|
|
Va invitam sa lecturati
Procesul verbal al sedintei CA din 03.12.2008
Comentariile sunt binevenite
Ciprian Sufitchi N2YO
Radioamator.ro va ofera posibilitatea de a va exprima opiniile referitoare la deciziile care se iau in cadrul Consiliului de administratie (CA) al Federatiei Romane de Radioamatorism. Din cand in cand procesele verbale ale CA sunt publicate la hamradio.ro si eu cred ca este buna scoaterea lor in evidenta. Pe de o parte FRR isi face mai bine cunoscuta activitatea, in timp ce membrii si nemembrii FRR (membri sau nemembri ai asociatiilor si cluburilor afiliate) pot sa-si faca mai bine auzita parerea pentru imbunatatirea activitatii de radioamatorism din Romania.
Acum putin timp a aparut la hamradio.ro Procesul verbal al sedintei CA din 03.12.2008. Sunteti invitati sa il cititi.
Spatiul de mai jos este rezervat comentariilor care se refera exclusiv la aceasta sedinta.
Pentru a da tonul la aceste dezbateri, iata in continuare opiniile mele personale referitoare la doua din punctele de pe ordinea de zi.
La punctul 2 s-a discutat despre Calendarul competitional 2009, care s-a dezbatut si in cele din urma s-a aprobat in unanimitate. Cum am mai spus si in alte ocazii, "prinderea" sau "neprinderea" altor noi concursuri cat si modificarea altora vechi in acest calendar aprobat nu are nici o relevanta pentru radioamatori. Nici un concurs organizat de cluburi membre sau nemembre ale FRR nu poate fi impiedicat sa se desfasoare, cu minima cerinta ca regulamentul de radiocomunicatii sa fie respectat. FRR indeplineste formalitatea impusa si altor ramuri sportive de a raporta un calendar competitional anual. La alte sporturi calendarul sportiv are o alta semnificatie, cata vreme competitiile aprobate devin oficiale si ofera participantilor credit la obtinerea unor rezultate de performanta. Cum bine se stie, radioamatorismul este in mod artificial considerat sport, ca si boxul, de unde deriva o serie intreaga de anomalii, una dintre ele fiind Calendarul competitional. Pentru radioamatorul YO acest calendar nu este altceva decat o compilatie de concursuri organizate de FRR sau asociatiile afiliate care se publica in revista "Radiocomunicatii si radioamatorism" si pe site-ul web al FRR. Asa incat dezbaterea si aprobarea lui in CA nu are nici un sens. Unul dintre participantii la sedinta spunea ca "nu trebuie sa mai apara in calendare competitii care nu au cel putin 40 de participanti asa cum deja s-a hotarit in CA". Cu alte cuvinte FRR ar trebui sa refuze publicarea in revista si pe internet a acelor concursuri mici, care nu au dovedit suficienta popularitate. Dar poate sa le impiedice desfasurarea? Fireste ca nu. Organizatorii competitiilor care nu au fost "prinse" in Calendarul competitional al FRR din diverse motive sunt rugati sa contacteze webmasterul de la Radioamator.ro pentru includerea acestor concursuri in Calendarul competitional 2009 (neaprobat).
La punctul 5 s-a analizat si aprobat noul regulament la "Campionatul national de unde scurte multiband al Romaniei - YO DX HF Contest". D-nul Ovidiu Orza YO2DFA si-a insusit sarcina inca la alegerile din luna mai de a veni cu un nou regulament in care sa se regaseasca o serie de corectii la versiunea veche, scopul fiind acela de a se organiza un concurs cat mai popular, care sa promoveze intr-o mai buna masura performanta. Timp de mai multe luni Ovidiu s-a consultat cu radioamatori YO experimentati, fideli participanti in acest concurs, indicative de referinta in competitii interne si internationale. In aceasta perioada de timp el a cules idei, sugestii si a participat la discutii, unele in contradictoriu. In cele din urma YO2DFA a elaborat un proiect de regulament pe care l-a pus la data de 3 decembrie 2008 pe masa Consiliului de administratie. In mod normal dupa lecturarea "articol cu articol" a proiectului de regulament participantii la sedinta trebuiau sa-si prezinte opinia, pentru ca in cele din urma regulamentul sa fie supus aprobarii. Desigur unele ajustari minore erau acceptabile, de pilda schimbarea nuantei unei exprimari, corecarea unei adrese email, indepartarea unor greseli gramaticale. Este insa o lipsa de respect fata de autorul proiectului si colaboratorii acestuia sa se aplice modificari de esenta regulamentului in cele cateva minute consacrate punctului 5 de pe ordinea de zi. In cazul in care modificari esentiale erau necesare, Consiliul de administratie trebuia prin vot sa respinga acest proiect in ansamblul sau si sa furnizeze o serie de recomandari pe care Ovidiu YO2DFA sa le ia in considerare la elaborarea unui nou proiect, care va fi aprobat in sedinta urmatoare. Procesul verbal spune ca "fiecare punct este citit si disecat", in vreme ce intreaga sedinta a durat trei ore si jumatate si a avut 7 puncte pe ordinea de zi. Citirea si disecarea trebuiau facute inainte de sedinta, pe baza copiilor pe care se presupune ca le-au primit din timp membrii CA. Tot in procesul verbal citim ca "se fac unele corectii". Comparand varianta initiala cu regulamentul final, as spune ca proiectul elaborat in luni de zile de YO2DFA a fost de fapt modificat pe ici, pe colo, prin punctele esentiale. Mai mult, la aceasta sedinta se accepta noi sugestii care se supun pe loc la vot. YO3JW propune nici mai mult nici mai putin "ca cei care participa la categoria SOp sa lucreze numai 16 ore in 3 perioade". La aceasta propunere de modificare s-au numarat din fericire 13 voturi impotriva. Au fost 14 participanti la sedinta.
Aveti cuvantul.
- Ciprian Sufitchi N2YO
-
Articol aparut la
14-1-2009
8797
Inapoi la inceputul articolului
|
Comentarii (11) |
|
Postat de Pit - YO3JW la 2009-01-14 14:27:28 (ora Romaniei) | | Intai trebuie sa multumesc Dl. Ciprian ca a facut informarea tuturor cu privire la aparitia PV al CA din decembrie 2008. Este un punct castigat. De asemenea trebuie sa-i multumesc pentru aprecierile facute. Ma bucura interesul pe care-l poarta pentru activitatile din YO. ...................... Cat priveste propunerea pentru ca in YO DX HF Contest statiile YO participante sa lucreze numai 16 ore care sa conteze in concurs cu 3 periode de odihna. Aceasta propunere nu se adreseaza celor de la statiile cu doi operatori ci statiilor cu un singur operator unde o mare parte numai sunt la varste fragede! Va venii o vreme si la cei care azi sunt inca in putere cand pentru ca sa stea 24 de ore sau mai mult va fi o problema. Se pune normal intrebarea dece s-a introdus acesta cerinta la CA si nu inainte? Deoarece propunerea nu a fost luata in considerare de Comisia de US(+). Astfel cu voia sau fara voia Dl. Ciprian am facut acesta propunere din nou. Ca nu a fost acceptata cu o mare majoritate de voturi ma face sa cred ca cei care au votat-o se simt inca in vigoare si mai pot! Deci sa aiba parte de putere si sa participe 24 de ore! Si la un caz de adica sa si castige! 73 Pit |
|
Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2009-01-14 23:45:02 (ora Romaniei) | | Pentru Pit. Eu nu m-am referit la continutul propunerii dumneavostra, ci la felul in care ati incercat pe ultima suta de metri sa includeti modificarea. Daca schimbarea nu a fost luata in considerare de comisia de specialitate, nu era cazul sa mai insistati. Nu vad de ce trebuie sa profitati de calitatea de reprezentant al Comisiei de apel ca reveniti pe scurtatura cu o propunere deja respinsa.
Tot din procesul verbal reiese si deserviciul pe care FRR il aduce activitatii de performanta din marile concursuri internationale: "A fost o buna participare la CQ WW CW - care trebuia sa fie o repetitie pentru Campionatul Mondial IARU din 2009". Asta trebuia sa fie pentru FRR un concurs de talia CQ WW: o repetitie. Cine inca mai crede acest lucru ar trebui sa reciteasca articolul scris de Alex YO9HP: "CQWW Contest - Adevaratul Campionat Mondial al Undelor Scurte" |
|
Postat de Margarit Ionescu - YO9HG la 2009-01-20 10:36:03 (ora Romaniei) | | Cred că ar fi foarte bine ca absolut TOATE regulamentele competitiilor interne sa fie "semnate" de cel care-l trimite la radioamator.ro pentru publicare, şi datat cu data primirii acestuia de Ciprian. |
|
Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2009-01-22 18:41:45 (ora Romaniei) | | In perioada discutiilor de pe forumul YODX am sustinut cu tarie ca pentru categoriile SOp, (un singur operator) durata maxima de participare, sa fie de maxime 16-18 ore din cele 24. Propunerea mea nici nu a fost luata in seama (cu exceptia lui YO3JW), macar ca discutzie. Limitarea timpului efectiv lucrat ar fi dat posibilitatea multor altor operatori de varf, dar mai in varsta sa se afirme in acest concurs. Indiferenta aratata si de catre CA, arata clar ca posibilitatea fraudarii la aceste categorii este acceptata ca fapt. Pe de alta parte, obligarea juniorilor sa stea la statie 24 de ore pentru a fi campion, este nu numai imorala dar si ilegala. |
|
Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2009-01-23 05:57:03 (ora Romaniei) | | Draga Sica,
Din experienta multor ani de concurs s-a demonstrat ca un operator performant poate sa faca fata unui concurs de 24 de ore fara sa se odihnesca, daca este necesar. Bineineteles, sunt tehnici pe care operatorul trebuie sa si le fi insusit in prealabil prin antrenament si prin respectarea unor reguli simple. A se citi in acest sens http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=193">O strategie de somn pentru concursuri DX, articol scris de Randy Thompson K5ZD, unul din cei mai mari campioni Nord Americani. Nu oricine poate fi campion. Cat priveste imoralitatea si ilegalitatea participantilor de la categoria "junior" de a fi nevoiti sa participe fara odihna in concurs, trebuie subliniat ca in YO DX Contest criteriile de participare in aceasta categorie nu au nimic in comun cu varsta participantului. Categoriile E si F sunt:
E. SO statii clasa a III-a (echivalata conform normelor ANS cu juniori I)
F. SO-AB-Mixt-LP (echivalata conform normelor ANS cu individual juniori II)
FRR foloseste eticheta formala "juniori" ca o oportunitate a mai acorda cateva titluri de campioni. |
|
Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2009-01-23 09:37:44 (ora Romaniei) | | Draga Ciprian,
1) Strategiile lui K5ZD sunt bine cunoscute de contestmani de multa vreme. Personal aveam la activ multe participari de 24 de ore in concursuri, pe vremea cand K5ZD nici nu exista (poate nici nu se nascuse). Am la activ si multe zeci de 24 de ore in tura la serviciu, asa ca stiu foarte bine cu ce se mananca asa ceva. Dar aceasta nu inseamna ca este si benefic pentru sanatate sau ca este posibil la orice varsta. Daca te vei uita la regulamentele unor mari concursuri ca WAE sau WPX, vei vedea ca sunt acceptate doar 36 de ore din cele 48 de concurs. Deci 18 ore din 24!
2) Privind juniorii: printre participanti exista si juniori adevarati. Asa ca, ce am spus ramane valabil.
3) Prevederea limitarii timpului de participare la categoria SOp (un singur operator) ar fi dus la aparitia si a altor posibili castigatori, lucru probabil deranjant pentru unii. Exista multi operatori foarte buni, dar mai in varsta, care nu mai participa la YODX-Contest exact din acest motiv.
P.S. Apropo de strategii, mai exista si alte lucruri pe care K5ZD nu le-a semnalat. Personal am avut acces la un manual tiparit in fosta URSS prin anii 60, unde erau multe alte "secrete", unde numai privitor la alimentatie, era un capitol intreg.
|
|
Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2009-01-23 22:29:31 (ora Romaniei) | | Draga Sica,
Subiectul este foarte interesant dar nu prea potrivit cu articolul de mai sus, il putem dezbate pe grupul de discutie de pe Yahoo. As vrea totusi sa mai adaug ca prin definitie concursurile de radioamatori sunt inechitabile si eu cred ca cei mai multi dintre participanti inteleg acest lucru si-l accepta ca atare. Majoritatea concurentilor intra nu sa castige, ci doar sa participe. Doar un mic grup de radioamatori face efortul de a iesi pe primul loc. Nu oricine poate fi campion, cum spuneam. Un concurs international pune in valoare nu numai abilitatea de a realiza legaturi si cunostintele tehnice, ci in egala masura puterea de concentrare, atentia distribuita, viteza de reactie, rezistenta la oboseala si stress. Daca un organizator ca CQ Magazine considera ca un interval de 36 de ore nu este prea mare pentru cei care intra in WPX, nu vad de ce participantii la YO DX HF Contest ar fi epuizati mai repede. Daca YO DX HF Contest ar fi avut o clasa speciala de participare pentru copii, regulile acesteia puteau fi diferite, insa FRR a decis ca nu este nevoie de o asemenea categorie si in consecinta juniorii au la dispozitie sa aleaga una din categoriile prezentate in regulament. De multi ani categoria "Junior" nu are nici o restrictie de varsta, dar se pare ca nimeni nu este deranjat de acest aspect, nici ANS, nici FRR, nici participantii. Referitor la strategiile de concurs pe care le cunoasteti, o idee interesanta ar fi sa le impartasiti si altor radioamatori intr-un viitor articol pe acest web site. |
|
Postat de Ionicã - (neradioamator) la 2009-01-24 21:47:32 (ora Romaniei) | | Din cate înteleg si YO3JW ºi YO6EX în tinereþe trãgeau tare în concursuri de 24 de ore, fara sa ceara schimbarea regulamentului pentru cei care aveau atunci 60 ºi .... ani!
Am înþeles cã au câºtigat ºi titluri (sau poate ca nu am înþeles bine)!!!!
Atunci, de ce sunt ... "geloºi" pe cei tineri!
Fiþi siguri cã vor îmbãtrânii ºi ei! |
|
Postat de Pit - YO3JW la 2009-01-27 09:07:51 (ora Romaniei) | | Pentru prietenul meu mai tanar Ionica! Nu stiu cati ani ai si ma bucur ca vorbesti in numele "tineretii" Ai dreptate. Ani au trecut si media de varsta a celor care vin in concursuri a tot crescut. Asa cum am aratat si in interventia mea la acel CA numai pot face fata la 24 ore non stop. Poate ar fi fost bine sa se accepte. Nu pot uita comentariile unui coleg posesor de statie care dupa un concurs mare zicea ca operatorii sunt ca niste zombi! Poate ca nu este nevoie de a stoarce si ultima vlaga din noi doar de dragul de a zice ca am rezistat 24 de ore(48ore in unele cazuri!) Cat privesc acele tehnici... ele mai trebuiesc uneori combinate si cu unele mai speciale! Sper dragul meu Ionica sa poti obtine indicativ si sa stai 24 ore intr-un concurs! ......Cat priveste pe Dl. Ciprian ii doresc si lui sa tot castige numai concursuri de 24 de ore! Referirea la 36 de ore in CQ WW DX si conexe reprezinta numarul de ore din 48 in total. Deci poate sa se duca la odihna 12 ore! Or fi ei americanii porniti dupa castig, dar totusi au grije de operator, cand se considera ca lucreaza singur si fara alte ajutoare. Oricum apreciaz grija care o poarta concursului YO DX HF Contest. Si are dreptate! Numai un grup mic intra sa castige, majoritatea intra sa "faca" pe alti sa fie castigatori, adica doar asa de joaca, de participare.... Am mai zis ca fara acesti "participanti" de participanti nu ar exista castigatori. Poate e cazul de a le acorda mai multa consideratie, altfel isi vor inchide statia si in loc sa stea cu fundul pe scaun vor iesi la plimbare in aer liber, ca tot ni se recomanda miscare!
73
Pit |
|
Postat de Dan - YO8RWA la 2009-01-31 22:15:13 (ora Romaniei) | | Daca ar fi sa fim realisti.... multi prefera sa lucreze 24 de ore la categoria SOp deoarece de fapt au back up doua trei statii care ii sustin... oare am dreptate???? |
|
Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2009-02-02 01:46:41 (ora Romaniei) | | Excelenta posibilitatea de a avea acces la Procesul verbal al unei sedinte a CA a FRR. Sunt vremuri bune. Cu multi ani in urma am fost anuntat ca am fost ales membru in Biroul Federal comisia de unde scurte. Fara sa fiu prezent, fara sa fiu intrebat daca accept, deci daca apreciez ca am sau nu capacitatea sa fiu cu adevarat util. Eram activ in US si asta a fost suficient. Rezultate ale mele in aceasta functie? Normal: zero ! Treburile s-au schimbat, si asta e bine. In legatura cu comentariile de mai sus: Interesant este ca eu constat ca fiecare comentator are dreptate. Iarasi voi fi acuzat ca stau cu fundul in mai multe barci. Dar sa ma explic. E vorba de regulamentul YODXC. Daca s-ar accepta pauzele de odihna, s-ar diminua suspiciunea cu Multi-Multi declarat SO. Cei foarte tineri ar fi protejati de suprasolicitare. Nu cred ca cei in varsta participa sa se vada pe podium. Ar fi interesant insa ca programul de arbitraj sa scoata si sa ataseze o coloana cu numarul de ore efectiv lucrate. Toti timpii mai mari de zece minute intre legaturi sa fie considerati timpi de odihna. Softistii cred ca abia asteapta sa mai aiba o problema de rezolvat. Ciprian are dreptate. Concursurile noastre radio sunt din start inechitabile. Concurentii stiu asta. Multi doar participa. De placere. Numai un grup restrans de participanti vizeaza titlul. Ei bine, atunci, acestia sa ANUNTE echipa de arbitraj de aceasta angajare deosebita. Sa fie atent supervizati. Aud ca se organizeaza cursuri de pregatire pentru a deveni ARBITRU. Ar trebui ca sa se prevada fonduri pentru deplasari si echipamente pentru echipa de arbitraj. Si fiecare concurent sa stie ca poate avea o echipa care-l monitorizeaza. Si sa accepte chiar sa le si deschida usa. Dar si mai important este ca toti ceilalti sa stie aceste lucruri si sa-l priveasca cu admiratie pe cel care a facut un mare efort. Cer cam mult. Dar sunt convins ca va veni si vremea aceea ! 73s ! Mircea = yo4si. |
|