hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Neacsu Nicolae - YO3YZ

Nini Vasilescu YO3CCC

- Colaborator la revista Sport si Tehnica unde publica diverse articole tehnice dar intretinea si doua rubrici: QTC si Diplome pentru radioamatori.
- Foarte activ ca radioamator dar si polisportiv.
- A infiintat YO DX Club in 1960.

YO3CCC: Data si locul nasterii ?

YO3YZ: 31 iulie 1927, Bucuresti.

YO3CCC: Cum ati luat contact cu undele radio?

YO3YZ: Eram in liceu cand mi-am facut un generator de ton si am invatat telegrafie. De la trupele sovietice de ocupatie am reusit sa-mi procur doua lampi (RV12P2000) cu care am construit primul meu receptor cu reactie. Dupa terminarea receptorului prima receptie facuta a fost postul de radio BBC.

YO3CCC: Care a fost primul loc de munca dupa terminarea facultatii ?

YO3YZ: M-am angajat la Electromagnetica (EM) in 1954 si am fost repartizat la "Atelierul final de reparatii"; acesta era un atelier la capatul de banda unde se fabricau aparatele de radio EM541 si EM552. Cei de la controlul tehnic ne dadeau printr-un un geam aparatele defecte insotite de un biletel pe care scriau ce defecte au constatat iar noi trebuia sa remediem cele scrise de ei, dupa care le dadeam inapoi. Ei le verificau din nou si daca totul corespundea le dadeau la ambalaj de unde prin "Serviciul comercial" luau calea magazinelor. Dupa o perioada am fost numit seful "Atelierului de reparatii in garantie" al aparatelor de radio fabricate in EM, atelier ce era vis-a vis de fabrica. Aici aveam cativa baieti in subordine. Cu timpul am ajuns sa facem si reparatii cu plata, post-garantie. Dupa un timp, EM a facut un contract cu Fabrica Popular sa le reparam si aparatele de radio produse de ei atat in garantie cat si post-garantie. La intocmirea acestui contract, EM a introdus o clauza ca salariatii care asigura garantia cat si post-garantia aparatelor de radio produse de cele doua fabrici sa fie platiti doar de Fabrica Popular. Asta da afacere.

YO3CCC: Cum ati aflat despre radioamatori ?

YO3YZ: Cand aparatele au iesit din garantie si nu se mai fabricau am fost trecut la "Atelierul de proiectare al produselor electronice" al carui sef era ing. Mircea Barbulescu YO3AB. De la el am aflat ca este seful radioclubului YO3KBC al Uzinei Electromagnetica. M-am inscris si eu la YO3KBC si in urma unui examen am obtinut indicativul de receptie YO3-1422. Ulterior am dat examen de clasa a-III-a si am obtinut autorizatie de emisie si indicativul YO3YZ.

YO3CCC: Ce faceati la acest atelier de proiectare ?

YO3YZ: Faceam "orice" pentru a se putea verifica produsele fabricate de EM: banc de proba pentru verificarea capsulelor telefonice, dispozitiv pentru verificarea placilor de seleniu, dispozitiv pentru verificarea instalatiilor de curenti purtatori pentru centaralele telefonice, dispozitiv de verificare a releelor (timpul de zbor si rezistenta de contact intre cele doua contacte). Pentru ca nu aveam angajat si un inginer TCM-ist, faceam si proiectarea mecanica a dispozitivelor: desene de strungarie, desene parti mecanice, etc.

YO3CCC: Cum ati ajuns seful Radioclubului ?

YO3YZ: Mircea Barbulescu YO3AB a fost trimis prin tari straine la specializare si ulterior a devenit inginer sef si fondator al Fabricii de Calculatoare. Dupa plecarea lui la Fabrica de Calculatoare am ajuns seful statiei YO3KBC, ani de zile.

YO3CCC: Ce alti radioamatori ati cunoscut in aceea perioada?

YO3YZ: Constantinescu Mircea YO3CM, Banulescu Constantin YO3UM, YO3QD

YO3CCC: Cu ce va mai ocupati in cadrul YO3KBC?

YO3YZ: Am fost numit examinator de seful Directiei postale, Directia de comunicatii radio Viniciu Nicolescu YO3VN, si ma ocupam de examinarea celor din Bucuresti care solicitau certificat de emisie de clasa a-III-A.

YO3CCC: Ce puteti sa-mi spuneti legat de primul regulament al radioamatorilor ?

YO3YZ: Alaturi de Geroge Craiu YO3RF si Popescu Mihai YO3UZ am conceput primul Regulament al radioamatorilor din RPR care includea si traficul radio, codul Q, etc.

YO3CCC: Cand ati infiintat YO DX Club?

YO3YZ: A fost initiativa mea sa infiintam YO DX Club, initiativa pe care am prezentat-o biroului federal din care faceam si eu parte. In urma aprobarii, Josef Paolazzo YO3JP a luat legatura cu Fondul plastic si a facut toate machetele pentru diplome. A venit cu machetele si le-a prezentat intr-o sedinta a biroului federal care le-a aprobat cu observatiile de rigoare si au fost trimise la tiparit. Initiativa mea s-a bucurat de o imensa popularitate. Biroul federal a primit o invitatie de la televiziunea romana, sa vina cineva si sa prezinte aceasta initiativa. Eu am fost cel desemnat sa ma deplasez impreuna cu machetele diplomelor caci nu erau inca tiparite, cu o multime de QSL-uri si le-am prezentat la televiziunea romana la o ora de varf, ora 19. In urma reclamei facuta in afara tarii la toate marile birouri de QSLuri am inceput sa primim cereri de eliberare a diplomelor, incat nu pridideam sa le scriem.

YO3CCC: Ce colaborare ati avut cu revista Sport si Tehnica ?

YO3YZ: Am colaborat ani de zile cu acesta revista unde publicam lunar Cronica DX dar si diferite scheme realizate si experimentate de mine.

YO3CCC: Povestiti-mi va rog despre manipulatorul electronic cu memorii pe care l-ati brevetat.

YO3YZ: Imediat cum au aparut circuitele integrate logice romanesti, am proiectat un manipulator electronic cu memorii pentru care am obtinut Brevet de inventie. Bugul a fost preluat de uzina EM si fabricat intr-un numar mare de exemplare, fiind solicitat de servicii de specialitate precum : marina, aviatie, posta, garzi patriotice, etc.

YO3CCC: Ce se mai fabrica la EM?

YO3YZ: La EM se mai fabricau si emitatoare-receptoare pentru armata. M-am ocupat si de aceste "produse". Trebuia verificata stabilitatea de frecventa, gamele de frecventa, daca frecventa masurata corespundea cu indicatia de pe scala mecanica, sensibilitatea. Si acum o sa-ti spun un lucru foarte interesant, cum se verifica rezistenta la socuri a acestor statii de emisie-receptie; erau aruncate de la etajul doi direct pe pamant in curte, dupa care se recuperau si se testau din nou.

YO3CCC: Foarte interesant mod de testare! Cat timp ati lucrat la EM?

YO3YZ: La EM am lucrat 33 de ani, intre 1954 si 1987 cand am iesit la pensie.

YO3CCC: Ce antene folositi in clipa de fata ?

YO3YZ: Sus pe terasa blocului folosesc doua antene: un Ground plane de la 10MHz la 30MHz si un dipol pentru 80m, 40m si 20m.

YO3CCC: Ce aparatura de emisie receptie ati folosit de la inceput si pana in prezent ?

YO3YZ: La inceput, ca receptor am folosit un montaj cu dubla schimbare de frecventa pe lampi, iar ca emitator foloseam o schema care avea ca lampa finala un GU50. Primul transceiver de fabrica a fost un HW101, urmatorul a fost un TS430 iar in momentul de fata un TS850.

YO3CCC: Ce alte activitati sportive ati mai avut ?

YO3YZ: Paralel cu activitatea de radioamatorism am desfasurat si o activitate sportiva, alergator pe distante medii si lungi. Am obtinut de doua ori titlul de Camipon balcanic la semi-maraton (21Km), multimplu camion national de alergare pe sosea; de ex. intre Galati si Braila, 25Km.

YO3CCC: Mai alergati si acum ?

YO3YZ: Ori de cate ori am ocazia.

YO3CCC: Ati mai avut pe cineva din familie radioamator?

YO3YZ: Sotia a fost radioamator de receptie.

YO3CCC: Am cautat in putinele numere ale revistei "Sport si Tehnica" (1970-1973) pe care le mai detin si am gasit cateva articole scrise de nea Nicu pe care le-am adaugat langa celelalte fotografii.

Interviul si fotografiile au fost realizate pe 14 ianuarie 2010. Un album ocazionat de acest interviu a fost publicat la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 1-5-2010

7751

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

 • Postat de Dan - YO3IBW la 2010-05-02 10:47:10 (ora Romaniei)
 • Igrec o trei Yankee Zoulou...Nicu, de la Nicolaie. L-am auzit de multe ori in banda pe domnul Neacsu atat in trafic "local" cat si DX.
  PS: Frumos TS850s-ul de pe masa! :)
  73 din partea mea!

 • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-05-02 15:38:22 (ora Romaniei)
 • Super articolul ... sanatate d-lui Nicu , YO3YZ .... numai bine! 73 YO3GH

 • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-05-02 19:41:08 (ora Romaniei)
 • Cand a aparut revista Sport si Tehnica, a aparut si rubrica DX semnata de "Nicu Neacsu". Cand aparea revista, prima rubrica citita de mine era, cel semnat de Nicu, astfel la inceputul carierei mele de HAM, el a devenit un simbolal "dx man"-ului bine informat.
  Multa sanatate si viatza lunga ( tnx pentru cw qso pe 40m ...)si multzumiri lui Nini ptr. frumosul articol.73/Alex

 • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-05-03 16:52:44 (ora Romaniei)
 • L-am cunoscut pe YO3YZ pe la sfarsitul anilor ’60 cand, pusti fiind, ma invarteam pe la radioclubul central YO3KAA ascultand de la celebritatile vremii cum se poate stabiliza un VFO sau cum se pot stinge niste autooscilatii incapatanate. Peste cativa ani, l-am reintalnit in laboratorul dansului de la Electromagnetica unde am avut norocul sa fiu repartizat pentru practica. Ma simteam ca pestele in apa printre minunatiile de acolo, echipamente, aparatura de masura, componente si unde am invatat multe in electronica. Mai lucra acolo si Dem, YO3JE, un constructor de prima clasa de la care am invatat multe despre radiofrecventa si emitatoare. Eram un pusti ce-si dadea toti banutii de buzunar pe celebrele tranzistoare cu germaniu EFT, proaspat aparute in YO unde se lucra din greu cu tuburi si ahtiat dupa tot ce era legat de constructii radio si de antene. Am fost invitat acasa la YO3YZ, mi-o amintesc si pe doamna Neacsu, foarte draguta si amabila cu prietenii radioamatori ai sotului. Din shackul lui nea Nicu, imi amintesc celebrul lui microfon cu cristal, stralucitor (un Astatic american, cred)si protejat ca un prunc intr-un capison de catifea special cusut de dna.Neacsu. Asa am invatat despre hipersensibilitatea elementelor piezoelectrice la umiditate si temperatura. Intr-una din seri, am avut marea surpriza ca nea Nicu sa-mi comunice ca a hotarat sa-mi predea mie intreg continutul boxei unde-si tinea toate comorile radio. Dupa ce-am reusit sa-mi inchid gura cascata, am alergat sa aduc inca doi colegi sa ma ajute sa caram circa 200kg de aparatura si cutii de piese (fara exagerare). Am traversat tot Bucurestiul cu tramvaiul si troleibuzul pana acasa (stateam pe atunci in Drumul Taberii in acelasi bloc cu nea Misu Tanciu YO3CV). Se uita lumea la noi ca la circ, cu zecile de cutii din care cadeau sarme si carcase de bobine de calit . De emotie, nu am putut dormi in acea noapte, mangaind piesele primite printre care sute quartzuri, zeci si zeci de tuburi de emisie si de receptie, variabili de inalta tensiune, stabilizatoare, miezuri de transformatoare si sarma argintate. Nici nu ma mai puteam invarti prin casa din cauza mormanelor de condensatori de mica, rezistentelor de toate soiurile, becuri de neon, subansamble si module de la statii de radio germane, rusesti si americane din WW II; scale cu demultiplicare, butoane, intrerupatoare si socluri de calit alaturi de bobine de toate soiurile, foi de tabla de aluminiu greu de gasit pe atunci, izolatori de antena, conectori diversi, miliampermetre, relee, comutatoare pe calit si cate si mai cate. Tot ce adunase YO3YZ in multi ani de radioamatorism, lucruri care ar fi facut si astazi deliciul oricarui radioamator impatimit de constructii. Cred ca printre primele constructii cu piese din zestrea de la YO3YZ a fost un filtru cu 6 quartzuri pe 3.2MHz, care m-a propulsat in liga posesori de aparatura pentru SSB din acei ani. Au urmat multe alte constructii, am mai dat din piese si la alti prieteni radioamatori si am avut multe satisfactii in domeniul constructiilor. Ultimele piese le-am impartit printre amici in 1983 cand am plecat din YO. De aceea, multumesc lui Nini ca m-a facut sa-mi amintesc un episod placut si vreau cu aceasta ocazie sa-i multumesc din nou lui nea Nicu, YO3YZ pentru increderea si generozitatea lui si sa-i urez ani multi de trafic DX si sanatate cat cuprinde. 73 de Morel, YO3/4X1AD, ex. YO4BE.

 • Postat de Niculae Ion - YO9CEB la 2010-05-04 19:51:29 (ora Romaniei)
 • Nea Nicule sanatate ci tot ce iti doresti cu stima si respect pentru activitatea dumitale de radioamator SANATATE SI NUMAI BINE

 • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-05-04 21:42:30 (ora Romaniei)
 • In afara traficului radio imi amintesc de Domnul Neacsu, cand prin anii ’80 a venit la mine cu un bilet scris de domnia sa, un tanar inginer stagiar(vecin al sau) in Alexandria sa il ajut cu tot ceea imi sta in putinta ca radioamator si om, pe acest SWL din Bucuresti.
  Intre timp acel radioamator(cu scuze, nu ii dau numele si indicativul) a sustinut examen de radioamator la Alexandria,a obtinut indicativ YO3,in prezent este membru YO DX CLUB si unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.
  Am vizitat ,,sanctuarul’’ sau de acasa si acel HW 101 mi-a placut mult, in special receptia sa.
  Un alt episod s-a derulat in Alexandria,nu stiu daca dansul isi mai aduce aminte,eram intr-un convoi de masini la fostul job,am fost oprit de fortele de ordine,am coborat sa primesc explicatii de la agentul de circulatie si atunci treceau pe acolo maratonistii,in grup l-am recunoscut pe Domnul Neacsu,fiind surprins in mod placut de aceasta revedere.
  Nu l-am mai intalnit de mult, dar stiu noutati de la acest foarte bun prieten al meu care este vecinul sau si ma tine la curent cu date proaspete despre domnia sa.Ii doresc pe aceasta cale multa,multa sanatate si multe Dx uri inscrise in log iar lui Nini ii multumesc ca a reusit sa imi rascoleasca amintirile in mod extrem de placut.
  Cu o aleasa consideratie,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact