![]() |
|
|
CONSIDERATII DESPRE LEGATURI UUS
Ma gandeam ce norocos trebuie sa fii si ce sentimente traiesti atunci cand poti lucra statii aflate la astfel de distante. Erau acelasi sentimente pe care le-am trait la inceputurile activitatii mele de radioamator, prin anii 90, cand efectiv eram uimit si "sorbeam" fiecare cuvant pe care YO2IS le scria prin diverse publicatii de specialitate - Almanah Tehnium, revista Radioamatorul, etc... despre lucrul via EME in 144 si 432. Cand comparam transceiverul meu A412 si un RTM modificat, din dotarea mea de atunci cu echipamentele descrise in articolele respective mi se parea ca se vorbeste de chestii stiintifico-fantastice, deosebite, cu totul iesite din comun si mai ales greu de realizat. Ma uitam pe clasamentele de la YODX club din acea vreme si ma intrebam cand o sa ajung si eu acolo.
Inca imi mai rasuna in urechi cuvintele regretatului YO4HW - Radu Bratu - "toti rechinii au fost la inceput puisori". De la inceput am fost fascinat de ultrascurte. Asta poate si pentru ca primele contacte si discutii mai serioase despre radio, le-am avut despre undele ultrascurte cu regretatul YO4ASM - Sandu Marinescu si YO4APE - "Nea Nicu". Tot atunci am vazut la YO4ASM primele antene yagi si primul final cu GU29, iar la YO4APE primul transceiver numai in FM dar cu VFO pentru banda de 2 m. Am facut tot ce mi-a stat in putinta sa achizitionez acel transceiver, cu care spre mandria mea, am participat prima data in anul 1991 intr-un campionat national de ultrascurte. Mai am si acum functional in totaliate un Rx/Tx in FM, cu doua VFO-uri separate, construit dupa o schema a lui YO3AVE, prin anii 90, dupa o schema din revista "Tehnium".
Pentru sfaturile date atunci, le multumesc acum, dupa multi ani si pot spune ca totul nu este decat multa munca, perseverenta si rabdare si nu in ultimul rand bani. Si natura joaca aici un rol important. Toata lumea a observat cum in ultimii ani parca ceva nu mai e la locul lui. Ploi torentiale, inundatii, calduri insuportabile, vanturi si tornade din senin, fenomene care mai mereu ne iau prin surprindere si cu care noi Romanii nu eram obisnuiti. Tot asa au fost si deschiderile pe 144 Mhz din acest an, imprevizibile, puternice, de lunga durata si pe distante mari.
E drept ca fenomenele fizice si meteorologice ce stau la baza acestor deschideri nu sunt foarte clar cunoscute, iar legaturile radio realizate cu statii aflate la peste 2.000 Km distanta (UKV-istii stiu acest lucru) sunt mai rare si considerate a fi speciale. In mod normal se lucreaza statii aflate in limita 700 - 1.800 Km.
In acest an, iubitorii undelor ultrascurte au avut de-a face din plin cu asa zisul fenomen Es. La sfarsitul luniilor mai, iunie, iulie si inceput de august, au fost aproape zilnic deschideri pe distante mari. Memorabile sunt deschiderile pe 144 MHz din zilele : 06, 17 mai; 03, 04, 05, 06, 07, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 24, 25 iunie; 06, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 26 iulie, 13 august. Cei interesati pot vedea logurile statiilor la adresa : http://www.vhf-contest.com...
Ca o consideratie personala, fata de anii trecuti cand deschiderile au fost mult mai rare si concentrate in jurul orelor 07-09 si 17 -19, anul acesta deschiderile au fost concentrate spre orele 12 -15 si mult mai rar spre orele de dupa amiaza si seara.
Asa a fost posibil in data de 18.06.2006, sa fac legaturi deosebite cu statiile:
Ora 13:30, 2E1HKB locator JO02OB - QRB = 2.201 Km ;
iar data de 06.07.2006 sa fac legaturi deosebite cu statiile:
Ora 17:40 EI4DQ, locator IO51WU - QRB = 2.831 Km (tara noua pentru mine);
Mi se pare foarte important sa mentionez aici ca multe deschideri nu le-am putut prinde, datorita faptului ca eram la serviciu. Nu pot sa va descriu sentimentele pe care le traiesc atunci cand asist neputincios la un astfel de fenomen, cand privesc ceasul, harta si DX clusterul si vad ca altii lucreaza in "draci". Nu o data s-a intamplat ca sa vad pe cluster cum "vecini" ca : YO3FFF aflat in KN24ND la 279 Km, sau YO4GJH aflat in KN35XG la 136 Km, sau LZ3GM aflat in KN32RL la 208 Km, sau TA1D aflat in KN41LB la 344 Km, sau UU1DX aflat in KN74BW la 445 Km, lucrau statie dupa statie si in KN44HD unde ma aflu eu, era liniste deplina. Realizezi ca ai facut atatea pregatiri, ti-ai pus atatea sperante si ca totul e inutil.
Ma consolez cu faptul ca nu sunt singur in aceasta situatie, nu poti fi invidios pe natura si pe norocul altora, in fond totul este un hobby si nu un mod de viata.
Nu toti putem avea in dotare supercomputere, supertransceivere de mii de euro, sisteme uriase compuse din baterii de antene , controlate in toate planurile de superautomatizari, super aparatura digitala de reglaj, control si calibrare.
A se vedea aici dotarea statiilor "big gun" W5UN - http://web.wt.net/~w5un, KB8RQ - http://www.spasalon.com/kb8rq , RN6BN - http://www.73.ru, HB9Q - http://www.hb9q.ch , EA6VQ - http://www.vhfdx.net/photos/foto.php?File=antena_nevada.jpg&Lan=&Cat=3, si multi altii.
Fantezia sistemelor de antene nu mai are o limita precisa, depinzand direct de partea financiara.
Ma consider o statie modesta. Pentru banda de 144 MHz, folosesc urmatorul echipament:
Nu am avut de la inceput la aceasta dotare. Am avut o mare pauza de radioamatorism (nu am renuntat la autorizatie...hi hi), din anul 1992 (cu mici exceptii) pana in anul 2004, cand sotia mea mi-a facut cadou de ziua mea un handy - FT23R (de la YO4GAB), pentru banda de 2 m. Apoi ceea ce a urmat a fost cred o nebunie. Am facut primul final pentru 144 MHz cu un 2T930b cu care am obtinut cam 60W si de care am fost foarte mandru. Incantat de rezultate am cumparat (cu ajutorul lui YO4GMS aflat in Germania) o linie compusa din YAESU FT77 HF transceiver si YAESU FT 707 transverter VHF/UHF (de la YO2MBD), cu module interschimbabile (in cazul meu instalat doar modulul de 144 MHz ) - modul pe care l-am modificat, i-am schimbat mixerul CMOS dubla poarta cu mixer in inel cu diode SCHOTKY (multumesc lui YO4WZ pentru diode) am mai adaugat un etaj preamplificator cu CF300 (multumesc lui PA3COB pentru CF300) si cu care spre sirprinderea mea am reusit primele legaturi EME. Au urmat un transceiver YAESU FT221E, un transceiver ICOM 706MK2G, un transceiver YAESU FT225 RD si in final un YAESU FT847. Ca sa sporesc puterea am construit un final cu QQE 06/40 cu care am obtinut cam 100W, apoi pentru 350W a urmat un final cu un GI7b (4 tuburi daruite drept cadou, dupa cum s-a demonstrat, din toata inima de YO4GDP). Acum am in probe finale un final cu GU74b, cu care sper sa obtin in jur de 800W, iar la rand astepta un superb GS35 nou-nout in tipla (cadou de la G4DCV).
Prima antena a fost o antena omnidirectionala, industriala "imprumutata de la serviciu" apoi un Yagi cu 9 elemente pe 2,5 m boom. Pe urma au urmat 6 elemente pe 3,5 m boom, 10 elemente (calculata de YO4GMS) pe 5 m boom, 2 x 10 elemente YO4GMS sinfazate orizontal, 10 elemente DK7ZB pe 6 m boom si in prezent 12 elemente pe 8 m boom. Sistemul de 2 x 10 elemente YO4GMS este demontabil, pentru lucrul in portabil, il voi monta la socrul meu in curte si sper sa fiu activ in concursuriele via EME pentru sfarsitul acestui an. Asadar sute de ore petrecute "in atelier" doar printre piese si scheme.
Fiecare echipament a fost o mandrie pentru mine, chiar daca pe unele le-am vandut ulterior, raman o parte din sufletul meu, iar fiecare "upgrade" in dotare a fost consemnat cu toate detaliile atent studiate. (m-am referit in randurile de mai sus numai la echipamentul pentru banda de 144 MHz, lasand la o parte dotarea pentru celelalte benzi). Corespondenta pe care o tin periodic cu DF5NK, PA1LA, G4DCV, TA1D, UU1DX, YO4FRJ, YO2AMU, YO2LEA, YO4AUP si altii, a inseamnat si inseamna foarte mult pentru mine. Experienta lor in domeniul constructiilor si ultrascurtelor - este demna de luat in seama, iar un sfat este binevenit oricand.
Participarile in diverse concursuri de ultrascurte din locatia fixa si din portabil (impreuna cu YO4FYQ) mi-au adus un plus experienta de care aveam nevoie cu certitudine.
Asadar la bunul mers al ansamblului, fiecare problema a fost indelung analizata, dezbatuta si ma consider victorios pentru fiecare fractiune de dB castigata (citez pe YO4FRJ) prin imbunatatiri succesive. Iar probleme au fost din belsug la preamplificatoare, la reglaje, la montaje. Asta datorita faptului ca nu exista o reteta standard, pui asa si merge OK. Rezultatele insa nu au intarziat sa apara.
Multumesc aici lui YO4APE care a petrecut ore intregi alaturi de mine pe bloc, a gasit mereu solutii la probleme delicate, a fost si este gata sa ma ajute la orice problema nou aparuta - deh, vorbe de aur "daca nu ai un batran sa ti-l cumperi" care dupa zeci de ani de activitate in UKV, are inca multe taine de impartasit.
Pentru mine personal rasplata tuturor eforturilor depuse si "reteta de somnifer" pentru multele nopti nedormite a venit in data de 24.01.2004, cand am reusit primul QSO via EME cu W5UN. De atunci am mai efectuat si alte QSO-uri via EME - log complet la http://yo4fng.krb.ro, dar stiti vorba batraneasca : prima data ramane prima data, pentru totdeauna.
In ultimii doi ani am realizat peste 400 de QSO- uri in banda de 2 m in mai toate modurile posible. (SSB, CW, FM, JT65b, FSK, etc...). Imi pot aminti cu exactitate bucuria traita pentru fiecare legatura importanta pentru mine, fiecare tara nou lucrata, fiecare distanta depasita.
"Cariera mea" - daca imi este permis sa ma exprim asa, a culminat cu legatura din 26.06.2006, cu statia EA8AVI , locator IL28FC, Insulele Canare, aflata la 4.293 Km distanta. Ce sa va spun mai mult, ca privesc QSL-ul primit ca pe un monument sacru. Pe scurt, in jurul orei 12, eram foarte suparat, deoarece nu reusisem sa fac un QSO via MS cu TK5JJ pe frecventa 144370. (Nici acum nu am reusit sa lucrez TK5JJ - Corsica, tara noua pentru mine, desi am avut atat de multe incercari, incat imi este rusine sa mai cer un nou sked) . Suparat cum va spuneam, am lasat antena pe directia TK, cand a inceput brusc Es. Vedeam pe cluster statiile care consemnau legaturile efectuate si totodata raportari ale statiei EA8AVI cu semnale in toata Europa si cu precadere in Europa centrala si de Est, cum ar fi in I, YU, LZ. Am mutat FT847 in 144,300 si ascultam, cu ochii la cluster. Am transmis prin cluster lui EA8AVI, ca vreau sa lucram impreuna. Nu mica a fost mirarea cand l-am auzit chemandu-ma. Control bun 55-56, semnal clar. Am inceput sa tremur de emotie si era gata sa cad de pe scaun. I-am raspuns, foarte scurt. Am mai auzit inapoi un Roger, si propagarea a cazut brusc, asa cum a venit. EA8AVI a postat pe cluster legatura. Nu-mi venea sa cred. In ziua aceea Dumnezeu a fost cu siguranta Roman. Restul Es nici nu m-a mai interesat. A fost nevoie de confirmare speciala ca sa ma conving ca nu visez cu ochii deschisi si ca legatura a fost valida. L-am auzit pe YO3FFF vorbind cu o statie locala despre legatura mea. Felicitarile au inceput sa curga din toate directiile, pe toate clusterele. Abia atunci cred ca am avut cele mai puternice emotii. Am intrat pe frecventa noastra locala 145,225 FM si mi-am strigat bucuria din tot sufletul.
Mai tarziu, revenit pe cluster, am aflat, gratie mailului primit de la OK1TEH, de distanta realizata si de faptul ca cei 4.293 Km realizati, reprezinta un nou record mondial. Detalii suplimetare se pot vedea la adresa : http://www.home.karneval.cz/ok2kkw/index_en.html .
QSL-ul a plecat a doua zi iar QSL-ul de raspuns a venit cu mentiunea "carta urgente nacional", direct.
Asadar, acum, dupa ce am trait asemenea experienta, am inteles ce inseamna sa beneficiezi de o deschidere Es, pe tripla axa (punct de rupere EA si I), asa cum banuiesc ca a fost cea cu EA8AVI...
Restul nu e decat o frumoasa poveste, vestea despre legatura cu EA8AVI (si totodata doborarea recordului mondial de distanta) s-a transmis repede si mai toate revistele importante de specialitate, au notat performanta mea. Cel mai interesant este ca am "suflat" vechiul record mondial de distanta, pentru numai cativa Km, mai exact legatura din data de 21.07.1989, la 4.281 Km, intre RI8TA, locator MM37TE si doua statii din OE (OE1SSB si OE1XLU) aflate in acelasi locator JN88FF.
Multumesc inca o data celor care m-au sustinut si au "investit" in mine si pe care sper ca nu i-am dezamagit, si ca orice radioamator am multe planuri de viitor. Sper sa le pun si in practica.si mai ales sa le studiem in comun.
73's de YO4FNG Liviu/KN44HD
Articol aparut la 16-9-2006 14112 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |