![]() |
|
|
Sauditul
Satelitul are in componenta mai multe module experimentale printre care si un transporder FM pentru radioamatori fiind practic un repetor in spatiu.
# Frecvente: Uplink- 145,850 MHz cu ton de 67Hz
Modulul contine si un timer de 10 minute ce trebuie armat cu un ton de 74,4 Hz.
Iata ordinea de operare. Pentru a activa repetorul, daca la aparitia la orizont nu se aude nici o statie emiteti pe 145,850 cu un ton CTCSS de 74,4 Hz minim doua secunde apoi apelati pe aceeasi frecventa cu un ton de 67 Hz. Ideal ar fi sa folositi doua statii separate pentru a va controla prin ascultarea propriului semnal. Odata pornit transporderul ramane activ timp de 10 minute, iar in caz ca auziti deja lucrand alte statii nu mai e nevoie de reactivare. Receptorul are o sensibilitate de -124dBm si o banda de trecere de 15 Khz, semnalul audio este filtrat si trimis modulului de emisie ce are o putere de 250mW. Antena de receptie este u 1/4 vertical montata in coltul de sus al satelitului iar cea de emisie de acelasi tip este asezata in partea de jos si inclinata la 45 grade.
Satelitul prezinta insa mai multe ciudatenii si am lucrat pe el ceva mai greu, in timp descoperind cateva trucuri ce il fac mai usor abordabil. In primul rand trebuie retinut ca atat la emisie cat si la receptie polarizarea e liniara si nu circular dreapta ca la marea majoritate ceea ce face ca cei cu antene clasice montate pe pilon chiar cu urmarire sa aiba perioade mari de blackout si sa-l poata accesa ceva mai dificil, in acest caz fiind avantajati cei cu antene portabile si care folosesc statii separate la emisie si receptie, controlul prin ascultarea propriului semnal fiind vitala datorita unei alte ciudatenii ce tine de efectul dopller datorat unei dereglari in softul pasarii. Mai jos in tabelul de frecvente vedeti ca in timp ce frecventa de emisie trebuie pastrata constanta cea de receptie are o variatie mai mare de 10 khz.
In caz ca folositi la softul de predictie controlul automat al frecventei statiei dezactivati optiunea deoarece e o prostioara valabila numai in cazurile ideale si la cei de tip HEO. O alta problema tine de miscarea satelitului in spatiu. In mod normal orice obiect are trei miscari clasice, cea de deplasare si cea de altitudine date de eliptica plus miscarea de spin. Datorita unor efecte stranii observate in schimbarea polarizarii dupa multe studii si discutii pe diferite forumuri s-a ajuns la concluzia ca satelitul are si o a patra miscare, o usoare rotire peste cap, pregnanta la anumite treceri. Ca exemplu in timpul unui apel sau legaturi va auziti semnalul cu S9 si clar distinct, apoi incet scade spre S6 si se aude distorsionat. In acest caz pastrand directia rotiti usor transversal antena de receptie uneori chiar cu aproape 180 de grade pana auziti semnalul clar si puternic acest lucru fiind posibil numai celor ce folosesc antene portabile sau fixe fara rotoare, cu combinatii de antene cu polarizari stanga- dreapta tip turnstil, quadrifilar helix etc. In caz ca efectuati operatia afara feritiva de ochii vecinilor deoarece miscarile seamana cu cele din dansul ploii prezentat pe canalul Discovery si exista sanse sa va treziti pe cap cu echipa SMURD. Excelente ca suporti sunt tipul de trepiede astronomice cu monturi azimutale si ingradire cu surub lung ce permite si rotirea rapida peste cap.
Fenomenul de intrerupere a transporderului este ceva mai rar si apare la cateva treceri uneori zile sau saptamani si se produce cand amprenta satelitului ajunge deasupra Arabiei Saudite ceea ce denota ca oprirea se datoreaza echipei de control de la universitate, pe langa transporderul pentru amatori acesta mai are si cateva module stiintifice.
Cam astea ar fi problemele principale dar efortul merita in special datorita sensibilitatii deosebite la receptie pe el putandu-se lucra la extremele orizontului desi fiind putin mai dificil de abordat numarul statiilor e ceva mai redus, fiind populat la extrem cand AO51 este oprit sau trecut in 23 sau 13cm.
Sauditul poate fi urmarit in timp real la aceasta adresa: http://www.n2yo.com/?s=27607
Multa bafta si sper sa ne auzim pe SO50!
Articol aparut la 13-10-2008 9577 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |