![]() |
![]() |
|
CLIPPER RF PENTRU YAESU FT-857D / FT-897DGaspar Delfavero-Cristian YO2LGX
Pentru a imbunatati calitatea audio in primul rand ar trebui schimbat microfonul (MH-31) care vine la pachet cu transceiverul, cu unul mai bun (eventual unul electret sau condensator-personal folosesc un MH-59 modificat, dar rezultate foarte bune se obtin si cu microfoanele de mana de la Motorola) si se poate spera la o calitate mai buna a semnalului audio. Nivelul castigului de amplificare de microfon (meniul 81) este de asemenea foarte important. Eventuale corectii de tonalitate se pot face prin plasarea purtatoarei in pozitia optima pe flancul filtrului, prin accesarea meniului la pozitiile 14...17 (corectia se poate face in limitele +/- 300Hz, pentru fiecare banda laterala atat laTX cat si la RX). Personal am gasit optima pozitia de +250Hz la LSB si -120Hz la USB, dar asta depinde de caracteristica vocii operatorului, de calitatea microfonului si de tipul filtrului pentru SSB folosit.
Apoi constatam ca intervine si o limitare din partea filtrului ceramic SSB (Murata), care prezinta o neliniaritate in banda de trecere destul de pronuntata si are flancurile destul de "largi". O solutie buna ar fi instalarea unui filtru optional Collins de 2,3KHz, care aduce o imbunatatire substantiala a calitatii semnalului audio transmis dublat de un oarecare castig.
Dupa rezolvarea problemei calitatii, mai ramane de rezolvat incarcarea cat mai eficenta a emitatorului in ritmul modulatiei (micsorarea diferentei dintre puterea de varf si puterea medie la iesirea emitatorului). De regula aceasta se realizeaza prin folosirea unor procesoare de tipul: compresoare de audiofrecventa, limitatoare de audiofrecventa urmate de filtru trece jos pentru suprimarea armoniciilor aparute in urma limitarii, compresoare de radiofrecventa de tip ALC, ori limitare a semnalului direct in lantul de frecventa intermediara (cunoscut si sub denumirea de Clipper RF) sau combinatii intre metodele enumerate mai sus. Rolul procesarii semnalului este de a obtine la borna de antena o putere constanta (intre anumite limite!), indiferent de nivelul la care se vorbeste la microfon, pastrand totodata si calitatea semnalului fara sa adauge distorsiuni suplimentare.
Este adevarat ca aceste transceivere au incorporat un procesor de voce, dar care din pacate nu este eficent, ba din contra in unele situatii nu face altceva decat sa strice calitatea semnalului, si daca urmarim schema transceiverului sa vedem ce solutie s-a adoptat pentru realizarea procesorului nici nu putem cere mai mult.
Pe departe solutia cea mai scumpa este si cea mai eficenta, adica utilizarea unui Clipper RF direct in lantul de frecventa intermediara, care presupune utilizarea a doua filtre SSB de calitate identice, primul pentru a obtine semnalul SSB iar cel de-al doilea pentru filtrarea armoniciilor rezultate in urma limitarii. In plus la TX semnalul trece prin doua filtre rezultand si o rejectie suplimentara a purtatoarei. Acest lucru se poate exploata si la receptie, trecand semnalul prin cele doua filtre cascadate se obtine o selectivitate suplimentara fiind atenuate suplimentar semnalele din afara benzii de trecere a filtrului; atenuarea de insertie in acest caz este neglijabila si nu o depaseste pe cea a filtrului MURATA.
Din punct de vedere teoretic totul este OK, dar se poate realiza asa ceva in interiorul lui 857 tinand seama ca nu prea mai exista spatiu disponibil in aparat ?...cu un pic de efort DA!
In figura de mai jos se poate observa montajul inghesuit in locul destinat filtrelor optionale:
Datorita simplitatii schemei nu a fost necesara proiectarea unui circuit imprimat special si am folosit un cablaj de test (de genul matrice cu gauri la distanta de 2,54mm), care se instaleaza in locul destinat montarii filtrului optional nr.1 (ATENTIE ! -partea cu lipituri trebuie izolata pentru a preveni atingerea accidentala de placa transceiverului -eu am folosit banda dublu adeziva, rezolvand astfel si fixarea montajului)
Schema montajului este cea prezentata mai jos:
-Filtrul 1 se instaleaza in soclul numarul 2 destinat filrelor optionale, dar trebuie intrerupt (cu ajutorul unui cutter) traseul de pe placuta filtrului, in dreptul pinului numarul 4 (iesirea de semnal a filtrului) dupa care se lipesc doua cabluri coaxiale subtiri, unul de la conectorul cu 4 pini (pinul 4) pana la conectorul cu 4 pini (pinul 4) de la Filtrul 2, iar celalalt cablu de la traseul la releul RL1 (contactul comun al sectiunii RL1a), ca in figura de mai jos:
NOTA : Pinul 1 al filtrului este conectat la GND in placa, pentru a furniza informatia procesorului din transceiver ca se foloseste Filtrul optional de 2,3KHz.
-Filtrul 2 este montat in pozitie verticala cu ajutorul unei benzi dublu adezive direct de sasiul transceiverului, iar conectarea la restul montajului se face cu doua bucati de cablu coaxial subtire, una de la conectorul cu 3 pini (pinul 3) pana la releul RL1 (contactul comun al sectiunii RL1b), cealalta este legatura intre conectorii cu 4 pini, descrisa mai sus.
-Alimentarea circuitului se face direct din sursa de +13V a transceiverului (vezi foto din stanga de mai jos) de la pinul 1 al stabilizatorului de +8v notat pe schema cu Q1014. Am incercat si alimentarea cu +8V stabilizat (de la pinul 3 a lui Q1014), dar tensiunea nu era suficenta pentru atingerea nivelului de limitare dorit.
-Comutarea TX/RX se face cu ajutorul unui releu miniatura cu doua perechi de contacte, notat in schema cu RL1, (contactele N.D. sunt legate la Tx , iar cele N.I. la Rx), iar actionarea releului este realizata prin punerea la masa folosind jumperul de langa oscilatorul de referinta al transceiverului (vezi foto din dreapte sus). Configuratia jumperului arata ca in figura de mai jos:
Pinul TX GND este de fapt colectorul in gol al unui tranzistor care se deschide punand pinul la masa in momentul trecerii pe emisie, iar pinul TX REQ cu jumperul pus ca in figura (configuratia standard) se regaseste si la mufa ACC de pe panoul din spate al transceiverului, acesta fortand transceiverul sa treaca in emisie si sa transmita o purtatoare CW atunci cand este pus la masa.
-La emisie, pentru activarea Clipperului RF, trebuie ca din "meniul 86" sa se selecteze optiunea corespunzatoare filtrului de 2,3 KHz.
Optiuni posibile sunt :
-"CFIL" - folosirea la emisie a filtrului ceramic, ca si in varianta standard (fara clipper)
Prin alternarea intre cele doua pozitii "CFIL" si "2,3" se poate observa diferenta intre semnalul standard si cel procesat.
La receptie se poate selecta fie varianta standard cu filtrul ceramic, fie cascada de filtre Collins. Acest lucru se face din Multi Function Row "n" (MFn): Butonul A selecteaza filtrul ceramic (standard), iar Butonul C selecteaza cascada de filtre Collins de 2,3KHz.
-La TX imbunatatirea este evidenta, modulatia este mult mai plina, S-metrul corespondentului arata un semnal mai mare cu aproximativ 6dB (un punct S) fata de varianta originala, ceea ce corespunde unei cresteri a semnalului de 4 ori! (echivalentul mariri puterii de la 100 la 400W!). Indicatia Power-metrului atinge usor capatul scalei in ritmul vorbirii la microfon, lucru confirmat si de ampermetrul de pe sursa, a carui indicatie medie era undeva in jurul a 8A, iar acum a crescut in jurul valorii de 16A.
-La RX se simte introducerea celor doua filtre Collins cascadate, receptia fiind mai linistita datorita selectivitatii crescute, de multe ori am observat disparitia unor semnale adiacente care apar atunci cand se foloseste doar filtrul ceramic.
Daca merita investitia si efortul?...DA! transceiverul astfel modificat capata o atitudine aparte la calitatea emisiunii SSB, si sa nu uitam de imbunatatirea semnificativa a receptiei.
Bibliografie:
1. Manual service FT-857D
Autorul nu isi asuma nicio responsabilitate daca in urma modificarii facute, reusiti sa distrugeti un echipament perfect functional! Prezentul material este adresat cu titlu informativ, si modificarea nu se recomanda a fi facuta decat de persoanele care au o oarecare experienta in domeniu si stiu foarte bine ce fac!
Articol aparut la 14-11-2008 17319 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |