hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Din istoria radioamatorismului romanesc

Primele radiolegaturi pe 70 de cm la Cluj-Napoca

László Hadnagy YO5AEX

Reisinger Francisc YO5TD face parte din grupul de amatori care au construit si experimentat primele aparate in banda de 70 de centimetri in Cluj - Napoca. Reisinger Francisc YO5TD, cum i se mai spune Ricsi, este unul dintre cei mai cunoscuti radioamatori clujeni pentru activitatea depusa pe unde scurte si ultrascurte. De-a lungul anilor a construit multe aparate, s-a ocupat de educarea si formarea tinerilor radioamatori, a participat la numeroase competitii interne si internationale, a realizat foarte multe radiolegaturi (QSO-uri) cu amatori din diferite colturi ale lumii.

Ricsi s-a nascut pe 3 aprilie 1931 la Targu Mures. La varsta de 7 ani construieste primul receptor cu galena iar la 8 ani asculta in difuzor emisiunile postului de radiodifuziune Bod si Cluj. In anii 1940 construieste primul sau aparat de radio cu lampi alimentat de la baterii uscate. Aviatia a devenit o alta pasiune. Incepand cu anul 1944 construieste aeromodele, in 1949 urmeaza Scoala de zbor din Dezmir, judetul Cluj, iar din 1951 confectioneaza exponate pentru campionatul national de aeromodele captive si modele cu teleghidaj. In 1962 obtine autorizatia de radioamator de emisie receptie cu indicativul de apel YO5TD, cand practica in paralel aviatia si radioamatorismul in cadrul AVSAP Cluj.

Activitatea profesionnala o desfasoara in cadrul Intreprinderii de Locuinte si Localuri (ILL) din Cluj in calitate de tehnician principal.

In cadrul Biroului de programare si pregatire a lucrarilor din ILL, condus de ing. Varga Alexandru, YO5AML, Rici infiinteaza si extinde reteaua de radiocomunicatii mobile a unitatii. Aceasta devine a doua retea de comunicatii din cadrul orasului Cluj, care functioneaza si in zilele noastre.

Reisinger Francisc - YO5TD
2 prieteni YO5TD - HA7YO (ex:YO5AML)

Tot atunci se leaga o prietenie adevarata cu Alex YO5AML si impreuna practica radioamatorismul.

Pentru a afla despre cele petrecute in urma cu peste 40 de ani i-am solicitat o intalnire lui Ricsi. M-am deplasat la blocul Republica din Piata Mihai Viteazul unde locuieste.

Dupa ce i-am vazut masa de lucru si statia, gazda imi povesteste despre deranjamentele provocate de reclamele luminoase de pe acoperisul blocului, cat si despre problemele cu antenele. Schimb cursul discutiei pentru a afla despre primele radiolegaturi efectuate in banda de 70 cm la Cluj.

Dupa o scurta pauza, ne pune pe masa un aparat despre care incepe a ne povesti, astfel:

"Dupa multe cautari, documentari, evaluari, la inceputul anului 1964 am inceput sa construim aparate simplex de emisie-receptie pentru banda de 432 MHz.

Emitatorul a fost echipat cu 6N15 fie 6N3 ca oscilator, iar modulatorul a fost construit cu tuburile electronice 6N8 si 6P6 pentru amplificarea semnalelor de la microfonul cu carbune tip telefonic. Receptorul a fost 1-V-1 cu auditia in casca.

Dupa terminarea aparatelor am procedat la testarea circuitelor electrice.

Ca instrumente de masura pentru circuitul oscilant s-a folosit linia "Lecher" construit de noi cat si un undametru cu absorbtie de fabricatie Tesla primit de la Radioclubul Judetean Cluj. Primele teste au fost facute in subsolul Institutului Pedagogic nr. 3 din Cluj, folosind incaperile laboratorului de ultrasunete si centrala termica la distante de cca 15 - 18 metri, realizand astfel primele radiolegaturi pe 432 MHz (70 cm). Toate acestea se intamplau in martie 1964. Rezultatele au fost multumitoare, ceeace ne-a bucurat foarte mult".

Aparatul construit in 1964 pentru 70 cm
Doua generatii de aparate pentru amatori

Despre constructori si recordul pe care l-au stabilit Ricsi ne povesteste in continuare:

"Cei care au participat la construirea si experimentarea acestor mici aparate au fost Lazar Iuliu YO5IP, Szasz Gero YO5AN si Reisinger Francisc YO5TD, cu totii membrii ai radioclubului judetean Cluj. Dupa obtinerea primelor rezultate am inceput traficul, aproape zilnic, de la locuintele fiecaruia, dupa care am marit distantele de la 10 - 15 metri la 3 - 4 kilometri.

Apoi cu sprijinul radioclubului judetean YO5KAI avandul coordonator pe Rusu David YO5TC am participat la concursul "Polnii Den 1964" de pe coama dealului Feleacu, Cluj, dintr-o cladire in constructie, de la reteaua de 220V/ 50 Hz, prin amabilitatea fam. Salagean.

Au fost facute primele apeluri pe 70 cm si au sosit primele raspunsuri. Astfel au fost consemnate radiolegaturi cu YO5NB, YO5LD, YO5UK, YO5KAI, YO5AEX, YO5TW, YO5TS si altii.

Primele trei indicative au fost lucrate de pe muntele Mogosa, Baia - Mare, iar celelalte din turnul de parasutism de pe dealul Cetatuie din Cluj.

Antenele folosite au fost de la Yagi cu 3 elemente simple la Yagi cu 2 x 5 elemente suprapuse.

In echipa YO5KAI au mai participat ing. Mociani Ioan YO5NT si ing. Restantia Ion YO5NR.

In ziua de 4 iulie 1964 orele 11:24 GMT s-a stabilit recordul national pe 70 cm intre YO5KAI (statia colectiva a radioclubului judetean Cluj) avand ca operatori pe YO5IP Lazar Iuliu si YO5TD Reisinger Francisc si statia YO5NB de pe muntele Mogosa de langa orasul Baia - Mare".

Asa a fost..., spune in incheiere Ricsi YO5TD si aseaza aparatul folosit in 1964 pe transceiverul TS130S pe care il utilizeaza astazi pentru trafic in unde scurte.

Multumesc Ricsi YO5TD, iti doresc multa sanatate si activitate indelungata cu multe Dx-uri!

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 22-3-2006

9581

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

 • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2006-03-24 08:40:16 (ora Romaniei)
 • " ..In ziua de 4 iulie 1964 orele 11:24 GMT s-a stabilit recordul national pe 70 cm intre YO5KAI (statia colectiva a radioclubului judetean Cluj) avand ca operatori pe YO5IP Lazar Iuliu si YO5TD Reisinger Francisc si statia YO5NB ..." DA - asa este - am participat si eu , cu sufletul la gura - ca YO5-4523 - la acea legatura, realizata cu doua aparate "supreg" pentru 432Mhz. Era epoca, perioada - in care au aparut deja primele emitatoare pentru 144 MHz pilotate cu cuart iar in 432 se facea pioneratul cu aceste "trancievere" de tip "supreg".
  73+GL
  Joska

 • Postat de Lingvay Iosif - YO5AVN la 2006-03-24 08:50:42 (ora Romaniei)
 • L amesajul anterior am uitat sa adaug ca aceastata "performanta" pentru acea vreme a fost asistata (pe vremuri "asistat"-ul nu constituia infractiune de concurs)la Mogosa si de YO5AUG (inca receptor) si regretatii: YO5LC, YO5NU. Pe vremea aceea au fost posibile aceste realizari de exceptie pentru ca s-a filozofat mai putin pe tema regulamentelor, abaterilor, fraudelor, multiplicatoarelor acordate sau neacordate (in opinia mea acestea trebuiesc realizate - lucrate)etc. Pur si simplu se colabora si se muncea - se muncea foarte mult! A fost o adevarata viata si munca de club!

 • Postat de mircea - YO5AXB (yo5axb) la 2006-03-31 02:39:05 (ora Romaniei)
 • A fost o perioada frumoasa si interesanta.A doua zi dupa sosirea autorizatiei de emisie in 1969 cu indicativul pe care il am si azi,YO5AXB eram la YO5ARO unde ''inarmat'' cu un circuit oscilant in serie cu un bec de lanterna mi-am ''luat'' frecventa pentru 144 iar intors acasa am acordat finalul de 144 pina s-a aprins becul si astfel stiam ca sint in banda.Era un trafic infernal in fiecare seara pe 144 iar RICSI, YO5TD era unul din cei care era prezent in permanenta.Modul de lucru era in ''split'' HI,HI... pentru ca fiecare avea o singura frecventa [unde se nimerea in banda] se lansa apelul iar apoi se baleia toata banda si vedeai cine iti raspunde si unde.La fel a fost si in 432 unde construiam de zor aparatura cu super-reactie la sediul radioclubului YO5KAS.Sint unul din cei care am participat la concursurile din acele vremuri ,printre altele chiar cu YO5AEX din turnul de parasutism de la Cluj,de pe Feleac,Piatra Craiului,etc,etc...Au fost vremuri frumoase de pionerat,73'Mircea,YO5AXB.

 • Postat de mircea constantinescu - YO5TP (yo5tp) la 2007-07-22 02:33:18 (ora Romaniei)
 • in 1975 am fost membru al radioclubului judetean cluj paricipind cu domnul vinereanu la campionatul national de vinatoare de vulpi sub instrucor mi-a fost bartha bella(yo5TP tango papa)au trecut multi ani.dar i-mi aduc cu placere de clipele frumoase "si grele"(fugind din micesti pina in manastur si din nou la Vulpea de Vinereanu in cabanuta din Micesti) va pup si va STIMEZ!cu mult drag,Mircea Constantinescu Dublin Ireland (fost radio thenician la radio cluj.voi mi-ati bagat sindromul care nu-ti poate iesi din SINGE RADIOUL>SA NE AUZIM CU BINE!!!

 • Postat de mircea constantinescu - NU AM la 2007-07-22 02:55:50 (ora Romaniei)
 • draga tango papa(bharta bela) iti mai amintesti de mine? am fost elevul tau in cadrul radioamatoristilor minor(ucenici}de la liceul unirea cluj}nu uita ca ma-i dus si la finalele republicane in poiana brasov 1976 te stimez si multeQ.S.L-uri!mirca constantinescu DUBLIN IRELAND tel.00353860861240 cu respect!mircea ps. mai mergi la MICESTI cu DACIA galbena(crem)? daca poti raspunde-mi .e-mail http://www.mircearomircea@yahoo.com te astept cu
  DRAG !

 • Postat de mircea constantinescu - NU AM la 2007-07-22 02:59:06 (ora Romaniei)
 • in 1975 am fost membru al radioclubului judetean cluj paricipind cu domnul vinereanu la campionatul national de vinatoare de vulpi sub instrucor mi-a fost bartha bella(yo5TP tango papa)au trecut multi ani.dar i-mi aduc cu placere de clipele frumoase "si grele"(fugind din micesti pina in manastur si din nou la Vulpea de Vinereanu in cabanuta din Micesti) va pup si va STIMEZ!cu mult drag,Mircea Constantinescu Dublin Ireland (fost radio thenician la radio cluj.voi mi-ati bagat sindromul care nu-ti poate iesi din SINGE RADIOUL>SA NE AUZIM CU BINE!!!

 • Postat de mircea constantinescu - NU AM la 2007-07-22 03:00:48 (ora Romaniei)
 • in 1975 am fost membru al radioclubului judetean cluj paricipind cu domnul vinereanu la campionatul national de vinatoare de vulpi sub instrucor mi-a fost bartha bella(yo5TP tango papa)au trecut multi ani.dar i-mi aduc cu placere de clipele frumoase "si grele"(fugind din micesti pina in manastur si din nou la Vulpea de Vinereanu in cabanuta din Micesti) va pup si va STIMEZ!cu mult drag,Mircea Constantinescu Dublin Ireland (fost radio thenician la radio cluj.voi mi-ati bagat sindromul care nu-ti poate iesi din SINGE RADIOUL>SA NE AUZIM CU BINE!!!

 • Postat de mircea constantinescu - YOAXB la 2008-05-09 05:09:40 (ora Romaniei)
 • nu pot sa NU respect pe cei care mi-au dat un nume trairea interioara nu o pot simti doarcei care o POT TRAI !!! VA IUBESC ! MIRCEA CONSTANTINESCU !CU MULTA DRAGOSTE!!!!!!!

 • Postat de mircea radio cluj ireland - la 2008-05-09 05:19:34 (ora Romaniei)
 • draga om BUN TANGO PAPA NUam UITAT CALMUL pe care le AI cu partenera ta DE VIATA ...! RADIO >>>!telepatia! NO COMENT ! MAI AI MUSTATA AIA "hoata"? TE respect si te va IUBESC ! CU DRAG MIRCEA CONSTANTINESCU !

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Primele radiolegaturi pe 70 de cm la Cluj-Napoca"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact