hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Verificarea logurilor de la concursul YO DX HF din anul 2005

Nicky Kintsch DL5MHR

Materialul as vrea sa-l incep cu cateva cifre:
Loguri intrate: 574
Loguri YO intrate: 142
Nr.tari (DXCC): 61
Nr. continente: 6
Nr. inscrieri linii in loguri: 88154 (nr de verificari incrucisat facute)

Aceste date sint facute fara a tine seama de datele din CHECK _Loguri.

In concurs au participat mai multe statii decit cele de mai sus insa cca 30% nu au trimis loguri dintre care din pacate si destul de multe statii din YO cu un numar mare de QSO-uri efectuate. De asemenea (dupa evidenta mea) au sosit un numar de cca 120 loguri manuale (nu electronice), loguri care au trebuit fi transformate si introduse manual in computer. Aici am avut un ajutor de mare pret in YO3APG (cu o grupa care l-au ajutat), YO3JW (introdus cca 15 loguri), YO2DFA (14 loguri), YO9CWY (21 loguri), YO9HP (10 loguri) si YO3APJ, YO9BPX, YO7CKP. Daca am omis pe cineva imi cer scuze dar am un alt calculator, nu cel cu care am inceput (care si-a dat sufletul - HI) si nu mai am toate evidentele. Oricum, multumesc tuturor care m-au ajutat.

Pentru a nu pierde datele primare, am stabilit cu Alex YO9HP (A45WD) sa ii transmit toate datele primare si el sa le arhiveze in computerul sau pentru ca in caz de ceva, sa le am la dispozitie relativ simplu. Deasemenea, m-am apucat ca pe tot parcursul verificarii, din cind in cind, sa fac un backup pe un alt computer de rezerva pentru a nu trebui sa reincep verificarea in cazul cind computerul principal isi da sufletul (HI). Pentru aceasta, am facut o mica retea interna care punea in legatura cele 2 computere si care imi permitea in fiecare seara , transpunerea datelor pe computerul de rezerva. Se pare ca a fost cam multa munca pentru asigurarea datelor dar...

Spre marea mea deceptie, pe la mijlocul verificarii, computerul principal si-a dat sufletul. Daca nu faceam ceace am facut pentru asigurarea lucrului, acum puteam sa-i cer lui Alex sa-mi transmita datele primare si puteam sa iau totul de la inceput.

Asa insa, am pierdut numai munca pe cca 2 zile (de la ultimul Backup) si am putut continua pe computerul de rezerva care insa era mult mai incet si cu memorie mai mica , ceace a dus la prelungirea timpului de verificare.

Primele loguri au intrat in mijlocul lui Septembrie (cca 40 de loguri) pe care le-am prelucrat relativ rapid. Dupa aceia pina la mijlocul lui Octombrie nu a mai intrat nimic. Pentru a intelege tehnologia de verificare, as vrea sa o descriu.

Fiecare log electronic, se verifica in ce format este (teoretic Cabrillo insa practic, incepind de la BIN pina la EXCEL si ADIF au fost de toate, nemaivorbind de Cabrillo care in multe cazuri nu prea semana HI). Daca era Cabrillo, se verifica daca are toate coloanele, daca indicativul scris in Header era corect respectiv daca avea categoria de participare conforma cu cea data de regulament. Aceasta a fost cazul la cca jumatate din loguri, ceilalti au scris cum o da domnul .

START-OF-LOG: 2.3
CREATED-BY: TR Log POST Version 6.79
CALLSIGN: RA6CZ
CATEGORY: B
CLAIMED-SCORE: 469098
NAME: ALEKSANDR SHIBANOV
ADDRESS: VINOGRADNAJA 152-35
ADDRESS: SOCHI
ADDRESS: 354008
ADDRESS: RUSSIA 	
OPERATORS: RA6CZ
QSO: 14000 CW 2005-08-27 1201 RA6CZ UT2UB   599 599 2 UR
QSO: 14000 CW 2005-08-27 1201 RA6C  YO2GL   599 599 Timis
QSO: 14000 CW 2005-08-27 1202 RA6CZ YO7BGA  599 599 Dolj

Acest log a fost facut cu programul TR LOG. Se observa ca nu are RST respectiv Nr transmis si ca judetele YO sint scrise asa cum se vede. De asemenea categoria de participare este B ceace la statii Not YO ...Asta a dus la necesitatea corectarii logului care la 700 de QSO-uri a fost ceva munca. In plus cca 150 de statii au folosit acest program si au trimis logul ca atare.

Un alt exemplu:

QSO: 14000 CW 2005-08-27 1203 DL5RBR  599 -   YO6BHN  599 CV 0
QSO: 14000 CW 2005-08-27 1205 DL5RBR  599 -   YO5CBX  599 BN 0
QSO: 14000 CW 2005-08-27 1207 DL5RBR  599 -   YT1BB   599 06 0

Si la acest log a trebuit introdus Nr. transmis.

Categoria de participare nu era cea prevazuta de regulament. De ex. o statie din YO a scris SO la categorie, ceace m-a obligat sa ghicesc daca are categoria Seniori (A) sau Juniori (B). Daca am gresit, asta este. Aceste loguri verificate (in limita posibilului (de ce scriu asta se va vedea mai tirziu)), erau transpuse in tabele ACCES in baza de date. Fiecare log (statie) avea un tabel denumit dupa indicativul lui (de ex. YO3JW avea logul in tabelul denumit YO3JW).

Programul facea in timpul transpunerii verificarea, daca data calendaristica era conforma cu formatul Cabrillo (YYYY.MM.DD) ca si verificarea daca ora ca format era corecta respectiv putea fi recunoscuta de computer ca atare.

QSO: 14000 PH 2004-08-27 1317 SP5BB   59  001 YO2KBB  59  AR         
QSO: 14000 PH 2004-08-27 1323 SP5BB   59  002 YO8RAA  59  SV         
QSO: 14000 PH 2004-08-27 1324 SP5BB   59  003 YO5TP   59  CJ

Dupa acest log, concursul a avut loc in anul 2004 si la verificare toate QSO-urile din acest log, pentru ambii parteneri de legatura vor da BAD TIME pentru ca diferenta de minute era egala cu numarul de minute dintr-un an.

Din pacate si aici am gasit destul de multe loguri unde data era in format aiurit (YYYY.DD.MM) si care nu era recunoscut de program si ceace a obligat remedierea acestei coloane. Tot aici se verifica daca formatul are toate coloanele de date conform formatului Cabrillo (ceace eventual ar fi putut scapa la verificarea vizuala .

Dupa terminarea introducerii TUTUROR logurilor se trece la verificarea efectiva a logurilor si anume se face verificarea primului log (de ex YO3JW) Se cauta prima linie din log (ex. legatura cu DL5MHR), computerul cauta tabelul DL5MHR si verifica daca gaseste in acest log legatura cu YO3JW. Daca da, compara datele inscrise in cele 2 loguri si determina daca legatura este corecta sau daca apar penalizari si din ce cauza. Daca legatura era corecta, scrie in tabelul lui YO3JW "OK" si trece la legatura urmatoare.

Aceasta legatura se mai verifica odata la verificarea logului lui DL5MHR cind rezultatul verificarii "OK" sau altceva, se srie in tabelul lui DL5MHR. Practic, fiecare legatura se verifica de 2 ori. In cazul cind tabelul lui DL5MHR nu exista, in tabelul lui YO3JW se scrie "NOLOG". In cazul in care tabelul DL5MHR exista dar in el nu se gaseste legatura cu YO3JW pe banda respectiva, in tabelul YO3JW se scrie "NIL".

In acest fel, se verifica TOATE legaturile din tabelul YO3JW dupa care se trece la un nou log (tabel).

In timpul acestei verificari au aparut alte dracii de ex o statie scrie in Header ca este XX2XX/P dar transmite indicativul fara acel /P deci XX2XX. Programul face tabelul dupa header deci XX2XX/P Urmarea este ca la cautarea legaturii cu statia XX2XX/P in logul corespondentului, aceasta nu se gasea din cauza ca era XX2XX deci NIL La verificarea logului statiei corespondente, se cauta tabelul statiei corespondente XX2XX dar tabelul era XX2XX/P ceace ducea la NOLOG.

Deci toate legaturile erau anulate. Aceasta m-a obligat sa remediez logul statiei XX2XX/P si sa il fac XX2XX. De asemenea si aici au aparut tot felul de probleme cu ora. O statie a facut prima zi de concurs in anul 2005 iar ziua doua cu un an mai devreme (daca era invers as fi inteles dar asa...HI) ceace a dus la anularea tuturor legaturilor din ziua a doua la ambele statii, ceace m-a obligat la noi corecturi.

Concluzia ce se trage este aceia ca este mult mai usor sa lasi verificarea propiului log in seama celui ce arbitreaza (ca de aia s-a apucat) in loc sa iti verifici singur propriul log si sa-l modifici. E drept ca era cam mult de lucru (sa zicem 500 QSO-uri) in timp ce arbitrul avea de verificat 100000 de QSO-uri (dar de aia ia banii HI).

Dupa prima verificare totala, am ajuns la concluzia ca multe loguri au trebuit corectate sau completate in timpul verificarii. Prin verificarea logului modificat prin program, acesta era deacum corect insa toate verificariile logurilor statiilor care au avut QSO-uri cu statile cu logurile modificate, nu mai erau corecte. Spre norocul meu, modificariile nu le-am facut in tabelele Acces ale statiilor respective ci efectiv in log ceea ce a usurat oarecum munca.

In urma acestor modificari, am trebuit sa sterg toate verificarile facut, sa convertesc din nou TOATE logurile primare modificate in tabele Acces si sa refac TOATE cele 570 de verificari de loguri (deci sa reiau munca de la inceput). Dupa aceasta a doua verificare, toate verificarile facute au aratat ca rezultatele sint corecte iar clasamentele sint cele reale.

Dupa trimiterea clasamentelor respectiv creierea unor clasamente ordonate diferit, verificarea a fost considerata terminata.

Concluzie pentru viitor: Daca se doreste verificarea cu acest program, va trebui facuta o echipa care sa transpuna eventualele loguri manuale, iar arbitrul principal sa colecteze, sa corecteze logurile, sa le introduca in baza de date si sa faca de 2 ori munca de verificare. Insa dupa aceasta exista convingerea verificarii si corectarii 100% a tuturor QSO-urilor, creierea automata de clasamente, respectiv existenta in computer a logurilor corectate care pot fi oricind vizualizate. In concluzie, practic, rezultatele sint corecte, fara mici modificari pe ici, colea ca sa iasa ce trebuie HI.

Cea mai multa munca a fost data de nerespectarea formatului Cabrillo, trimiterea unor loguri cu formate aiurite respectiv aparitia a prea multe loguri trasmise prin posta. Culmea a fost ca au aparut loguri facute cu calculatorul insa liparite si trimise prin posta. Asta a fost o chestiune pe care nu am priceput-o dar ma rog...

Felicit pe castigatori respectiv le doresc tuturor participantiilor toate cele bune si la reauzire in concursul din 2006.

N.R. Clasamentele la Campionatul de Unde Scurte Multiband al Romaniei - YO DX HF Contest pot fi gasite in aceasta pagina

Nicky Kintsch DL5MHR

Articol aparut la 4-12-2005

8376

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (12)  

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-12-05 08:32:48 (ora Romaniei)
  • "Concluzia ce se trage este aceia ca este mult mai usor sa lasi verificarea propiului log in seama celui ce arbitreaza (ca de aia s-a apucat) in loc sa iti verifici singur propriul log si sa-l modifici. E drept ca era cam mult de lucru (sa zicem 500 QSO-uri) in timp ce arbitrul avea de verificat 100000 de QSO-uri (dar de aia ia banii HI)."
    Cu alte cuvinte: E bine sa-ti faci logul propriu conform cerintelor regulamentare si nu lasa acest lucru pe seama arbitrilor. Altfel acestia pot da vina pe concurent ca are greseli si pe urma tot concurentul se supara si numai vrea sa lucreze in concurs din cauza arbitrilor! Concursul nu se termina in secunda cand se termina timpul regulamentar, ci dupa trimiterea logului corect conform cerintelor regulamentului. Fenomenul s-a manifestat si la Campionatul National. Daca nu stiti ceva, intrebati, cautati raspunsuri, nu lasati pe umerii altora sa va corecteze greselile! Programele de concursuri evoluaeaza. Mai luati si versiunile mai noi. Scuze daca deranjez pe undeva pe cineva. Pit

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-12-05 09:04:25 (ora Romaniei)
  • pentru logurile trimise in format electronic, cabrillo la cq-wpx si hollyland si format propriu pentru all asian dx contest, robotul care primeste logul,verifica formatul si sintaxa logului primit ca atasament al emailului. daca robotica constata vre-o diferenta intre formatul cerut prin regulament si formatul logului sau intre sintaxa logului si cea ceruta,redacteaza un email catre concurent, in care comunica ce nu se poate citi, si cere retrimiterea logului corectat. logul se poate corecte si retrimite pina robotica constata compatibilitatea intre formatul din regulament si logul trimis de concurent. Poate se poate prelua ideea. 73,andrei,yo4aup.

  • Postat de Claudiu - yo5ohz - la 2005-12-05 12:12:15 (ora Romaniei)
  • Nicky, felicitari pentru efortul depus. Am insa o intrebare pur tehnica: care este motivul pentru care se verifica de 2 ori logurile?. Din moment ce campurile au fost comparate si s-a dat "OK" legatura poate fi considerata valida pentru ambele statii. Eventual cand se prelucreaza un log, sa se inceapa cu campul unde ulterior scrii "OK", iar daca "ok-ul" exista sa se treaca la urmatoarea legatura. Cred ca s-ar scurta destul de mult timpul de verificare, iar corectitudinea ar ramane aceeasi. E doar o propunere.
    73! de yo5ohz - Claudiu

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2005-12-05 14:12:18 (ora Romaniei)
  • Cateva precizari si opinii legate de arbitrarea YODXHF.
    Se pare ca am fost primul (dupa autor, bineinteles) care a utilizat programul de verificare al lui DL5MHR (vezi si recenzia de la http://www.radioamator.ro) si mi-a placut cum lucreaza. Programul este de complexitate medie, operatiile se executa pas cu pas si am fost convins ca de acum incolo arbitrarea acestui concurs va fi la indemana oricui.
    Totusi realitatea nu este chiar asa roza. Arbitrarea poate fi simpla, dar pregatirea logurilor pentru arbitrare cere un efort imens. In afara de munca de dactilografiere si introducere a logurilor clasice, pe hartie, am fost surprins sa constat ca multe loguri aparent in format Cabrillo, nu respecta formatul standard.
    Asa cum a exemplificat si Nicky, majoritatea au avut coloane lipsa, coloanele inversate, sau date lipsa in header.
    Chiar daca din punct de vedere al interpretarii regulamentului concursului, este discutabila interventia in aceste loguri, aprob decizia lui Nicky de a corecta logurile cu greseli de format, sau de a le completa pe cele cu date de baza lipsa (categoria de participare, judet, numar de ordine, etc..).
    Unele din greseli sau omisiuni sunt explicabile. Sa nu uitam ca oficial formatul Cabrillo nu include si concursul YO-DX-HF. Din acest motiv, unele programe de concurs (de expemplu TR) nu contin rutina corecta de generare a fisierului Cabrilllo (asa se explica lipsa coloanei cu nr transmis). In schimb daca programul ar fi fost "pacalit" schimband numele concursului in CQ-WPX (sau ceva existent in baza de date) atunci formatul ar fi fost corect, insa la final trebuie editat din nou numele corect al concursului.
    Alte programe de concurs (DL5MHR, N1MM, Writelog) pot fi folosite fara nici o complicatie.
    Am remarcat si eu cateva fise de concurs editate pe calculator, in format Excel, cu continut foarte elaborat (chenare, culori, ingrosari, tabele, etc..) care doar au supus pe arbitru la munca inutila. Cel mai simplu ar fi fost editarea unui fisier text, continand toatre datele legaturilor asezate pe coloane.
    In legatura cu gluma lui Nicky: ..."arbitrul avea de verificat 100000 de QSO-uri (dar de aia ia banii HI)..." este bine de precizat ca tot efortul lui Nicky, adica munca de programare, procesarea logurilor si verificarea finala, reprezinta munca voluntara, singura recompensa fiind recunostinta noastra.
    Nelegat de arbitrare, dar legat de participare, as vrea sa spun ca sunt dezamagit de interesul scazut al statiilor YO pentru noua categorie Single Band. Imi era teama ca arbitrul va fi solicitat suplimentar datorita numarului mare de participanti. Se pare ca nu a fost cazul.. Poate anul viitor.
    Nicky, multumim pentru program si pentru modul rapid in care ai rezolvat arbitrarea. Sunt convins ca daca ai fi avut logurile mai devreme pe masa (adica in computer), puteam avea rezultatele in prima saptamana dupa expirarea termenului regulamentar.
    Cu stima, Alex YO9HP

  • Postat de Gabi YO8WW - YO8WW la 2005-12-05 17:40:09 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru rabdare.
    Metoda folosita are avantaje (corectarea se face rapid) dar are un mare dezavantaj, pentru care nu sunt deacord (se intervine in logul trimis de participant). Acest dezavantaj poate aduce erori (la transcriere) cat si corectarea (voita sau nevoita) a legaturilor gresit efectuate.
    Insa, sincer sa fiu nici corectarea manuala nu e o solutie.
    Pentru logurile de anul acesta, corectarea manuala ar fi durat 3 luni.
    Succes celui ce le va corecta la anul.
    73's

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-12-06 12:54:44 (ora Romaniei)
  • Acest regulament are o serie de prevederi care fac trimitere la alte acte normative Ar fi bine ca sa se consulte si respectivele normative Un lucru care mi se pare ilar. Se aproba lucrul cu 1000 w numai in afara localitatilor. De fapt nu cunosc vreun amator care sa nu stea in vreo localitate. Exceptand eventual unii care sunt cu serviciul si casa pe varf de munte. De asemenea "obligativitatea" de a folosi modul de realizare a unei legaturi. Cred ca se cere modificarea in "recomandare" Ce te faci daca intre indicative numai dai "de"! Incalci regulamentul! si altele proceduri specifice de trafic, in pile-up sau concursuri, daca nu dai "bk" iar esti pasibil de atentionare. E posibil sa fi scapat din vedere numeroasele aspecte din activitatea cotidiana. Cititi cu atentie sa notati toate observatiile. Ele oricum vor trece prin filtrul IGCTI. Nu am regasit in tot acest regulament relatia FRR cu IGCTI. Poate ca fortez nota, dar FRR este reprezentantul nostru, cel putin pana acum. Bun sau rau cred ca ar trebui incurajata reprezentarea colectiva fata de organele statului, si nu cea individuala. Pit

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2005-12-07 04:16:14 (ora Romaniei)
  • Clasamentele la Campionatul de Unde Scurte Multiband al Romaniei - YO DX HF Contest pot fi gasite in http://www.radioamator.ro/contest/us/yodxhf2005">aceasta pagina

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-12-07 18:01:49 (ora Romaniei)
  • Cred ca e necesar sa fac o precizare. Textul ce apare mai sus a fost trimis de mine la comentarii pe marginea regulamentului de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania. Daca se intelege altceva este din cauza ca cineva a postat acest mesaj in numele meu aici fara acceptul meu!! Pit

  • Postat de Nicky Kintsch - DL5MHR la 2005-12-07 23:30:34 (ora Romaniei)
  • A-si vrea sa dau citeva raspunsuri la problemele puse:
    YO4AUP.- In general verificarea se face de PC-ul organizatorilor, la primirea logului pe Header si nu pe logul propriu zis, aceasta pentru ca logul sa poata fi alocat unui indicativ. In plus la un concurs f. mare, in general se corecteaza de catre concurenti cele cerute de computer Din pacate la un concurs de talia YODX care nu prezinta interes asa de mare in strainatate, la un asemenea mesaj se raspunde in general cu tacere.
    YO5OHZ.- Problema e putin mai complicata. De ex am corectat jumatate din loguri si remarc ca DL5MHR a gresit anul in care a avut loc concursul. Asta e sigur o eroare de sintaxa si nu de continut. Daca o las asa, toate legaturile lui DL5MHR sint BAD atit la logul lui DL5MHR cit si la logurile celor cu care a lucrat,ceace cred eu ca e incorect. Din aceasta cauza , modific anul si fac verificarea logului lui DL5MHR care acum are QSO-URILE valabile. Toate verificarile la logurile care mai urmeaza sa le verific accepta legaturile cu DL5MHR dar logurile care au fost verificate inainte au legaturile cu BAD. Daca problema apare la 50 60 de loguri (cum dealtfel apare) va trebui facuta o a doua verificare. Ori la peste 500 de loguri, aceasta va lua ceva timp, dar nu e semnificativ daca ai un computer performant. Anumite masuri de penalizare pot fi luate (de ex CHECK LOG), insa numai la concurentii YO caci ceilalti, altadata nu ii mai prinzi, ceace nu vrem.
    YO8WW.- Spui tu ceva Gabi, problema este numai de a alege care este raul mai mic. La transcrierea logului, pot apare ceva greseli care pot eventual duce la anularea a 5-10 legaturi din 200-300 dar restul este verificat integral. Cine vrea sa scape de aceasta posibilitate, n-are decit sa trimita un log electronic corect care va fi verificat fara probleme. La verificarea manuala, nu sint convins ca din cca 80000 de verificari, s-au facut 1000 si astea la ochi si in general la statiile care erau in situatia de a cistiga, ceilalti, cu mila celui de sus. E drept ca nu apareau atitea penalizari, dar corectitudinea verificarii cam raminea pe drum. In plus , daca nu a-si fi corectat erorile clare de sintaxa, nu stiu daca din 500 de loguri puteam lua in considerare 150. Parerea mea proprie, este ca important pentru un concurs de talia YODX sint cei care fac 100 - 200 de legaturi, ca astia dau posibilitatea cistigatorilor, sa faca 1000 de QSO-uri, deci pe astia nu trebuie sa-i alungam. Oricum, nu stiu daca a mai fost vreo editie cu atitia participanti din 6 continente si cca 65 tari (asta in afara celor care nu au trimis log si care apreciativ au mai fost vreo 200 - 300 ceace, mie imi spune ca regulamentul asa cum e acum, este acceptat de eventualii participanti.

  • Postat de Margarit Ionescu - YO9HG la 2005-12-09 18:00:39 (ora Romaniei)
  • In informatica functioneaza sintagma GIGO adica G input G output (G putand fi gunoi; iertati duritatea cuvantului) DL5MHR si-a facut datoria de programator, a facut programul, verificat si rasverificat si la arbitraj nu trebuie decat incarcata baza de date. Dar se pare ca arbitru trebuie sa corecteze logurile concurentilor pentru care, dupa cum am spus si in comentariile mele, dupa noi potopul. Daca pentru statiile straine nu putem face mare lucru, pentru statiilo YO insa trebuiesc luate masurile de descalificare chia daca exista riscul ca in anii urmatori acestia sa nu mai concureze.
    Cred absolut necesar ca in regulamentul caocurusului atat la QTC cat si pe internet sa se specifice in mod expres obligativitatea folosirii programelor de logare care creaza logul Cabrillo sau pentru cei care n-au calculator logurile tip FRR.

  • Postat de Sergei Solovyov - UA3LHL la 2005-12-28 08:26:11 (ora Romaniei)
  • Please check up once again my result.
    I declared 166 QSO, 74 multipliers (36+38) and 766 points.
    My declared score 56684.
    73!
    December 28-th, 2005.

  • Postat de Nicky DL5MHR - la 2006-01-11 21:01:11 (ora Romaniei)
  • Lui Serghei UA3LHL i-am expediat direct logul verificat.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Verificarea logurilor de la concursul YO DX HF din anul 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact