|
QRA-Locator, QTH-Locator, Maidenhead Locator sau simplu Locator?
Punctarea in concursurile de UKW din regiunea I-a a IARU ca si in multe concursuri nationale se bazeaza din anii '50 pe distanta in kilometri dintre cele doua statii care realizeaza o legatura valabila (completa).
Au fost multe societati nationale care au aderat la sistemul QRA-Locator, si s-au tiparit astfel de harti practic pentru intreaga Europa. Harta intregii Regiuni a I a IARU, avind desenat sistemul QRA-Locator, a fost prezentata pentru prima data la intilnirea grupului de lucru UKW al IARU Regiunea I care a avut loc la Brussels in 1965 de catre Dr. H.R.Lauber, HB9RG. Apoi la conferinta Regiunii a-I-a a IARU care a vut loc in 1966 la Opatija, aceasta harta a fost adoptata ca "Harta oficiala QRA-Locator a Regiunii a I-a a IARU "
"Locatorul" a intrat in vigoare pe tot globul la 1 ianuarie 1986.
1) Carourile mari
Primul caroiaj impate pamintul in 18*18=324 carouri ( cimpuri ) mari, numite cu literele alfabetului latin de la A la R si identificate de cele doua litere corespunzatoare abscisei si ordonatei, scrise cu majuscule. Fiecare astfel de cimp are 20 grade longitudine pe abscisa si 10 grade latitudine pe ordonata adica cca. 2200x1100 km la latitudinea de 5 grade.
2) Carourile mai mici (a doua treapta de divizare)
Urmatoarea divizare se face prin impartirea fiecarui carou mare in 100 carouri mai mici, notate cu cifre arabe, de la 0 la 9 si identificate de cele doua coordonate, abscisa si ordona corespunzatoare. Dimensiunile unui astfel de carou sint de 2 grade longitudine pe abscisa si 1 grad latitudine pe ordonata adica aproximativ 220x110 km la latitudinea de 45 grade.
3) A treia divizare a carourilor
Aceasta ultima treapta de divizare stabilita in "Locatorul" valabil in toate regiunile IARU de la 1 ianuarie 1986 se obtine prin divizarea in 24*24=576 de parti a unui carou din treapta a doua de finete, respectiv in 57600 de carouri a unui carou mare. Aceste carouri sint identificate prin abscisa si ordonata , de la " A" la "X", corespunzatoare pozitiei in caroul anterior. Dimensiunile unui astfel de carou " treapta a 3-a " sint de 5 minute longitudine pe abscisa si 2,5 minute latitudine pe ordonata sau exprimat in km, aproximativ 9x4,5 km la latitudinea de 45 grade.
Distanta intre doua amplasamente se calculeaza intre miloacele celor mai mici carouri precizate.
Asa a fost in 1986!
Ce s-a mai intimplat de atunci?
De atunci pina astazi s-au intimplat doua lucruri care ne intereseaza, si anume:
Aparitia calculatorului a permis unui numar din ce in ce mai mare de radioamatori sa afle care este precizia sistemului Locator. Pentru latitudini mijlocii ( 28 grade nord ) , undeva la est de Taiwan, dimensiunea minima a carourilor dezvoltate de sistemul Locator este dupa cum urmeaza:
Caroul mare 1111,2 km PL Locator cu 2caractere
Caroul mijlociu 111,2 km PL04 Locator cu 4 caractere
Caroul mic 4,63 km PL04KE Locator cu 6 caractere
(Eroarea de pozitie a ajuns la 4,63km in latitudine si 9km in longitudine)
Radioamatorii si-au pus intrebarea urmatoare: Cum creste precizia indicarii pozitiei unei statii de radio si implicit cum creste exactitatea determinarii distantei dintre doua puncte indicate prin Locator, daca se continua micsorarea carourilor , dupa aceleagi reguli aplicate la primele trepte?
(Eroarea de pozitie a ajuns la 3 mm in latitudine pentru locator cu 18 caractere! hi)
Aparitia GPS-urilor la indemina unui numar tot mai mare de radioamatori, permit acestora determinarea pozitiei statiei cu o precizie de citiva metri. Pentru a avea aceiasi precizie in indicarea amplasamentului prin "Locator" , acesta trebuie sa fie exprimat la rindul lui cu 10 sau 12 caractere reducind astfel eroarea de pozitionare prin " locator cu 10 caractere" la mai putin de 50 de metri.
La adresa http://www.setileague.org/general/gridsq.htm se afla un program pentru calculul "Locatorului" cu 6 caractere cind se cunoaste pozitia geografica in grade, minute, si secunde . Se poate calcula si pozitia geografica daca se cunoaste locatorul cu 6 caractere si in plus calculeaza distanta si azimutul dintre doua locatii indicate in pozitie geografica sau locator. Programul a fost elaborat de Stacey Mills, W4SM, se numeste WinGrid.
La adresa http://www.sarl.org.za/public/QRA/Abt_Locators.asp se afla un program care permite calculul "Locatorului" cu 6, 8 sau 10 caractere atunci cind este data pozitia in coordonate geografice.
Alte adrese utile sau interesante:
TEMA PENTRU ACASA: De facut un program similar lui WinGrid.exe de mai sus, pentru "Locator" cu 8, 10 sau 12 caractere.
Articol aparut la 19-11-2005 20119 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |