![]() |
![]() |
|
Din istoria radioamatorismului romanescMociani Ioan YO5NT - pionier al radioamatorismului clujean
In luna mai 2005 fiind pentru cateva zile la Cluj-Napoca ma inscriu in trafic printre participantii la Matinalul clujean, pe canalul R7x Feleacu (RV-63 145,787 MHz). Dupa ce participantii schimba intre ei mesajele de salut, ii solicit o intalnire lui nea Ionica, care locuia la o distanta de cateva blocuri.
Imi deschide D-na Mociani, cunoscuta si apreciata in cartierul Grigorescu, intrucat a activat multi ani ca profesoara la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu".
Pe nea Ionica il gasesc in plina activitate, alaturi de o tigara, la masa sa de lucru.
Ne bucura revederea. Ma intreaba despre ce fac si cum o ducem in strainataturi, apoi incepe a-mi povesti despre preocuparile sale de zi cu zi, despre planurile de viitor. Dupa ce ii spun ca doresc a scrie despre radioamatorismul clujean, il rog sa imi povesteasca cate ceva despre ce a fost in urma cu 50 de ani, la care nea Ionica incepe a povesti:
"In 1956 am primit autorizatia de radioamator de emisie-receptie cu indicativul de apel YO5NT, in acelasi an se obtine autorizatia pentru statia colectiva YO5KAI a regiunii Cluj si impreuna cu Rusu David YO5TC, ing. Restantia Ioan YO5NR, fiz. Muresan Ionel YO5LI si alti colegi ne-am ocupat de conducerea radioclubului si de statia de emisie. Pe atunci, in oras eram doar cativa amatori, aveam putine mijloace la dispozitie, dar eram entuziasti".
"Undele ultrascurte erau mai putin cunoscute, nu exista experienta in domeniu, motiv pentru care trebuia facuta cercetare si experimentare, ce ne orienta spre turism cu deplasari pe munte".
Primul emitator pentru 2 metri l-a construit cu tuburi electronice 6N3P ori ECC85 ca oscilator, modulatorul cu 6N8 ori ECC83 si 6P6 pentru microfoane cu carbune tip telefonic. Receptorul a fost 1-V-1 cu auditia in casca ori difuzor. Intrucat nu avea instrumente de masura reglajele le-a efectuat cu fire "Lecher". Antenele utilizate la emisie si receptie au fost cele de tipul Yagi de fabricatie proprie. In 1963 primeste un cuart pe 3 MHz, de la un amator rus in Cehia, si construieste primul sau emitator pentru 2 metri cu cristal pe frecventa fixa. Rudimentare au fost si aparatele pentru 70 de centimetri.
Primele legaturi facute in tara pe 2 metri, imi spune nea Ionica, au fost facute in anul 1959 cu echipa de la YO5KAI de pe dealul Feleacu-Cluj si ing. Vida Ioan YO5NB care era amplasat, impreuna cu un grup de amatori din Baia Mare, pe piscul Mogosa din Muntii Gutinului. Pe banda de 432 MHz nu s-au reusit radiolegaturi in acel an. Echipamentul si antenele utilizate necesitau perfectionari.
Ing. Mociani Ioan YO5NT s-a ocupat de construirea unor aparate de receptie pentru 3,5 MHz si 144 MHz cu care sa o ia pe urmele "vulpilor". Campionatul de "Vanatoare de vulpi" consta din concursuri cu caracter raional, regional si republican, care se desfasurau in teren, concurentii fiind obligati sa descopere intr-un timp de control stabilit 3 statii de emisie, denumite "vulpi", dispuse in locuri necunoscute, la o distanta de cca. 3 km una de alta. Pentru descoperirea vulpilor se utiliza un radioreceptor dotat cu antena directiva, busola si radiocompas. Concurentii trebuiau sa beneficieze si de o pregatire corespunzatoare pentru a putea parcurge 8 - 10 km, in teren variat, intr-un timp de 55 - 60 minute.
In activitatea competitionala Ionica YO5NT obtine o serie de rezultate remarcabile, astfel:
In imagine vad sportivul cu numarul de concurs 10, il recunosc pe ing. Mociani Ioan, in teren, care s-a situat pe locul intai, a descoperit toate "vulpile" in 128 minute, reprezentant al regiunii Cluj, la competitia de la Onesti - Bacau, desfasurata intre 7 - 10 august 1964.
Din carnetelul cu notite aflu, ca atunci, locul secund a fost adjudecat lui Farcas Alexandru YO5-4045, regiunea Oradea, cu 140 de minute si locul trei catre Suto Alexandru YO5DS, regiunea Maramures, cu 184 minute.
La internationalele Cehoslovaciei au participat echipele puternice si numeroase ale U.R.S.S., Bulgariei, Cehiei, Poloniei si Ungariei. Rasfoind cu interes paginile ingalbenite in timp ale revistei "Amaterske Radio" aflu ca in 1963 la Campionatul international de "Vanatoare de vulpi" din R. S .Cehoslovacia, echipa Repulicii Populare Romane, a fost condusa de Nicolaescu Victor YO3VN si antrenata de Paolazzo Iosif YO3JP. Sportivii romani s-au clasat astfel: Raduta Ion YO9WL locul 1, Cuibus Iosif YO5AT locul 2, Mociani Ioan YO5NT locul 3 si Costin Sergiu YO3LM locul 4.
Despre intentiile de viitor... soarta a dorit sa fie altfel, a interferat un silent key. Mare pacat.
Pentru activitatea sportiva ing. Mociani Ioan YO5NT a primit categoria I-a de clasificare sportiva si nu a solicitat FRR-ului titlul de maestru al sportului pe care probabil l-ar fi meritat din plin.
Sunt sigur, ca din vazduh, nea Ionica este alaturi de noi pentru promovarea acestei pasiuni care este radioamatorismul.
Copyright © 2006 Hadnagy László (Hungary).
Articol aparut la 3-4-2006 10074 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |