![]() |
![]() |
|
CQWW SSB din Insula MadeiraPartea a III-aTiberiu Tebeica, YO9GZU si Andy Ruse, YO3JR
Din primele minute ale concursului se contura o problema care avea sa afecteze serios scorul final. Statia care rula in 80m avea dificultati in a stabili o frecventa de run, si totodata se chinuia serios pentru a pune in log statii cu semnal puternic. Si in 160m aveam de-a face cu aceeasi problema (film 1). Caracteristicile de radiatie ale verticalelor construite pentru aceste benzi erau in parametri normali si totusi semnalul nostru in EU si NA era foarte slab fata de asteptari, cu eficienta de lucru extrem de scazuta. Pe parcursul primelor doua ore de concurs a trebuit ca statia running 80m sa treaca de cateva ori in 20m pentru a-si creste rata, dar nici 20m nu mai era in forma asa buna la acea ora (ora locala 1), mai existand doar o slaba deschidere, nu cu semnale excelente, spre U.S. Coasta de Est. In schimb, in 40m treaba mergea excelent si astfel s-a mentinut in primele ore o rata totala cu 60q/h mai mare fata de cea din anul precedent (dupa primele doua ore: 420 qso vs. 300 qso/2005) Era insa frustrant faptul ca cele doua benzi inferioare nu au aceeasi eficienta ca 40m, si pana la sosirea diminetii rata a scazut in comparatie cu 2005. Asteptam nerabdatori rasaritul ca sa putem trece in benzile superioare si pentru a vedea ce se intampla cu antenele de 80m si 160m, problema din care am invatat o lectie: intr-o expeditie se incepe intotdeauna cu asamblarea antenelor pentru benzile de jos, ce pot fi testate apoi in noptile urmatoare. Noi am procedat exact invers, antenele pentru 80m si 160m fiind ridicate in cea mai mare parte vineri seara.
Intr-adevar situatia a inceput sa se imbunatateasca dupa ridicarea soarelui pe cer, cu rate de 150-200 qso/h pentru fiecare dintre statiile running, in 20m si 15m. Dupa 10 UTC, cand s-a deschis spre EU si banda de 28Mhz, a urmat o explozie de legaturi. Intervalul 10-12 UTC a fost cea mai buna perioada din intreg weekend-ul, in aceste doua ore fiind logate peste 800 qso in 10m si 15m (film2 si film 3).
Banda de 10m a fost deschisa sambata cca 6 ore, timp in care s-au pus in log 1000 de legaturi, mai multe ca numarul total de legaturi realizat aici in 2005 (900). Cea mai buna ora intreaga a fost de 271 qso (11UTC - propagare spre EU). 15m a mers excelent toata ziua, cu un varf de 274 qso intr-o ora (16 UTC - propagare spre NA).
In timpul zilei, sambata, s-au pus mai multe radiale la cele doua verticale, cca. 20 pentru fiecare, dar se observa ca nu s-a realizat in serile urmatoare o imbunatatire semnificativa a cifrelor din 80m si 160m. Constienti de handicap, spre sfarsitul concursului ne-am hotarat sa schimbam categoria la M/M, unde concurenta din zona a fost ceva mai redusa, si exista avantajul geografic fata de statiile din Caraibe. Nu era alta cale de a suplini multiplicatorii lipsa din 80m si 160m.
Primele 24 de ore le-am incheiat in grafic, cu 5800 de legaturi, fata de cele 5200 realizate in 2005. Multiplicatorul total deasemenea a fost mai bun fiindca slaba performanta din benzile de jos a fost compensata in 40-10m. A doua zi deschiderea din 10m a fost foarte mica, fara semnale ca in prima zi, facandu-ne sa stam aproape toata ziua cu o statie in 20m, intr-o banda plina la refuz, deci fara posibilitate de a stabili rate mari in EU. Abia dupa apus rata in 20m a crescut la peste 150 qso/h, cand banda s-a deschis spre NA.
Per total intreaga echipa a fost multumita de rezultatul final, chiar cu problemele avute. Am reusit sa ne atingem obiectivul, cu un scor de top 3 world M/M, depasind scorul declarat in 2005 (aprox. 21mil pct.). Iata clasamentul provizoriu top 6 M/M World CQWW SSB 2006:
Statii pretendente la top 6 world care nu si-au declarat scorul: 9K2HN, EF8A, VP5T, XF4DL.
CT3YA, V26B si PJ2T au lucrat deasemenea cu doar doua statii running, dar au optat pentru categoria superioara M/M. CT3YA au schimbat categoria in ultima zi inainte de termenul final pentru trimitere a logurilor, fiind avantajati de scor, ei declarand initial la 3830 categoria M/2.
Detaliat pe benzi:
Din nou nu am fost ocoliti de emotiile produse in urma unei intreruperi a curentului electric duminica la pranz, dar pana a durat doar 10min si am putut respira usurati, reluandu-ne activitatea.
La finalul concursului ne-am strans cu totii in shack pentru a sarbatori rezultatul. Cel mai mult conta ca am avut ocazia sa ne cunoastem la un eveniment de aceasta talie si ca am reusit sa ne descurcam bine ca echipa, cu un rezultat onorabil pentru setup-ul stil field day pus la dispozitie. Imediat dupa sfarsitul concursului o statie a mers in 80m pe 3830 kHz ca sa auzim rezultatele declarate de statiile americane M/M: KC1XX, K3LR, W3LPL. Chiar daca eram cu totii obositi, entuziasmul ne-a mai tinut la discutii ceva vreme pana sa mergem la culcare cu toii. A doua zi la 8 trebuia sa fim la micul dejun, pentru ca apoi sa plecam intr-un tur al insulei, si sa le facem o vizita si concurentilor de la CT3YA.
Ajunsi in camera noastra am gasit un apel nepreluat de la Stefano, IK2QEI / CN3A, bun prieten de la WRTC, aflat in Maroc, unde echipa sa a activat la categoria M/S, realizand un rezultat de peste 17mil pct (claimed 2nd/world). Curiosi, am luat rapid legatura cu el ca sa schimbam cifrele si sa ne felicitam, totodata impartasindu-ne reciproc si cateva planuri de viitor in legatura cu o operatiune comuna.
Luni am avut parte de vreme buna pe aproape tot parcursul zilei. Dupa micul dejun si pozele de grup, Walter ne-a dus pe cel mai inalt varf de pe insula, apoi la QTH-ul CT3YA pentru a vedea antenele. Din pacate nu mai era nimeni, plecasera dimineata devreme. Ne-am fi dorit o intalnire cu Jose, CT1BOH / CT3NT. Apoi am mers sa luam pranzul in Funchal. Toata dupamasa am petrecut-o vizitand diferite obiective turistice.
Marti dimineata ne-am luat la revedere de la cei care plecau mai tarziu, si Walter ne-a condus la aeroport impreuna cu Uwe, cu care am zburat pana la Lisabona. Inainte de plecare, in aeroport, ne-am intalnit din nou si cu Luis CT3EE, care ne-a povestit cum a mers concursul de partea lor. Felicitandu-ne pentru prestatia depusa, ne-am luat ramas bun de la Walter, in speranta ca intr-o zi ne vom revedea. Urma sa ne trezim din acel vis al copilariei, asa ca tot drumul am fost mai mult tristi decat bucurosi ca am avut onoarea sa devenim membri ai unui mare club DX, cu veche traditie: Rhein Ruhr DX Association. Si cel mai important este ca, datorita acestei activitati, cel putin o mana de oameni si-au schimbat vechea parere si vor avea cuvinte frumoase de spus daca vor fi intrebati despre romani.
Multumim statiilor YO care sunt in logul CT9L (84 de legaturi), sponsorului A1 Contest Club - Baneasa Investments S.A., si nu in ulimul rand lui Mihai YO3CTK, pentru incredere si sustinere!
Articol aparut la 3-1-2007 8591 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |