![]() |
![]() |
|
Toamna Radioamatorilor 2006
Organizatorii - Clubul Istrita si Univers B90, sunt binecunoscuti pentru activitatile desfasurate si pentru manifestarile de acest gen organizate în conditii excelente si în anii trecuti. Impreuna am întocmit un program, pe care-l doream cât mai interesant si util, pentru ca stiam ca vom avea o buna participare si un concurent serios în talciocul ce se va desfasura în paralel.
Sala mare, aranjata cu mese si scaune suficiente, a facut posibil ca cei cca 150 de participanti sa poata asista la referate, sa vada talciocul si sa poarte discutii.
Programul anuntat s-a desfasurat aproape fara sincope.
Din diferite motive, au lipsit doar prezentarile pe care trebuiau sa fie sustinute de: ing. Vasile Alecu - subprefectul judetului, YO3CZW si YO9HG. O parte dintre acestea au fost suplinite si de interventiile deosebite sustinute de: YO9XC, YO9FNR, YO3LX, YO6HSU, YO4MM, YO4RXX, YO4RST, YO9HLO, etc.
YO9XC - a deschis lucrarile transmitând si un salut din partea conducerii judetului si a Fundatiei Univers B90.
A urmat profesorul Gheorghe Petcu - consilier la Directia Integrare Europeana din Consiliul Judetean Buzau care însotit de un maldar de carti scrise de domnia sa, a evocat numele unui numar impresionant de personalitati legate de aceste meleaguri.
Au urmat prezentarile concise, dar deosebit de documentate ,asupra activitatii, realizarilor si istoriei cluburilor: YO9KXC si YO9KPI, referate sustinute de Ovidiu - YO9XC, Dan - YO9CWY si Paul - YO9CXE.
Radioamatorism, traditie si modernitate. Ce puteam sa spun în câteva minute? Despre începuturi, despre situatia actuala a federatiei compusa din cele cca 80 de cluburi cu personalitate juridica, despre colaborarea cu IARU, despre preazilnicile problemele financiare, despre lipsa sediilor, despre zbuciumul nostru de a ne îmbunatati organizarea si activitatea. Desigur nu aici se pot rezolva toate acestea, dar doresc sa transmit un mesaj optimist si sa fac un apel pentru sprijin, colaborare si schimbare a mentalitatii unora dintre noi.
Profit de oarecare liniste în sala si fac premieri la Memorialul George Craiu, de la a carui moarte se împlinesc anul acesta 20 de ani, precum si la
Campionatele Nationale de US CW si SSB. Discutii interesante cu colectivul de la Glaris - YO4KBJ din Galati.
Facem legatura prin telefon cu Palatul Copiilor din Bucuresti, unde un Sandy - YO3ND, Vasile - YO3GON si alti colegi participa la Exercitiul de Comunicatii de Urgenta initiat de IARU Regiunea I si coordonat de finlandezi.
Primim mesaje de salut si din partea unor colegi din OE si ER.
YO3BY - Nelu vine si anunta ssponsorizarea sa pentru concursul LA MULtI ANI YO
- 2006. Câstigator YO5BXK. Pentru anul viitor Nelu anunta ca va sponsoriza concursul cu un transceiver!!!. Tnx Nelu!
A1 Contest Club - 3 ani de activitate. Este o mare onoare pentru mine sa spun câteva cuvinte despre acest club, ale caror performante realizate în cei 3 ani de activitate de catre Mihai- YO3CTK, Andy - YO3JR si Tibi - YO9GZU, ne impresioneaza si constituie un exemplu de urmat.
CD-ul primit de la Andy ma ajuta sa punctez: pregatirea, desfasurarea si analiza rezultatelor la marile competitii de US, echipamentele folosite, sistemele de antene, participarea la WRTC 2006 (când pentru prima data în istorie o echipa româneasca s-a calificat la o asemenea competitie de US) si sa termin cu includerea lui YO3JR si YO9GZU în echipa CT9L, echipa care a lucrat în WW-SSBB - 2006 din insula Madeira. Prezentarea echipei, antenelor si echipamentelor a fost însotita de aplauzele salii. Pacat ca problemele profesionale si participarea în alte competitii a facut imposibila participarea directa a acestei echipei la acest simpozion. Sa speram ca în decembrie când cred ca vom reusi sa facem o noua întâlnire la Bucuresti, dedicata performantei, sa beneficiem de prezenta acestui colectiv.
O alta prezentare însotita de aplauze a fost aceea sustinuta de Marius Florin Trusculescu - student la fizica, radioamator în curs autorizare, membru în echipa ce lucreaza la primul satelit românesc intitulat sugestiv GOLIAT, datorita dimensiunilor sale reduse. Este prezentat stadiul realizarilor si problemele de radiocomunicatii. Un articol detaliat este publicaz si în revista.
Negrea Stefan - YO9AFE prezinta un nou transverter 1296MHz, care poate oferi la iesire cca 15W. Este arata schema bloc si fotografiii ale placilor
componente. Realizare de exceptie care ajuta la doatarea noastra cu echipamente pentru banda de 23cm.
Apare YO4RST - Romeo. Il prezintam si îl invit sa spuna câteva cuvinte despre pagina WEB a FRR (www.hamradio.ro) pe care cu competenta si amabilitate o administreaza în prezent. El face un apel la cei prezenti pentru a trimite informatii despre activitatile din cluburile si judetele din care frac parte. Multumim îan acelasi timp si celorlanlti radioamatori ce întretin pagini WEB si care au nevoie de informatii. Dintre acestia se distinge N2YO si YO9CWY (NR - Multumim).
YO3JW - Pit cere ca deobicei liniste. Vorbeste despre participarea în concursuri. Cere explicatii clare. De ce nu lucram în concursurile organizate de FRR?
Doar Nicu din Buzau spune ceva, un motiv destul de pueril, precum ca în urma cu câtiva ani la un concurs CUPA MARTISORULUI, sotia sa care a lucrat cu ajutorul indicatiilor sale, a fost trecuta la alta categorie si depunctata. Jenanta explicatie. Pit încearca sa lamureasca situatia. Voi aminti putin mai târziu ca Viorica - YO9GPH tocmai a fost îngropata de 4 zile. Cred ca este nevoie aici de multe discutii. Concursurile nu sunt un scop în sine, dar o clasificare corecta, nu se poate face decât daca un concurs are un numar mare de participanti. In acelasi timp sunt bune prilejuri de a ne perfectiona aparatura si îndemânarea. Realitatea este ca avem relativ putini competitori care sa faca fata exigentelor internationale. Ne credem buni, credem deseori ca toti cei care ne depasesc o fac cu mijloace neortodoxe. Avem multe discutii pe tema asta, dar de multe ori nu stim sa întocmim un log electronic, nu stim sa ne autoapreciem exact rezultatele.
Concursurile internationale si chiar nationale ne pot arata deseori adevarata noastra valoare! Drumul spre performanta nu este simplu. Cere efort, talent si pregatire. Avem nevoie de participanti în Campionatele Internationnale organizate de noi.
In YO DX HF - 2006 au fost zeci si zeci de statii straine care chemau continuu: CQ ONLY ROMANIA, ONLY YO! Cum sa cataloghezi atunci pe cei care au evitat participarea, sau chiar au boicotat campionatul?
Pit - YO3JW va prezenta prin imagini si comentarii expeditia YP1W din insula Sahalin (EU 183). Este secondat de YO9XC si YO9RIJ. La început nu puteam reda toate fotografiile, dar tinerii priceputi în calculatoare rezolva si aceasta prpblema. Imagini de pe insula, din concursul IOTA, de la Sf. Gheorghe. Exceptionala reusita. Aplauze în sala cînd YO9XC anunta cât a costa expeditia.
YO9CWY - Dan face demonstratii practice si explica pe larg, ajutat si de YO9CXE, programul LOGIX. Prezinta si o varianta noua destinata competitiilor internationale. Vorbim despre Cabrillo. Întrebari, explicatii. YO4MM va primi un CD cu programele. Cei interesati le pot solicita la Dan sau la FRR.
Multumim Dan pentru tot ceea ce faci, pentru ajutorul dat la arbitrarea competitiilor noastre si în special la YO HF DX Contest. Site-ul YO9KPI contine pe lânga multe alte informatii o rubrica saptamânala de INFO DX.
YO8WW - Gabi venit împreuna cu un grup numeros din judetul Neamt, vorbeste despre frumusetea telegrafiei Morse, prezinta imagini de la Campionatele Europene recent încheiate în Bulgaria (unde România a obtinut din nou rezultate de exceptie), face invitatii pentru Campionatele din 1-3 decembrie de la Piatra Neamt si face demonstratii cu Morse Runner. Imparte celor interesati CD-uri cu programe cu si despre telegrafie. Asemenea CD-uri se gasesc si la FRR.
Traditii, colectii si colectionari. Este un bun prilej de a-l prezenta pe Iulian - YO3HRK care se ocupa de colectionarea si reconditionarea aparaturii militare vechi. El prezinta statia PP-15W, în timp ce pe ecran ruleaza imagini despre utilizarea acesteia in cel de al doilea razboi mondial. Multi radioamatori vin sa vada si sa "pipaie" o asemenea statie.
Vorbim despre pasiune, despre colectionari, despre colaborarea cu Muzeul Sporturilor - unde am initiat si un colt al radioamatorilor, Radiodifuziunea Româna, Muzeul Dimitrie Leonioda din Bucuresti, Muzeul Stefan Procopiu din Iasi sau Muzeul Institului Politehnic din Bucuresti. Speram într-o colaborare viitoare si cu Muzeul Militar.
Am adus la Buzau si un numar mare de fanioane radioamatoricesti. Multe apartin lui YO3CO, sau provin de la YO3JP. Altele sunt adunate de mine de la întâlnirile cu diferiti radioamatori din diferite tari ale lumii.
În tara avem multi colectionari cunoscuti. Ex. YO3CV are o colectie de microfoane, YO6AEI si YO9CAB au numeroase aparate de emisie si receptie militare vechi, personal colectionez: manipulatoare, monezi, radioreceptoare vechi, reviste, QSL-uri, etc, etc.
Fac un apel la cei prezenti în sala pentru a scana si pastra toate documentele legate de activitatea noastra. Nimic nu trebuie aruncat. Adrese, fotografii, amintiri. Peste ani, acestea toate, vor fi istorie. Gasesc întelegere la YO4AH si YO4ATW, cu care stabilim si câteva lucruri legate de aniversarea, anul viitor, a 50 de ani de la înfiintarea radioclubului YO4KAK.
MIRA Telecom si firma ICOM este reprezentata de nepotul patronului Stelian Ilie, un buzoian care ajuta enorm activitatea de radioamatorism. Se prezinta firma si posibilitatile practice de aducere a aparaturii de radioamator.
YO9FNR - Aurel vorbeste pe larg despre clubul sau - YO9KVV. Initial filmul referitor la Sarbatoarea "Maratonul Vinului" nu poate fi proiectat, dar dupa câteva încercari reusim sa redam imagini din activitatea clubului, imagini cu tinerii radioamatori formati la Valea Calugareasca.
O surpriza placuta ne fac interventia lui YO6HSU - Ion din Sf. Gheorghe - venit special pentru a ne prezenta posibilitatile de realizarea a unor izolatoare ceramice de antena, precum si interventiile altor radioamatori cum ar fi: YO4MM sau YO9HLO - o tânara de numai 14-15 ani de la Liceul Energetic din Câmpina, nepoata a lui YO9IF, pe care o auzim deseori în competitiile noastre.
In final prezint câteva imagini de suflet dedicate organizatorilor dupa care continuam discutiile cu alti si alti participanti. Se fac fotografii, se filmeaza si acordam interviuri televiziunilor si presei locale. Împartim QSL-urile pentru districtul 9.
Intre timp pe mese au aparut cani cu vin de Naeni si farfurii pline cu covrigi de Buzau.
Cei cu talciocul se retrag. Ramânem sa ne continum discutiile despre calendarul competitional, despre arbitraje, despre alegerile pentru CA din 2008, despre repetoare si baza de concurs la Istrita.
Vizitam si noul sediu al radioclubului YO9KXC, unde sunt conditii exceptionale de desfasurare a activitatii.
Multumim gazdelor si plecam fiecare spre casa, obositi dar multumiti ca si în acest an, aici la Buzau a avut loc o întâlnire placuta si sper eu, utila.
Articol aparut la 20-11-2006 10333 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |