hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cateva propuneri de modificare a statutului FRR

Ciprian Sufitchi YO3FWC

Acest text a fost transmis la data de 31 martie 2008 catre Consiliul de Administratie al FRR pentru analiza in vederea unor eventuale dezbateri premergatoare Adunarii Generale la data de 17 mai. Gasesc ca este potrivit sa apara si la Radioamator.ro. Comentariile sunt binevenite si folositoare.

Catre Consiliul de Administratie a Federatiei Romane de Radioamatorism,

As dori sa propun cateva modificari ale Statutului FRR pentru o mai eficienta functionare a acesteia.

Este remarcabil efortul pe care l-a facut federatia noastra sa se reorganizeze in structura existenta (efectiva de la 1 ianuarie 2002), inchegata intr-o structura de asociatii, afiliata ca federatie sportiva la Agentia Nationala pentru Sport. S-au putut obtine salarii, s-au pastrat sedii si s-au mai facut si multe alte lucruri de valoare. Totusi au trecut cativa ani de atunci si avand in vedere experienta acumulata, tinand cont si de opiniile membrilor afiliati, se pare ca se mai pot face multe imbunatatiri.

Doua elemente principiale necesita a fi subliniate:

1) Radioamatorismul nu este de fapt un sport

Desi radioamatorii au competitiile lor specifice, scopul principal al radioamatorismul este "autoinstruirea, intercomunicatiile si investigatiile tehnice efectuate de radioamatori" , potrivit definitiei autoritatii radio nationale ANRCTI. Faptul ca FRR este afiliat la ANS este doar rezultatul unui concurs de imprejurari in care radioamatorismul s-a intamplat sa fie inglobat in Romania. Apartenenta de ANS aduce o serie de avantaje materiale si asigura cateva salarii, acestea fiind principalele motive ale mentinerii prezentului sistem.

2) Radioamatorii ar trebui sa fie membri directi ai Federatiei Romane de Radioamatorism

Potrivit Art.3, "Federatia Româna de Radioamatorism este structura sportiva de interes national, constituita prin asocierea tuturor cluburilor cu sectii de radioamatorism, a asociatiilor judetene de radioamatorism si a Municipiului Bucuresti, afiliate si recunoscute de aceasta". Aceasta metoda de asociere nu permite membrilor sai sa participe eficient la conducerea organizatiei, prezinta deficiente in sistemul de votare a structurilor de conducere, impiedica definirea unui set clar de drepturi si obligatii, induce definitii contradictorii si confuze pentru entitatea de "membru al FRR". In plus, metoda curenta de organizare este respinsa de radioamatorii YO, potrivit unor sondaje recente.

Trebuie sa intelegem ca radioamatorismul se afla in continua transformare si modul de organizare al institutiei care strange impreuna iubitorii undelor radio de la noi din tara trebuie si el sa evolueze. Existenta unor cluburi cu orar fix de functionare, cu mobilier, telefon, aparatura radio, antene, amplasat cat mai central in orase, acesta este un tablou al anilor de mult trecuti. Aparatura industriala este acum foarte usor accesibila persoanelor individuale si clubul inceteaza sa mai reprezinte locul in care amatorii au ocazia sa faca trafic radio. Cluburile aflate in orase tind sa aiba probleme din ce in ce mai mari cu costurile de intretinere. Demn de evidentiat este ca este din ce in ce mai greu de obtinut performanta prin participarea din incinta cluburilor, antenele performante fiind prea mari pentru a fi permise in orase, iar zgomotul radio industrial fiind un factor din ce in ce mai greu de suportat pentru echipamentele radio. Prin urmare cluburile locale raman simple sedii in care cativa radioamatori se aduna periodic pentru schimburi de experienta, organizarea de activitati, schimbul de QSL-uri. Merita aceste lucruri chiria si salariul (chiar si o fractiune de norma) care sunt presupuse de un asemenea club de moda veche? Dimpotriva, cluburile moderne strang laolalta radioamatorii care au in comun interese comune. Intr-o metropola de pilda interesul comun poate fi apropierea geografica unii fata de altii, punerea la cale de activitati locale, punerea in functiune a unui repetor etc. Insa cluburile pot fi consituite din amatori care au si alte obiective comune, de pilda slabiciunea pentru concursuri, pentru radioconstructii, pentru traficul in modurile digitale si multe altele. Toate acestea permit existenta unor asociatii la care dimensiunea geografica nu are nici o importanta, existenta unui sediu cu patru pereti si o usa nu este necesara, nimeni nu este salariat. Radioamatorii nu sunt limitati ca apartenenta numai la un singur club, ei pot face parte din oricate asociatii doresc. Numarul de membri din asociatille de radioamatori are o gama larga de valori, de unde rezulta ca reprezentativitatea acestora in ponderea de voturi pentru organele de conducere ale FRR trebuie si ea sa fie diferita. In aceste conditii, dar si din alte motive modul de organizare al FRR ca "o suma de asociatii" trebuie sa se schimbe.

Propuneri

Propunerile mele incep cu un compromis. Modernizarea Federatiei Romane de Radioamatorism ar trebui sa inceapa cu recunoasterea faptului ca radioamatorismul este un hobby si prin urmare legatura cu Agentia Nationala pentru Sport nu este posibila. Cu toate acestea, o asemenea operatie este in fapt o interventie chirurgicala profunda, care trebuie atent pregatita avand in vedere multitudinea de schimari care se anticipeaza. Prin urmare sugerez ca in continuare Federatia Romana de Radioamatorism sa fie afiliata la ANS, insa perspectiva in lunile sau anii care urmeaza este ca aceasta sa devina o asociatie independenta, cu fonduri proprii si bazata in mare parte pe voluntariat.

Pastrand infrastructura existenta, respectiv Asociatii Judetene de radioamatori si cluburile cu sectii de radioamatorism, propunerea mea intentioneaza sa schimbe forma de apartenenta la organizatie a membrilor FRR. Federatia trebuie sa-si insuseasca rolul de baza pentru care exista: promovarea radioamatorismului in Romania. Acest obiectiv nu se refera la apartenenta sau neapartenenta radioamatorilor la aceasta asociatie, in final toti radioamatorii avand de castigat de pe urma unei functionari eficiente a organizatiei nationale. Membrii FRR sunt acei radioamatori care au decis in mod voluntar sa sprijine Federatia pentru atingerea acestui obiectiv.

Pentru o mai buna reprezentare in teritoriu a Federatiei, apare necesara divizionarea si distribuirea conducerii pe zone cu egala pondere de radioamatori. Prin urmare Consiliului de Administratie (CA) trebuie sa i se subordoineze Consilii de Administratie Zonale (CAZ) care la randul lor tin evidenta radiomatorilor din aria de acoperire si au sarcini similare cu CA, insa de anvergura mai redusa. Una din principalele atributii ale CAZ este organizarea de sesiuni de examene si cursuri de radioamatori, acestea trebuind sa colaboreze indeaproape cu ANRCTI zonal cel mai apropiat. Membrii CAZ vor fi alesi de catre membrii FRR aflati in aria de responsabilitate a CAZ, in timp ce membrii CA vor fi alesi de CAZ. In acest fel reprezentativitatea radioamatorilor este mult imbunatatita fata de situatia actuala. Aria de responsabilite a CAZ trebuie decisa dupa analize atente. Zonele pot fi judetele, districtele radio sau regiunile similare cu cele ale ANRCTI. Personal consider ca va fi dificiala o organizare la nivel de judet, avand in vedere ponderea diferita a radioamatorilor in anumite judete si numarul relativ mic al radioamatorilor in YO. O structurare similara cu ANRCTI ar fi de dorit, astfel fiecare CAZ va colabora cu ANRCTI zonal pentru atingerea scopului de a creste numarul de radioamatori. De asemenea, existenta unor CAZ "districtuale" (2-9, adica 8 CAZuri) este o solutie care merita toata atentia.

Prin urmare:

a) Membrii FRR sunt persoane fizice. Ei vor dobandi aceasta calitate printr-o cerere insotita de plata taxei de membru sau prin innoirea apartenentei prin plata anuala a acestei taxe.

b) Cluburile si asociatiile de radioamatori se pot afilia la FRR, insa aceasta nu este o conditie necesara. Ele reprezinta structuri prin care membrii FRR isi desfasoara mai eficient activitatea, grupuri in care gasesc interese comune etc. Cluburile si asociatiile pot contine radioamatori membri si nemembri ai FRR, potrivit regulamentelor interne.

c) Asociatiile judetene de radioamatorism si asociatia municipiului Bucuresti, precum si cluburile sportive cu sectii de radioamatorism care obtineau pana acum finantare, sediu, chirie de la organizatia tutelara, vor continua aceasta subordonare ca si pana acum.

d) Consiliul de Administratie al FRR (CA) conduce activitatea FRR prin intermediul Consiliilor de Administratie Zonale (CAZ). Fiecare CAZ este format din membri ai FRR alesi de radioamatorii din aria de responsabilitate a CAZ. Structura CAZ poate cuprinde un presedinte si sefi de comisii de specialitate, intr-o configuratie specifica activitatilor din respectiva zona. Membrii CAZ se subordoneaza si dau rapoarte de activitate catre CA, pe linie de specialitate.

e) Alegerile pentru CAZ si CA au loc o data la 4 ani. Membrii CAZ sunt alesi de catre radioamatorii din aria de responsabilitate prin corespondenta (plic - scrisoare recomandata) . O data alesi, membrii CAZ din fiecare zona se intrunesc sa aleaga membrii CA.

Desigur, este nevoie ca multe alte detalii sa fie discutate, si daca o asemenea propunere este acceptata vor fi necesare multe ore de lucru pe marginiea unui nou statut. Cert este insa, dupa mine, ca aceasta schimbare este necesara si se va petrece oricum mai curand sau mai tarziu.

Completare ulterioara:


zonele "asociatiillor locale" de radioamatori
(Ortsverbande) din Germania


zonele "regiunilor" de radioamatori ale Marii Britanii


zonele "sectiunilor" de radioamatori ale Statelor Unite si Canadei

Ciprian Sufitchi YO3FWC

Articol aparut la 7-5-2008

9658

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (32)  

  • Postat de YO3JW, Pit - la 2008-05-07 10:03:41 (ora Romaniei)
  • Din Statutul in vigoare: Art.44 Convocarea Adunãrii Generale ordinare se face, în scris sau prin emisiunea QTC, de cãtre Consiliul de Administraþie, cu cel puþin 30 de zile înainte de data desfaºurãrii acesteia. Convocarea va cuprinde: data, ora, locul desfãºurãrii, ordinea de zi, menþionându-se explicit temele de dezbãtut.
    Daca in ordinea de zi figureaza propuneri privind modificarea si/sau completarea statutului, convocarea trebuie sa cuprinda si textul integral al acestora. .........
    fara alte comentarii......

  • Postat de Oproescu Gheorghe - YO4BKM (yo4bkm) la 2008-05-07 11:54:12 (ora Romaniei)
  • Dupa mine, cel mai important lucru din articol este finalul. Schimbarea se va petrece oricum, o cere viata care nu sta pe loc. Si cine nu este constient de acest lucru, degeaba incearca sa intepeneasca pe veci o anumita stare, va fi doborat, ocolit sau izolat, precum un obstacol cazut in calea unei ape curgatoare oricat de mici. Incercarea lui Ciprian merita atentie si, mai mult, sprijin, o spun ca unul care a mai incercat cu mai multi ani in urma sa faca ceva in aceasta directie (cand s-a reorganizat activitatea de radioamatori in cluburi de drept privat), dar nu a mers. Nu este exclusa nici exploatarea avantajelor concurentei si sa optam individual pentru a ne asocia la alte organisme din alte tari din moment ce suntem cetateni europeni, avem licenta internationala si ne atrage mai mult un anumit statut din alta parte, mobilitatea din zilele noastre imi da dreptul de a-mi schimba patronul. Si daca cei in varsta o facem mai greu (alta obisnuinta), pentru cei mai tineri nu mai este o problema. 73 de YO4BKM, Tavi

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2008-05-07 12:17:37 (ora Romaniei)
  • Sustin propunerile si demersul lui Ciprian. Fiind inca membru al unui club afiliat FRR sper si doresc ca actualul CA al FRR sa aduca in dezbatere publica aceste propuneri pentru ca intr-o perioada finita FRR sa se restructureze conform cu timpurile noastre. Sa consideram astfel propuneriile lui Ciprian ca fiind punctul de plecare pentru a elabora un nou Statut al FRR, adaptat timpurilor noastre. Imi permit sa-i sugerez lui Ciprian ca urmatorul sondaj de opinie sa ne intrebe cu DA si NU daca dorim sa sustinem aceste propuneri enuntate in materialul de mai sus pentru a putea face pasul urmator, dezbaterea si sustinerea acelor idei care vor inregistra sustinerea publica. 73's

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2008-05-07 12:53:48 (ora Romaniei)
  • Structura FRR ar trebui organizata dupa modele care functioneaza vezi spre ex. clubul german DARC, ARRL, RSGB. Un radioamator din DL poate fi membru DARC. Aproximativ 75% din radioamatorii din DL sunt membrii DARC si beneficiaza de excelentele servicii oferite de aceasta organizatie. Ca membru DARC radioamatorul va face automat parte dintr-un district si binecunoscutul OV ( Ortsverband - club local ) cu denumirea data de DOK. Deobicei clubul local este ales dupa zona in care e amplasata statia ( criteriul distanta sau rezultatele obtinute de OV ). Clubul local are presedinte, QSL manager, un responsabil cu tehnica, un responsabil cu finantele etc. 73.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - YO4BKM (yo4bkm) la 2008-05-07 17:47:22 (ora Romaniei)
  • Revin si ma alatur propunerilor de reorganizare a radioamatorilor YO. O organizare pe structura de tip club la nivel national (DARC, pe care il cunosc foarte bine,www.darc.de/newcomer/satzung.pdf, ARRL sau altele) invocata de Berni YO2CMI sau, in multiple randuri, de Feri YO4PX, corespunde cel mai bine stadiului si intereselor generale actuale. Un senior membru DARC plateste anual 66 Euro, un junior 24 Euro si beneficiaza de abonament la CQ DL, serviciu QSL, asistenta tehnica si juridica si altele, se afla in statutul aratat de mine mai sus. Clubul desfasoara si activitati comerciale proprii avand angajati platiti, are contabilitate in dubla partida, prezinta periodic executia bugetara la care are acces orice mambru al sau. Nu este subordonat niciunei asociatii sportive si se ocupa de competitii numai sub forma pregatirii, scolarizarii si antrenarii (paragraful 2, aliniatul 2, litera e din statut). Daca eu as cotiza aceeasi suma la un club YO sau la FRR (si sunt dispus sa o fac, desi nu sunt om de afaceri) ce servicii echivalente valoric (material si spiritual) as putea primi? Poate ca cu apropiatul sezon de propagare vom avea o mai clara deschidere si spre mai bine. 73 de YO4BKM, Tavi

  • Postat de Bochis Mircea - YO5AXB (yo5axb) la 2008-05-07 17:53:25 (ora Romaniei)
  • Ciprian, articolul tau atinge probleme importante pe care din pacate nu le explici pina la capat.Radioamatorul normal care nu este obligatoriu sa aiba neaparat atingeri cu structurile unor asociatii care functioneaza eficient in lume,va intelege ca trebue sa renuntam la salarii,la sedii,la sprijin atita cit exista pentru a primii ce? voluntariat si munca patriotica....Evident ca nu este asa dar daca nu explici esenta lucrurilor pina la capat articolul tau dintr-un posibil vaccin se poate transforma in ceva care creeaza rezistenta.As putea face eu acest lucru dar nu se cade sa-ti ating dreptul de autor,asa ca spune lucrurile pina la capat daca vrei schimbare sau lasa-le sa mearga de la sine... Concret, prezinta pe puncte avantajele noului sistem pe care-l propui si dezavantajele celui prezent si evident modul in care atinge pe fiecare radioamator in parte viitorul si prezentul. 73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2008-05-07 21:22:43 (ora Romaniei)
  • CIprian, principial are dreptate. Zic principial = ptr. ca chiar el vorbeste de o despartire amiabila, in timp. Cert e , ca in actuala forma treaba nu merge. Deci e clar ca trebuie gasit o forma organizatorica mai dinamica si mai eficienta.
    Dar de ce nu "merge"? - aici ar fi multe de enumerat.
    Practicla ora actuala - vrem , nu vrem - trebuie sa recunoastem ca "epoca de glorie" - de interes pentru radioamatorism, farmecul posibilitatii de comunicare directa la distanta - a scazut total. As face o comparatie - dupa descoperirea bicicletei a devenit dorinta multora sa aiba asa ceva si sa se deplaseze relativ rapid. A fost boom-ul. Au aparut masinile - interesul pentru bicicleta a scazut vertiginos = DAR A RAMAS CICLISMUL - ca un veritabil sport! In HAM RADIO e ceva similar - au mai ramas "biciclisti" ocazionali, ciclisti sportivi si o masa mai mare de persoane care stiu sa mearga cu bicileta, dar prefera sa umble cu masina!
    In aceste conditii O structura organiztorica bazata strict pe voluntariat si pe cotizatii, in conditiile concrete si psihoza din RO (toata lumea banuieste pe toata lumea ca e corupt, utilizeaza neadecvat - detruneaza in interes propriu - fondurile, etc.), DEOCAMDATA sigur nu ar functiona. Regret, dar trebuie sa trag concluzia ca inca e bineca, oficial, radioamatorismul este acceptat ca un sport si astfel beneficiaza cat de cat de acele facilitati minime (alocatie bugetara centrala, catva salariati cu norma intreaga sau fractie in teritoriu, echipamente casate de la armata.. si nu prea ... etc.). Pe dealta parte , vrem nu vrem, trebuie sa recunoastem ca activitatea competitionala - concursurile - reprezinta o buna parte din preocuparile noastre.
    Problema mare e , in ce masura "forul tutelar" - adica ANS se amesteca in treburile noastre. Nu am auzit sa fi facut ceva negativ (dar nici spe bine prea mult). Astea fiind "date" nu cred ca avem motive deosebite sa ne plangem de "glie", de "forul tutelar".
    Problem amare e ca acel minim pe care avem prin ANS NU ESTE FOLOSIT CORESPUNZATOR! Asta e problema CA al FRR sa organizeze activitatea astfel ca treaba sa mearga mai bine!
    Da, adaptare la noile conditii trebuie facuta! Acest lucru e riscant sa fie prin "terapie de soc" - mai ales ca - din pacate, majoritatea "sufletistilor" suntem trecuti bine de "floarea vietii" si se accepta greu asa ceva. Pe de alta parte - cu ce mai putem atrage tineretul?
    In concluzie = DA, este nevoie de tranzitie,in care sa pastram ce e bun si functional si sa venim cu elemente noi, constructive. In perioade de tranzitie ESTE RISCANT si contraproductiv "batutul in cuie" inniste functii aunor persoane pe o perioada relativ lunga - de 4 ANI! Riscul este ca inca 4 ani sa avem o decadere a performantelor , a interesului, a imaginii etc. cum am avut in ultimul deceniu (accentuat in ultimii 4-5 ani). Trebuie o structura, o echipa manageriala, mai dinamica, mai mobilizatoare - mai prezentabila cu mass media si autoritati. Eu cred ca in 2 - 3 mandate scurte de 2 ani se cristalizeaza lucrurile, se mai selecteaza persoane eficiente si corespunzatoare pentru "administratie" - va fi greu de gasit "fraierii" care sa faca asta in regim de VOLUNTARIAT!
    Propun:
    2-3 mandate "scurte" de 2-3 ani, perioada in care sa se defineasca "directia" si "sensul" in care e mai bine de mers, si - corespunzatoe - sa se redacteze noul statut - care trebuie sa fie formulat corect si clar. NU sunt de parere cu eventuala "concurenta" - structura paralela. Este neconstructiv si demolator (pot da multe exemple din tara - asocoatii locale performante, dar care nu au afiliat la FRR din diverse motive - dar in primulrand datorita "gainariilor" si incompetentei persoanei "sef radioclub judetean" (salariat bugetar). Deci - "Unde's multi = puterea creste" - trebuie sa ne adunam - nu sa ne dispersam!
    Eu sper in UNIRE si in TRANZITIE SANATOASA!
    73+GL,
    Joska
    P.S. Recunoasterea OFICIALA ca "sport" al radioamatorismului ar mai avea niste avantaje, care deocamdata NU au fost valorificate, e drept nici nu s-au facut demersuri serioase si competente pentru asta (ma gandesc in primulrand la diverse initiative legislative, reglementari in favoarea noastra)

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2008-05-07 22:32:12 (ora Romaniei)
  • Cum facem sa trecem de la stadiul de intentii declarate la lucruri practice de implementare, desigur in conformitate cu reprezentativitatea pentru restructurare, care trebuie probata ca exista? Actualul Statut al FRR nu este "user friendly" in sensul restructurarii. Un CA al FRR ales pe 4 ani imi pare si mie o idee foarte nefericita in aceasta conjuctura, as spune anti-restructurare. Cat despre contradictia dintre sport si hobby cred ca problema este deja transata pragmatic, din moment ce ANS finanteaza "Telegrafia viteza" activitate ce ar putea fii omologata ca sport neolimpic rapid. Ulterior se poate constitui o asociatie sportiva sau o federatie separata. Astfel toti angajatii ANS si sportivii valorosi din prezent nu si-ar pierde slujbele si drepturile. Stim cu totii ca acest sport are deja rezultate notabile externe si interne - felicitari Gabi 8WW si echipa si separarea de marea masa le-ar aduce numai avantaje. Cred ca de asemenea s-a demonstrat ca la nivel de concursuri radio interne si externe, atat FRR si implicit ANS au aratat un grad extrem de scazut de interes in omologarea concursurilor la care aveam sanse de clasare in puncte. Cat despre hobby-ul nostru radio, sa-l lasam sa-si vada de ale sale ca in toata lumea si sa-l organizam ca atare separat de activitatile profesionist sportive. Instituind transparenta financiara in Statut putem sa-l finantam cu cei 2% care astfel vor ajunge sa dezvolte asociatia radioamatorilor dupa principii simple si dupa modele deja testate de altii. Iata un posibil scenariu simplu, ce poate integra perfect ideile de baza enumerate de Ciprian, perfectibil si care se poate adapta daca vrem sa facem ceva simplu si practic. Sunt incantat ca inca nu au aparut anonimii, iar tonul discutiei - cel putin pana in acest moment este de o eleganta deosebita ... In final m-ar interesa si parerea celor care si-au anuntat candidatura in CA al FRR. Vy 73's de Adrian

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-05-07 22:32:13 (ora Romaniei)
  • A'' propos de biciclete.... In Amsterdam am vazut o parcare exclusiv pentru biciclete, pe 3 etaje de doua ori cat cea de la Unirea. Plina... :-)

  • Postat de George - YO9HSW la 2008-05-08 05:50:58 (ora Romaniei)
  • Eu vad problema apartenentei la FRR astfel: de vreme ce nu putem fi membri individuali, ci numai prin intermediul altor structuri, inseamna ca, in mod teoretic, orice radioamator poate solicita calitatea de membru al YO3KAA. Totusi, nu pricep un lucru: cu ce impiedica eficientizarea activitatii FRF actuala subordonare fata de ANS? Oare serviciul QSL functioneaza prost din vina ANS?

  • Postat de economistu' - la 2008-05-08 10:24:54 (ora Romaniei)
  • Pentru ca FRR sa devina o structura independenta de ANS ar trebui ca un economist cu experienta sa intocmeasca un studiu de caz despre autofinantarea FRR de catre membrii cotizanti / sponsori. Ar fi interesant de vazut cam cat ar trebui sa plateasca anual un membru FRR pentru a plati un secretar federal, un birou de qsl-uri bidirectional, o revista si alte cheltuieli aferente ( chirie, deplasari etc ). Asta sa zicem la aprox. 1500 - 2000 membri cotizanti. 73.

  • Postat de Abacu Bila - la 2008-05-08 18:12:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt. "economistu'" !! De aici trebuie pornita toata discutia ! Restul sunt vorbe, dorinte, iluzii, ifose, electorale etc...Treaba era extrem de simpla daca undeva (LA VEDERE ,adica )exista prezentat un BOOOget de cheltuieli ,daca nu si de venituri.Imparteam cheltuielile la eventualii 2000 membrii si ne lamuream imediat daca facem fata singuri , fara ANS.Daca mai exista si ceva venituri,cu atat mai bine , cotizatia e mai mica.Propun ca tema unui viitor sondaj intrebari de genul"Cat estimati ca ar trebui sa fie cotizatia anuala ca sa rezistam fara ANS ? "sau "Cat credeti ca poate cotiza un radioamator YO cu venituri medii ?? " Va asigur ca ar fi un exercitiu de mare sinceritate,iar cetatenii de la "butoane " ar trage concluzii.

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2008-05-08 21:14:50 (ora Romaniei)
  • "1500 - 2000 membri cotizanti" - eu cred ca e o cifra foarte optimista. In conditiile actuale, consider ca nu ne putem baza pe "cotizanti" seriosi mai mult de dublul numarului statiilor participante la concursuri. Eu nu cred ca "taifasistii" din 144,225 sau 144.500 vor plativreodata cotizatie. In asemenea conditii consider ca cifra de maxim 500 ar fi realista, cifra cu care se poate incepe un STE. Ar fi o baza de calcul si bugetul pe 2007 - DAR - SRI - acest lucru se pare ca deocamdata este secret. Poate la sedinta, intr-un zgomot de fond de S 7 se va bolborosi cateva cifre si date - pe care oricum , pe loc, nu are omul cum sa le analizeze serios.
    Din pacate nici masuri coergitive pentru cresterea numarului de cotizanti - macar la 50% din autorizatiile emise - nu prea vad - poate traficul de QSL - dar datorita politicii "intelepte" si demolatoare din ultimii 25 de ani a FRR, oamenii nu prea se mai agita pentru asa ceva. SRI - asta e........ Criza morala profunda!!!. Si inca odata - traim intr-o epoca a suspiciunilor! - ceea ce pentru activistii "voluntari" poate sa fie total demolator. E greu de gasit compromisul optim.

  • Postat de RCJ-uri - la 2008-05-09 15:41:07 (ora Romaniei)
  • ad. pct. c) Radiocluburile judetene sunt desfiintate de ceva vreme (chiar ani). Daca mai apar cu numele pe undeva au cu totul alte atributii decat cele cunoscute sau banuite. Asa ca nu contati pe ele (sau pe ei).

  • Postat de LINGVAY - la 2008-05-09 18:16:54 (ora Romaniei)
  • "Radiocluburile judetene sunt desfiintate de ceva vreme (chiar ani). Daca mai apar cu numele pe undeva au cu totul alte atributii decat cele cunoscute sau banuite." - Da asa este - este rezultatul tipic al unei "restructurari" necugetate suficient. Asa cum se arata in "completarea ulterioara" - prin specificul activitatii, aceste structuri regionale / teritoriale / judetene - cum vreti Dvs. - au o importanta deosebita. In epoca de "glorie" a HAM RADIO YO (in opinia mea 1967 pana cca. 1980) aceste cluburi regionale - dupa care judetene - au avut , in majoritatea cazurilor, un rol esential in cresterea nr. de radioamatori bine pregatiti - atat tehnic (Tehnica +operare/trafic) cat si moral/disciplina. AU fost si niste "sefi" de club deosebiti - poate va mai aduceti aminte de Dl. (Tov.) POP Ioan - BH; Nea Niky - BC etc. Din pacate, dupa '90 FRR si forul sau tutelar NU a reusit sa faca o selectie de cadre corespunzatoare pentru ocuparea acestor posturi (majoritatea devenind "vacante" din cele mai diverse motive. Astfel, precum si in urma ultimelor "restructurari" prost aplicate, intr-adevar - cu foarte mici exceptii - ".. Asa ca nu contati pe ele (sau pe ei)." - in special pe EI. Din pacate, in orice varianta osrganizatorica - STRUCTURILE TERITORIALE - au un rol deosebit. Eu zic , ca, in restructurarea urmarita trebuie dat Cezarului ce e a lui, structurile regionale trebuiesc intarite - in special printr-o selectie corepunzatoare de cadre salariate! Totusi - ei primesc SALARIU - 2 sau 4 sau chiar 8 ore pe zi - pentru asta se poate avea pretentia ca sa fie si prezenti macar 1 - 2 - 4 ore pe zi si prin activitatea depusa sa NU distruga / dezbine miscarea HAM RADIO in teritoriu, - fiind "oamenii FRR" - sa nu indeparteze operatori valorosi si oameni dispusi de sacrificii (voluntariat) de FRR si miscarea HAM RADIO. Din pacate avem asemenea situatii - sper sa nu mai perpetueze mult!

  • Postat de RCJ-uri - la 2008-05-09 19:55:19 (ora Romaniei)
  • Un comentariu (precedent) mai mult decat pertinent si adevarat. Omul sfinteste locul de cand este lumea. Fara a mai "sapa" pe unde mai sunt RCJ-urile inmormantate cu tot ce a tinut de ele, solutia este infiintarea de noi asociatii de radioamatori cu caracter local si apoi se poate vorbi si de o asociatii teritoriale precum si de O ASOCIATIE LA NIVEL NATIONAL. In nici un caz o(un) FRR care controleaza si supravegheza. Provoaca amintiri... In orice caz nu sunt sperante de suport material sau banesc din alta parte, iar cei cu SALARIU cred ca au cam disparut. Dar se pare ca nu spun nimic nou fata de autor. Sunt sperante de mai bine. (si de voluntari).

  • Postat de George - YO9HSW la 2008-05-09 23:19:44 (ora Romaniei)
  • Poate ca demersul nostru porneste de la o abordare gresita. Incercam sa facem din frigider un transceiver. Dupa cum recunoaste si autorul articolului, FRR si-a indeplinit, mai bine sau mai putin bine, obligatiile intr-o anumita etapa a existentei ei. Daca actualul FRR nu mai corespunde necesitatilor miscarii de radioamatori, nu impiedica nimic aparitia unui grup de initiativa care sa puna bazele noii organizatii. In functie de aderenta marii mase de radioamatorii se va vedea daca ideea este viabila...
    Altfel, in opinia mea, se trece foarte usor peste procesul electiv. Ar trebui ca la momentul desfasurarii Adunarii Generale din clubul "X", afiliat FRR, sa fie deja cunoscute toate candidaturile depuse, iar radioamatorii care se prezinta la adunare sa hotarasca pe cine anume sa voteze reprezentantul lor la AG. Neprocedandu-se asa, se pierde acel dram de reprezentativitate pe care il au alesii din CA si comisii. Se poate obiecta ca se poate organiza o alta adunare in cadrul clubului, etc. Noi ne strangem greu in TR la Adunarea Generala anuala, si atunci principalul punct pe ordinea de zi este adunarea cotizatiei, nu mai spun ca o adunare care sa stabileasca optiunile noastre pentru AG a FRR este practic imposibila. Cati dintre reprezentatii cluburilor reprezinta cu adevarat vointa membrilor din teritor atunci cand depun buletinele de vot? Asta este unul din motivele pentru care reformarea FRR in modul "intern" nu este posibila acum. Pentru Ciprian: personal nu agreez comentariile gen "caramida". Mi-ar placea ca tasta "Enter" sa-mi permita inceputul unei noi linii. Daca probleme "tehnice" impiedica acest lucru, dar exista vointa, ma ofer sa ajut la remedierea acestei neplaceri.

  • Postat de sportivul - la 2008-05-10 15:45:44 (ora Romaniei)
  • "..radioamatorismul este un hobby si prin urmare legatura cu Agentia Nationala pentru Sport nu este posibila." !!?? Pai si sahul este un hobby, si bridge este un hobby, si scrabble este un hobby, si toate apartin de ANS. Eu zic sa raminem la ANS ca daca devenim independenti o sa ajungem sa ne rugam de Becali sa ne sponsoreze trimiterea de QSL-uri.

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-05-10 18:05:08 (ora Romaniei)
  • Of, ce fel de mentalitati razbat din unele comentarii! In mod special din cela anonime... De ce ar trebui ca intotdeauna ALTCINEVA sa bage mina in buzunar pentru a ne da ceea ce vrem? De ce ar trebui sa fie nevoie de sponsorizari externe pentru a desfasura o activitate specifica radioamatorismului? E chiar asa de greu de asimilat conceptul ca, daca dorim sa avem ceva, trebuie sa platim? Unii asa au fost obisnuiti, SA LI SE DEA, si ca atare vor milita sa ne tina legati de lesa mizerabila a firimiturilor aruncate de catre ANS. In felul acesta nu vom progresa. Iar cine gindeste ca pot coexista doua organizatii nationale de radioamatori GRESESTE, conceptul nu a fost viabil nici in tari mult mai avansate si ar fi de tot risul pentru o populatie activa de citeva mii de persoane. Pentru mine este clar ca actuala structura de apartenenta la ANS constituie o frina si ca dezavantajele sint mai mari ca avantajele. Altfel am avea (colectiv) mai putine nemultumiri, pentru ca eu stiu ca oamenii din virf nu sint rau intentionati, numai ca nu au mijloace si (citiva dintre ei) nici viziune de viitor. De aceea cred ca singura solutie viabila este constructia unei asociatii independente, autofinantata si autoreglata. 73!

  • Postat de vasilica - la 2008-05-10 22:59:22 (ora Romaniei)
  • Dupa lecturarea celor de mai sus, a scrisorii deschise, amintindu-mi de petitie imi dau seama de ce a renuntat ANRCTI la taxele noastre ! De fapt nu a renuntat: nici inainte nu plateau persoanele cu handicap. A renuntat sa ne mai ceara certificatul legal de persoana cu handicap !!!! Asa ne trebuie ! SIC ! In alta ordine de idei: toate partidele politice isi elimina membri care improasca cu noroi in propriul partid. Propun pentru viitorul statut posibilitatea excluderii din FRR a celor care denigreaza FRR sub orice forma. 73 !

  • Postat de Oproescu Gheorghe - YO4BKM (yo4bkm) la 2008-05-11 14:54:28 (ora Romaniei)
  • Frumos o mai adusesi din condei dom'le vasilica! Pai cine face parte, acum, din FRR? Are cineva carnet de mambru sau legitimatie sportiva din partea FRR? Poate cei din CA si angajatii platiti ai FRR. Eu unu' de cand ma stiu radioamator nu am avut alta legitimatie decat ca apartinand unui anumit club local iar aceasta legitimatie este una de sportiv. Pe ccoperta scrie Consiliul National Pentru Educatie Fizica si Sport (probabil din cauza stocurilor supranormative), apoi FRR, apoi organul emitent, adica clubul unde sunt legitimat. Si ce pierde cel care, sa zicem, va fi scuipat afara de catre FRR? La ora actuala FRR nu inseamna altceva decat o federatie de cluburi cu o structura foarte vaga si usor manipulabila.

  • Postat de Denigratoru' - la 2008-05-11 17:45:48 (ora Romaniei)
  • Vasilica tata io zyc sa ma dai afar' dyn FRRRR shi pa mine....

  • Postat de Tot io... - la 2008-05-11 17:48:43 (ora Romaniei)
  • ...zyc ca FRRRR este o frrrrina in dezvoltarea radioamatorismului

  • Postat de economistu' - la 2008-05-13 11:54:12 (ora Romaniei)
  • pentru Mihai YO3CTK
    De acord cu o federatie independenta, numai ca trebui sa tineti seama de anumiti factori: 1. cati membri cotizanti va avea FRR ( cred ca cifra de 500 vehiculata de YO5AVN este realista )
    2. puterea economica a celor 500 de membri, adica contributia anuala ( 10 ?, 25 ?, 50 ? EUR ).
    Ajung sa zicem 25.000 EUR pentru un buget viabil ?
    Desigur ca cei care nu vor sa devina membrii FRR nu vor beneficia de serviciile oferite, spre ex. de biroul de QSL ( nici trimiteri interne !). 73.

  • Postat de George - YO9HSW la 2008-05-13 12:25:07 (ora Romaniei)
  • @economistu ---- nu uitati ca FRR poate atrage si sponsorizari, daca beneficieaza de un management bun. Asa ca eu spun ca un buget cu venituri totale de 100.000 de Euro este posibil.

  • Postat de VASILE - YO6EX (yo6ex) la 2008-05-13 13:02:58 (ora Romaniei)
  • Pot co-exista foarte bine FRR si o asociatie nationala. (FRR nu este asociatie de radioamatori). FRR sa se ocupe excluxiv de competitiile agreate de ANS. Asociatoia nationala sa se ocupe de problemele radioamatorilor. Asa co-exista Automobil Clubul Roman cu Federatia sportului cu motor, Yacht Clubul Regal cu Federatia de yachting, etc. Cotizatia medie in tarile din est este in jur de 40 Euro/an.

  • Postat de George - YO9HSW la 2008-05-13 20:57:15 (ora Romaniei)
  • YO6EX, Vasile, are dreptate. Dar se ofera cineva sa "amorseze" aceasta noua asociatie?

  • Postat de nick - YO4RSS la 2008-05-15 19:46:20 (ora Romaniei)
  • Oare cite din vorbe spuse,vor ajunge fapte.E bun, uneori si de comentarii,dar hai sa facem acea schimbare, ca sa terminam problema asta.73 nick

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2008-05-15 21:08:18 (ora Romaniei)
  • Conf. Art. 44 nu se mai poate face nimic acum. Dar conf. art. 45 CA al FRR, cu majotitate simpla, poate organiza o Ad. Generala extraordinara, care, conf. Art. 48 nu poate discuta si hotara decat strict in problemele care au stat la baza convocarii acesteia. Daca aceasta adunare discuta modificari ale statutului, conf art. 50, este necesar ca acestea sa fie aprobate de 2/3 din numarul participantilor la adunare. DECI SE POATE, cu conditia ca noul CA al FRR SA DOREASCA acest lucru si sa convoace o asemenea adunare in cursul acestui an ( daca vrea si are pregatite corespunzator modificarile). In rest sunt si eu de parere ca aceste modificari sa fie moderate pentru a pastra actualele avantaje si care sa permita si alte modificari ceva mai tarziu. Actualmente cred ca cea mai importanta pentru moment ar fi reducerea duratei intre doua Ad Generale si posibilitatea de a candida pentru diferite posturi si a radioamatorilor care nu au fost desemnati de o asociatie dar fac parte din una apartinand FRR. De acord cu ultima interventie. Sa incepem! Cine incepe? Cu cele mai bune intentii 73 Vasile

  • Postat de LINGVAY Iosif - YO5AVN la 2008-05-16 06:02:54 (ora Romaniei)
  • YO7AWZ - are perfecta dreptate. Din pacate cei care au (ne)pregatit - acest AG au avut grija ca sub acoperirea unui statut (tot de ei facut si mentinut) sa amane cat se poate de mault - macar inca un mandat de 4 ani - demararea reformei.
    Solutia lui YO7AWZ este excelenta! In cazul in care voi fi ales , va asigur cu PANA la 30 octombrie 2008, am sa pregatesc (conform statut) ca lumea un nou AG (anuntat DIN TIMP = temativa, modificarile punctuale supuse discutiei etc.). In eventualitatea ca noul CA nu va accepta cu majoritatea impusa convocare - aveti demisia mea in alb = nu pot sa-mi asumi responsabilitatea pentru o tergigiversare mai lunga a demararii reformelor.! Sunt sigur ca va fi foarte greu - conjuctura / perioada e nepotrivita (se cam suprapune cu alegerile parlamentare din YO - de aici multe complicatii) - dar trebuie luptat si facut!

  • Postat de niculet aurel - YO4RSS la 2008-05-19 09:53:51 (ora Romaniei)
  • Transilvania-16 jud.-club 144-autoriz.2654-media/10000loc.-3,427;Moldova-8jud.-club 52-autoriz.1045-media/10000 loc. 2,068;Muntenia-15 jud.-club83-autoriz. 2144-media/10000 loc. 1,982;Dobrogea-2 jud.-club 14-autoriz. 285-media la 10000 loc. 2,41.FRR citeste si faceti comentariile de rigoare?

  • Postat de Niculet aurel - YO4RSS la 2008-05-19 10:10:25 (ora Romaniei)
  • Media la 10000 loc.-minime-Vrancea-0,74;Mehedinti-0,98;Olt-0,80;Nr. membri pe radioclub-minime-Transilvania-18,43;Moldova-20,09;Dobrocea-20,35.Mai sunt si alte grafice.Sursa-radioamator. ro

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cateva propuneri de modificare a statutului FRR"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact