l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Radioclubul "Danubius"- YO9KIB - sărbătoreşte Ziua Internaţională a Dunării

Stefan Alexandru YO9BFM

29 Iunie este Ziua Internaţională a Dunării. Bătrânul fluviu este al doilea din Europa ca mărime, după Volga şi străbate 10 ţări şi 4 capitale europene.

Evenimentul a fost marcat la Călăraşi printr-o frumoasă acţiune organizată sâmbătă 27 iunie 2009 în parcul mare de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi - Administraţia Naţională "Apele Române". Specialiştii de la SGA Călăraşi, coordonaţi de domnul director Ion Rotaru au reuşit să transforme o zi obişnuită de vacanţă într-o adevărată festivitate, pentru elevii care au asistat la sărbătoarea Dunării, dar şi pentru toţi cei care s-au aflat ocazional în parc.

Radioclubul "Danubius" şi-a sărbătorit într-un fel ziua numelui, participînd cu un grup de elevi de la clasele tehnice ale Grupului Şcolar "Danubius" Călăraşi, însoţiţi de prof. ing. Alexandru Ştefan - YO9BFM.

Grupul a fost compus din câţiva dintre cei peste 25 de elevi de la liceu, cu rezultate deosebite la fazele judeţene şi naţionale ale Olimpiadelor şi Concursurilor Tehnice. Dintre aceştia, îi amintim pe Bogdan Pleşea - YO9IER (locul 3 în 2008 şi locul 2 în 2009 la faza naţională a Olimpiadei Tehnice - Automatizări - primul din dreapta în fotografia de mai sus), Eugenia Lazăr (locul 1 la Concursul Naţional pentru Elevi "Tehnium"), Eugen Tatu (locul 3 pe ţară în 2008 şi locul 1 la faza judeţeană în 2009, la profil Electromecanică) şi, nu în ultimul rând, Aurel Şerban (locul 3 la faza judeţeană în 2008 şi 2009, la profil Electromecanică).

Din grup a lipsit Mihai Ganea - YO9IEQ, plecat în vacanţă şi, mereu tânărul Toni - YO9FL care a avut o întâlnire cu foştii colegi de liceu, pentru a organiza cea de-a 55-a întâlnire anuală.

La sărbătoarea Dunării a fost prezent domnul prefect al judeţului Buzău, iar Prefectura Călăraşi a fost reprezentată de domnul subprefect Emil Muşat.

Doamna profesoară Ecaterina Niculescu de la Şcoala Generală nr 11 a însufleţit evenimentul prin entuziasmul şi curiozitatea celor aproximativ 20 de elevi care au însoţit-o.

Evenimentul a captivat elevii şi, în general pe toţi cei prezenţi, prin cantitatea de informaţii inedite despre ape în general şi, în mod special despre Dunărea care trebuie să rămână în continuare albastră, curată şi nepoluată.

Încă din prezentarea de deschidere făcută de doamna Ştefania Mateiu, directoarea Direcţiei Apelor Buzău - Ialomiţa (în subordinea căreia se află şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi), cei prezenţi au putut afla că "bătrânul" nostru fluviu Danubius traversează şi în acelaşi timp uneşte, 4 capitale - Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad şi 10 state europene: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

Datorită oamenilor, astăzi râul Dunărea a devenit un traseu acvatic ce uneşte Marea Nordului şi Marea Neagră, prin construirea canalelor navigabile Mein - Dunăre şi Dunăre - Marea Neagră. Prin aceste canale, Dunărea a devenit firul vieţii ce parcurge 14 ţări europene prin ARTERA NAVIGABILĂ MAREA NEAGRĂ - MAREA NORDULUI, asigurând cu apă aproximativ 81 milioane de oameni.

Indiferent de limba în care este "tradus" numele fluviului care uneşte aproape jumătate dintre ţările Europei, acesta aminteşte de cel dat de romani, Danubius, care însemna "Zeul fluviilor". Astfel, Danubius a fost mai târziu preluat de alte popoare, şi modificat, devenind Donau în limba germană, Dunaj în limba slovacă, Duna în limba maghiară, Dunav în limba sârbocroată, Дунав/Dunav; Дунав în limba bulgară, Дунай (Dunai) în limba ucraineană, pentru ţările riverane, şi Danube în limba engleză şi limba franceză şi Tuna în limba turcă (http://ro.wikipedia.org).

Deviza sub care s-a desfăşurat această frumoasă sărbătoare, a fost "Sete de viaţă" şi a transmis celor prezenţi un mesaj de mare sensibilitate, a reamintit că apa înseamnă viaţă, iar apa curată înseamnă viaţă sănătoasă:

Acest mesaj este o componentă a campaniei Administraţiei Naţionale "Apele Române", care, sub deviza "Să păstrăm apele curate", a lansat anul trecut o cărticică pentru copii, "Peripeţiile lui OVI".

"Peripeţiile lui OVI" este o poveste care se adresează în primul rând copiilor din clasele II-IV şi relatează călătoria unui peştişor care ajunge accidental în ape poluate. Aici întâlneşte specii noi "PETşti" şi "meDOZE", născute din obiceiurile proaste ale oamenilor, respectiv acelea de a arunca deşeuri în apă şi pe maluri. "Peştii" s-au transformat astfel în "PETşti" şi "meduzele" în "meDOZE", personaje negative care îl urmăresc pe OVI şi încearcă să-l înghită. Într-un final, OVI ajunge într-un pet mare, dar este salvat de un copil.

"Peripeţiile lui OVI" este o cărticică gândită şi concepută de A.N. Apele Române, în cadrul campaniei de responsabilizare socială "Să păstrăm apele curate!", campanie care a fost premiată, în acest an, în cadrul festivalului internaţional al campaniilor de mediu Green Awards, de la Londra, la categoria Best Green International Campaign. "Peripeţiile lui OVI" a fost unul dintre cele mai apreciate produse de campanie de către membrii juriului Green Awards, pentru originalitate grafică şi idei îndrăzneţe.

La sărbătoarea Dunării de la Călăraşi, a fost prezent şi OVI, care i-a încântat pe cei mici şi le-a dat un serios subiect de meditaţie celor mari:

Amănunte despre OVI şi aventurile sale, dar şi foarte multe informaţii interesante pot fi găsite la http://apecurate.blogspot.com.

Prin introducerea făcută de doamna directoare Ştefania Mateiu, curiozitatea celor prezenţi se ridicase deja la cote maxime, astfel încât materialele care urmau să fie prezentate erau aşteptate cu nerăbdare. De altfel, captivarea atenţiei elevilor nu a fost dificilă, curiozitatea celor din clasele mici este o caracteristică specifică vârstei, iar cei din clasele de liceu cu profile tehnice sunt înclinaţi în general către descoperire, sunt atraşi de experiment, chiar dacă acesta nu este din domeniul lor de pregătire:

Materialul prezentat de doamna biolog Eugenia Popescu i-a captivat pe cei prezenţi prin frumuseţea imaginilor Dunării din diferite ţări, dar în mod deosebit prin cele care reprezentau Delta.

Pe lângă fascinanta călătorie virtuală pe traseul Dunării, materialul prezentat de doamna Popescu a oferit informaţii interesante şi accesibile despre viaţa acvatică şi despre importanţa acesteia pentru tot ce înseamnă viaţă pe întreaga planetă.

Demonstraţiile practice şi mostrele prezentate de doamna biolog Ionela Iofcea au reprezentat un veritabil moment de "magie" pentru elevii prezenţi, un moment care poate să rămână în amintirea copiilor pentru mulţi ani şi care poate să le dirijeze destinele către biologie şi către descoperirea tainelor vieţii:

Nici cei care nu mai sunt demult copii şi care au fost prezenţi întâmplător în parc nu au rezistat tentaţiei de a privi lumea microscopică a apelor. Cei mici l-au "adoptat" foarte repede, ca pe un coleg mai mare, pe domnul subprefect Emil Muşat.

Şi grupul elevilor olimpici de la "Danubius" au dorit să-l aibă alături pe domnul subprefect:

De ce Radioclubul "Danubius" ?

Pentru că a fost o zi frumoasă, însorită, de vacanţă

Pentru că a fost o activitate plăcută, cu multă voie bună, aşa cum trebuie să fie o activitate de club. Au lipsit undele radio, dar poate că la următoarea aniversare "Danubius" vom reuşi să pregătim din timp aparatura pentru a trimite în eter mesajele de sărbătoare. Şi, de ce nu, poate vom reuşi să pregătim din timp şi nişte QSL-uri care să marcheze acest eveniment de suflet.

Undele radio nu au graniţe
Ca şi batrâna Dunăre albastră!

Prof. ing. Alexandru Ştefan - YO9BFM

Stefan Alexandru YO9BFM

Articol aparut la 5-7-2009

9257

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact