![]() |
![]() |
|
PRIMA DIPLOMA ROMÂNEASCA ÎN FORMAT ELECTRONICDe vorba cu ing. Vasile Roman YO5FMT, Managerul executiv al sectiei de radioamatorism al CSM Cluj
Diploma a fost urmata pe CD de urmatoarele indicatii:
- Discul contine trei fisiere separate si anume Diploma jubiliara personalizata, Diploma in format printabil si un album cu documente si multe fotografii.
Apoi se poate citi mesajul din cele doua imagini reproduse mai jos:
Cu ocazia intalnirii saptamanale a pasionatilor sportului radio la sediul Radioclubului din Cluj-Napoca il intalnesc pe ing. Vasile Roman YO5FMT care isi pregatea expunerea pentru SIMPO-2007 de la Campulung Moldovenesc. Profit de ocazie pentru a afla cat mai multe despre aceasta premiera nationala si ii pun intrebari:
- Vasile, te rog sa ne spui cum ti-a venit ideea realizarii unei diplome in format electronic?
- In pregatirea activitatilor pe care le preconizam pentru sarbatorirea celor 50 de ani de radioamatorism clujean, de existenta a Radioclubului judetean, una din idei a fost tiparirea unei diplome jubiliare pe care doritorii din tara si strainatate sa o poata obtine realizand legaturi cu statii din judetul Cluj in perioada mai-noiembrie 2006. S-a intocmit in acest sens regulamentul diplomei Cluj-50, actiunea fiind mediatizata in revista noastra, QTC-ul national si local. Timpul scurgea, activitatea era in toi, numai realizarea unei formule tipografice intarzia. In eter a aparut indicativul special YR5?A alaturi de indicativele statiilor de club aniversate YO5KAI, YO5KAV si YO5KAS. Am cautat mai multe variante si cum dorinta noastra a fost ca diploma sa fie gratuita cautam solutia cea mai optenabila in raportul de pret si calitate. Colindand mai multe tipografii m-am convins ca diploma noastra o sa ne lase cu buzunarele rupte, si cum vistieria clubului, ca de obicei, era lipsita de resurse, am cautat alte solutii.
- Care a fost solutia salvatoare?
- Incercand sa realizez forma grafica pe calculator, mi-a venit ideea distribuirii diplomelor pe CD-uri. Intrucat pretul unui CD cumparat vrac este mult sub pretul unei coli A4 tiparite color, am considerat ca trebuie doar un pic de munca si diploma este gata. Asa am hotarat ca aceasta este solutia pe care o voi aplica. Lucrand,
mi s-a parut o risipa prea mare ca pe un CD de 700 MB sa se gaseasca doar un fisier mic. Am primit din partea colegilor si colaboratorilor multe idei, majoritatea propunand sa umplem spatiul excedentar cu materiale si programe pentru radioamatori. Nu mi s-a parut o idee prea buna, doream ca CD-ul sa fie ceva festiv, sa emane parfumul celor 50 de ani pe care ii sarbatoream. Atunci am hotarat ca pe acel CD va trebui sa fie ceva care sa ne reprezinte. Cu aceste ganduri am inceput sa adun documente si fotografii.
- Mai exista astfel de diplome pentru radioamatori in format electronic?
- Nu stiu daca in cercurile mondiale radioamatoricesti exista relizari de acest fel, dar sunt sigur ca la noi in tara aceasta diploma digitala este o premiera nationala. Multe cluburi editeaza diplome pe suport de hartie cu diverse ocazii. Prin metoda pe care am folosit-o, pe langa diploma propriu zisa se pot insera pe CD mai multe materiale, poze, istorii, aspecte din activitatea colectivului, diferite articole de specialitate, etc.
- Ce fac cei care nu au calculatoare personale si care este costul unei astfel de diplome?
- Pentru cei care nu au calculatoare acasa si doresc sa atarne diploma pe perete alaturi de alte asemenea trofee, tiparirea diplomei este simpla. Diploma propriu zisa se pune pe un CD intr-un fisier separat printabil. Pretul de realizare este mult sub cel a unei tiparituri simple, iar cantitatea de informatii transmise este aproape nelimitata. In oricare din atelierele fotografice moderne se poate transpune diploma pe suport de hartie, iar pretul pentru un format A4 nu depaseste 2 RON.
- Cum ai adunat materialele pentru realizarea CD-ului?
- In ce fel, sau dupa ce criterii ai utilizat materialele adunate?
- Am impartit materialele obtinute in cateva capitole mari si anume:
Dupa ce aceste capitole au fost conturate cu precizie, am trecut la elaborarea lor, compiland materialul avut la dispozitie.
- Ce programe si metode ai utilizat pentru realizarea CD-ului?
- Pentru a realiza un asemena material aveam la dispozitie mai multe programe de editare grafica. In mod sigur, printre cititorii revistei sunt specialisti in domeniu a caror cunostinte in materie depasesc cu mult nivelul meu, motiv pentru care explicatiile mele se adreseaza celor care sunt abia familiarizati cu minunata lume a bitilor. Eu am optat pentru o varianta simpla a Power Point-lui, din simplul motiv ca pe aceasta o aveam la dispozitie si stiam cat de cat sa lucrez cu el. Variante simple ale PP-lui se gasesc, free, pe internet cu oricare din motoarele de cautare. In Power Point este destul de simplu de editat, mai ales daca vrem sa suprascriem unele poze, ceea ce in cazul acestei diplome a fost benefic. Pentru ca generatiile urmatoare sa stie cine sunt persoanele din fotografie am suprascris pe poze sufixele de la indicativul personal. Din biblioteca Clip-Art a Microsoft Office-ului am ales elemente pentru ca paginile sa fie mai atractive. Materialele scrise (text) le-am editat in Word dupa care le-am importat in slide-ul dorit.
- Alte indicatii cu caracter tehnic pe care le-ai impartasi cititorilor?
- Da, voi incerca sa spun cum am procedat eu si anume: Pozele se pot prelucra, asa cum am facut eu, in ACD-see dupa care se importa la locul dorit. Dimensiunile pozelor pot fi lasate cele originale atunci cand le importam. Incadrarea lor in dimensiunea pe care o dorim se poate face foarte simplu "apucand"cu mausul unul din colturi si tragand in sensul dorit pentru a micsora sau mari imaginea. E bine sa trageti de colt si nu de laterale fiindca altfel puteti distorsiona imaginea. Dar cateodata si acest lucru se poate folosi in scopul de a obtine efecte artistice. Hi! Dupa ce am realizat slide-urile, acestea se dispun in ordinea dorita. Urmeaza ca din meniul de avans sa alegeti forma de schimbare a imaginilor si timpul cat o imagine trebuie sa "stea" pe ecranul monitorului. In stabilirea acestui timp se tine cont de continutul si tipul materialului. Bineanteles ca vom lasa un timp mai indelungat pentru un text cat toata pagina sau o poza de grup cu multi subiecti si timp mai scurt pentru o poza singulara sau doar un piesaj.
Cei care sunt mai avansati pot suprapune si muzica sau inregistrari sonore. Va marturisesc ca am incercat si eu acest lucru dar dintr-un motiv inca necunoscut nu a functionat. Sau mai precis a functionat, dar nu asa cum as fi dorit. Sper ca dumneavoastra sa va reuseasca!
Dupa realizarea materialului dorit si verificarea repetata a acestuia urmeaza doar sa va salvati lucrarea din PPT in PPS, adica in Power Point Show. In acest format cei carora le distribuiti materialul pot sa o vizualizeze fara a putea schimba ceva.
Si inca ceva: Diploma, ca orice diploma, trebuie sa fie personalizata. De aceea, dupa ce materialul e gata, fiecare diploma trebuie complectata cu numele si indicativul celui caruia o eliberam. Este un pic de munca, fiindca trebuie sa salvati atatea variante cate diplome sunt necesare. Daca computerul Dvs. nu are loc destul pe hard pentru asa ceva atunci puteti proceda ca mine: dupa trei-patru diplome personalizate faceam inscrip-tionarea CD-lor respective, stergeam si o luam de la capat pentru alti patru. Daca nu vreti sa va revedeti toate operele de arta (Hi!), cu un marker subtire sa inscrieti indicativul proprietarului pe CD.
- Vasile, doresc sa iti multumesc pentru cele spuse. Sa te felicit pentru realizarea acestei Diplome jubiliare in premiera nationala. Iti doresc sanatate si mult succes in activitatea pe care o desfasori ca Manager executiv a sectiei de radioamatorisn la C.S.M.- Cluj. Daca mai ai ceva de completat?
- Am distribuit 90 de CD-uri din care 87 in tara si 3 in strainatate. Pentru cei care doresc lamuriri suplimentare cu placere le stau la dispozitie la Cluj-Napoca ori prin posta electronica pe adresa de mail: yo5fmt@yahoo.com. Va multumesc pentru atentie si doresc succes tuturor in realizarea diplomelor digitale.
Copyright 2007-2008 © Hadnagy László. Hu
Articol aparut la 25-9-2007 15190 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |