
I: Pentru 2006 se cunosc valorile taxei de utilizare a spectrului radio pentru serviciul de amator si modalitatile de plata (numerar ori virament bancar)?
R: Dupa ce noul regulament va intra in vigoare, taxa pentru utilizarea spectrului radio penru serviciul de amator va fi eliminata si va fi introdusa o noua taxa. Pentru modalitatile de plata va rugam sa va adresati directiei teritoriale pe raza careia va desfasurati activitatea.
I: Cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate au fost obligati la plecarea din tara sa predea Autorizatia de radioamator si sa renunte la indicativul de apel YO. Care sunt posibilitatile ca aceste persoane sa solicite indicativ de apel YO si o noua Licenta de radioamator?
R: Aceste persoane pot solicita indicativul respectand prevederile noului regulamentului, atunci cand va intra in vigoare.
I: Radioamatorii cetateni români ori având mai multe cetatenii, care poseda Licenta CEPT T/R 61-01, pot folosi pe teritoriul României ori pe teritoriul tarilor EU tranzitate, indicativul românesc ori strain dupa bunul plac, in formatul prevazut de regulamente?
R: Pe teritoriul Romaniei cetatenii romani pot folosi indicativul atribuit in Romania, iar cetatenii straini trebuie sa respecte regulamentul pentru serviciul de amator din Romania. Pe teritoriul Uniunii Europene, operatorii trebuie sa respecte reglementarile din tara pe care o tranziteaza.
Deci, sa asteptam Decizia Presedintelui I.G.C.T.I. Bucuresti (D-l. Marius Catalin Marinescu) privind aprobarea noului Regulament de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, decizie care intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Cu ocazia vizitei la Cluj-Napoca, m-am deplasat la Directia Teritoriala Cluj a IGCTI, cu sediul in Cluj-Napoca, str. Campeni nr. 28, unde am aflat ca Dl. Motet Victor, YO5OMV, care s-a ocupat de noi, cu problemele radioamatorismului, a fost promovat in functie primind alte sarcini.
In ce ma priveste, doresc sa-i multumesc D-lui Motet Victor pentru colaborare, sa-i doresc sanatate, succes in activitatea profesionala si radioamatoriceasca. Sper ca si pe viitor indicativul de apel YO5OMV sa fie auzit in traficul de amator.
In continuare, pentru probleme de radioamatori, urmeaza sa ne adresam D-lui Florin Chis, Sef Birou Autorizari Radiocomunicatii la I.G.C.T.I.- D.T. Cluj (pe care il aveti in imagine).
D-l Florin Chis, este un tanar in varsta de 30 de ani si nu este radioamator. Speram ca in spiritul legislatiei in vigoare si a noului Regulament de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania sa realizam o conlucrare corecta si fructuoasa.
Avand in vedere pregatirea profesionala in domeniu si in urma experientei pe care o va acumula din munca cu radioamatorii, sper sa indrageasca pasiunea noastra in domeniul radiofoniei si a radiocomunicatiilor si sa solicite un indicativ de apel YO.
Ii doresc D-lui Florin Chis, sanatate si mult succes in activitatea profesionala.
Daca voi avea vreo problema in continuare, ori pentru informarea cititorilor o sa va caut.
Noi suntem o categorie de oameni pentru care radioamatorismul a devenit o pasiune de-a lungul anilor. Sunt putini oameni pe care nu ii pasioneaza ceva. Chiar si unele vicii se numesc tot pasiuni. Iar oamenii renunta cu greu la pasiunea pe care o practica!
Articol aparut la 12-11-2005 14104 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |