l
hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Software Defined Radio - SDR

Florin Cretu YO8CRZ

Tehnologia SDR (Software Defined Radio) a apărut iniţial din necesitaţi legate de comunicatiile militare cu circa 15 ani in urma. Semnalele radio sunt convertite cu ajutorul unor convertoare analog numerice in domeniul digital, apoi procesate cu ajutorul unor microprocesoare specializate in prelucrarea de semnale. Se realizează in software demodularea, filtrarea si condiţionarea semnalelor (Noise Blanker), ca si controlul AGC sau chiar acordul pe frecvanta. La fel in cazul emisiei, se asigura procesarea semnalelor fie ele vocale sau digitale. Avantajul enorm al tehnologiei SDR este ca permite reconfigurarea rapida, in software, pe orice tip de modulaţie cunoscuta, precum si codarea sau decodarea semnalelor digitale. Un transceiver clasic, cu fiecare an devine mai bătrân si mai depasit. Puţine se pot face pentru a-l tine vreme indelungata competitiv. Cu tehnologia SDR, fara a face o singura modificare in hardware, putem avea practic un nou echipament la fiecare upgrade de software.

Procesarea semnalelor la frecvente foarte mari e dificila, scumpa si greu abordabila in prezent de câtre radioamatori. Cu toate astea, exista soluţii utilizabile si pentru amatori. Ideea de baza este aducerea semnalului la frecvente ce pot fi prelucrate cu un calculator PC dotat cu o cartela de sunet. Odată informaţia transferata in banda de pana la 100KHz, un calculator PC modern poate prelucra in timp real semnalul si efectua toate funcţiile specifice unui receptor SDR. Radioamatorii, au fost totdeauna interesaţi de tehnici noi si performante, de explorarea unor domenii aflate la început de drum. Din aceasta cauza ARRL crea la începutul anilor 2000 un grup de lucru care sa studieze tehnologiile SDR. Si rezultatele au apărut! Evident nu imediat, dar iată ca in anul 2006 fiind, deja exista echipamente realizate in regim comercial pe baza acestei tehnologi, disponibile acum si pentru radioamatori. In mod cert, cel mai cunoscut si performant echipament SDR pentru amatori in acest moment este SDR1000. Performantele acestuia la momentul actual îl pun in competiţie directa cu tranceiverele din clasa IC756 PROIII, la doar o fracţiune din preţ. Sigur FTDX9000 sau IC7800 raman in continuare in top, insa nici performantele acestora nu sunt de neatins de câtre SDR (vezi proiectul Janus).

In revista Radiocomunicaţii si Radioamatorism 5/2005 pag.18, HA5OMM făcea o descriere sumara a transceiverului SDR1000. Radioamatorii din Budapesta avuseseră ocazia sa urmărească o prezentare si demonstraţie practica, despre modul cum operează unul din primele transceivere pentru radioamatori din categoria SDR. Acest transceiver face istorie, de la apariţia in 2003 fiind vândut in peste o mie de exemplare, si este produs de o mica firma din Texas (FlexRadio Systems), iniţiata de Gerald Youngblood- AC5OG (actualmente K5SDR). Numeroase analize si teste au apărut in ultimii 2 ani in principalele reviste de radioamatori din lume pe aceasta tema (QST, Homebrewer, CQ VHF, CQ DL, Ondes Magazine, etc....) O scurta căutare pe Google pentru "SDR1000" gaseste peste 23000 de referiri in limba engleza. Exista chiar si un număr de studii universitare in care a fost utilizat acest transceiver. Cele spuse pana acum sunt suficiente ca sa va convingă ca avem de-a face cu un fenomen?

Totul a început cu o serie de 4 articole publicate in revista QEX intre iulie 2002 si aprilie 2003, in care herald Youngblood descria principiile care stau la baza unui receptor software, structura hardware precum si o modalitate simpla de programare in Visual Basic. Este Gerald un pionier in materie? Probabil ca nu, sa amintim aici seria de 5 articole publicate in aceeaşi revista de Leif Asbrink SM5BSZ in care este descrisa tehnica si hardwerul necesar pentru comunicaţii cu semnale extrem de slabe (gen reflexie pe luna EME). Softul Linard , la data apariţiei era din punct de vedere calitativ superior.

Din punct de vedere comercial si al publicitatii SDR1000 este insa învingător detaşat. De ce? Răspunsul este simplu: Linard este un efort in buna masura individual pe când SDR1000 este in acest moment un proiect in care sunt implicaţi sute de oameni. Meritul lui Gerald a fost ca a ştiut sa proiecteze un hardware suficient de bun, uşor reproductibil, iar softwerul este Open Source. Asta înseamnă ca oricine poate avea acces la codul sursa (care este si foarte bine comentat), poate aduce modificări proprii si poate încerca noi idei. Firma FlexRadio menţine in permanenta pe site-ul oficial o versiune stabila in funcţiune, si periodic aduce imbunatatiri, incorporând idei si bucati de software venite din toata lumea. De la apariţia in 2003 si pana astăzi, hardwarul a suferit relativ puţine modificări, multe din problemele harwerului fiind de fapt rezolvate in software.

Ce este insa acest SDR1000?

SDR1000 este un transceiver ce face parte din clasa SDR (Software Defined Radio). Receptorul este de tipul cu conversie directa ( de fapt se foloseşte un IF foarte jos, de cca. 11KHz. Cu o cartela audio cu eşantionare de 96KHz, SDR1000 poate "vedea" 48KHz de banda. Ca oscilator local este folosit un circuit DDS. La emisie se foloseşte acelaşi procedeu -conversie directa. Se foloseşte demodularea/modularea in quadratura pentru ca permite eliminarea facila a benzii laterale nedorite in cazul transmisiilor SSB. Semnalul de la ieşirea receptorului este prelucrat de câtre un calculator (minim clasa Pentium III cu sistem de operare Win. XP). Procesarea semnalului la recepţie se face prin placa de sunet a calculatorului.


Fig. 1

La emisie semnalul audio procesat este furnizat tot de placa de sunet. Ideea permite folosirea convertoarelor performante A/D si D/A de pe placa de sunet la procesarea de către calculator a semnalelor. In varianta initiala a SDR1000 (1W putere), transceiverul era alcătuit din trei placi (format 10.16x7.62mm): interfaţa paralela PIO (conţine conectorul DB25, DB-S 15 precum si conectorul pentru +13.6V), placa TxRx (pe aceasta placa sunt plasaţi conectorii stereo de 3.5mm pentru conectarea cu placa de sunet) si placa cu filtrele de banda si amplificatorul de 1W. Actualmente, a fost adaugata o placa suplimentare intre filtrele de banda si TxRx, ce conţine filtre de banda suplimentare, precum si un preamplificator pentru recepţie.


Fig. 2

Fig. 3

Exista variante echipate cu PA de 100W si ATU. Tranceiverul lucrează in toate benzile de la 160m la 6m.

SDR1000 se prezintă ca o cutie neagra, (si la propriu si la figurat, vezi fig2-3) si nu are nici un buton! Este dotat cu un număr de conectori audio pentru interfatarea cu placa de sunet si un conector DB25 pentru conectarea la portul paralel al calculatorului precum si un conector auxiliar DB-S 15 (gen SVGA) Mai exista o mufa frontala pentru microfon, o mufa pentru sursa de alimentare si o mufa de antena. Controlul frecventei, controlul treptelor de amplificare, comutarea benzilor, comutarea RX/TX si altele sunt asigurate prin portul paralel (LPT) al calculatorului.


Fig. 3

Singura metoda de control al acestui transceiver este prin calculator, folosind consola PowerSDR. Interfaţa grafica a consolei este prezentata in fig.4. De aici se poate controla transceiverul, cu funcţiuni ce de obicei sunt disponibile doar in cele mai scumpe transceivere pentru amatori. Afişarea frecventei se face pe ecranul din centru, ce poate fi configurat in diverse moduri: analizor de spectru, analizor de faza, cascada, etc. Posibilitatea analizării unei porţiuni de banda întinse (depinde de cartela de sunet folosita) de pana la 96KHz permite supravegherea deosebit de uşoara a traficului in special in concursuri.

Comenzile receptorului se afla in partea dreapta a ecranului, si permit alegerea benzii, a tipului de emisiune si selectivitatea.

Selectivitate finala la recepţie este asigurata in software, un număr de 10 selectivitati fiind disponibile, de la 25Hz la 6KHz. In plus exista posibilitatea folosirii unui filtru cu selectivitate variabila (gen PBT) precum si IF Shift.

S-metrul permite afişarea puterii semnalului atât in dBm cat si in unitati S.

Acordul pe frecventa se poate face utilizând mai multe metode: roata de pe mouse, prin programarea unor taste "Up"- "Down" sau prin folosirea unui buton USB gen Griffin PowerMate.

Partea de DSP (partea de jos a ecranului) permite folosirea filtrului de zgomot NR, a doua tipuri de Noise Blanker (NB si NB2, zgomot natural sau zgomot de aprindere), la care se adaugă Adaptive Multi Notch Filter (ANF) ce permite rejecţia de purtători multiple care cad in banda de trecere audio. Din aceeaşi zona se controlează si tipul de compresie utilizat la emisie (COMP sau CPDR)

Tot in partea de jos a ecranului, se afla comenzile pentru lucrul cu doua VFO-uri, RIT, XIT, Memorii, etc.

Cat de performant este SDR1000?

Sa începem prin a spune ca filtrele implementate in software oferă un factor de forma (raportul benzilor de trecere la 3dB si 60dB) de 1.06 (pentru BW=2.6KHz) la 1.35 (pentru BW=500Hz), fara distorsiuni de faza, cu atenuarea finala la peste 100dB!

Gama dinamica limitata de intermodulaţii (măsurata cu doua semnale la 2KHz) este de 99dB, Semnal Minim Discernabil= -130dBm (BW=500Hz), IP3= +26dBm. Prin natura lui, SDR1000 se pretează perfect la operarea de la distanta, prin intermediul internetului. A opera o staţie aflata la 10000Km distanta nu mai e o problema tehnica (cel mult de regulament...Hi, Hi!).

Tranceiverele din ultima generaţie pentru radioamatori, FTDX9000 sau IC7800 (fara a fi insa din clasa SDR) folosesc pentru prelucrarea semnalelor 4-5 circuite specializate DSP. Poate concura un Pentium 4 din punct de vedere al puterii de procesoare cu cele 4-5 DSP-uri? Indiscutabil, da! Pentru acest gen de aplicaţie un P4 la 2GHz nu foloseşte mai mult de 25% din capacitate

Avantajul transceiverului software este faptul ca e continuu perfectibil prin utilizarea unui nou software. Imperfecţiuni hardware se pot corecta in soft. SDR1000 a evoluat enorm de la apariţie. Daca schimbările hardware au fost destul de modeste (câteva erori ce au fost corectate sau utilizarea unei noi placi cu circuitele de intrare ce conţine si un preamplificator), schimbările in soft au fost insa radicale.

Au fost adăugate numeroase funcţii noi, au fost corectate probleme in hardware de la lucruri banale (dar supărătoare) cum ar fi pocnetul auzit in casti la trecerea de la emisie la recepţie, la lucruri mai serioase ca rejectia lateralei nedorite, a frecventei imagine si terminând cu eliminarea unor semnale parazite. Una din problemele mari a fost latenta mare la trecerea de la emisie la recepţie si invers in CW ca si întârzierea mare a semnalului intre momentul manipulării si generarea efectiva a semnalului. Problema a fost in sfarsit rezolvata începând cu versiunea 1.6.2 a Power SDR (softul care realizează efectiv funcţia de SDR), întârzierea fiind de ordinul a 10ms daca se foloseşte un card de sunet cu eşantionare de 96KHz. La momentul actual se poate lucra semi QSK, limitarea provenind acum si de la viteza de comutare a releului cu antena (alte 10ms).

Trebuie sa admitem ca pana acum deviza firmei FlexRadio Systems "The radio that just keeps getting better" are suport in realitate.

Software Defined Radio este inca la inceput in lumea radioamatorilor. Progresul obţinut in cei cativa ani de la apariţia articolelor lui Gerald Youngblood a fost remarcabil nu numai prin apariţia lui SDR1000 ci si prin apariţia unui nou mod de lucru, in care amatorii de pretutindeni au adus contribuţii la dezvoltarea si imbunatatirea SDR. Modelul de busines impus de Gerald este destul de unic insa succesul este uriaş. Performanta a fost atinsa atât prin lucrul cu o platforma software Open Source cat si crearea unui forum de discuţii SDR1000 unde radioamatorii interesaţi pot discuta de la probleme legate de proiectarea hardului sau probleme soft, idei de imbunatatire sau pur si simplu pot cere ajutor in rezolvarea unor probleme tehnice legate de SDR. Si pentru ca discuţiile prin email nu sunt uneori suficient de rapide, cei care participa la dezvoltarea proiectului (si care locuiesc in W, OH, HB, DL, VK sau alte tari...), utilizează si un sistem de teleconferinte pe internet (team speak, utilizând VoIp). Pentru sprijinirea începătorilor a fost creat un net in care doritorii pot pune întrebări si primi sfaturi.

Sa mai adăugam si grupul SDR de pe Yahoo: http://www.mail-archive.com/soft_radio%40yahoogroups.com/

Pe baza acestui succes, au apărut si alte grupuri care încearcă sa creeze un echipament si mai performant. Sa amintim aici doar proiectul Janus, care va folosi nu o cartela de sunet pentru prelucrarea semnalului ci va conţine convertoarele A/D si D/A pe placa de baza. Acest proiect isi propune sa atingă o gama dinamica de 120dB si un IP3>+40dBm! (Pentru comparaţie, FTDX9000 este creditat cu 110dB gama dinamica si IP3 +40dBm).

Dar grupurile de radioamatori sunt interesate si de echipamente mai simple, ce pot fi realizate de oricine care are un bagaj de cunostinte tehnice minimale. Poate cel mai bun exemplu este proiectul SoftRock. Din nou, este vorba de o creaţie colectiva, la care participa un număr mare de amatori. Interesant este ca acesta din urma poate folosi fara nici o problema la recepţie acelaşi soft ca si SDR1000, Power SDR.

Si tot din domeniul construcţiilor simple, mai putem aminti si de receptorul lui YU1LM, realizat cu componente uşor de găsit. Schemele receptoarelor menţionate mai sus sunt disponibile pe internet.

Poate cea mai buna metoda de vedea cam ce poate acest SDR, este sa folosim in mod demo programul PowerSDR. In mod demo se foloseşte un fişier wav, aşa încât calitatea plăcii de sunet nu e importanta. La data scrierii acestor rânduri, programul PowerSDR V1.6.2 se poate descărca de pe siteul:

http://www.flex-radio.com/downloads.htm , ca si întreaga documentaţie necesara (un ghid scurt de 9 pagini si un manual complet de 173 de pagini...). Tot de pe acelaşi site se pot descărca si fişiere audio demo . http://flex-radio.com/download_files/PowerSDR/wav/ Aceste fişiere sunt înregistrări din banda efectuate cu consola PowerSDR si se pot reda cu ajutorul playerului din meniul Wave (pe bara de sus). Înregistrările permit accesul la cca. 48KHz de banda. Pentru play continuu trebuia apăsat pe Loop in meniul Wave. Astfel de fişiere mai sunt disponibile si pe alte siteuri. Pe http://www.cqdx.it/woodbox/download-ita.html se găsesc înregistrările lui IK3VIG. Incercati fişierul pentru banda de 40m (format wav) de 47MB unde veţi avea surpriza sa auziţi printre alte qso-uri si un QSO intre o staţie din HA si câteva YO. De asemenea exista un fişier de 18MB cu zgomot pe care se poate exersa eficienta noise blanker-ului.

Performantele unui receptor SDR sunt afectate in mod direct de calitatea plăcii de sunet folosite. Rezoluţia convertoarelor A/D folosite este esenţiala in atingerea unei game dinamice suficiente. Plăcile de sunet testate pana acum de FlexRadio si care functioneaza bine

1. Turtle Beach Santa Cruz (PCI, 16-bit)
2. Creative Labs SoundBlaster MP3+ (USB, 16-bit)
3. Creative Labs SoundBlaster Audigy2 (PCI, 24-bit)
4. Creative Labs SoundBlaster Audigy2 ZS (PCI, 24-bit)
5. Creative Labs SoundBlaster Extigy (USB, 24-bit)
6. M-Audio Delta 44 (PCI, 24 biti)

Dintre acestea, ultima este de departe cea mai buna si care permite obţinerea celor mai bune rezultate. Au fost făcute teste inclusiv pe calculatoare cu sunetul inclus pe placa de baza, din categoria AC97 si rezultatele obţinute au fost acceptabile (cel puţin in faza iniţiala pana la procurarea unei cartele de sunet mai performante...) Din punct de vedere al calculatorului folosit, cerinţele minimale sunt: Pentium III la 800MHz, 128MB RAM si sistem de operare Win. XP sau Win. 2000 (teste au fost făcute si pe Win. 98 insa configurarea se pare ca e dificila). Evident, un procesor mai puternic va asigura mai uşor resursele necesare in situaţia când inafara de recepţie mai dorim ca simultan sa facem si altceva la calculator ( ex. navigare pe internet, etc.)

Sigur, acum după ce am încercat programul PowerSDR, ne punem întrebarea: se poate construi in regim de amator un asemenea transceiver? Răspunsul este: e cu mult mai simplu decât pare la început!

Mai jos iată câteva link-uri către siteuri unde se pot găsi articole pe aceasta tema sau alte versiuni de SDR:

Pe siteul ARRL: http://www.arrl.org/tis/info/sdr.html
Sau siteul lui Alberto-I2PHD : http://www.weaksignals.com/
Siteul G8JCF , http://www.g8jcf.dyndns.org/
Siteul lui SM5BSZ http://www.nitehawk.com/sm5bsz/index.htm

Florin Cretu YO8CRZ

Articol aparut la 10-7-2006

42300

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (22)  

  • Postat de Ovidiu Patrau - YO8CQM la 2006-07-11 09:27:34 (ora Romaniei)
  • Excelent articol Florine. Asta e viitorul. Asteptam si cartea "Radioreceptoare" editia noua pe care Dl. Vasile a promis ca o da la tipar. 73 Ovi

  • Postat de Cristian COLONATI - YO4UQ la 2006-07-11 09:37:27 (ora Romaniei)
  • Stimate coleg de hobby,
    Felicitari si multumiri pentru semnalarea extrem de competenta, consistenta si interesanta facuta. Sincer, articolul mi-a produs o reala emotie profesionala.
    Q.E.D. - Quod Erat Demonstrandum - Evolutia (sau mai bine zis "revolutia") comunicatiilor radio catre o ERA total digitala. Articolul poate deveni un punct de referinta pentru tinerii specialisti la confluenta multidisciplinara intre electronica, informatoca si comunicatii.
    Ca un produs "OPEN" oferit comunitatii Internet cred ca va avea o evoluti similara cu a Linux-ului. Promit un studiu atent.
    73's si numai bine!
    YO4UQ

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU/P la 2006-07-11 12:27:46 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol. Adevarul este ca "tineretul"de azi nu prea anvata telegrafie,dar o pasioneaza modurile digitale. Poate vom mai gasi si tinei care pe langa "modul digital"vor mai anvata si telegrafie dupa ureche. 73`Vasile

  • Postat de iulian - YO8CRU la 2006-07-11 19:57:04 (ora Romaniei)
  • Chiar daca noua aparitie editoriala "clasica" se lasa asteptata din motive care nu tin de autor, iata ca ai gasit posibilitatea unui material "on line"! O surpriza cat se poate de placuta, acest material care abordeaza o tema nu prea dezbatuta la noi. Felicitari atat pentru idee cat si pentru efortul depus pentru a ne desfata inimile cu noutati in ale pasiunii comune, radioamatorismul. Te mai astept cu lucrari de aceeasi calitate cu care ne-ai obisnuit. Concediu placut! 73 & 88!

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-07-12 08:09:21 (ora Romaniei)
  • Pentru Ovidiu-YO8CQM si Iulian-YO8CRU, manuscrisul cartii Radioreceptoare este la Vasile-YO3APG din noiembrie 2005. Nu am idee cand va apare, poate in 2015... Se pare ca Vasile are unele probleme acolo (inclusiv una serioasa de comunicare -cu mine...). Inca mai sper.

    Despre articol. Ovidiu, ai dreptate, SDR este viitorul in materie de comunicatii radio. Nu stiu ce preocupari sant la nivel de YO in materie, insa lucrurile se misca si in YU, HA, UR sau LZ (Apropos, se pare ca placile initiale pentru primele SDR1000 au fost plantate si executate in LZ...). Din discutiile pe care le-am mai avut cu hamii YO, am constatat o confuzie intre CAT si SDR. Sper ca articolul sa lamureasca diferenta. La fel si cu cei care cred ca e necesar sa sti programare pentru a opera un SDR, sau ca SDR ar fi ceva utilizabil doar pentru modurile de lucru digitale.
    Cand am spus in incheiarea articolului ca e mai simplu dacat pare, nu era o figura de stil.. si daca va fi cazul poate o voi dovedi.

    Pentru Cristian-YO4UQ, nu am apucat sa te felicit pentru cartea Comunicatii Digitale. O fac acum! Din proprie experienta stiu ce volum de munca presupune…

    Pentru Vasile-YO5ODU, SDR este util nu doar pentru comunicatii digitale sau SSB ci si pentru CW. Si culmea este ca in CW se poate folosi chiar si filtrul de 25Hz, fara reverberatii. Pentru mine calitatea filtrelor si a Noise Balanker-elor a fost o surpriza mai mult decat placuta.

  • Postat de Dragan - YU1 la 2006-07-14 19:34:09 (ora Romaniei)
  • Eu citit articol si placut, vorbesc un pic romaneste.I'm student in electronic and I'm interested in SDR. I'm dissapointed that you just mentioned YU1LM-Tasa and not give a link for his website like you did for others.
    Hesre is the link: http://www.yu1lm.qrpradio.com/homebrew.htm
    Tasa didsome simple SDR and peope in many coutries build his schematics. I build my self one in 2 days and is working. But now I want to try something from SDR1000. Do you have the PCB for the schematic in QEX? I have components
    Thank you

  • Postat de George Rosca - YO9BGR la 2006-07-15 22:18:15 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    eu am ascultat pentru prima data un SDT in Ungaria si... concluzia este simpla :
    www.yomagazin.ro a devenit de luna aceasta dealer autorizat si in curand veti putea achizitiona astfel de echipamente din tara - cu comanda si un timp de reactie depinzand de cei ce il produc.
    In august vor si importate primele doua exemplare si la simpozionul de la Ploiesti va fi prezentat.
    Sper sa fie cu noroc ca si alte surprize pe care intentionez sa le fac pentru radioamatorii din tara.
    A aparut deja si http://www.yoanunturi.ro - merita sa-l promovati ... e gratuit !

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-07-16 18:56:33 (ora Romaniei)
  • Hello Dragan. Thanks for adding the link to YU1LM website.
    Regarding the PCBs for SDR1000 schematics published in QEX, whether your question was about the PCB drawing or a ready made PCB, the answer is: NO!
    Actually, I don't think the PCB for that schematic was ever made, simply because the schematic has several mistakes (mainly in the DDS section). Those mistakes were corrected later in the production version. Whether those mistakes from QEX were intentional or not, it's a different question. Personally, I believe those were just untested schematics at the time of publishing. On top of that, as you might have noticed, the schematic for the PIO board is missing.
    73s, Florin

  • Postat de Dragan - YU1 la 2006-07-17 19:25:43 (ora Romaniei)
  • I spoke with my theachers about the schematic and they said it seems to be right. Could you show to me where are the mistakes? Thank you very much. Dragan

  • Postat de ALEX - N2NNU la 2006-07-19 04:42:25 (ora Romaniei)
  • Articolul este interesant si arata un efort deosebit in producerea lui.
    Un lucru nu s-a mentionat si acela este ca technologia de astazi permite realizarea unui SDR pentru unde scurte fara nici un component radio exterior.Tot ce-ti trebuie este un e o combinatie ADC/DSP/DAC pentru a realiza un SDR complet si de sine statator. Totul, dar absolut totul este realizat in soft. Nu mai sint bobine, nici mixere absolut nimic. Numai daca doresti poti pune un filtru pasiv intre antena si restul sistemului pentru a attenua semnalele in afara benzi dar softul poate sa aiba grija si de asta.
    Pretul unui asemea receptor ar putea sa fie in jur de $250 sau mai putin daca te poti lipi de samples:)Asta presupuneca stii si ai capabilitatea de a proiecta/dezvolta softul :)

    Alex

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-07-19 08:58:30 (ora Romaniei)
  • Hi Dragan,
    You have to understand that it is difficult for someone to analyze a schematic of this kind "at first sight" no matter how qualified you are. I 'm not sure how familiar is your teacher with the Tayloe Demodulator. Here are a few hints: #1. The attempt to bias the input for U1 is wrong, because this works like a comparator rather than an Op Amp. That means some resistors must be eliminated. #2. The same phase shift should be provided on all the 4 lines coming into U1A and U1B. Having filters only on two lines will severely alter the required phase relationship. That means you need 4 identical filters on those lines. It is essential to have a 50% duty coefficient at the output of the comparator U1A&U1B. #3. In order to be able to use a LVPECL type clock (like the LV161L used in the production version of SDR1000) you need to bias the clock inputs of the DDS at ½ AVDD (1.65V). So, this time a resistive voltage divider is needed, on both clock inputs if a differential clock oscillator is to be used. If you are interested just in the receiver section, this should be enough. The transmitter section has some mistakes and omissions as well, but I won't go into details here. I don't want to take any credit for the above "discoveries". This is public knowledge on the net for at least a year now. I remember seeing some comments about that on the http://www.mail-archive.com/soft_radio%40yahoogroups.com/. It was a while ago, so you'll have to search deep in this discussion forum. Again, the schematic from QEX April/2003 is NOT a functional schematic. The main purpose of the article was to steer the interest of the ham radio community over the SDR technology, which brilliantly did!
    Sorry that I don't know any word in Serbian, but since you said that you understand Romanian, I will end with this: felicitari pentru preocupari si succes in continuare.
    73s, Florin YO8CRZ

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-07-19 09:00:33 (ora Romaniei)
  • Pentru Alex, N2NNU. Multumesc mult pentru aprecieri ca si pentru completare. Intr-adevar tehnologia exista deja si in cativa ani va deveni mai accesibila. Cat despre circuitele de intrare, nici SoftRock40 si nici receptorul lui YU1LM nu necesita astfel de circuite desi se pot obtine performante mai bune daca se adauga filtre trece banda.
    73s, Florin

  • Postat de Dragan - YU1 la 2006-07-19 19:47:07 (ora Romaniei)
  • Multumesc Florin. Unfortunately my romanian is not good enoug to continue, but I understand. I realy want to build SDR1000 till october when I have ham licence. I have more questions and you know more. Please give me your adress because I want to write you. 73's Dragan

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-07-22 02:08:57 (ora Romaniei)
  • Hello Dragan. Sorry for the delay but I'm not monitoring this site daily. I don't have a lot of time available but I'll try to answer your questions related to SDR. Try this: fcretu@hotmail.com
    73s Florin

  • Postat de Christophe - F4DAN la 2006-07-30 19:35:42 (ora Romaniei)
  • You can find an updated list of intersting SDR projects at the following link : http://f4dan.free.fr.
    Don't hesitate to suggest more links : I will add them.

  • Postat de victor dutu - YO3BZJ la 2006-07-31 15:22:32 (ora Romaniei)
  • as dori mai multe detalii,privind achizitionarea sistemului.
    cu multumiri
    victor dutu

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-08-01 07:56:48 (ora Romaniei)
  • Hello Christophe. What a pleasant surprise is your site! I thought that I'm pretty savvy about what you can find on the internet about SDR and Ham Radio, but I have to say that I found on your website many valuable links to sites which were totally unknown to me. It's always a pleasure when I can learn something new.
    Your page with thoughts about RF is very interesting, hence I have a few questions about some of your statements. I'll be in vacation for the month of August and without
    Internet access, but I promise to send you an e-mail once I'm back.
    73's Florin

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2006-08-01 08:03:24 (ora Romaniei)
  • Pentru Victor YO3BZJ. Se pare ca George Rosca YO9BGR, este dealer autorizat pentru YO. Vezi mesajul lui postat ceva mai sus. 73s, Florin

  • Postat de George Rosca - YO9BGR la 2006-08-11 19:01:11 (ora Romaniei)
  • Da, confirm ca am semnat un acord de ditributie pe teritoriul YO cu SDT. http://www.yomagazin.ro va avea in curand ( e inca vacanta si softistul familie e in afara tarii) o rubrica destinata special acestui transceiver. Primele doua exemplare au fost comandate si platite si sper ca in septembrie sa fie disponibile.
    Depinde de vanzari sa obtin ceva discaunturi atragatoare sa echivalam macar TVA aul de care nu se scapa. Cred ca stiti ca yomagazin functioneaza pe principiul finantarii nonprofit si ca el este un magazin virtual in slujba voastra. Marfa e finantata de mine si voi platiti cand marfa vine acasa. De aceea in general nu tin stoc (la ce??? sunt atatea repere!) si dureaza un pic pana se primeste marfa. Atentie in general August e luna de concedii in occident asa ca comenzi se pot face insa marfa dupa 01 sept in colo!!!
    Personal am lansat si http://www.yoanunturi.ro un sait independent de vanzari-cumparari care e finantat de mine si pe care il puteti folosi gratis in tara. Pacat ca nu am sugestii reale si ca nu ma ajutati sa-l imbunatatesc si la fel cu yomagazin.
    In privinta lui SDT la inceput voi apela pentru service la Klaus Lohmann, DK7XL coordonatorul pentru Europa al SDT si apoi pe masura ce vom cunoaste si acest produs bine il vom lua in tara. Aici astept sugestii si sa stiti ca am dotat un laborator destul de bine si asta tot pentru o activitate de nonprofit reparatii echipamente de radioamator.
    George
    PS E pacat ca ANICO vrea sa-si deschida aici reprezentanta si noi am lasat sa fie luate reprezentantele la ICOM si YAESU de catre firme ce vor cu totdinadinsul sa se imbogateasca pe vanzarile spre noi. Personal am adus pentru mine un IC 910H pe firma si am scutit cu tiate ca am platit TVA in vama destui bani!!!
    73! si nu uitati pentru a avea un comert civilizat e nevoie de un pic de unire!

  • Postat de Dumitru Pasaliu - YO7VG la 2006-11-20 18:07:36 (ora Romaniei)
  • Am incercat si eu sa descarc programu SDR1000 dar nu am reusit.Practic am descarcat SDR1000 dar la instalare m-a plimbat spre alte fisiere de ex: NET Framework pe care nu l-am gasit pe cel solicitat de program!

  • Postat de ion - YO8RXK la 2007-10-26 19:02:55 (ora Romaniei)
  • Ma bucura faptul ca a fost creat un astfel de curent!Pentru radioamatorii veterani,a cam aparut o mica suparare,care se numeste:spargerea unui mit!Oricum SSB-ul e american,iar ,inlocuitorul,frate geaman!!73..

  • Postat de Pasaliu Dumitru - YO7VG la 2011-02-20 11:04:06 (ora Romaniei)
  • In Revista noastr Nr.12/2010 pag.17/18 a aparut un articol intitulat "DIN NOU DESPRE SDR".Nu este semnat de nimeni!? Entuziasmat de cele scrie in pag.18 "RECENT YO3AVO A REALIZAT RECEPTOARE SDR PE CARE LE PUNE LA DISPOZITIA RADIOAMATORILOR YO PENTRU TESTARE..."m-am adresat lui Radu dar dansul mi-a raspuns:" nu stiu nimic de acest lucru...spuneti-mi unde scrie asa ceva...?Se mai intampla mi-am zis si m-am lasat pagubas!Eram si eu curios de "noutate" dar se vede treaba ca trebuie sa raman tot cu A412 al meu!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Software Defined Radio - SDR"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact