Primul repetor construit si autorizat pe aceasta frecventa si aceeasi locatie a fost realizat la inceputul anilor '80 de catre YO2QC Eugen. Echipamentul realizat din module de RTM si antene J-pole acordate exact pe frecventele repetorului si in aceasta "formatie" a functionat multi ani de pe pilonul de langa cabana lui Eugen. Din cauza conditiilor meteo din muntii Parang, unde iarna la 40m deasupra solului se formeaza sloiuri de gheata orizontale si datorita faptului ca a traznit de cateva ori in pilon, echipamentul si antenele au avut de suferit.
S-a adus de mai multe ori in discutie repunerea lui in functiune, datorita rezultatelor exceptionale pe care le-a avut, iar in urma cu ceva timp s-a luat si hotararea definitiva. In urma discutiilor avute cu bunul meu amic Razvan YO2MBK, am hotarat sa facem acest pas. Am gasit intelegere si la seful Clubului Polisportiv Silver Fox, domnul Pantelimon Gheorghe YO2BBB, care de fapt a si pus la dispozitie tot echipamentul. Realizarea conecticii si asamblarea intr-o cutie metalica reprezinta meritul lui Razvan, care l-a si transportat si setat in prima faza in locatia sa din Deva.
Astfel, dupa mai multe discutii, am hotarat sa mergem la vechea locatie, pilonul de langa cabana lui YO2QC, si sa il instalam. Razvan a pus tot echipamentul in masina, XYL sau si s-a indreptat catre locatia mea, Lupeni in Valea Jiului, aici am mai adaugat si eu ceva echipament si mi-am luat consoarta, iar impreuna cu bunii nostrii amici ne-am imbarcat in masina cu care au venit si am pornit catre munte. Peugeot-ul cu are au venit ne-a dus pana in varf de munte la ultima platforma, de unde am mai urcat cateva sute de metri cu telescaunul, iar de acolo pe jos incarcati de echipament, pana la cabana unde ne astepta YO2QC.
Dupa intalnirea cu Eugen, am zabovit maxim 10 minute, apoi am pregatit tot ce era necesar si ne-am catarat pe pilon. Un pilon metalic inalt de vreo 40m, format din mai multe bucati, avand instalate 3 platforme. Antena de emisie fiind instalata la nivelul primei platforme, iar antena de receptie fiind la platforma a 2-a. Dupa o evaluara sumara, am constatat ca antena de receptie avea probleme din cauza faptului ca firul de alimentare era rupt din motive meteo. Neavand echipament de alpinism pentru a ne putea catara pe bratul de 2m si cateva zeci de kilograme aflat in afara pilonului pe care era asezata antena, si neputand trage bratul catre noi, deoarece de-a lungul timpului bratul a coborat vreo 10cm si s-a intepenit intre elementele pilonului, am renuntat la vechea antena.
In aceste conditii am instalat o antena Yagi cu 4 elemente pentru 70cm, si pe platforma 3 o antena omni-directionala folosita la serviciul de date pentru o firma de ape. Vremea a tinut cu noi pentru a face posibile toate aceste interventii pe durata a peste 3 ore, doar vantul ne mai atentiona, prin miscarea usoara a pilonului, la ce altitudine fata de sol ne aflam, si facandu-ne sa tremuram putin din incheieturi (HI).
Coborand cu "picioarele pe pamant", ne-am ocupat de instalarea si reglarea efectiva a echipamentului care a fost instalat in cabana lui YO2QC. La aceste teste ne-au ajutat prompt si de cate ori a fost nevoie, diferite statii din Valea Jiului si Gorj (YO2LNO, YO2LEO, YO2BMK, YO2CNH, YO2UW, YO7MR etc...).
Dupa ce totul a fost oarecum gata, am constatat ca echipamentul pe 439 MHz nu ne permitea programarea, se intamplase ceva cu el, asa ca am hotarat sa il ducem la baza si sa vedem ce se intampla, adica l-a luat YO2MBK la Deva. Astfel am pus punct pentru moment, am luat portabilele cu noi si am fost invitati de XYL-uri si Eugen sa facem cateva "qso-uri" prin farfurii (hi). Dupa discutiile din timpul cinei ne-am indreptat fiecare catre paturile puse la dispozitie de YO2QC si ne-am odihnit pana dimineata.
In zori de zi, dupa servirea micului dejun in aceasi formatie, am mai facut o ultima trecere in revista si am plecat catre casa, urmand sa revenim cu "finisaje".
Din acel moment repetorul a functionat vreo 2 saptamani in teste, cu rezultate multumitoare, pana la un moment dat cand din motive de siguranta impotriva traznetelor ce se "plimbau" pe acolo, Eugen a hotarat sa mute antena intr-o zona mai ferita.
La cateva zile, la sfarsitul lui august, si dupa discutii avute la telefon pentru a stabile o zi libera comuna amandoura, a venit Razvan dupa mine si luand legatura cu YO2QC am reurcat la R5. Ajungand acolo am constat ca intre timp Eugen se ocupase de antena de receptie si o "revitalizase", deci era pregatita sa mai indure multe vremuri grele sus pe pilon. Astfel am luat sculele necesare si ne-am recatarat la 40m deasupra solului, sa terminam ce incepuseram cu cateva saptamani in urma. De data aceasta antena de receptie hotarasem impreuna cu YO2QC si YO2MBK sa nu mai fie colineara deasupra celei de emisie, ci sa o mutam in varful pilonului diametral opus. Sus in varful pilonului, din nou fara echipament de alpinism, simteam tangajul pilonului din cauza vantului care de aceasta data sufla mai cu putere. Dupa instalarea antenei pe pozitia initiala, am incercat sa o si cositorim, dar vantul se intetise, si desi foloseam o lampa cu gaz, pusa la dispozitie de Eugen, acest lucru a fost foarte greu de realizat, a trebuit sa reluam actiunea de cateva ori, deoarece vantul ne stingea pur si simplu flacara; dar ambitia si avantul tineresc ne-au incapatanat si nu am plecat de acolo pana nu a fost totul facut ca la carte.
Dupa terminarea antenei de 145 MHz, am coborat pe platforma 2 si am reglat si antena de 439 MHz, ca sa fie orientata catre Deva, unde va face link cu R0.
Si de aceasta data radioamatorii din YO2 si YO7 ne-au ajutat cu teste, fiecare incercand sa acceseze din diferite locatii (YO2CNH chiar din TOATA casa hi), si cu diferite puteri, totul mergea perfect. Vazand ca totul merge conform planului, am coborat la cabana unde am repus in functie si echipamentul pe 439 MHz.
Astfel este pregatit pentru folosinta unul din cele 4 repetoare care sunt prevazute sa functioneze la nivelul judetului Hunedoara, care vor fi interconectate intre ele prin link-uri pe 439 MHz. Prin interconectarea lor se va putea accesa din orice colt al judetului si a judetelor limitrofe cu o statie portabila unul dintre repetoare si se vor deschide toate 4, avand si iesire pe internet prin echolink-ul de la R0. In momentul de fata sunt functionale 3 din cele patru (R0- Deva, R4 - Hateg, R5 - Parang), dar nu sunt inca conectate intre ele, deoarece R4 de la Hateg isi va schimba locatia, si repetorul ce va fi pus pe munele Gaina inca se afla in lucru.
La aceasta ora R0 Deva are frecventele de lucru pe 145.000 MHz si 433.500 MHz RX, iar TX pe 145.600 MHz; R5 Parang pe 145.125 MHz si 439.825 MHz, iar TX pe 145.725 MHz; R4 Hateg pe 145.100 RX si 145.700 MHz TX. Pe R0 si R5 pe oricare frecventa de RX ati emite o sa va auziti pe repetor, si revers.
Datele tehnice ale repetorului din Parang sunt urmatoarele: 2m - 2xGM300+2xJ-pole, 70cm - 1xGM300+yagi 4 elemente, surse profesionale de 4A, autoprotejate, puterea la emisie de 8w pe 2m si 5w pe 70cm. Acoperire demonstrata prin qso-urile efectuate: Timisoara YO2AAG (25W, antena exterioara), Deva YO2LHW (20W, antena exterioara), Uricani YO2LNO (200mW, antena statiei portabile),Targu-Jiu YO7MR (2w, statie portabila), Craiova YO7COV (5W, statie DJ195 antena baston), Bulgaria (5W, antena exterioara), Valea Jiului la nivel de statie portabila etc.
- Cosmin Pacurar YO2LPO
-