![]() |
![]() |
|
CQWW SSB din Insula MadeiraPartea ITiberiu Tebeica, YO9GZU si Andy Ruse, YO3JR
Insula Madeira, o oaza exotica in mijlocul oceanului, reprezinta din punct de vedere turistic locul perfect pentru un sejur de relaxare, prin factorul climateric si combinatia impresionanta dintre salbatic si civilizatie, vegetatia luxurianta bogata si peisajul pitoresc dominat de versanti abrupti si vai inguste si adanci ce se rup brusc in ocean.
Pentru radioamatorul pasionat de concursuri este insa mult mai mult, este asezarea geografica aproape ideala ce poate facilita accesul la un loc fruntas in top world CQWW si WPX. Multi contestmani cu renume au cautat de-a lungul timpului sa isi amenajeze aici o baza de concurs, istoria competitionala a acestei insule avand radacini bine infipte in primele editii ale marilor concursuri internationale. Iata cateva caracteristici ce fac ca zone de genul acesta sa fie foarte cautate:
Datorita acestor particularitati, cu un setup modest, dintr-un asemenea QTH se pot realiza scoruri ce pot concura in topul mondial la aproape orice categorie de participare. Sunt de ajuns antene tribander pentru benzile de sus, doua elemente in 40m si antene filare in benzile de jos pentru a pune un semnal puternic in EU/NA din 10 pana in 160m. Daca la cele de mai sus adaugam antene de receptie in benzile de jos (sau o locatie foarte linistita), setup de interior bine pus la punct (software si retea de calculatoare stabile, transceivere cu doua receptoare, liniare cu acord automat, filtre de banda, sistem de swich-uri pentru antene bine gandit si band decodere), o strategie de concurs adecvata, o echipa bine inchegata si atentie la acuratetea logarii (intotdeauna) rezultatul nu poate fi decat o clasare in top 3 world in cel mai titrat concurs al calendarului competitional international: CQWW. Drept dovada, operatiunile din editiile anterioare CQWW desfasurate sub acest tipic de la CT9L s-au finalizat numai cu rezultate de top.
Considerand cele de mai sus, invitatia de a face parte dintr-o echipa multinationala (si ocazie extraordinara de a reprezenta Romania) la CQWW SSB nu putea fi refuzata in nici un chip, dupa cum zicea Mihai YO3CTK: "chiar daca ar fi sa va duceti inot pana acolo". Cu ajutorul sponsorului nostru, Baneasa Investments S.A., a fost posibila si demararea acestei operatiuni, premiera in istoria radioamatorismului YO.
Cu emotii ne-am luat zborul, marti 24 oct. 2006 la ora 7:20, destinatia Madeira, pentru a onora invitatia la CQWW SSB 2006 in echipa multinationala a Rhein Ruhr DX Association coordonata de Walter DJ6QT. Singura noastra grija era aceea de a incerca sa facem totul cum am invatat mai bine, de la actiuni de natura tehnica pana la operare, astfel incat sa ne ridicam la nivelul asteptarilor coechipierilor, dar si al sustinatorilor din tara. Iar in minte cineva ne spunea: "Hei, baieti, dezmortirea! Va asteapta o saptamana de operatiune radio la cel mai inalt nivel, cum nici nu indrazneati sa visati pe vremea cand erati mici receptori pierduti in spatele QRM-ului din CQWW!" Avea sa fie o zi lunga, cu cateva escale. Pe durata calatoriei ne-am planificat discutii si analize finale legate de propagare si strategie pentru a ne crea un punct de vedere comun si solid in privinta tuturor aspectelor.
La Munchen ne-am incins la o adevarata sedinta tehnica in fata laptop-ului si a doua pahare de cafea cu lapte de-a lungul a celor cca. 3 ore de asteptare. Prima noastra intalnire cu un coechipier trebuia sa fie in aeroportul din Lisabona. De-acolo trebuia sa luam acelasi avion spre Funchal impreuna cu Uwe DL8OBF. Desi acest zbor a fost intarziat datorita conditiilor meteo, Uwe nu a putut sa ne prinda in Lisabona, tot datorita unui delay. A ratat la minut ultima chemare, asa ca ne-am imbarcat singuri spre Madeira Island. Vremea parea sa se fi indreptat deasupra Atlanticului, nu mai era asa urata ca pe continent. Ne gandeam inevitabil la vreme frumoasa, plaje, "island in the sun"… (desi Madeira nici nu are plaje, hi). Dar, surpriza… capitanul aeronavei ne-a anuntat ca va avea loc o mica intarziere datorita conditiilor meteo ce nu permit o aterizare in siguranta. Intr-adevar, am intrat intr-o zona de negura, cu vant foarte puternic, si apoi am inceput sa ne invartim in jurul insulei pana la un semnal pozitiv din partea turnului de control. In urma acestui anunt ne-a fugit gandul la CT3EE, despre care stiam ca lucreaza la turnul de control si pe care speram ca il vom putea intalni mai tarziu in acea saptamana. Prin rupturile de nori puteam observa tarmul abrupt si stancos al insulei. Eram muti de uimire, dar si putin speriati de socurile violente ale aeronavei. In momentul aterizarii am stat cu sufletul la gura alaturi de ceilalti pasageri, iar cand avionul a atins pista s-a dezlantuit un ropot de aplauze in cinstea echipajului care ne-a pus teferi la sol.
Buimaciti putin de primirea oferita de natura pe insula, in contrast cu imaginatia noastra, am apucat-o spre iesire, unde ne astepta ingrijorat de cca. o ora si jumatate Walter, DJ6QT. Ne cunosteam personal din Brazilia, unde Walter a fost arbitru WRTC .
Ne mai astepta un drum de o jumatate de ora pana in Santana, o mica localitate situata in partea de nord est a insulei, unde se afla amplasamentul CT9L, strategic ales de catre Walter in aceasta zona in urma cu ani buni, pentru deschiderea ce o ofera spre Europa si America de Nord. De altfel cele 3 amplasamente actuale multi op. de pe insula (CT3M/CQ9K/CT3YA, CT9L si CQ9T) sunt asezate pe coasta de nord a acesteia, iar in trecut alte amplasamente similare au fost construite tot in aceasta zona de catre mari contestmani (ca OH2BH). Nu este o idee prea buna sa lucrezi de pe coasta sudica datorita masivului muntos ce ecraneaza directiile principale, spre EU si NA.
Walter ne-a inmanat cheile de la camera in care aveam sa locuim urmatoarea saptamana, apoi dupa ce ne-am dus bagajele am mers in sufragerie pentru a ne cunoaste mai bine. Statia se afla in incinta unui mini hotel, "CASA DA TIA CLEMENTINA", care avea sa fie al echipei in intregime pe parcursul saptamanii din preajma concursului.
Stilul rustic al sufrageriei ne-a captat atentia, dar si cele 5 liniare ACOM 2000 nou-noute abia ridicate din vama, care asteptau a fi formatate. Helmut si Markus deja se ocupasera de doua dintre ele pe parcursul zilei.
Ne-am intins la povestiri si impartasirea celor mai frumoase momente traite in spatele statiei. Pe neasteptate s-a inserat si in camera si-au facut aparitia si Carl AI6V impreuna cu sotia sa Sue AI6YL. Am facut cunostinta, amintindu-si imediat de noi de la WRTC 2006.
Am luat cina la un restaurant din apropiere, loc unde avea sa mancam tot restul saptamanii specialitati locale ca "picado" si "espada", si sa gustam din traditionalul vin de Madeira. Aici am stabilit si planul de atac pentru urmatoarele 3 zile, fiind foarte mult de lucru la ridicarea antenelor si la setup-ul de interior. Dupa miezul noptii si-a facut aparitia si Uwe DL8OBF, cu o intarziere de peste 6 ore fata de programul initial. Pentru a ajunge pe insula a trebuit sa decoleze de 3 ori din Lisabona, avionul in care se afla fiind intors de doua ori pe aeroport datorita conditiilor meteo foarte nefavorabile. Si astfel, doar Thomas DL1QW mai lipsea pentru a intregi echipa CT9L in CQWW SSB 2006. El avea sa soseasca mai tarziu cu doua zile, in joia dinaintea concursului.
Cu greu am adormit in seara aceea, chiar daca eram obositi dupa calatorie. Micul dejun fiind stabilit pentru toti membrii la ora 9:00, am pus ceasul sa sune la 7:30, inainte de primele zori (rasaritul era atunci la 8:15 ora locala!), pentru a iesi la o tura de jogging sa cunoastem mai bine imprejurimile si sa admiram peisajul oferit de coasta nordica a insulei.
Articol aparut la 12-11-2006 12237 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |