hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Simpozionul YO2, editia a VIII-a

Lugoj, 16 septembrie 2006

Adrian Voica YO2BPZ

Am venit, ne-am intalnit, am privit, am vazut, (ne-a placut!), am vandut, am cumparat, unii am si castigat, am ascultat, am aplaudat, am filmat, am "pozat", am mai stat, am discutat si ...am plecat! Dar vom reveni la anul!

Aceasta ar fi cea mai succinta prezentare a ceea ce s-a intamplat la Lugoj in ziua de 16 septembrie 2006 , o zi insorita inca de dimineata, cand , la ora 6.30, cand ma pregateam de plecare de la Deva spre Lugoj, am auzit trafic intens pe repetorul R0 Deva, unde se intregeau "echipajele" care se hotarasera sa plece spre Simpozionul de la Lugoj, lucru care m-a bucurat foarte mult, deoarece contribuisem si eu intens in ultimele zile la promovarea acestei traditionale activitati, cea mai importanta si mai veche a radioamatorilor YO2 (numarul 121 al YO/HD Antena a fost trimis tuturor cu cateva zile inaintea Simpozionului, el fiind dedicat aproape in totalitate acestui eveniment).

Am plecat de la Deva la ora 7.30 impreuna cu Ovidiu (YO2LSK), Sima (YO2LPC), Mircea (YO2UJ) si George (YO2UH), si, avand parte de o sosea libera si de buna dispozitie, am ajuns devreme (aproximativ ora 9) la Casa de Cultura a Sindicatelor Lugoj, gazda noastra de 8 ani, loc unde am avut placuta surpriza de a vedea toate parcarile pline cu masinile radioamatorilor care sosisera deja inaintea noastra la Simpo.

Am fost intampinati la intrare de Diana Iacob (xyl de YO2LHD), care ne-a urat bun venit, ne-a inmanat ecusoanele, programele si ne-a completat biletele pentru tombola gratuita, organizata in fiecare an de la inceputul acestei manifestari (1999). Pe acelasi hol era si bufetul (masa cu cafea, apa minerala si biscuiti sarati). Cred ca nu au fost bauturi alcoolice, dar pana la urma tot s-a simtit si mirosul lor.

Sala unde se desfasura talciocul (holul mare de la parter) era deja destul de animata, mesele erau aproape ocupate, incat cu destula greutate Mircea (2UJ) si Razvan (2MAX) au gasit loc pentru a expune ceea ce au adus pentru talcioc.

La sosire ne-au intampinat cu obisnuita jovialitate, dar si cu multa, vizibila (si de inteles!) preocupare, cei doi organizatori (se pare ca atatia au mai ramas!) ai Simpozionului, Marius - YO2LHD si Stelica - YO2BBT.

Avandu-se in vedere ca la o astfel de manifestare Sala mica de la etajul I a fost an de an neincapatoare, organizatorii s-au zbatut si au obtinut Sala mare (de spectacole) a Casei de Cultura., loc foarte incapator pentru activitatile ce au urmat.

Deoarece discutiile generate de bucuria intalnirii, schimburile de QSL-uri, de pareri si vizitarea talciocului erau in toi, organizatorii nu s-au grabit sa faca deschiderea simpozionului la ora 10, asa cum era in program, ci mult peste 10.30, lucru care se pare ca nu a suparat pe nimeni.

Simpozionul a fost deschis de Marius ,YO2LHD, care a urat bun venit tuturor participantilor a prezentat cateva probleme organizatorice si a transmis salutul adresat participantilor de catre WB2AQC.

Stelica, YO2BBT , a prezentat programul si a anuntat sponsorii principali ai acestei activitati (Kathrein Romkatel, FRR, Radioclubul Casei de Cultura Lugoj si Radioclubul Municipal Resita) Stelica era mahnit ca desi a contactat circa 60 de persoane cu rugamintea de a participa cu referate si comunicari la simpozion, numarul celor care au raspuns acestei invitatii a fost foarte mic, existand riscul de a transforma simpozionul in intalnire radioamatoriceasca si targ , ceea ce nu a fost in intentia initiala a organizatorilor.


Aspecte din sala

Stelica anunta ca extragerile la tombola vor avea loc, la fel ca si in anii trecuti, dupa fiecare expunere si ca cei care castiga trebuie sa fie in sala in momentul extragerii, altfel premiul se reporteaza (Si au fost destule cazuri pe perioada extragerilor). Anunta deasemenea ca fiecare participant la simpozion are un bilet gratuit la tombola, cei care prezinta referate mai au unul, iar cei clasati pe primele 5 locuri la YO2 Field Day 3,5 MHz organizat in 13 august primesc un numar de bilete gratuite, conform cu regulamentul concursului (YO2ARV si BV - 6, YO2LXW-5, YO2BPZ, KEP si RO- 4, YO2CKM si KAR - 3, YO2MBG si MFC - 2).

Se trece la desfasurarea lucrarilor simpozionului:

  • Lugojul in cuvinte si imagini - o prezentare generala facuta de Marius, YO2LHD si sustinuta de proiectii video cu aspecte din viata istorica si culturala a Lugojului, atestat formal la sfarsitul secolului 9, dar prima atestare documentara a "Cetatii Lugoj" este din 1242, oras care in timp a avut o mare contributie la viata economica, dar mai ales culturala a Romaniei.
  • Comunicatii spatiale pentru radioamatori - videoproiectie prezentata si comentata de catre Vasile, YO3APG , prezentare care a captivat atentia asistentei (Dealtfel Vasile a "umplut" toate "spatiile goaale" ale Simpozionului - este vorba de periaoda "moarta' cand se faceau extragerile si se acordau premiile la tombola - cu alte proiectii deosebit de interesante, dintre care as aminti " De la manipulatorul Morse la comunicatiile digitale" si "QSL-ul ca si document istoric".
  • Intalniri radioamatoricesti hunedorene - comunicare prezentata de Adrian, YO2BPZ, si insotita de trei panouri cu exponate, instalate permanent in sala, a facut o succinta trecere in revista a intalnirilor radioamatoricesti de la Deva si din Valea Jiului, incepand cu Simpozionul national YO din 6 septembrie 1992, cu prima intalnire- simpozion locala sub denumirea "YO/HD UKW Simpo din 8 martie 1997 (intalnire la care au participat circa 30 de radioamatori din zona si YO3APG insotit de Burt, N0FYR, directorul de atunci al RCS), prima editie a YO/HD Simpo, oraganizata in data de 1 mai 1998, sub numele "HD 50 Simpo" (marcarea a 50 de ani de la inceputurile radioamatorismului in judetul Hunedoara), cu 70 de participanti din 6 judete si BU si cu o premiera nationala (primul Field Day QRP 144 MHz FM, cu 20 de concurenti din 6 judete si BU, castigat de YO2LCK/p, (acum AE6OR), precum si celelelte intalniri (Lupeni, Petrosani) si , incepand din 2004, editiile regulate ale YO/HD Simpo, cu participare si rezultate foarte bune (Comunicarea va apare in intregime, probabil in numarul viitor - 122 al YO/HD Antena).
  • Idei pentru lucrul din portabil - prezentate de Adi, YO2BOF, o interesanta expunere de "realizari" proprii (de fapt "imbunatatiri" pentru usurarea lucrului "de unul singur" in camp!)


    Imagini de la talcioc

    Asa dupa cum am aratat mai inainte, dupa fiecare dintre expuneri s-au facut extrageri la tombola , o tombola relativ saraca fata de anii trecuti, salvata insa de premiile deosebite oferite de sponsorul principal, firma Kathrein Romkatel din Timisoara, al carui director, Dan Tomin, lugojan de origine, nu i-a uitat nici in acest an pe inimosii baieti de la Lugoj.

    Majoritatea hunedorenilor care au castigat la tombola (YO2LSK, BPZ, UH, LXW, dar si altii) au donat premiile castigate lui Imi, YO2LTF pentru copiii de la Clubul YO2KQK.

    Firma Kathrein a sponsorizat cu 4 duplexoare pentru antene auto, 1 antena FM broadcasting, mai multe antene pentru auto 435 MHz, cu cablu si suport de prindere, antene pentru statii portabile, si marile premii, doi colaci de cablu coaxial de inalta calitate ? inch cu conectica aferenta.

    Alti sponsori ai tombolei au fost FRR, YO2KQT, LDK, LZA, LGE, AAG, ALS, CDX, 9BXZ si probabil si altii.

    Extragerile au fost facute de YO2BPZ si YO2AQB , premiile au fost inmanate de Stelica, YO2BBT si Liviu, YO2LAU.

    Talciocul a fost foarte animat, si pentru prima data au aparut si echipamente de radioamator noi, nu numai second hand.

    Pe langa "talciocmani" consacrati (l-as aminti aici doar pe YO3FSU), au aparut si multi "juniori". S-au vazut, vandut sau cumparat de toate (IC726, FT897, FT840 , chiar o linie completa - YO2MAX) Alinco mono si dual band, Yaesu si Alinco FM ,antena Diamond (144/432), un 14AVQ, aparatura de masura, extraordinar de multe componente de calculatoare si electronice , receptoare EKD 500 (5 milioane), etc., etc.

    Firma Kathrein Romkatel a avut stand cu vanzare de conectica de foarte buna calitate, YO9BXZ stand cu componente electronice, iar Ioska, YO5BXK cu extraordinarele lui realizari - condensatoare variabile cu distanta mare intre placi. (Cu aceasta ocazie am aflat un lucru incredibil: Iosca nu are nici o stanta, toate placile sunt taiate cu foarfeca si finisate manual cu pila!).

    La incheierea simpozionului, lumea a mai stat mult la talcioc, afara si pe holuri la discutii, apoi, rand pe rand, "echipajele" s-au pornit, marea majoritate spre hanul "Ana Lugojana", unde s-a servit gratar, mici, bere (si alte .. delicatese!) si apoi s-a desfasurat partea a doua a simpozionului, un numar de 30 de persoane din Lugoj, Resita , Targu Mures, Turnu Severin si Bucuresti ramanand peste noapte la han. S-a servit fasole cu carnati (sponsorizare - radioamatorii din Resita), s-a discutat pana tarziu in noapte.


    Instantanee de la "Ana Lugojana"

    A doua zi s-a servit din nou fasole cu carnati (reincalzita, dar tot ... gustoasa!), apoi a inceput concursul Field Day in 144 MHz (intre orele 10-11 locala).

    De la "Ana Lugojana" (KN05XR) au participat YO2LWS, LXE, LAU, FV, LHD, 3APG, LX, 6OSC, 7MGA, MCN si CZS. In jurul amiezii, a inceput... repatrierea!

    (Fotografiile sunt luate din setul de 40 de fotografii de la simpozion facute de Imi, YO2LTF , care se gasesc la Poze)

    Adrian Voica YO2BPZ

    Articol aparut la 30-9-2006

    10677

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (5)  

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-09-30 11:08:01 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru excelentul reportaj! Citindu-l si vizionand pozele parca am fost si eu acolo. Descrierea a fost atat de sugestiva incat mi s-a parut chiar ca am si mirosit mititeii. Felicit organizatorii aceastei traditionale ciobaniteada si sincer invidiez participantii.

  • Postat de George Cerchez - YO2BB la 2006-09-30 15:19:14 (ora Romaniei)
  • Da,intradevar a fost un simpozion reusit si in 2006.Regret ca nu sint in nici o poza.Imi pare rau ca nu am participat la ....2x fasole cu cirnati.Sper ca la anul sa raman pana a doua zi.Mentionez ca nu am lipsit la nici o editie.73 George. ps.Timisorenii nu au avut nici un reprezentant la degustare....! pacat.

  • Postat de Florian - YO3UM/P la 2006-10-02 20:24:52 (ora Romaniei)
  • Parca ar fi exact la bodega.

  • Postat de emilian - YO2... la 2006-10-03 08:39:21 (ora Romaniei)
  • D-le o fi bodega dar este bodega noastra,si ne mandrim cu ea,o bodega destul de bogata in care daca nu participi nu ai de unde sti ce gasesti in ea....poate ca la anul(2007)o sa-ti schimbi parerea despre bodegile de la Hanul ANA LUGOJANA...asta daca vi acolo....

  • Postat de ionica rusu - YO2CRW la 2006-10-11 20:57:03 (ora Romaniei)
  • a fost un simpozion reusit.sper sa ne intalnim si la anu in aceasi echipa....bafta

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Simpozionul YO2, editia a VIII-a"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact