hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Experiente cu M.T.F.T

Sorin Nimara YO7CKQ

La sfirsitul verii trecute m-am mutat in casa noua si, cum se intimpla in astfel de cazuri, a venit in curind iarna fara sa mai apuc sa instalez antenele de HF. Iarna lunga trecea greu, eu fiind obisnuit sa lucrez in benzi aproape zilnic. Mi-am amintit ca aveam intr-un sertar un " balun magnetic ", M.T.F.T. cumparat de la WIMO, in urma cu ani.

M.T.F.T. (Magnetic Transformer For Transmission) este in fapt un transformator RF de banda larga, 1.5MHz...30MHz, cu raport de transformare de 1/10. El este gindit sa fie intercalat intre transceiver si antena, coborind impedanta ridicata a acesteia in gama de acord (10....150 Ohmi) permisa de ATU-ul intern. Constructiv se prezinta intr-o carcasa partial metalica, cu conector SO239 de 50 Ohmi catre TX si un surub M4 pentru conectarea antenei filare.(foto 1). Nu am detalii constructive interne. Adaptoare de acest fel sint produse si de o firma italiana RF System, avind un raport de transformare de 1/6 si mai nou de MFJ, avind 11 trepte de transformare comutabile(MFJ 907). Se pot citi pe internet rapoarte favorabile de utilizare a M.T.F.T.-ului in regim de portabil, camping etc., conectat la diverse antene : filare, verticale CB, burlane, lampadare, tevi de apa, caroseria auto si altele (5B4AGV, F6JSZ, DL6MDG, DL3MBE, F1FYY...).


Foto 1

Am hotarit sa-mi instalez provizoriu un ' random wire ', folosind sirma subtire de repartitor telefonic de 2x0.5 mm, cu capetele conectate impreuna si izolatori din rigle de plastic scolare. Antena pleaca din fundul gradinii, de la 1.5 metri peste sol, se ridica la 8 metri la coama casei, coboara la 2 metri pe gardul unui vecin si intra in biroul meu, in final. Un fel de 'Z' vertical cu lungime totala de aproximativ 43 de metri. Instalat departe de standarde si recomandari, dar o situatie comuna pentru foarte multi dintre noi !

Antena este conectata prin M.T.F.T. la unul din rig-urile mele, un ICOM 746 cu antenna tuner incorporat. Ca masa de RF am folosit in prima faza instalatia de incalzire a casei, din cupru, si apoi am mai intins suplimentar in gradina doua fire litate de cite 10 metri. Pe cablul coaxial RG223U de legatura cu transceiverul am intercalat un soc pentru modul comun, in apropierea M.T.F.T.-ului. El este realizat dintr-o spira de coax pe o ferita folosita uzual la echipamente informatice. In acest fel antena 'random wrie ' poate fi acordata cu usurinta in majoritatea benzilor, permite efectuarea de QSO-uri cu rapoarte foarte bune si in primele 2 zile de exploatare am lucrat toate continentele. Receptia este corecta si buna parte din zi pot monitoriza baliza QRP OK0EF (10134 Khz), pe treapta de putere de 100mW.

Incurajat de rezultate si pentru ca un M.T.F.T. de firma costa totusi o suma importanta m-am gindit ca ar fi un bun proiect de week-end sa construiesc unul homemade. Am realizat un transformator de banda larga, trifilar, pe ferita F4 (punct de vopsea ALB) produsa in urma cu ani de AFERO Bucuresti, recomandata pentru gama de 3...30MHz. In fapt am folosit un ansamblu de trei toruri mici, de 18X9X9 mm, lipite impreuna. Transformatorul are 3x5 spire bobinate trifilar cu sirma de cupru de 0.6 mm izolate cu PVC ; sirma trifilara are cam o tura la 2 cm. (foto 2). Infasurarile sint inseriate ca in FIG.1 si ofera trepte de transformare de 4/1 si 9/1 (foto 3). Intreg ansamblul este introdus intr-o cutie de PVC pentru instalatii electrice unde este montat conectorul SO239 si bornele izolate.(foto 4 si 5).


Foto 2


Foto 3


Foto 4


Foto 5

Transformatorul este sustinut de conexiuni si suplimentar de o mica cantitate de silicon sanitar. Borna neagra este masa de RF si deoarece circula curenti mari, legatura cu masa de la SO239 se face cu sirma de cupru de 1.5 milimetri. Un prim test l-am facut cu o sarcina de 5 rezistoare MLT de 100 Ohmi/2 wati, inseriate, cu o putere de test pe scurte perioade de 50 wati. SWR-ul indicat de IC 746 este de1/1 la 1.8 MHz si ajunge la1/1.3 la 29 MHz.. Conectat cu antena 'random wrie' la una din prize, ATU-ul intern reuseste acordul rapid in majoritatea benzilor de radioamatori. Transformatorul lucreaza stabil, fara descarcari electrice si fara sa se incalzeasca. La 100 wati RF la borna de 50 de Ohmi avem 70 volti efectivi iar la cea de 9/1 vor fi 210 volti. ; la impedante mari va fi cu mult mai mult. In consecinta cele doua prize nu se vor atinge in lucru si sirma folosita la transformator va fi selectata cu o buna izolatie de PVC.

Cum spuneam mai sus, rezultatele in trafic sint foarte bune si am realizat aproape 500 de QSO-uri in mai putin de trei luni de utilizare al dispozitivului. Chiar am completat 3 DXCC noi pentru clasamentul YO DX Club. Iata un extras de LOG :

1.8 MHz : 5B4AGC, TA3D, UA2FT, LA0CX, S51IV,
7 MHz: YK1BA, HC8N, OY3QN, TK/DL7UCX, TA1AN, TA7ZT, N1ZZ, W8FJ
10 MHz: VK2GWK, ZL2LN, YX0LIX, A61Q, SV9FBM, CT3FT, IS0UAI, FO5RH, CT3/DL3KWR, K4JG, MJ/N1NK, OH0B, YJ0ADX, EA8AHB, 3B8CF, IS0/DL5MWR, LU7HN, VA3PL
18 MHz : 9M2CNC, EA9EA, K8CW, K2VV, JQ2GYU

In concluzie un proiect simplu de week-end si un accesoriu util la transceiver.

Sorin Nimara YO7CKQ

Articol aparut la 24-6-2006

15420

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

 • Postat de Liviu - YO2LEO la 2006-06-24 23:38:54 (ora Romaniei)
 • Foarte interesant aricol.Ma gindesc sa il realizez si eu.Multumim Sorine!Multe din schemele pe care le-ai publicat in Radioamatorul,le-am construit si au mers perfect!
  Avem nevoie de asemenea oameni! Felicitari!

 • Postat de Margeloiu Dumitru - YO7CGS la 2006-06-27 18:44:42 (ora Romaniei)
 • Fa-mi si mie unu!

 • Postat de Zoli - YO5CRQ la 2006-06-28 00:40:46 (ora Romaniei)
 • Simplu si cu rezultat concret. Fain ca mai ai timp si power pentru constructii, Sorine!

 • Postat de Codrut Alecsandrescu - YO8RAC la 2006-06-28 21:28:56 (ora Romaniei)
 • Articolul este interesant.
  Felicitari!
  Eu folosesc un inverted-L atacat printr-un transformator realizat pe aer, suportul este un tub de plastic pentru alimentare/scurgere apa de aproximativ 15 cm diametru pe care am bobinat 24 de fire (3-11 spire cu fiecare fir) inseriate si cu ajutorul a doua comutatoare selectez pozitiile catre antena, respectiv antena tuner. Mai folosesc un traductor de curent (transformator realizat pe tor, firul de antena este primar, un numar mare de spire ca secundar, o dioda, un comutator cu 3 pozitii si niste semireglabile pentru reglaj cap de scala la un instrument analogic la diverse nivele de putere). Acordul transformatorului il fac la putere minima cu instrumentul traductorului de curent setat pe scara de sensibilitate corespunzatoare, cu semnal MF, fara antena tuner, cautand maximul de curent in antena. Se comuta apoi sensibilitatea traductorului de curen, se cupleaza antena tuner. Cauza: impedanta antenei mele variaza intre 100 ohmi si 15 KOhmi in functie de banda, starea atmosferica si varsta antenei (Hi).

 • Postat de Marcel Purice - YO8BMQ la 2006-07-05 16:21:22 (ora Romaniei)
 • Ca intotdeauna unul din cei mai prolifici radioamatori care prin ceea ce face ii ajuta pe ceilalti.Un mare respect pentru ceea ce faci .Spor in toate.73!Marcel YO8BMQ.

 • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2006-07-24 09:54:01 (ora Romaniei)
 • In primul rand felicitari pentru articol. Am incercat si eu cu o mica diferenta.Am recuperat din niste surse de calculatoare inele de ferite {galbene} si am lipit intre ele,.Merge perfect pe 1,8.unde lucrez eu.Succes 73`Vasile

 • Postat de Catalin Berbec - F/YO9FWO la 2006-10-08 15:48:03 (ora Romaniei)
 • Flicitari pentru constructzie, si eu am construit un MTFT raport 1/16 pe care l-am conectat la baza unei verticale de 6 metri. Reusesc acordul acesteia foarte bine in 80, 40, 30, 17 si 15 metri. In benzile de 180 cu rezultate mai slabe, iar in celelalte este mai bine fara el.

 • Postat de Ion - YO8RXK la 2007-10-05 22:53:21 (ora Romaniei)
 • Un articol bun ca de altfel si alte constructii amatoricesti care chiar functioneaza.In urma cu vreo doi ani am construit un transverter dupa schema d-lui Nimara si merge!73!

 • Postat de vlad micu - YO3IHG la 2008-09-18 13:39:38 (ora Romaniei)
 • super articolul, am realizat si eu un astfel de transformator de impedanta 1:9 pt o antena long wire, multumim sorin, 73!

 • Postat de peter - YO5IK la 2008-12-29 18:21:27 (ora Romaniei)
 • Bravo, deocamdata acest tip de articol este acceptat de catre radioamatori, simplu la subiect si "REALIZAT - VERIFICAT" de catre autor. A cam trecut vremea constructiilor pentru ca le avem de-a gata prin "magazinele" virtuale dar...istoria se repeta . Cu criza financiara mondiala prevad revenirea la vechile "obiceiuri" de a construi mare parte din aparatura si pentru asta avem nevoie de a reamprospata biblioteca cu articole de acest gen.

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Experiente cu M.T.F.T"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact