Piloni de antenă pentru lucrul în portabil
Balint Antal Madincea YO2MBA
O alternativă la zgomotul oraşului şi greutăţile instalării antenelor este lucrul în portabil. Astfel scăpăm uşor de zgomot, însă tot avem o problemă când vine vorba de antene, deoarece este greu de găsit o soluţie care să poarte în acelaşi timp atributele "performanţă" şi "portabilitate". Pe unde ultrascurte mai este cum este, dar pe unde scurte lucrurile se complică dacă se urmăreşte o participare serioasă în concursuri. Antenele fiind mai mari şi mai grele, necesită o susţinere corespunzătoare, greu de asigurat în regim portabil. Unii sunt fericiţii posesori ai unor piloni militari de fabricaţie rusească care se înalţă pe segmente, cu ajutorul unui sistem gen lift încorporat la bază. Dar această operaţie poate dura câteva ore şi necesită coordonarea a 7-8 oameni pentru ridicarea pilonului şi întinderea ancorelor. Este o soluţie posibilă, dar departe de cea ideală.
Rezolvarea vine tot din domeniul militar, dar din cealaltă parte a fostei "cortine de fier". Mi-a atras atenţia zilele trecute un anunţ de pe pagina de internet a firmei britanice Leavesley International specializate pe vânzarea de maşini şi utilaje, inclusiv vehicule militare la mâna a doua. La secţiunea "Military Trucks" se poate vedea în ofertă un vehicul/pilon telescopic mobil pentru antene. Înălţimea pilonului este de 25 metri şi rezistă la rafale de vânt de până la 137 km/h. Specificaţiile exacte privind rezistenţa la vânt sunt disponibile la cerere de la producător. (Clic pe foto pt. zoom)
Pilonul telescopic este alcătuit din 6 segmente cu secţiunea pătrată, având lăţimile de 975, 860, 750, 645, 540, şi 440 mm. Toate componentele segmentelor sunt din aliaj de aluminiu AlMgSi 0.5. Ghidajele de alunecare din PTFE (polytetrafluororethylene) oferă frecare minimă şi nu necesită întreţinere. La capătul ultimului segment este montat şi un sistem de balizaj luminos.
Un mecanism cu scripeţi acţionat de un motor de 2,4 KW efectuează ridicarea pilonului iar siguranţe automate blochează fiecare element în momentul în care acesta ajunge în poziţia finală. Doi tamburi mecanici asigură derularea controlată a cablurilor de antenă în timpul acestei operaţiuni. Capacitatea bateriei permite un ciclu complet de ridicare/coborâre fără ca motorul maşinii să fie pornit, necesarul maxim de energie fiind de 3 KW. Alimentarea cu energie electrică poate fi asigurată şi dintr-o sursă exterioară. Timpul necesar pentru întinderea completă a pilonului este de 9 minute, fiind nevoie de doar doi operatori.
Orientarea antenei se face prin telecomandă. Pe fiecare din cele două rotoare de antenă este montat câte un reflector parabolic cu diametrul de 1.050 mm, acestea putând fi rotite independent cu ±100 grade pe azimut şi ±15 grade pe elevaţie. Pentru uz radioamatoricesc atât parabolicele cât şi rotoarele din dotarea stâlpului vor trebui înlocuite cu echipamente specifice nevoilor noastre.
Pilonul poate fi folosit pe terenuri cu înclinaţia de până la 10 grade paralel sau perpendicular faţă de axa autovehiculului purtător. Suprafaţa necesară instalării este de 10x8 metri.
Vehiculul suport este un camion Iveco Magirus 110-17 AW cu transmisie 4x4, model utilizat pe larg de forţele armate occidentale. Caracteristici tehnice:
- motor: Deutz Diesel BF6L913 de 6,128 litri, 6 cilindri în linie, supraalimentat, răcit cu aer
- putere: 124 KW (168 CP) la 2.650 rotaţii/minut
- cutie de viteze: manuală cu 6 trepte înainte şi una înapoi
- caseta de direcţie: cu bile, servoasistată
- sistem de frânare: cu tambur, independent, dublu circuit pneumatic
- instalaţia electrică: 24 volţi
- anvelope: 13.00x20 PR-18 10x22.5
- lungime: 7,56 m
- lăţime: 2,37 m
- raza de întoarcere 8,8 m
- viteză maximă: 85 km/h
- capacitate rezervor: 130 litri
- număr locuri: 2+1
Pilonul este produs de către firma germană Geroh, firmă cu o experienţă de peste 60 de ani în producerea de sisteme telescopice pentru iluminat, filmări, antene, aparate de măsură ş.a. Primele exemplare produse pentru serviciile de pompieri sunt încă în uz, schimbându-se de-a lungul timpului doar autovehiculele pe care sunt montate. Folosindu-se în construcţia lor cu precădere aluminiu, materiale plastice şi oţel inoxidabil, acestea necesită întreţinere minimă, garantând în acelaşi timp fiabilitatea chiar şi în condiţii extreme de utilizare.
Gama de produse este destul de largă, cu modele de la 2 la 40 de metri înălţime şi încărcătură maximă de până la o tonă. Toate au un înalt grad de automatizare, instalarea făcându-se în câteva minute. În afara modelelor construite pe autocamioane purtătoare, au în ofertă şi versiuni montate pe remorci. Acestea pot fi alternative mai accesibile celor care deja au în dotare un Zil 131, Gaz 66 sau orice alt vehicul tractor care poate găzdui restul echipamentelor. Iar pilonii telescopici tubulari de dimensiuni mai mici pot fi montaţi pe aproape orice autoturism sau microbuz.
Oferta firmei Geroh are avantajul de a oferi o paletă mai largă de variante, cea a firmei Leavesley şi a altora similare au un preţ mai accesibil. Probabil ambele deasupra posibilităţilor majorităţii radioamatorilor, ceea ce însă nu ne poate împiedica să visăm. Acum 20 de ani erau nenumărate piedici care limitau procurarea echipamentului din străinătate, acum a mai rămas una singură: cea financiară...
- Balint Antal Madincea YO2MBA
-
Articol aparut la
30-12-2008
16255
Inapoi la inceputul articolului
|