l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Potop Dan YO3AID

Nini Vasilescu YO3CCC

- Titlul de Maestru al sportului.
- A fost initiatorul montarii primului repetor pe UUS de la noi din tara, R0.
- A participat la foarte multe concursuri de pe varfuri de munte, dar si din campie.
- Castigator a numeroase medalii, toate numai la concursurile de unde ultra scurte.

YO3CCC: Dl. Dan, ne reintalnim dupa o perioada de 13 ani in care nu ne-am vazut iar de auzit in banda ne-am auzit numai de cateva ori, intamplator. Sincer va spun, asteptam cu mare nerabdare aceasta oportunitate. Dar sa trecem la scopul intalnirii. Locul si data nasterii?

YO3AID: 8 Decembrie 1936, Bucuresti.

YO3CCC: Cred ca ar trebui sa incepem cu vremurile copilariei, cand ati luat cunostinta cu aceasta lume minunata a undelor radio?

YO3AID: Sunt incantat sa evoc inceputurile in ale radioului, au fost timpuri minunate. E normal, pentru ca timpurile copilarie sunt minunate. Am inceput prin a face hartie creponata pentru teatrul meu de umbre cu ajutorul condensatorului variabil din aparatul de radio al mamei, o reactie. Am trecut apoi prin perioada galenei, iar mai tarziu si la emisie prin scantei, ca nu-mi venea sa cred ca se poate.

YO3CCC: Cum ati luat cunostinta despre radioamatori?

YO3AID: Cu somiera de metal a patului meu ca antena ascultam in fiecare Duminica pe 40m cu aparatul nostru de broadcasting (un Sacsenwerk cu tuburi metalice) emisiuni interesante; se vorbea frumos, cu umor fin si noutati interesante pentru mine. YO3CM, YO3RB, YO3HX, acestia erau fonistii inraiti. Mai tarziu am cunoscu si alti monstrii sacri, telegrafistii Liviu YO3RD si George YO3RF, dupa ce am instalat un oscilator pe media frecventa a aparatului de broadcasting ca sa pot reda telegrafia.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO3AID: In acesta comunitate de elita am intrat destul de tarziu, eram in facultate si inceputurile le-am facut la Radioclubul ce se afla langa Turnul Parasutistilor. Am fost uluit de statia de emisie facuta de Popescu Malaiesti, cu automatizarea realizata pentru acordul etajelor. Tot de aici, din turnul cladirii am facut prima legatura radio in UUS pe 50 MHz, cu nea Gica YO3RB. Emisia o faceam cu un auto-oscilator iar receptia cu un televizor Temp 2.

YO3CCC: Cum l-ati apelat pe nea Gica?

YO3AID: Eu sunt Dan, nu am inca indicativ si sunt incantat ca ne auzim ! Multi ani, apoi, nea Gica mi-a fost un partener deosebit in UUS.

YO3CCC: Cu ce ati lucrat dupa ce ati obtinut indicativul?

YO3AID: Dupa ce mi s-a acordat indicativ, a urmat perioada A7B, cand pe 10 m cu puterea de, cat Doamne avea A7B-ul?, 1W, puteai lucra DX-uri. A fost anul de gratie 1957 cu maxim de activitate solara. Traian YO3ABI era maestrul, ca si Bebe YO3AIC, Adrian YO3SK si altii. Mi-am construit emitator SSB prin defazaj, greu de reglat dar mi-a iesit bine. A urmat un trafic innebunitor, numai aveam loc unde sa pun QSL-urile si in spatele meu o armata de vecini enervati de perturbatiile ce le produceam cu armanica benzii de 10 m in 50MHz, canalul 2 TV. M-am apucat si am construit primul meu transceiver pe 2m. A iesit cam marisor in comparatie cu ce se face azi, era cu tuburi si transformator de retea. Receptionam toata banda iar emisia era fixa, pe cuart. Cu acest aparat si un convertizor de 24V CC la 220V AC am urcat la Vf. Omul si impreuna cu Adrian YO3SK am castigat Campionatul National de UUS pentru prima data pentru YO3KAA; pana atunci acesta era apanajul ardelenilor. Undele ultrascurte m-au acaparat, si in special concursurile iar pentru a castiga urcam muntele. Am tropait prin aproape toti muntii nostrii, din Retezat in Bucegi, din Ciucas pana in Rodnei. Astfel, cu ocazia acestei pasiuni am cunoscut si frumusetea muntelui. Mergeam la o victorie sigura cand am urcat Vf. Moldoveanu dar m-a batut M. Marina YO5BHW din coltul de NV al tarii si concluzia a fost ca trebuie sa ai raze lungi pentru a acumula kilometri. Au urmat concursurile de la campie, de jos de langa Zimnicea, cu rezultate bune.

YO3CCC: Ce alte constructii ati mai facut?

YO3AID: Tot asa, pe genunchi (HI!), am facut si primul meu aparat pe 70 cm cu RV12P2000 la receptie iar emitatorul un auto-oscilator cu 6N3P. Prima legatura am facut-o cu Titus YO3FK. George YO3AVE mi-a fost aproape foarte mult timp; el folosea plusul la masa, avea alta scoala. Pe cand Radioclubul functiona in cladirea Automobil Clubului Roman, i-am cunoscut pe cei doi Marian: YO3FBL si YO3FEN si am ,,tainuit,, noi ceva nou, sa punem un repetor in Bucegi. Virgil YO9CN ne-a dat un duplexer artizanal, YO3FBL specialist in RTM-uri (o statie folosita des in comunicatii terestre), eu cu automatizarea si alimentarea, iar YO3FEN o posibila gazda pe munte. Pentru probe am urcat cu Dan YO3FRK (specialist in statii radio) la Babele, am luat o camera si am instalat totul pe antene dipol. Cine credeti ca a intrat primul pe repetor? Iulian YO7DJ cel care ne-a delectat in vreme cu umorul sau si stiinta sa interesanta.

YO3CCC: Cum a ajuns "unchiul Charlie" (repetorul R0) in locasul in care este si astazi?

YO3AID: Ce a urmat a fost poveste. Marian YO3FEN a deschis calea spre incaperea din instalatia eoliana de pe varful Cocora, langa Babele. Targovistenii Mircea YO9ALY si directorul liceului de acolo ne-au dotat cu paturi si saltele pentru locatie, iar cu masina lui Ovidiu YO3CBO le-am carat sus pe munte. Dupa aceasta dotare, interventiile la repetor au fost o placere. Ulterior, repetorul a fost botezat YO9C (Charlie). Cativa ani la rand am sarbatorit nasterea lui Charlie si in fiecare an am urcat muntele. Veneau de obicei ploiestenii: Vasile YO9IE, Sax YO9AFT, Tzucu YO9BMB. Vasile a fost sufletul adunarii, mereu. Florin YO3VK a avut o cotributie deosebita la montarea antenelor lui Charlie. Am avut parte de oameni minunati in jurul meu, dar treaba s-a mai diminuat, a aparut telefonia mobila care ne-a taiat elanul in comunicatiile radioamatoricesti.

YO3CCC: Prin ce frecvente si prin ce moduri de lucru mai "bantuiti" in clipa de fata?

YO3AID: Adrian YO3APJ mi-a readus gustul de odinioara, am revenit in unde scurte in moduri digitale; interesant, dar nu ca inainte. Unde sunt zapezile de alta data ?

YO3CCC: Am cautat in colectia proprie si am gasit urmatorul QSL de la d-voastra prin care imi confirmati prima legatura radio intre noi; este datat 21 decembrie 1978. Asta inseamna ca se intampla in urma cu 31 ani fara cateva zile. Hi!

Dl. Dan, va multumesc pentru timpul acordat si discutia placuta pe care am avut-o cu d-voastra cat si cu sotia d-voastra. De asemenea va multumesc pentru fotografiile pe care mi le-ati pus la dispozitie.

Interviul si fotografiile au fost facute pe 13 decembrie 2009.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 9-4-2010

9448

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de S. Adrian - YO3SK la 2010-04-09 13:34:34 (ora Romaniei)
  • Ce frumos a fost. O parte din amintirile tale sunt si ale mele. Mi-au trezit emotii deosebite. Nu ai pomenit nimic despre "magarusul catarator" TRABANTUL. Oare cati sau catarat cu un Trabant la cabana Babele si nu o data. Te felicit pentru panoplia de medalii. Oare ale mele, castigate impreuna pentru 3KAA, pe panoplia carui EX sef de club sunt. Iti urez sa-l ajungi (cel putin)pe "NEA GICA" YO3RB care de curand a implinit 95. Sa multumim sotiilor noastre care ne au supotat pasiunea si au acceptat cate o data, sa diminuam bugetul familiei. Sa aducem un gand pios pentru cei dintre noi care nu mai sunt. Sa ne dea DUMNEZEU sanatate! 73, Adrian, YO3SK.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-04-09 20:27:43 (ora Romaniei)
  • Frumos articol.... felicitari d-le Potop si multumim pentru amintirile relatate , asa stim si noi cum s-a nascut R0.... am si eu printre amintirile d-vstra eu un fost coleg de job, Ovidiu , YO3CBO , stabilit in zona Brasovului , pe care nu l-am mai vazut de mult ..... Multumesc si lui Nini , super seria de articole pe care o faci ....73, Dan , YO3GH

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-04-10 01:44:53 (ora Romaniei)
  • Edi, yo3hcv a urcat prin 2003 la Babele cu un Trabi si a reusit sa ii sparga galeria de evacuare intr-un sant. Striga disperat de acolo pe statie asa ca i-am facut rost de una de schimb si i-am dus-o. In alta ordine de idei, a fost inaugurat oficial programul SITA Romania.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-04-10 01:45:24 (ora Romaniei)
  • SOTA Romania, scuze.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-04-10 13:05:25 (ora Romaniei)
  • Nini ne uimesti de fiecare data cu interlocuitorii tai.Da,am auzit de la alti colegi din judet ca YO3AID lucra in portabil din Teleorman.Multa,multa sanatate si succes in activitatea de radioamator. 73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-04-10 13:07:32 (ora Romaniei)
  • Urarile sunt adresate,ambilor colegi hami, lui YO3CCC & YO3AID.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-04-10 17:39:19 (ora Romaniei)
  • Draga Dane, iti doresc sanatate si putere de munca.Ai drectate in a cita: "Mais où sont les neiges d'antan?" a lui Francois Villon (Ballade Des Dames Du Temps Jadis)
    Ce Academie de Noapte trageam pe Charlie!
    73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-04-10 17:52:50 (ora Romaniei)
  • Sper sa nu gresesc , filtrul duplexor a fost realizat la Brazi de YO9VI, Iulian (SK) si reglat de catre YO9CN (VK5VCI) Virgil.

  • Postat de Nelu - YO3YU la 2010-04-10 18:04:36 (ora Romaniei)
  • Mare PLACERE mi-ai facut INALTIMEA TA (NINI)nu mai stiam nimic de YO3AID si ma bucur ca este in forma cum il stiu si eu (pot sa spun ca mi-a calauzit primii pasi in exploatarea PC-ului)...ii urez pe aceasta cale VIATA LUNGA....dom''DAN....hi hi!!!

  • Postat de ioan - YO6FUI la 2010-04-11 21:02:00 (ora Romaniei)
  • Multa sanatate si felicitari.

  • Postat de nelu - YO6AWR la 2010-04-12 15:21:20 (ora Romaniei)
  • Multa sanatate si felicitari

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2010-04-12 16:58:26 (ora Romaniei)
  • Primul meu QSL primit pe indicativul de receptie YO2-1673/HD ( in anul 1969, cred) a fost de la YO3AID! Bucuria a fost imensa! Au venit apoi si DX-uri la gramada, dar nimic nu s-a comparat cu emotia si satisfactia acelui QSL de la YO3AID!
    Multa sanatate iti dorim Dane!

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-04-18 10:18:13 (ora Romaniei)
  • Da,se pare ca meritele lui YO9VI si munca lui YO9CN au fost *insusite* de altii ! Cinste lor !Vasile

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-04-20 21:08:09 (ora Romaniei)
  • pt.Vasile: Nimeni nu a "insusit" nimic.Totul a fost o excelenta munca de echipa a carei roade "se aud" si astazi prin preluarea stafetei dedicata tuturor radioamatorilor YO.
    73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Potop Dan YO3AID"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact