![]() |
|
|
Noi provocari
Asta pana in toamna anului 2007, cand am hotarat sa fac un pas major si sa devin activ in banda de 2m via EME (pentru neinitiati, termenul EME - Earth Moon Earth, se refera la legaturi radio prin reflexie pe suprafata lunii).
Primele receptii EME in 2m le realizasem in anii '90, din amplasamentul lui Aurel, YO9AFY, care in acei ani (1989-1992), a construit un sistem de 4 antene yagi pentru 2 m si un altul format din 32 antene pentru banda de 70 cm. Imi amintesc si acum semnalele EME CW din 2m, ale lui W5UN si KB8RQ, comparabile cu semnalele statiilor W din unde scurte, din banda de 160m.
In materie de 2m EME nu a fost nevoie sa "reinventez roata", intrucat in acesti ani ai exploziei informationale facilitate de internet, exista bibiografie bogata si comentarii de specialitate usor de gasit in spatial virtual. Bineinteles ca am "exploatat" din plin experienta lui YO9AFY, care a supervizat instalarea antenelor mele.
Din cauza spatiului redus pe care il am la dispozitie in amplasamentul de la Pleasa, precum si a conditiei autoimpuse, ca lungimea cablului coaxial sa fie cat mai mica, am decis sa instalez un sistem de 2 antene long yagi, pe terasa laterala a casei, pe un stalp din teava, cu inaltime suficienta, astfel incat sa depasesc cu cca 1m punctul cel mai inalt al acoperisului casei. Aceasta solutie constructiva urma sa imi permita atat accesul in azimut si elevatie catre directiile pe care luna este "vazuta" din emisfera nordica (est-sud-vest), cat si traficul VHF DX si Meteor Scatter, cu antenele in pozitie orizontala.
Cablul coaxial folosit este LMR400, iar lungimea cablului, de la sumator pana la mufa de antena a amplificatorului liniar, este de cca 14 m. Sumatorul este produs de Directive Systems http://www.directivesystems.com/
Marko (LZ2US) are deja o carte de vizita impresionanta in printer pasionatii de EME din 2 m si 70 cm. Puteti gasi detalii despre amplificatoarele LZ2US, in pagina http://www.qsl.net/lz2us/
Singurul inconvenient este ca ventilatorul de racire a tetrodelor este foarte zgomotos, asa ca am mutat amplificatorul intr-o debara alaturata. Am scapat de zgomot fara a compromite racirea tuburilor.
Am reluat traficul, folosind IC-910H, care sufera de aceeasi problema, ca si IC-746PRO. Este drept ca la o scara redusa, dar inca erau semnale consistente, care nu puteau fi decodificate in JT65B, din cauza drifting-ului receptorului propriu.
In aceste conditii, am fost nevoit sa achizitionez modulul de stabilizare a frecventei, pentru IC-910H si am scapat de probleme. Ocazional am mai testat IC-7000 si IC-756PRO2 + transverter, variante care functioneaza foarte bine. Sunt transceivere foarte sensibile si stabile dar, intrucat nu am observat diferente notabile in sensibilitate intre cele 3-4 variante testate, am decis ca nu este cazul sa blochez un transceiver multiband care contine si benzile HF, numai pentru traficul VHF. Asa ca solutia finala este IC-910H.
Exista si un preamplificator SSB Electronics (MHP145, 0.5 db NF, 20 db gain), montat pe mast, la cca 2 m sub antene, dar nu il folosesc permanent, in primul rand pentru ca releele coaxiale impun o limitare a puterii output si in al doilea rand pentru ca rezultatele sunt satisfacatoare chiar si fara preamplificator. Nu detaliez faptul ca am fost nevoit sa inlocuiesc de 3 ori tranzistorul amplificator, din motive de operator neatent. Informatii la http://www.ssbusa.com/gaasfet.html
La cateva zile, pe data de 3 octombrie 2007, a urmat si primul QSO, realizat cu UA4AQL.
In cele 10 luni de trafic EME in 2 m, am realizat 220 QSO-uri cu cca 185 indicative diferite din 52 entitati DXCC. Indicative deosebite lucrate: JD1BMP (Ogasawara), A61Q, 9H1TX, WP4G, PJ4NX, LU7DZ, ZS2GK, ZL3TY, XE2AT, etc. Mentionez ca inca nu am participat in cel mai mare eveniment EME al anului, concursul ARRL EME. Motivul este foarte simplu: cele doua etape ARRL EME se desfasoara in fiecare an, in ultimul week-end al lunilor Octombrie si Noiembrie. Va suna cunoscut? Da, se suprapun perfect peste marile concursuri CQWW din unde scurte. Grea alegere, dar inca optez pentru CQWW.
Ce se poate lucra in 2m EME? Imi era teama ca voi atinge un punct de saturatie, in care nu vor mai fi statii noi, sau statii pe care sa le pot receptiona.
Totusi, gratie programului WSJT, creat de K1JT (http://physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/), in fiecare saptamana apar statii noi. Cele mai multe din noile indicative aparute lucreaza cu o singura antena yagi, cu 100-160W output. Inca nu pot receptiona aceste semnale, dar am efectuat QSO-uri cu statii cu o singura antena Yagi si 600 W output, sau cu sistem de 2 antene Yagi si 400 W.
Daca totusi voi atinge acel punct de saturatie, nu imi ramane decat sa fac pasul spre un sistem de 4 antene.
Ce nu am reusit sa lucrez? Destul de multe indicative exotice din: 9K2, UK, UN, JW, T6, KG6, KL7, PY, CX, HB0, OX, OY, etc.
Nu as vrea ca randurile de mai sus sa duca la concluzia ca abordarea traficului EME implica neaparat cheltuieli mari. Eu am ales solutia convenabila mie. Insa in mod sigur exista radioamatori YO care isi pot construi singuri antenele cu materiale pe care deja le au, sau le pot procura. Rotirea antenei se poate face manual (multe din expeditiile EME aleg aceasta varianta simpla si economica), iar tuburi finale si variante de amplificatoare accesibile constructorilor exista in YO. Totul este sa apara factorul mobilizator.
De fapt, unul din elementele care m-au mobilizat spre EME, a fost pagina WEB a unei statii din Franta (SRI, i-am uitat indicativul), in care radioamatorul respectiv prezenta performantele sale EME, in banda de 2 m, folosind o singura antena yagi, montata pe o teava sprijinita pe balcon si folosind un amplificator de 400W. Nu avea deschidere spre luna decat cateva ore pe zi, datorita propriei case, dar erau acolo inregistrari ale QSO-rilor sale (unele chiar cu statii YO), care te impingeau spre o singura concluzie: se poate face usor EME, daca doresti acest lucru.
Asa ca echipa cu care am lucrat in ultimii 4 ani, la instalarea tuturor antenelor mele (YO9AFY, YO9HKK, YO9BPX si YO9PH) a trecut la treaba.
Dupa procurarea celor necesare, in luna Iulie 2008, am instalat o antena cu 6 elemente, produsa de I0JXX. A trebuit sa ma limitez la modelul cu lungimea boom-ului de 7.3 m, dictata de distanta maxima pana la care pot roti antena, fara sa lovesc sistemul pentru 2m EME.
Bineinteles ca am testat imediat antena in trafic ES. Printre statiile receptionate au fost statii JA (JA7NI) si W (K1TOL), in conditiile in care propagarea ES nu a fost foarte favorabila pentru YO.
Totusi ramanea intrebarea daca cei 10.2 dbd si puterea debitata de un singur tub GU74B sunt suficiente pentru QSO-uri EME in banda de 6m. Literatura de specialitate si "calculele economice" ale sistemului meu spun ca am nevoie de o antena cu minimum 14 dbd pentru a lucra EME. Dar mai exista si celebrul "ground gain", castigul datorat reflexiei solului, care in conditii ideale poate ajunge pana la 6db. Nu am teren plat, asa cum ar fi de dorit dar, pe baza experientei din traficul EME in 2m, stiam ca pot conta pe ground gain.
Prima incercare am avut-o cu JR6EXN, statie "big gun" in 6m (4 x 8 el, 10 m boom, preamp, 1000W out). Dupa 30 minute de TX/RX, am renuntat. Banda a fost foarte linistita, dar nu am putut receptiona absolut niciun semnal.
Pe data de 24 iulie 2008, l-am gasit pe Mike - K6MYC, QRV in banda de 2 m si i-am solicitat QSY in banda de 6 m, pentru un QSO EME. Dupa cca 5 minute, cand luna se afla la 19 grade, am inceput emisia si receptia in frecventa de 50.190 Mhz. Am reusit sa decodific semnalele lui K6MYC cu luna la 17 grade si am finalizat primul meu QSO EME in banda de 6 m cand luna a ajuns la 15.9 grade. Am receptionat semnalele lui K6MYC (nivelul maxim) cu -23 db, iar K6MYC m-a receptionat cu -27 db.
Conditiile de lucru ale lui K6MYC sunt: 4 x 6M9KHW, 15 m boom, QRO.
Se poate multumi cineva cu un singur QSO, fie el in 6m via EME? Stiti raspunsul, asa ca la doar cateva zile, pe 27 iulie, stabilisem deja sked cu W7GJ (Lance) si W1JJ (Mick), alte doua statii "big gun" din banda de 6m.
Conditiile radio si astronomice erau favorabile (factorul de degradare -2.8), asa ca am inceput traficul (1 min TX / 1 min RX) cand luna se afla la 15 grade deasupra orizontului. La 12 grade am decodificat primele semnale de la W7GJ si am continuat pana cand luna a ajuns la 9 grade si am reusit sa finalizez QSO-ul. Lance m-a receptionat cu semnalul maxim de -23db, iar eu l-am receptionat cu -26 db. Se pare ca Lance era chiar mai fericit decat mine, pentru noua entitate DXCC (total 132 tari in 6m si 81 numai in 6 m/EME). Conditiile sale de lucru: 4 x 6M9KHW,amp lificator cu 8877...
Imediat dupa incheierea QSO-lui cu W7GJ, am fost chemat de W1JJ, schimbul de controale fiind prompt, fara nicio repetare a mesajelor. Legatura s-a incheiat cu luna la cca 7 grade. Conditiile sale de lucru sunt identice cu ale lui W7GJ.
Deocamdata agenda pentru 6 m EME este foarte incarcata. Am primit deja solicitari de sked de la statii big gun, dar si de la statii QRP. ZL3NW imi spunea ca are o singura antena long Yagi (10 el / 13.2 m boom) si 1 KW, dar pana acum a lucrat in 6m EME cu 27 statii avand conditii de lucru similare. Suna incurajator si se pare ca ma asteapta multe nopti albe.
Ce urmeaza? Probabil voi relua subiectul EME in 1296 MHz. Sau poate voi pregati un sistem portabil de 2 antene pentru 2 m EME, pe care sa il montez in Oman, la A45WD. Ar fi o premiera absoluta: A4 QRV in EME.
Sunt realizari si proiecte care ne tin permanent "in priza", unele soldate cu esecuri, altele incheiate cu succese si satisfactii. Totul este sa perseveram si sa nu renuntam usor.
Articol aparut la 13-8-2008 13341 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |