hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

RADIOAMATORII DIN MUNTENIA

George Pataki WB2AQC

In primavara anului 1995 am facut al doilea tur al Romaniei vizitand radioamatorii din diferite orase in care nu am fost in timpul primei mele calatorii din 1993. Orasul Bucuresti a fost singura exceptie, nu pentru ca bucurestenii imi sunt mai simpatici decat cei din alte localitati, ci din necesitati practice. Federatia Romana de Radioamatorism care a organizat vizitele mele se afla in capitala si cursa cea mai convenabila de la New York in Romania aterizeaza la Bucuresti.

In timpul vizitelor am vazut multi amatori, i-am fotografiat si am pregatit patru articole, caci unul ar fi fost prea lung. Primul, a fost despre "Radioamatorii din Transilvania" si a fost publicat in The DX Magazine in numarul iulie/august 1995 pe 6 pagini cu 11 fotografii. Al doilea, numit "Radioamatorii din Bucuresti" a fost acceptat de revista CQ. Al treilea, se refera la "Radioamatorii din cele doua Moldove", caci pe linga Moldova din Romania am trecut si in Republica Moldova. Cel de fata este de al patrulea articol. In materialele publicate dupa prima mea vizita, am descris deja unele activitati din zonele mentionate mai sus, dar au ramas inca alte orase cu multi amatori buni pe care nu am avut ocazia sa-i vad din cauza lipsei de timp.

TARGOVISTE

Am plecat din Bucuresti cu Vasile YO3APG, Secretarul General al Federatiei si primul oras pe itinerarul nostru a fost Targoviste. Ajunsi acolo, cel care trebuia sa ne astepte la gara nu venise. Era tocmai ziua in care s-a trecut la orarul de vara si omul cica a ramas inca cu orarul de iarna. Am luat un taxi si ne-am dus la clubul judetean. Pe drum am vazut cladirea unde fostul dictator si savanta lui sotie au terminat augustele lor cariere. Cam ironic l-am intrebat pe soferul taxiului daca li s-au ridicat deja monumente si el mi-a spus cu toata convingerea ca asta nu s-a facut inca, dar se va face.

Radioclubul condus de Tania, YO9FSD, are in dotare un emitator-receptor de fabrica si este activ cu indicativul YO9KBU. Erau multi operatori prezenti si i-am fotografiat la statie. Prima a fost Tania YO9FSD, sefa clubului, au urmat apoi Dan YO9FSC; Bogdan YO9FSB; Ion YO9AYN; Nicu YO9AZW; Cristi YO9GCP; si Bebe YO9TW, cel care a uitat sa treaca la orarul de vara. Am facut si niste poze de grup. Prima, cu Tania YO9FSD la statie si Nelu YO9BCZ cu Bebe YO9TW pe post de asistenti tehnici. A doua, arata pe Tania YO9FSD la microfon, iar Nicu YO9AZW si Ion YO9AYN dind suport moral.


Cristi YO9GCP la radioclubul YO9KBU

Am vizitat apoi statia personala bine inzestrata cu aparate de constructii de amator a lui Nicu YO9AZW. A urmat statia eleganta a lui Nicky YO9FSI, cu intregul echipament construit de el. Nu am putut vedea statia lui Mircea YO9ALY, dar dupa poza pe care mi-a dat-o are destule aparate sa faci trei statii.


Nicu YO9AZW


Nicky YO9FSI

Am auzit ca un judecator a intrebat pe un acuzat care a fost radioamator:

"Dar de ce nu ai ascultat de constiinta d-tale?"

"Am incercat domnule judecator, dar cu propagarea slaba, interferente si zgomot de fond, nu prea am inteles ce a zis!" s-a scuzat amatorul.

PUCIOASA

De la Targoviste, Vasile YO3APG si cu mine ne-am dus spre nord, cam 20 de km, la Pucioasa. Acolo am vizitat radioclubul elevilor si statia YO9KPP echipata atit cu un emitator-receptor de fabricatie straina, cit si cu un aparat, constructie de amator, care parea sa fie un amplificator de putere. Seful de club este Mircea YO9AGI, unul din putinii specialisti in limba esperanto. La club l-am gasit si pe Ionut YO9FJW, care era cam mare si mustacios sa mai fie elev, dar totusi era unul din operatorii statiei. Am fotografiat statia cu cei doi operatori prezenti, Mircea YO9AGI si Ionut YO9FJW, unul cite unul si apoi pe amindoi impreuna.


Mircea YO9AGI si Ionut YO9FJW la radioclubul YO9KPP

Spre sfarsitul vizitei ne-am dus si acasa la Mircea YO9AGI, sa vedem statia lui de constructie proprie. Desi statia este micuta, dar judecand dupa legaturile trecute in registru si QSLurile confirmind contacte cu amatori din multe tari indepartate, ea este eficace.

De la Pucioasa ne-am intors la Bucuresti, unde am vazut o serie de radioamatori, apoi am plecat in alte regiuni, dar astea sint subiecte pentru alte articole. Dupa citeva zile, am continuat vizitele in orasele din Muntenia si am inceput cu Slobozia.

SLOBOZIA

Vasile YO3APG stia unde sunt radioamatori activi si a pregatit vizitele chemand radiocluburile respective la telefon sau prin radio. Astfel, cind am ajuns la radioclubul judetean din Slobozia, atit seful clubului Stefan YO9DFQ, cat si o droaie de operatori, ne asteptau. Statiunea clubului YO9KIH contine un emitator-receptor de fabrica, niste accesorii construite de amatori si un calculator folosit ca teleimprimator. Am fotografiat la statie pe seful clubului Stefan YO9DFQ si operatorii Petre YO9DEF; Gigi YO9FMM si Marian YO9BMN.


Gigi YO9FMM la radioclubul YO9KIH

Ca sa vedem si niste statii personale, am vizitat acasa pe Stefan YO9DFQ, care folosind o instalatie frumoasa, constructie de amator, lucreaza atat in telefonie cit si in RTTY. Petre YO9DEF utilizeaza la fel echipament facut de el si este activ atit in trafic cit si la concursuri.


Stefan YO9DFQ

Am aflat si despre mult comentata privatizare. Intr-un orasel, pe strada mare, erau doua magazine universale de stat si intre ele o mica pravalioara particulara. Una din marele magazine a pus la intrare o placarda: "Mare reducere de preturi". Celalalt magazin de stat, in spiritul concurentei noi nascute, a afisat "Mai mare reducere de preturi". Pravalia mica privata, inghesuita intre marile magazine, a pus si ea un afis: "Intrarea la reducere de preturi".

FETESTI

De la Slobozia ne-am dus la Fetesti, orasel asezat pe bratul Borcea al Dunarii. Radioclubul municipal are statia YO9KRK echipata cu un aparat modern, japonez, de tipul FTDX 500. Am gasit la club pe Bogdan YO9GIB, in varsta de 17 ani; Claudiu YO9GNC, de 14 ani; si Andu YO9GCG de 11 ani, dovedind ca radioamatorismul nu este numai pasiunea pensionarilor. Claudiu YO9GNC este fiul lui Silviu YO9GNS. Ambii parinti ai lui Andu sunt si ei radioamatori: tatal, un ofiter de aviatie, este Vasile YO9DAX, iar mama este Luiza YO9FYV.


Claudiu YO9GNC si Andu YO9GCG la radioclubul YO9KRK

Am facut niste fotografii la statia clubului, apoi ne-am deplasat sa vedem statia personala a lui Bogdan YO9GIB. El a inteles bine importanta unui indicativ si si-a pregatit unul mai mare decit toata statia. Ne-am dus apoi la casa familiei cu trei radioamatori, dar tata fiind la servici am fotografiat-o numai pe mama Luiza YO9FYV si pe cel mai tinar operator pe care l-am intalnit in aceasta calatorie, pe Andu YO9GCC.


Luiza YO9FYV si Andu YO9GCG

La Fetesti munca mea a fost usoara, nu a trebuit sa ma lupt mereu cu gazde care imi ofereau bauturi alcoolice, iar operatorii au zimbit prieteneste cand i-am fotografiat.

DRAGALINA

In drum spre Calarasi ne-am oprit in comuna Dragalina sa vedem pe Cristea YO9BEI si instalatia lui de amator. Nu este usor nici din punct de vedere tehnic si nici financiar ca sa-ti injghebezi o statie de radioamator. In orase mai mari, unde sunt functii mai bine platite si numerosi radioamatori gata sa se ajute unul pe altul mai merge treaba, dar intr-o comuna mica unde este un singur amator lucrurile merg mai dificil. Cei care muncesc in astfel de situatii grele merita tot respectul nostru.


Cristea YO9BEI

CALARASI

Ajunsi in Calarasi, nu am putut vedea clubul judeteam cu statia YO9KPL caci era inchis. Am vazut insa antena lor enorm de mare, montata pe o constructie de fier, care arata ca o schela de sonda. Antena are 3 elemente si este proiectata sa lucreze pe banda de 40 de metri. Cristea YO9BEI, care venise cu noi de la Dragalina, s-a suit pe turnul suport al antenei aproape pina in virf - ca element de comparatie - iar eu am facut fotografii.

La Calarasi am vizitat pe Tony YO9FL, care utilizeaza atit un aparat industrial, cit si accesorii de constructie proprie. Am mai vazut doua familii de radioamatori. Prima, a fost a lui Miti YO9FNJ, om intreprinzator, avind un atelier de reparat televizoare precum si alte mici intreprinderi. Sotia sa este Tita YO9GIN. Statia lor este compusa dintr-un emitator-receptor de fabrica si un aparat asamblat de Miti.


Tony YO9FL


Miti YO9FNJ si Tita YO9GIN

A doua familie este mai mare; capul familiei este Paul YO9CMF, un avocat care este sef si la servici si acasa. Sotia lui este Teni YO9CYL iar fata, Magda YO9FNI, este studenta la facultate. Ei au o statie mare cu multe aparate de fabrica si un amplificator de putere, constructie de amator. Cand Paul a auzit ca amatorii care vor fi fotografiati trebuie sa-si pregateasca indicative, capul familiei a facut unul mare si frumos pentru el, uitind ca mai sunt doi operatori in casa. Cu QSLuri a facut la fel; si-a tiparit unul pentru el si niciunul pentru restul familiei.


Paul YO9CMF, Teri YO9CYL si Magda YO9FNI

Mi s-a spus despre un avocat care vazind doua masini ciocnindu-se, s-a repezit la locul accidentului si a zis ambilor conducatori:

"Am vazut accidentul, sint un martor ocular perfect pentru cel cu bani mai multi!"

Am auzit si de un avocat batrin care s-a dus la preotul satului si l-a intrebat:

"Parinte, as dori sa stiu: dupa moarte merg in rai sau in iad?"

"Spune-mi atit faptele bune cit si cele rele pe care le-ai facut, poate voi putea sa-mi dau seama" ii spune preotul.

Avocatul poveste sincer tot ce a facut, iar preotul cere timp sa mediteze si sa se roage pentru un semn divin, si ii spune batrinului sa vina a doua zi pentru raspuns. Dimineata urmatoare, batrinul a revenit si preotul ii zice:

"Am vesti bune si vesti proaste. Cea buna este ca vei merge in rai; cea proasta este pleci Joia viitoare".

ROSIORI DE VEDE

Ziua urmatoare am pornit din Bucuresti spre apus, la Rosiori de Vede. Aici am intilnit mai ales familii de radioamatori cu 2-3 membri, avind autorizatii de emisie. In cursul anilor am vizitat multe tari si am fost in casa sutelor de radioamatori, dar niciunde nu am gasit atiti de multi radioamatori grupati in familii ca in Romania. De exemplu, in fosta Uniune Sovietica sint multe femei radioamatoare; am avut numeroase legaturi cu ele, dar in 1991 cand am vizitat opt orase, atit in partea europeana cat si in cea asiatica, nu am gasit niciuna.

In 1992 in Orientul Indepartat, am intilnit radioamatori in 5 orase dar numai in Tailanda am vazut o femeie radioamatoare, in rest numai barbati, si singurii in familiile lor cu aceasta pasiune. In Alaska, in 1994, am mai intilnit familii de radioamatori, dar nu in procentaj asa de mare ca cel din Romania. Un interes comun al membrilor unei familii intareste acea familie si este imbucurator ca acest fenomen exista in Romania.

Familia este important factor in educatie. Un tata explica baiatului sau:

"Domnul ne-a pus pe acest pamint sa ajutam pe altii".

"Dar de ce o fi pus pe pamint pe altii?" ramane nedumerit copilul.

In Rosiori de Vede am fost in casa lui Virgil YO9SU si sotia lui Anisoara YO9ISU. De fapt, ne-au pregatit o masa abundenta cu mici, pui la gratar si unele specialitati locale. Intregul lor echipament este ultra-modern, cu un emitator-receptor si chiar un amplificator de putere de fabricatie japoneza, calculator si aparate de masura. Au un QSL frumos de tip fotografie in culori aratind toata instalatia lor si portretele celor doi operatori.


Virgil YO9SU si Anisoara YO9ISU

A doua familie vizitata a fost a lui Aristica YO9FOA si sotia, care a luat examenul de radioamator si astepta autorizatia de emisie. Ei folosesc numai aparate constructii de amator cu niste instrumente de masura de fabrica.

A treia familie de radioamatori a fost a lui Aron YO9BRT, sotia Florina YO9GAZ si fiica, Beatrice YO9GBA. Aron YO9BRT, ca si Paul YO9CMF din Calarasi, si-a pregatit un indicativ mare si frumos dar a uitat ca mai are si alti radioamatori in casa si nu a mai facut indicative pentru sotie si fata. Cu QSLuri, aceeasi poveste, Aron are de doua feluri, sotia si fata ... niciunul. Poate si Aron e avocat. O parte din echipamentul lor este de constructie industriala, dar multe aparate sunt construite in casa.


Florina YO9GAZ, Aron YO9BRT si Beatrice YO9GBE

Petre YO9BCJ a fost urmatorul si totodata ultimul radioamator vizitat in acest oras. Petre foloseste numai aparate construite de el, este activ si are rezultate bune.


Petre YO9BCJ

TROIANUL

Troianul, o comuna rurala situata la sud-est de Rosiori de Vede este resedinta lui Marin YO9FXQ. Ceea ce trebuie de remarcat aici este meseria lui Marin: agricultor! Ne-am obisnuit cumva ca radioamatorii daca nu sunt elevi sau pensionari atunci sunt cadre didactice, ingineri, ofiteri, medici, functionari, cateodata si avocati, dar un taran radioamator este foarte rar. Marin YO9FXQ este un amator activ si pasionat si mai ales un constructor iscusit. Eu prefer sa vad mai multi radioamatori agricultori decat ofiteri fara uniforma.


Marin YO9FXQ

Vorbind de agricultura am auzit ca la o ferma mare un agronom proaspat iesit de la scoala a vrut sa arate ceea ce a invatat si trecind pe linga un lan, spune muncitorului care il insotea:

"Cu metodele voastre invechite pariez ca nu obtineti nici 1000 kg de grau de pe acest lan".

"Nici atita" raspunde agricultorul "caci acesta este ovaz!"

ALEXANDRIA

De multe ori am dorit sa vizitez orasul Alexandria - m-a fascinat trecutul istoric precum si viata cotidiana. Domnul de Sus mi-a satisfacut dorinta; dar pare ca nu a fost prea atent la rugamintea mea, caci m-a trimis la Alexandria din judetul Teleorman pe cand eu doream sa ajung la cea din Egipt. De fapt Vasile YO3APG, Secretarul General al Federatiei, m-a dus acolo dar poate si el a urmat o indicatie de Sus.

Nu imi pare rau ca am vazut Alexandria romaneasca, sunt convins ca are mai multi radioamatori decat cea din Egipt. Am vizitat radioclubul judetean cu statia YO9KPM unde operator-sef este Florian YO9BVG. Statia are un emitator-receptor de fabrica si este activa, avand multi operatori. La club am cunoscut si pe Lari YO9CSM; Viorel YO9FIM si Paul care nu avea inca indicativ de emisie. Am facut fotografii la statie cu toti operatorii impreuna si cu fiecare in parte.


Viorel YO9FIM, Florian YO9BVG si Lari YO9CSM

Ne-am dus apoi acasa la Viorel YO9FIM sa vedem statia lui personala bine inzestrata cu fel si fel de aparate, unele construite de el, altele industriale.


Viorel YO9FIM

Urmatorul a fost Lari YO9CSM, care foloseste o serie de aparate ce sint ori facute de fabrica, ori sint construite de un amator foarte dibaci. L-am fotografiat pe Lari YO9CSM la statia lui si pentru aceasta ocazie festiva s-a indurat sa-si scoata pipa din gura, tinind-o insa inclestat in mina.


Lari YO9CSM

De la Alexandria, Vasile YO3APG si cu mine ne-am intors la Bucuresti - care desi face parte din Muntenia a fost tratat intr-un articol aparte. Ca si orasul New York despre care se zice ca este diferit de restul Statelor Unite, Bucurestiul este diferit de restul tarii, iar bucurestenii formeaza o specie umana diferita, deci Capitala trebuia descrisa separat. La Bucuresti m-am intilnit cu un vechi prieten de care nu stiam ca bea, pina l-am vazut odata treaz.

Au mai ramas multe orase nevizitate desi au radiocluburi bune si multi amatori activi dar lipsa de timp m-a impiedicat sa le vad. Multi pe care i-am intilnit, atit barbati cit si femei, erau amatori priceputi, harnici si cu multa initiativa. Sa nu uitam insa, ca in spatele fiecarei femei cu succes in munca este un sot sprijinitor, iar in spatele fiecarui barbat cu realizari mari este o nevasta ... cicalitoare.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 21-6-2006

12151

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

 • Postat de Silviu - YO9HRB (yo9hrb) la 2006-06-21 21:14:27 (ora Romaniei)
 • Frumos articol. Felicitari! Totusi, nu pot sa nu remarc ca se mai gasesc batranele A412 in functiune (sper sa nu ma fi inselat vederea, dar parca la YO9BEI, YO9AZW si YO9FSI asa se vede). Ca sa vezi ce remarca unii!

 • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-06-21 22:43:35 (ora Romaniei)
 • Draga Silviu, YO9HRB, multumesc pentru comentariu. Vizitele mele la radioamatorii YO au fost acum cam 10 ani. Intre timp au aparut acolo o multime de transceivere Icom, Yaesu, Kenwood, etc. inlocuind vechile aparate, mai ales cele "home made".

 • Postat de Lari - YO9CSM la 2006-06-23 17:14:05 (ora Romaniei)
 • FELICITARI,FELICITARI,FELICITARI,
  pentru ca s-au republicat aceste foto,eram cu 10 ani mai tanar,multe s-au schimbat de atunci(job,casa...etc...),oricum aceasta foto este marita de amicul meu yo9dmn si listata pe coala tip A3,platifiata si pusa in rama in biroul meu la job.
  DOMNULE PATAKI RIGUL ESTE HOME MADE si vizita dvs. atunci in Alexandria a fost o deosebita PLACERE PENTRU NOI.
  Sanatate,toate cele bune,73's.
  CU DEOSEBITA CONSIDERATIE,
  Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA

 • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-06-23 19:24:39 (ora Romaniei)
 • Draga Lari, YO9CSM, multumesc pentru aprecieri. Imi amintesc foarte bine, chiar dupa zece ani si sute de radioamatori vizitati, ca statia d-tale arata ca de fabrica. Daca vrei sa ai o viata lunga si sanatoasa te rog agata-ti pipa de varful antenei; nu va radia mai bine totusi vei lucra mai multe DXuri caci ... vei trai mai mult.

 • Postat de Lari - YO9CSM la 2006-06-24 11:27:39 (ora Romaniei)
 • DA,DOMNULE PATAKI,
  am uitat sa inserez ieri faptul ca de aproximativ un an NU mai fumez,anul trecut cand eram in YO3 la sesiune la niste cursuri post-universitare,mi-a fost tare rau de la stomac, am fost consultat de un medic bun care mi-a interzis multe din cele lumesti......HI !!!...,printre care si fumatul,asa ca am pus pipa in cui...
  SANATATE MULTA SI SPER CA VIATA SA NE ADUCA LA UN NUMITOR COMUN,IN SENSUL SA AVEM POSIBILITATEA SA NE MAI INTALNIM IN VIDEO.
  CU DEOSEBITA CONSIDERATIE, Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA

 • Postat de Voicu Iulian silviu - la 2006-09-29 17:25:09 (ora Romaniei)
 • Ma bucur ca ati vizitat si orasul meu si la fel de mult ma bucur sa vad ca si in Rosiori exista radioamatori.Va urez tuturor tot binele din lune si la citi mai multi membrii!

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RADIOAMATORII DIN MUNTENIA"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact