De vorba cu participantii la Simpo Pecica 2008
László Hadnagy YO5AEX
In ultimul weekend din luna mai s-a desfasurat a V-a editie a Simpozionului si intalnirii transfrontaliere a radioamatorilor de la Pecica. La intalnire au fost prezenti peste 300 de participanti din 5 tari.
Cu acest prilej am solicitat opinii si am purtat discutii cu unii dintre participanti.
Cionca Iustin, Primarul orasului Pecica.
- Cred ca este de datoria fiecarui primar si a fiecarui om politic sa sprijine orice fel de initiativa. Dupa cun ati vazut orasul Pecica este singurul exemplu din judetul nostru unde aceasta activitate este sprijinita si chiar la nivel international. Ma bucur ca si anul acesta la Pecica au venit foarte multi invitati din 5 tari si sper ca aceasta traditie sa duca renumele localitatii noastre in toata Europa. Atata timp cat voi fi primar voi sprijini aceasta activitate cu fonduri de la Consiliul Local, dar si daca nu voi mai fi primar voi fi alaturi de acesti oameni inimosi care isi sacrifica din timpul liber sa vina si sa organizeze un astfel de eveniment.
Viceprimarul si primarul din Pecica
- Eu va doresc mult succes in campania electorala si sper sa va reintalnim si la anul primar al orasului Pecica.
- Multumesc frumos. Si eu sper acelasi lucru.
Dl. Cionca Iustin, a doua zi, a fost reales primar al orasului Pecica din judetul Arad.
Ciobanita Vasile, Secretar general al Federatiei Romane de Radioamatorism.
- In primul rand ma bucur sa ne reintalnim, aici la Pecica, in aceasta localitate de granita si ma bucur sa salut prin dvs. toti colegii radioamatori din Ungaria, din Elvetia si chiar din Statele Unite care vad ca au ajuns aici. O intalnire de suflet, o intalnire de prietenie, o intalnire care ne ajuta sa ne cunostem mai bine, o intalnire in care putem sa vedem, sa invatam unii de la altii.
- Echipa Romaniei a terminat Campionatul European de telegrafie viteza pe locul 3 dupa Rusia si Bielorusia. Cum s-a pregatit echipa pentru aceasta competitie?
- A fost intr-adevar o bucurie ca echipa noastra care a participat la Campionatele Europene de telegrafie viteza, si-a reconfirmat pozitia in clasamentul european, aceea de locul 3. Este o realitate, ca este foarte dificil sa fie depasite echipele din Rusia si Bielorusia. Sunt echipe puternice, pentru ca au o traditie, o baza materiala si de pregatire mult mai larga decat la noi.
In ceea ce priveste echipa noastra, trebuie sa recunoastem ca ne descurcam destul de greu cu copiii. Incercam sa facem o mica pregatire in cateva puncte din tara, ma gandesc la Iasi, la Piatra Neamt, Ploiesti, Bucuresti, Constanta. Din pacate, putine cluburi sunt implicate concret in aceasta activitate. Chiar la Campionatele Nationale, ca organizam doua, numarul participantilor nu depaseste 40-50. Dintre acestia selectam pe cei mai buni.
Vasile Ciobanita YO3APG
S-a mai pus problema de a participa cu un numar mai mic sau mai mare de oameni la Pordenone, in Italia. Am mers pe o echipa minima, datorita cheltuielilor mari pe care le-a presupus aceasta participare. Taxele au fost de 300 Euro de persoana acolo, la care se adauga cheltuieli de transport, cheltuieli de asigurare, s.a.m.d. Pentru o federatie ca a noastra, care este o federatie care acuma se cladeste, pentru ca noi trebuie sa reamintesc, ca am luat-o de la zero in anul 2001-2002, pentru federatia noastra cateva mii de euro sunt sume pe care le obtinem cu oarecare greutate. Am primit un sprijin din partea statului, dar un sprijin modest. Am incercat sa gasim cativa sponsori si am reusit sa trimitem 12 concurenti acolo, insotiti de antrenori. Nu stim daca metodele noastre de pregatire sunt cele mai bune. Noi am avut o traditie in acest domeniu. Sunt oameni care au facut foarte mult de-a lungul timpului pentru a pregati copii la noi in tara.
- Ati nominaliza pe cativa dintre acestia?
- Cum este Dl. Vasile Capraru, cum a fost Radu Bratu, cum au fost colegii de la Iasi. Avem si acum o serie de antrenori deosebiti cum este Gheorghe Paisa YO8WW, Cristi Popovici YO8RCP de la Iasi, dar numarul lor este destul de redus.
Eu cred ca telegrafia viteza, ca competitie nu va dispare. Si ma bucur ca Uniunea Internationala de Radioamatorism acorda din ce mai mult importanta si acestui aspect al radioamatorismului. Realitatea este, ca acolo, la Campionatele Europene, sau chiar la Campionatele Mondiale se intalnesc, si in ghilimele se bat, mai ales copii radioamatori din fostele tari socialiste. Este o realitate. Acest domeniu nu a starnit prea mare interes in tarile din vest. Vom gasi medaliati cu aur, cu argint, concurenti din Rusia, Bielorusia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Germania, Serbia, Macedonia, Croatiea, Ucraina, Cehia, deci tot aceste tari. Dar asta nu scade cu nimic valoarea competitiei si valoarea performantei acestor copii radioamatori.
Dl. Vasile Ciobanita a dorit sa mai adauge:
- Eu profit de aceasta discutie pentru a transmite un cald salut celor ce formeaza echipa din Ungaria. Sunt copii deosebiti, sunt radioamatori deosebiti, unii din ei cunoscuti in trafic. Si mai ales tin sa transmit un cald salut de respect si de apreciere pentru d-na Clara. (N.A.: D-na Lendvai Klára HA5BA, a obtinut rezultate merituorii la Campionatele Nationale si Europene de telegrafie viteza. In prezent este membra in conducerea Federatiei Ungare de Radioamatorism MRASZ, Filiala Budapesta, Presedinta Comisiei de unde scurte si telegrafie sala).
- Multumesc. Voi retransmite mesajul dvs. colegilor din Ungaria.
Pantelimon Gheorghe YO2BBB, Secretarul Clubului Sportiv Silver Fox Deva.
- Va ocupati si acum cu pregatirea si formarea tinerilor radioamatori?
- Noi ce facem acolo? Crestem copii! Eu am 40 de ani de activitate in radioamatorism si am atatia copii pe care i-am crescut, care acum sunt ingineri, doctori, s.a.m.d. Astia contribuie acuma cu posibilitatile lor materiale sa crestem alti copii. Nu mai este sustinuta de stat activitatea. Este activitate de club de drept privat si autofinantata. Facem radiogoniometrie, facem pregatire cursuri pentru radioamatorism, telegrafia a cazut mult, asa cum stii si tu. Nu este adevarat ca nu mai este interes la copii, nu mai este cine sa se ocupe de copii, pentru ca toata lumea are acum fel de fel de preocupari si zic ca copii nu mai sunt interesati. Sunt interesati, dar trebuie sa venim noi sa-i gasim si sa le oferim posibilitatea de a face activitate.
Gheorghe Pantelimon YO2BBB
Acum ca club avem 2 ani. Noi avem deja 120 de membri. Clubul se cheama Clubul Sportiv "Silver fox", adica vulpea de argint, intrucat noi suntem specialisti in radiogoniometrie. Pe radio-goniometrie se obtin rezultate performante. Noi am avut campioni mondiali, am avut campioni internationali. Dar, daca noi nu ne implicam sa facem activitate, nu se face. Ce putem face? In scoli, cu profesorii. Profesorii sunt foarte interesati acuma sa faca activitate, pentru ca le da niste puncte in planul lor, sa castige niste bani. Important este sa avem oameni care sa se implice. De atatia ani crescand copii, am posibilitatea ca ei la randul lor sa faca activitate. Multam fain.
- La randul meu va doresc sanatate, viata lunga si o bogata activitate in cadrul clubului pe care l-ati constituit la Deva.
Dupa ce am oprit reportofonul am ramas sa depanam amintiri. Cu multi ani in urma am participat la cateva competitii de radiogoniometrie (vanatoare de vulpi) in zona Faget-Feleacu, din apropierea municipiului Cluj-Napoca unde am avut prilejul sa vad, la fata locului, tinerii crescuti si pregatiti de Gheorghe in plina desfasurare competitionala.
Urda Gheorghe YO5OVM, Floradut SRL Oradea.
- Noi suntem in colaborare cu firma din Ungaria si distribuim de la ei echipamente.
- Ma scuzati ca intervin, Ce inseamna "noi", va rog sa va prezentati:
- Firma noastra se numeste Floradut SRL si are sediul in Oradea, str. Barierei nr. 10.
Gheorghe Urda YO5OVM
- Daca sunt radioamatori care ar dori sa comande de la dvs, cum pot sa va contacteze?
- Adresa noastra de mail si numerele de telefoan se gasesc publicate pe toate siteurile pentru radioamatori. Dar, mai mult prin intermediul Internetului.
- Este prima oara cand va intalnesc la Simpo Pecica. Cum de v-ati gandit sa participati la aceasta manifestare? Din informatiile pe care le detin de la firma mama, pana acum nu le-a fost rentabil sa faca aceasta deplasare?
- Da, asa a fost. De vreun an si jumatate firma noastra a distribuit echipamente Yaesu de la firma Anico SRL din Ungaria. Sunt aparate noi cu garantie. Speram ca pe viitor sa avem in Oradea un sediu unde sa avem echipamente pe stoc.
- Ce preturi practicati, comparativ cu cele ale firmei mama Anico SRL, Ungaria?
- Preturile sunt aproximativ aceleasi la care se adauga doar preturile de transport.
Va doresc multi cumparatori, iar radioamatorilor din zona, sa fie multumiti de serviciile dvs.
Mai aveam cu cine si ce discuta, dar prin "eter" au sosit niste miresme ametitoare, care au facut imposibila conncentrarea la alta tema, decat masa de pranz. Hi!
Copyright 2008-2009 © Hadnagy László
- László Hadnagy YO5AEX
-
Articol aparut la
10-6-2008
11065
Inapoi la inceputul articolului
|