l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Radioamatorii din Campulung Muscel

Nini Vasilescu YO3CCC

Pentru ca nu mai fusesem in frumosul oras Campulung Muscel de 7 ani (de cand aici s-au desfasurat lucrarile Simpozionului National YO) si pentru ca ma aflam intr-o mica vacanta de cateva zile la o distanta de numai 42 Km de acesta, m-am hotarat sa revin aici dar nu inainte de a-i contacta pe cativa radioamatori "consacrati", vechi prieteni de-ai mei. Initial, am vrut sa-i iau un interviu d-lui Toader Marius - YO7BBE (sau "Unchiul" cum imi place mie sa-l alint), decanul de varsta al radioamatorilor din Campulung Muscel, dar cand am vazut ca pe plan local sunt atat de multi oameni cu functii implicati in sprijinirea acestui frumos sport - radioamatorismul - m-am decis ca acest articol sa cuprinda si orasul si bineinteles, urmand ca Marius - YO7BBE sa conduca "ostilitatile". Conform intelegerii, stabilita in prealabil cu o seara inainte, pe data de 19 august la ora 10 CFR ne-am intalnit la micuta terasa din fata Autogarii din Campulung. Dupa ce am schimbat mai multe impresii si am facut planul de bataie (si bineinteles si cateva poze), impreuna cu Marius - YO7BBE si Ovidiu - YO7VP (fost YO7HMH) am plecat la drum. Prima oprire am facut-o la Clubul Sportiv "Muscel" aflat in incinta stadionului din oras. Acesta dispune de o cladire noua, moderna si functionala. Aici am fost poftiti intr-o frumoasa sala de protocol unde am putut sa port o discutie in liniste cu Marius - YO7BBE, prilej cu care am aflat mai multe despre activitatea sa ca radioamator.

Sa-l cunoastem mai bine pe Toader Marius - YO7BBE

YO3CCC: Cum ati luat cunostinta despre existenta undelor radio ?

YO7BBE: Era prin 1950 cand am intrat in posesia unei reviste vechi in care era explicat principiul de functionare al unui receptor cu galena dar era prezentata si realizarea practica a acestuia. A urmat apoi procurarea cu foarte multe eforturi a unui cristal de galena si a unei perechi de casti de provenienta militara germana (Wermacht). Cunostintele le-am aprofundat o data cu intrarea in Scoala militara de ofiteri de radiolocatie - prima promotie ; se intampla in 1951.

YO3CCC: Cand ati obtinut autorizatia de radioamator ?

YO7BBE: Sunt autorizat din 1970 ; pentru inceput am fost autorizat cu clasa a treia. In anul 1984 am obtinut clasa a doua iar din 1998 cu clasa intai.

YO3CCC: Ce performante mai deosebite aveti ?

YO7BBE: Ca prima reusita, impreuna cu Costica Constantinescu - YO7ALR (actual YO3ALR) am revitalizat activitatea de radioamatorism din Campulung Muscel prin infiintarea in 1969 a sectiei de radioamatori din cadrul Asociatiei Sportive ARO cu indicativul YO7KFC. Am participat la majoritatea concursurilor si campionatelor de UUS atat cu indicativ de club cat si cu cel personal, obtinand locuri fruntase. De asemenea am participat la circa 90% din Simpozioanele Nationale YO, incapand cu primul simpozion organizat la Slatina in 1970. La campionatele de UUS am obtinut de 20 de ori clasificarea in primii 10 cit si o medalie de bronz la 432 MHz. La campionatele de creatie tehnica am obtinut 8 clasificari pe locul patru si doua medalii de bronz, restul participarilor in primii 10.

YO3CCC: Cum v-ati adus contributia la promovarea radioamatorismului ?

YO7BBE: Pana in 1998 am sprijinit si indrumat toti radioamatorii din oras pentru obtinerea autorizatiei de emisie-receptie.

YO3CCC: Ce repetoare aveti in zona ?

YO7BBE: In 1996 s-a montat primul repetor din zona cu indicativul YO7Z, pe frecventa canalului R6 ; a fost preschimbat ulterior pe frecventa canalului R2 din cauza interferentei cu frecventa firmelor de televiziune prin cablu. Repetorul este montat pe varful Matau, cel mai inalt deal din tara (1017m) in KN25MG. Actuala responsabilitate a repetorului apartine lui Ovidiu -YO7VP si lui Catalin YO7GQZ.

YO3CCC: Cu ce va puteti mandri ?

YO7BBE: - 1. cu participarea la trei campionate de RGA intre 1972 si 1985 ;
2. cu infiintarea in 1997 a unui radioclub la Cercul Militar avand denumirea Negru Voda - YO7KYT ;
3. infiintarea radioclubului privat Cavalerii Musceleni care a preluat indicativul YO7KYT ;
4. organizarea unei sesiuni de examene pentru obtinerea autorizatiei de emisie-receptie la care au participat 60 de concurenti ; sesiunea a fost organizata impreuna cu Ovidiu - YO7VP care este si seful radioclubului departamental - YO7KVP ; Ovidiu este absolvent al cursurilor de antrenori ;
5. prin sprijinul meu direct, Fane - YO8RCW a obtinut de la conducerea Societatii ARO un automobil de teren echipat special pentru a efectua o expeditie in jurul lumii ; centrul de comunicare si legatura cu expeditia a fost la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde isi avea sediul radioclubul Cavalerii Musceleni ; la aceasta actiune au participat toti radioamatorii musceleni; sponsorul principal al simpozionului national YO organizat la Campulung Muscel a fost expeditionarul Fane - YO8RCW.
6. Posed clasa intii de clasificare sportiva din 1984.

YO3CCC: Pomeneati mai devreme despre radioclubul departamental Muscelul - YO7KVP. Puteti sa-mi dati mai multe amanunte ?

YO7BBE: Este un club recent infiintat in locul fostului club al uzinei ARO - YO7KFC, desfiintat in sedinta Adunarii generale, din aprilie 2009. Sectia Radio din cadrul Clubului Sportiv Muscel este finantata de la bugetul de stat prin MTS, dar primeste si finantare locala de la Primaria Campulung Muscel. Sectia are un buget propriu fundamentat pe baza calendarului FRR. Sprijinul acordat de conducerea clubului a fost substantiala si la timp atat din punct de vedere material cat si spiritual. Un sprijin deosebit s-a primit din partea domnului director general Fulger Mircea (fost mare campion de box, maestru emerit al sportului, antrenor emerit) cat si a domnului Danulet Gheorghe, directorul economic al Clubului Sportiv.

YO3CCC: Pe dl. Danulet Gheorghe am avut si eu placerea sa-l cunosc si sa discut cu domnia sa. Un om deosebit de amabil si politicos.

* * *

De la Clubul Sportiv ne-am continuat "turneul" pe dealul din spatele lui unde se afla Colegiul National Pedagogic "Carol 1" (fosta Scoala Normala "Carol 1"). Aici, prin amabilitatea dl. director Borcanescu Ion si a dl. director adjunct Cealicu Sebastian, am avut placuta ocazie sa vizitez acest frumos lacas de cultura. Cladirea este extraordinar de frumoasa, atat la exterior cat si la interior. Si ce este demn de semnalat este faptul ca a fost restaurata intr-o mare proportie respectandu-se arhitectura initiala. Mi-am luat ramas bun de la domnii directori cu promisiunea ca daca mai trec prin oras o sa-i mai vizitez cu mare placere. Mai departe, ne-am continuat traseul prin Campulung, masina ducandu-ne acasa la Ovidiu - YO7VP, unde este si sediul clubului YO7KVP. Aici, Ovidiu mi-a prezentat "Sala Radio", bibliotecile pline cu carti de specialitate. Am urcat pana langa antene dar si in camerele si podul casei pline de "troace" faima oricarui radiomator. Apoi, discutiile le-am purtat in curte la umbra, la un pahar de suc si un ness. Tin sa multumesc mamei lui Ovidiu pentru amabilitate si ospitalitate. Mai departe, ne-am indreptat catre "centru" unde ne astepta Mihai - YO7BEM.

Pasii ne-au indreptat catre o terasa unde am stat un pic de vorba si pentru ca timpul era scurt si pretios am plecat la treaba - realizarea de cat mai multe fotografii cu si despre orasul Campulung. Ovidiu - YO7VP a fost cel care m-a insotit in acest "maraton" contra cronometru. Prima oprire a fost la Primaria orasului unde ne astepta dl. Secretar Ghinea Nicolae. Domnia sa sprijina in mod direct activitatea de radioamatorism. Dupa o placuta discutie ne-am desprtit iar dansul a tinut sa raman cu o placuta amintire despre acest oras daruindu-mi un frumos "Atlas istoric despre Campulung", editat de catre Academia Romana. Acesta va fi pastrat la loc de cinste. Am continuat "goana" prin oras cu Ovidiu pentru a imortaliza cat mai multe cladiri si lacasuri de cult specifice zonei, dupa care ne-am intors la terasa unde-i lasasem pe Marius, Mihai si sotia. Ne-am luat ramas bun cu parere de rau ca ziua este pe terminate (nici nu stiu cand a trecut timpul) nu inainte de a mai face inca doua fotografii fostei "Bai Centrale" care era faima acestui oras in alte vremuri si lasata in paragina in momentul de fata. Nu de alta, dar s-ar putea sa nu o mai gasesc data viitoare cand o sa mai trec prin oras.

Fotografiile facute cu acesta ocazie se pot vedea in albumul de la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 11-9-2009

9180

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact