hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Din istoria radioamatorismului romanesc

Mociani Ioan YO5NT - pionier al radioamatorismului clujean

László Hadnagy YO5AEX

Cu putin timp inainte de a pleca in lumea celor drepti, in iunie 2005, am reusit sa stau de vorba cu nea Ionica. Inginerul Mociani Ioan YO5NT a fost un pionier al radioamatorismului clujean. Ani de-a randul a coordonat miscarea de radioamatorism in cadrul AVSAP, UCFS Cluj, a fost presedintele Comisiei Sportului Radio pe regiune, cadru didactic la Institutul Agronomic, care prin munca, pasiune si talent a reprezentat Romania in competitiile internationale ale vremii.

In luna mai 2005 fiind pentru cateva zile la Cluj-Napoca ma inscriu in trafic printre participantii la Matinalul clujean, pe canalul R7x Feleacu (RV-63 145,787 MHz). Dupa ce participantii schimba intre ei mesajele de salut, ii solicit o intalnire lui nea Ionica, care locuia la o distanta de cateva blocuri.

Imi deschide D-na Mociani, cunoscuta si apreciata in cartierul Grigorescu, intrucat a activat multi ani ca profesoara la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu".

Pe nea Ionica il gasesc in plina activitate, alaturi de o tigara, la masa sa de lucru.

Ne bucura revederea. Ma intreaba despre ce fac si cum o ducem in strainataturi, apoi incepe a-mi povesti despre preocuparile sale de zi cu zi, despre planurile de viitor. Dupa ce ii spun ca doresc a scrie despre radioamatorismul clujean, il rog sa imi povesteasca cate ceva despre ce a fost in urma cu 50 de ani, la care nea Ionica incepe a povesti:

"In 1956 am primit autorizatia de radioamator de emisie-receptie cu indicativul de apel YO5NT, in acelasi an se obtine autorizatia pentru statia colectiva YO5KAI a regiunii Cluj si impreuna cu Rusu David YO5TC, ing. Restantia Ioan YO5NR, fiz. Muresan Ionel YO5LI si alti colegi ne-am ocupat de conducerea radioclubului si de statia de emisie. Pe atunci, in oras eram doar cativa amatori, aveam putine mijloace la dispozitie, dar eram entuziasti".

In acele timpuri majoritatea radioamatorilor considerau ca domeniul cel mai interesant al acestei activitati era traficul pe unde scurte. Atunci, Ionica isi construieste echipamentul pentru banda de 40 metri si face multe QSO-uri in telegrafie si telefonie cu modulatia in amplitudine.

"Undele ultrascurte erau mai putin cunoscute, nu exista experienta in domeniu, motiv pentru care trebuia facuta cercetare si experimentare, ce ne orienta spre turism cu deplasari pe munte".

Primul emitator pentru 2 metri l-a construit cu tuburi electronice 6N3P ori ECC85 ca oscilator, modulatorul cu 6N8 ori ECC83 si 6P6 pentru microfoane cu carbune tip telefonic. Receptorul a fost 1-V-1 cu auditia in casca ori difuzor. Intrucat nu avea instrumente de masura reglajele le-a efectuat cu fire "Lecher". Antenele utilizate la emisie si receptie au fost cele de tipul Yagi de fabricatie proprie. In 1963 primeste un cuart pe 3 MHz, de la un amator rus in Cehia, si construieste primul sau emitator pentru 2 metri cu cristal pe frecventa fixa. Rudimentare au fost si aparatele pentru 70 de centimetri.

Primele legaturi facute in tara pe 2 metri, imi spune nea Ionica, au fost facute in anul 1959 cu echipa de la YO5KAI de pe dealul Feleacu-Cluj si ing. Vida Ioan YO5NB care era amplasat, impreuna cu un grup de amatori din Baia Mare, pe piscul Mogosa din Muntii Gutinului. Pe banda de 432 MHz nu s-au reusit radiolegaturi in acel an. Echipamentul si antenele utilizate necesitau perfectionari.

Ing. Mociani Ioan YO5NT s-a ocupat de construirea unor aparate de receptie pentru 3,5 MHz si 144 MHz cu care sa o ia pe urmele "vulpilor". Campionatul de "Vanatoare de vulpi" consta din concursuri cu caracter raional, regional si republican, care se desfasurau in teren, concurentii fiind obligati sa descopere intr-un timp de control stabilit 3 statii de emisie, denumite "vulpi", dispuse in locuri necunoscute, la o distanta de cca. 3 km una de alta. Pentru descoperirea vulpilor se utiliza un radioreceptor dotat cu antena directiva, busola si radiocompas. Concurentii trebuiau sa beneficieze si de o pregatire corespunzatoare pentru a putea parcurge 8 - 10 km, in teren variat, intr-un timp de 55 - 60 minute.

In activitatea competitionala Ionica YO5NT obtine o serie de rezultate remarcabile, astfel:

  • 1963 - locul 1. la Campionatul republican de Vanatoare de vulpi - Campina;
  • 1963 - locul 3. la Campionatul international de Vanatoare de vulpi - R.S.Cehoslovacia;
  • 1964 - locul 1. la individual si pe echipa la Campionatul republican Vanatoare de vulpi - Onesti;
  • 1965 - locul 2. la Campionatul republican de U.U.S. - 144 MHz cu YO5KAI de pe Feleacu;
  • 1967 - locul 1. la Campionatul republican de U.U.S. - 432 MHz cu YO5KAI de pe Vladeasa.

    Apoi nea Ionica scoate din dertar doua reviste "Amaterske Radio", editate de SVAZARM in R.S.Cehoslovacia, din anul 1963, cateva insemnari si o fotografie alb-negru din acele timpuri.

    In imagine vad sportivul cu numarul de concurs 10, il recunosc pe ing. Mociani Ioan, in teren, care s-a situat pe locul intai, a descoperit toate "vulpile" in 128 minute, reprezentant al regiunii Cluj, la competitia de la Onesti - Bacau, desfasurata intre 7 - 10 august 1964.

    Din carnetelul cu notite aflu, ca atunci, locul secund a fost adjudecat lui Farcas Alexandru YO5-4045, regiunea Oradea, cu 140 de minute si locul trei catre Suto Alexandru YO5DS, regiunea Maramures, cu 184 minute.

    La internationalele Cehoslovaciei au participat echipele puternice si numeroase ale U.R.S.S., Bulgariei, Cehiei, Poloniei si Ungariei. Rasfoind cu interes paginile ingalbenite in timp ale revistei "Amaterske Radio" aflu ca in 1963 la Campionatul international de "Vanatoare de vulpi" din R. S .Cehoslovacia, echipa Repulicii Populare Romane, a fost condusa de Nicolaescu Victor YO3VN si antrenata de Paolazzo Iosif YO3JP. Sportivii romani s-au clasat astfel: Raduta Ion YO9WL locul 1, Cuibus Iosif YO5AT locul 2, Mociani Ioan YO5NT locul 3 si Costin Sergiu YO3LM locul 4.

    De-a lungul anilor am participat impreuna la multe activitati, dar pana am purtat acea discutie cu nea Ionica nu am stiut despre rezultatele merituorii pe care le-a obtinut. Il admir si ii multumesc pentru problemele pe care mi le-a prezentat.

    Despre intentiile de viitor... soarta a dorit sa fie altfel, a interferat un silent key. Mare pacat.

    Pentru activitatea sportiva ing. Mociani Ioan YO5NT a primit categoria I-a de clasificare sportiva si nu a solicitat FRR-ului titlul de maestru al sportului pe care probabil l-ar fi meritat din plin.

     

      Sunt sigur, ca din vazduh, nea Ionica este alaturi de noi pentru promovarea acestei pasiuni care este radioamatorismul.

    Copyright © 2006 Hadnagy László (Hungary).

    László Hadnagy YO5AEX

    Articol aparut la 3-4-2006

    9694

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (1)  

  • Postat de Roman Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2006-04-03 18:39:23 (ora Romaniei)
  • Ionica a plecat prea brusc dintre noi...Cu o zi inainte faceam planuri de viitor pentru renascutul yo5kai...iar a doua zi la intalnirea "cafelutei de dimineata" yo5olo ne anunta cu vocea gatuita trista veste.Mare pacat...speram si ma bizuiam pe ajutorul lui in reactivarea vanatorii de vulpi in cadrul clubului...si multe alte planuri...dar nu a ramas decat amintirea clipelor placute si interesante petrecute impreuna...La fel ca si in cazul lui yo5lh,Feri si a lui yo5ccf,Mitica.Anul 2005 a fost un an negru pentru radioamatorismul clujean...trei prieteni buni,unul dupa celelalt!Putem doar sa speram ca stau impreuna acolo sus pe un norisor,cu antenele indreptate catre noi!Iar noi am ramas sa scriem mai departe istoria clubului ...73,Vasile.
    PS.acel Alex,swl din articol, este yo5amf din Oradea.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Mociani Ioan YO5NT - pionier al radioamatorismului clujean"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact