![]() |
![]() |
|
Concursul Sweepstakes
Concursul se desfasoara in benzile clasice de unde scurte, dar atentie, cu o aceeasi statie se poate lucra o singura data, indiferent de banda. Cu alte cuvinte, schimbarea benzii in timpul concursului nu aduce neaparat intensificarea traficului, de vreme ce aceleasi statiile lucrate nu se pot contacta si pe alte benzi. De aici ar putea rezulta faptul ca paticipantii se contacteaza intre ei in primele ore si in scurt timp nu mai e nimic de lucrat, insa realitatea este ca numarul mare de concurenti si intinderea temporala a concursului estompeaza aceasta tendinta.
Durata concursului este de 30 de ore, dintre care se pot opera nu mai mult de 24, indiferent de categoria de participare.
Categoriile de participare: Un singur operator (cu subclase QRP, putere redusa, putere mare, unlimited - cu acces la cluster), Multioperator (un singur emitator), Cuburi scolare (cu subclase facultati si universitati, scoli tehnice, scoli secundare si alte scoli). De-a lungul concursului participantii vor trebui sa-si anunte categoria de participare aleasa in cadrul controlului printr-o litera: Q - QRP, A - putere redusa, B - putere mare, U - unlimited, M - multi, S - club scolar.
Controlul nu contine plictisitorul 599 sau 59. El se formeaza astfel:
Radioamatorii familiarizati cu controale scurte, de pilda numarul de ordine sau zona ori in cel mai rau caz numarul de ordine plus judetul, ar putea comenta ca in cazul concursului american controlul este prea lung, redundant si inutil. Trebuie sa recunosc ca si eu am avut la inceput dificultati de acomodare cu acesta, mai ales in telegrafie. Totusi dupa 10-15 minute de trafic transmiterea si receptionarea mi s-au parut naturale si acomodarea a intervenit de indata.
Iata cateva dintre avantajele acestui control mai lung decat unul obisnuit:
Concursul Sweepstakes promoveaza si competitia intre cluburi (a nu se intelege statii multi-operator). Fiecare participant pe logul sau marcheaza si clubul din care face parte, in contul caruia doreste ca punctele sa se acumuleze. Este declarat castigator acel club care are un punctaj maxim, rezultat din cumularea punctelor obtinute de membrii sai. Este evident ca un scor mare este obtinut cand sunt multi membri participanti, deci cluburile mari vor fi intotdeauna primele. Dar dintre cluburile mari, care este cel mai bun? Acesta depinde intotdeauna de ponderea statiilor active si antrenate pentru acest concurs, de gradul de mobilizare, de interesul membrilor pentru efortul colectiv si de multe altele.
Ca membru intr-unul din cele mai vechi si mai importante cluburi de contesting in Statele Unite (PVRC - Potomac Valley Radio Club), va pot relata cum s-a pregatit clubul pentru acest concurs. Goarna a sunat pentru prima oara la o luna inaintea etapei de telegrafie. Pe lista de discutie a clubului s-au anuntat datele desfasurarii si obiectivele din acest an, impreuna cu cateva strategii generale. In urmatoarele zile s-au purtat discutii aprinse legate de abordarea concursului in acest an. Pe 31 octombrie si 3 noiembrie s-au desfasurat prezentari interactive web referitoare la strategiile de concurs la care au putut participa toti membrii PVRC. O lista cu potentialii participanti a fost difuzata cu doua saptamani inainte de incepere, ea fiind actualizata cu noii inscrisi in fiecare zi si chiar de mai multe ori pe zi. S-au difuzat cele mai actualizate liste SS check partial utile pentru verificarea indicativelor in concurs. Pentru imbunatatirea participarii s-au determinat operatorii care doresc sa participe, dar nu au statii si de asemenea statiile care doresc sa iasa in eter, dar nu au operatori suficienti sau competitivi. Pentru participantii care vor opera asistat, s-au anuntat si testat serverele Skimmer si DX Cluster operate de PVRC. Cu 48 de ore inainte de inceperea fiecarei etape s-au organizat sesiuni "de inclalzire" in trafic in banda de 80 de metri. Timp de 30 de minute participantii au desfasurat trafic de concurs, exact ca si cum ar fi in realitate, scopul fiind acomodarea cu sistemul de transmitere a controlului, verificarea legaturilor dintre calculator si statie, optimizarea setarilor software etc.
Rezultatul acestei abordari serioase s-a vazut cu claritate anul trecut, cand PVRC a iesit pe locul 1. Marele rival a fost intotdeauna NCCC (Northern California Contest Club) si competitia a fost stransa in fiecare an.
Iata rezultatul in anul 2008:
Cu un an inainte (2007) clasamentul arata astfel:
Castigatorii la fiecare categorie primesc diplome si plachete. De asemenea, primii clasati din fiecare sectiune/provincie ARRL/RAC sunt premiati. Sponsorul principal este ICOM. Concurentii care realizeaza cel putin 100 de legaturi pot solicita contra cost la ARRL o insigna speciala (PINS - Participation In November Sweepstakes). Cei care reusesc sa contacteze toate cele 80 de sectiuni/provincii ARRL/RAC (adica au realizat clean sweep) pot solicita tot contra cost o cana speciala (Clean Sweep Mug) care certifica performanta obtinuta.
Competitia inter-cluburi este una dintre cele mai palpitente aspecte ale concursului Sweepstakes si scoate in evidenta cu adevarat valoarea reala a cluburilor de radioamatori. Ar fi de dorit ca si in competiile romanesti Federatia Romana de Radioamatorism sa dea ocazia cluburilor afiliate sa se intreaca, iar cele mai active sa fie recompensate cu titluri sportive.
Articol aparut la 22-12-2009 7260 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |