hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Primul QSO via satelit

Bernardt Huth YO2CMI

In luna decembrie 2006 mi-am indeplinit o dorinta mai veche si anume realizarea primului QSO via unui satelit pentru radioamatori.

Pentru aceasta e nevoie de urmatoarele:

1. o antena pentru 70cm si una pentru 2m
2. un transceiver VHF/UHF, de preferinta unul prevazut pentru traficul via satelit
3. un program de urmarire (tracking) sateliti
4. un rotor az / el in caz ca se folosesc antene directive

Setup-ul folosit de mine consta dintr-un transceiver ICOM IC-910H, o antenna F9FT cu 19 elemente pentru 70cm respectiv o antenna 2MCP14 (polarizare circulara) pentru 2m.

Cablul de coborare este Ecoflex10 iar rotoarele pentru azimut si elevatie KR5500.

Nu folosesc la ora actuala preamplificatoare.

Soft-ul folosit este SatPC32 (inregistrat). Singura diferenta intre varianta inregistrata si cea DEMO este ca la fiecare start trebuie introduse datele geografice. Programul se gaseste pe internet pe site-ul: www.dk1tb.de. Acest program este prevazut sa comande atat trx-ul (CAT), cat si rotoarele. Prin intermediul CAT programul compenseaza efectul Doppler atat la emisie cat si la receptie. La primele QSO-uri am dezactivat aceste facilitati, mai mult ma incurcau. HI. Ca date kepleriene programul foloseste spre ex. fisierul nasa.all, fisier care se gaseste pe internet la site-ul AMSAT.

Alte programe de tracking sunt spre ex. Nova sau Orbitron (sau de pilda www.n2yo.com, NR)

Satelitii care lucreaza in modurile analogice (CW, SSB) folosesc deobicei doua moduri de lucru: B sau J. Nu o sa ma refer la modul A (HF/VHF).

Inainte de a trece la traficul propriu-zis trebuie testate performantele receptorului, in conditiile in care se emite pe o antena aflata la mica distanta de antena de receptie. In caz ca se blocheaza rx-ul trebuie rezolvata aceasta problema spre ex. prin ingustarea largimii de banda (filtru CW), filtre la emisie sau reducerea puterii la emisie.

Trx-ul meu se comporta perfect in varianta 70cm rx / 2m tx. Pe varianta 2m rx / 70cm tx "simt" emisia dar aud si semnalul propriu retranslatat de satelit. La lucrul via satelit trebuie tinut cont de faptul ca majoritatea satelitilor folosesc 'revers tracking' adica cand frecventa de receptie creste atunci frecventa de emisie scade si invers. Transceiverele de generatie mai noua executa aceasta operatie automat. Deasemenea cand se lucreaza in SSB receptia este in USB iar emisia in LSB.

Cu acestea fiind zise sa realizam impreuna (virtual) primul QSO.

Pentru primul QSO am ales satelitul FO-29 (Fuji Oscar) alias JAS-2. El lucreaza in modul J adica receptia noastra este pe 70cm si emisia in banda de 2m.

Downlink (rx): 435.800 - 435.900 MHz
Uplink (tx): 145.900 - 146.000 MHz
Baliza CW: 435.795 MHz

Cu ajutorul programului de tracking (SatPC32) urmarim cand rasare satelitul peste YO.

Antenele sunt orientate in directia traiectoriei satelitului. Cu receptorul se cauta semnalul de la baliza sau semnalul unei statii care emite CQ. In jurul frecventei 435.850 MHz se aud deobicei statii puternice din Italia.

Dupa ce avem dovada ca satelitul se aude alegem o frecventa de receptie libera si trecem pe emisie in CW.

Foarte probabil ca o sa auzim numai zgomotul de fond. De vina este efectul Doppler de care tebuie tinut cont. Schimbam numai frecventa de emisie +/- si la un moment dat vom auzi propriul semnal retranslatat de satelit.

Evrika! Acum nimic nu mai sta in calea primului QSO.

Ne ducem cu receptia pe o statie care cheama cq, reglam frecventa noastra de emisie incat sa ne auzim semnalul propriu retranslatat si raspundem la apel. Si nu trebuie sa uitam ca in tot acest timp satelitul se deplaseaza, adica antenele trebuie reorientate...

Pe langa aceasta se schimba continuu si diferenta de frecventa rx/tx datorita efectului Doppler. Aici ajuta de multe ori si RIT-ul. HI. Cateodata in timpul unui QSO in CW dispare pur si simplu semnalul propriu (QSB, Doppler) si trebuie sa transmitem mai departe fara a putea monitoriza propria transmisie.

Asa am reusit primul meu QSO via satelit cu o statie din DL. Se schimba raportul RST, locatorul si cateodata (daca statiile se mai aud) numele.

Urmatorul pas a fost sa lucrez pe satelitul VO-52 care lucreaza in modul B. In acest mod de lucru receptia noastra este in banda de 2m iar emisia pe 70cm.

Downlink (rx): 145.870 - 145.930 MHz
Uplink (tx): 435.220 - 435.280 MHz
Baliza CW: 145.860 MHz

Semnalele sunt parca ceva mai bune decat la FO-29, dar aria lui de actiune (DX) este mai mica. Tot in modul B lucreaza si satelitul AO-7.

Pentru cei care vor sa lucreze cu modulatie FM cel mai indicat satelit ar fi AO-51. Date despre satelitii activi se gasesc pe internet pe site-ul AMSAT: www.amsat.org

Cel mai frumos QSO via satelit pe care l-am avut pana acum a fost cu TR8CA via FO-29.

Bernardt Huth YO2CMI

Articol aparut la 13-1-2007

14080

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

  • Postat de Adrian - YO2BTW la 2007-01-13 15:52:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari ! Este o emotie deosebita, acum poti sa incerci si cu ISS. Eu am realizat prima legatura (SSB) via satelit ( RS-8 ) in 1984, cu SM6NWY am si confirmare... Succes si poate ne auzim via satelit !

  • Postat de George - YO2UH la 2007-01-14 17:15:18 (ora Romaniei)
  • Felicitari si la mai mare!

  • Postat de Vali - YO2LDC la 2007-01-14 18:34:41 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Exact asta am simtit si eu in '97, iar primele qso-uri au fost cu JA. Dar vei ramane dezamagit cand o sa vezi ca nu toate legaturile se vor confirma. Chiar TR8CA este unul dintre cei care nu trimit QSL-uri. Eu am 3 QSL-uri directe trimise pt. 160m si n-am primit nimic de la managerul lui. Sper sa ai mai mult succes decat mine !

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2007-01-14 23:30:56 (ora Romaniei)
  • Felicitari YO2CMI pentru primele legaturi via SAT si nu in ultimul rand pentru sistemul de antene. Sper de asemenea sa si putem lucra via FO-29 sau un alt satelit operational cat mai curand. Cat despre TR8CA sper sa ai mai mult noroc ca mine, deoarece nici mie inca nu mi-a confirmat legatura via SAT de acum 2 ani ... Iti doresc legaturi frumoase!

  • Postat de Marius - YO2LHD la 2007-01-15 08:58:36 (ora Romaniei)
  • FelicitariBerni ptr. realizare!La inceputurile mele in uus,ascultam de multe ori in 2m, traficul via satelit.Cele scrise de tine cred ca vor fi un imbold sa incerc si eu traficul via satelit, mai ales ca exista echipament corespunzator.73 si toate cele bune de pe malul Timisului!

  • Postat de Sergiu - YO2LRK la 2007-01-15 11:05:43 (ora Romaniei)
  • Salutare Berni si felicitarile mele pentru reusita experienta.Este un mod de lucru care mi-a facut si mie cu ochiul de mult. Inca mai adun documentatie! Poate si corespondam pe tema asta. La reauzire via FO-29 ... (poate)!

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2007-01-15 11:57:46 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru felicitari.
    Info: TR8CA - am trimis QSL-ul direct la manager ( plus 1 US$ ) si am primit confirmarea dupa aprox. 1 saptamana. Adresa din qrz.com este ok.

  • Postat de NINI - YO3CCC la 2007-01-15 22:40:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari Berni pentru ce ai realizat. Eu nu am fost inca in stare, cu toate ca asa ceva mi-am dorit nespus inca de prin 1980. Cind ma duceam sa-mi ridic QSL-urile de la radioclub si primeam un QSL pe UUS de la catre un YO ziceam ca l-am prins pe Dumnezeu de picior dar cind vedeam ce QSL-uri primea YO3DIF - Traian ma uitam la ele ca la sfintele moaste. El realiza legaturi pe satelit ce nu faceau altii in unde scurte si pe deasupra numai cu aparatura home-made. Managerul lui TR8CA este un om serios dar trebuie sa i se trimita QSL-ul direct la adresa din QRZ.COM. Si mie mi-a confirmat o legatura in 21MHz cam in trei saptamini.
    73! NINI YO3CCC

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2007-01-18 00:47:48 (ora Romaniei)
  • Nimic nou Berni...
    Eu nu lucrez in UUS...lucram cu RS 12 in modul K.
    Ai uitat sa specifici ce soft folosesti pentru urmarirea satelitilor si cum updatezi keplerenile.

    Gabriel

  • Postat de Florentin - YO9BXC la 2007-01-25 07:45:10 (ora Romaniei)
  • Felicitari Berni. Acum 30 de ani adormeam ascultand downlink-ul transponderul B de pe AO-7 (lansat in 1974),receptorul fiind HM tip YO3AVE.
    Acum am simtit placerea primului qso pe acelasi AO-7 in modul A CW, dar cu un FTxxx.
    ...pofta vine mancand.
    73's

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2007-09-28 22:43:57 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru munca depusa!Cu vreo 30 de ani mai demult,am copiat un receptor proiectat de d-l Geprge Pintilie[yo3ave].Cablajul mi l-a realizat prin gravura manuala un prieten[raposat]!Pentru acele vremuri era o comoara!73!!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Primul QSO via satelit"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact