hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Iulius Suli - YO2IS

La articol a fost adaugat un album foto!

Nini Vasilescu YO3CCC

Incapand cu acest interviu, seria lor se va extinde si cu unele facute la distanta, luate unor oameni la care nu pot sa ajung din motive lesne de inteles. Vor fi interviuri cu oameni pe care i-am cunoscut in video in diferite imprejurari, oameni pe care i-am cunoscut pe calea undelor s-au oameni pe care nu i-am cunoscut pana acum dar am considerat ca merita toata atentia nostra pentru ceea ce au facut pentru pasiunea noastra comuna, radioamatorismul.

Primul cu care incep aceasta serie este Iulius Suli (s-au Szigy, cum ii spun prietenii) YO2IS.

 • Deschizator de drumuri in:
  • moduri noi de trafic (meteor-scatter, comunicatii digitale, EME);
  • abordare frecvente inalte dar si a frecventelor foarte joase (135kHz, QRSS);
  • balize.
 • Membru al YO DX CLUB din 1965.
 • Maestru al sportului din 1977.
 • Maestru international al sportului din 1982, un titlu de top pentru acest sport.
 • Un constructor pasionat cum rar intalnesti.
 • Un pasionat al legaturilor realizate prin reflexii pe luna.
 • Poseda o colectie impresionanta de diplome.

Pe dl. Szigy l-am cunoscut prin 1988 cu ocazia unei delegatii la Timisoara. L-am sunat de la radioclubul din Timisoara, i-am spus ca sunt in trecere prin oras si as dori sa-l cunosc. Imediat m-a invitat la dansul acasa unde am ramas mut de uimire cand i-am vazut numeroasele realizari. Atunci mi-a spus: "Nini, ce vezi aici este munca mea pe 25 de ani!" Soarta a facut ca sa ne reintalnim abia dupa 21 de ani la simpozionul de la Targu Jiu din 2009. Printre primele cuvinte pe care mi le-a spus au fost urmatoarele: "Nini, stii ca eu eram adeptul "all home-made". Sa stii ca mi-am incalcat aceasta deviza. Am primit cadou de la Delia un transceiver de fabrica, un IC-7000. Vremurile s-au schimbat." Chiar imi aduc aminte ca si pe QSL-urile lui YO2IS scria: "all home-made"! Dar sa trecem la subiectul nostru.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO2IS: Sunt nascut in Bucure?ti, in zodia Taurului, pe 17 mai 1941, sunt botezat la biserica Baratiei iar parintii mei locuiau pe atunci in zona "Foisorului de foc".

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO2IS: Reintorsi la Timisoara, eram printre putinii locuitori din zona care aveau in casa un aparat de radio (atunci se folosea reteaua de radioficare!) cu care bunica asculta radio Viena; era un Philips 204U, a carui replica functionala o mai pastrez si care are doar benzile de UM si US. Detalii despre radioamatorism si undele radio le-am aflat din Lexiconul tehnic (lb. maghiara) Editia 1927. Mai apoi din revista "Radioamatorul" nr.1/1957 datorita careia am reusit sa ajung la Radioclubul regional Banat al AVSAP. Istoria radioamatorismului meu incepe cand am facut prima receptie in primavara lui 1957 (mai exact pe 19 martie) la varsta de 16 ani, cand eram in ultimul an de liceu. Era un QSO in AM pe 20m al statiei colective din Varsovia SP5KAB operata de faimosul SP5HS, care a raspuns la scrisoarea mea cu un QSL botezandu-ma YO2-SWL; confirmarea o pastrez si acum in colectia mea de QSL-uri "istorice".

YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie? Ce alte moduri de lucru ati mai abordat?

YO2IS: Deoarece noi locuim intr-o regiune multi-lingvistica si multi-etnica, acest fapt m-a ajutat in activitatea mea de radioamator; sunt capabil sa vorbesc si sa citesc in sapte limbi. Stiu telegrafie si am inceput sa o invat la indemnul ing. Dan Constantin YO2BU (seful radioclubului din aceea perioada) in primavara lui 1957 la cercul de telegrafie de la Clubul CFR. Perfec?ionarea am facut-o în perioada de piraterie (ca unlis "Ludy") de la YO2KAB cand sub indrumarea noului sef de radioclub Carol Romak YO2BD (mai tarziu YO3BD, din Bucuresti, iar acum DL9FGD) am invatat sa folosesc si bugul mecanic; era un foarte priceput operator si un excelent radioamator si prieten. In cei 50 de ani de radioamatorism mai bine de 2/3 din trafic l-am f?cut in telegrafie atat ca receptor cat si ca emitator-receptor. In decursul anilor am mai lucrat in fonie (AM, FM iar BLU din 1963), RTTY (din 1978), SSTV (din 1988), Packet radio (din 1991), ATV, PSK31, QRSS3, totul cu statii de emisie "home-made" de 100W (GU29, 2xGU50, QQE06/40, 2C39B) cu exceptia traficului EME! Nu sunt deocamdata interesat de noile moduri digitale care tind sa inlocuiasca utilizatorul uman, egalizand performantele si reducand interesul pentru perfectionarea operatorului!

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO2IS: In 1957 era foarte dificil sa obtii o autorizatie de radioamator. Intotdeauna trebuia sa pornesti prin a frecventa un radioclub. Am fost mai intai receptor, dupa regulile vremurilor de atunci dar n-ar fi rau sa fie la fel si acum. Existau si cerinte de performanta ca SWL: numar de receptii, numar de QSL-uri primite, etc. Radioamator de receptie cu acte in regula sunt din iulie 1957, cand am devenit YO2-1584, iar mai pe urma la o reorganizare a radioclubului, YO2-1000 (preluat de Delia, sotia mea, in 1971). In vara anului 1958 am promovat examenul de radioamator emisie-receptie clasa a-III-a si am depus dosarul pentru a deveni operator autorizat la YO2KAB, dosar aprobat în 1959. Tot in 1959, in vara, la o reuniune dansanta am cunoscut-o pe Delia, o adolescenta, care in 1966 a devenit sotia mea si avea sa obtina autorizatia de emisie-receptie in 1975 dupa o serie de intamplari care acum mi-se par greu de inteles. Dupa promovarea anului III de facultate am primit "cadou" autorizatia de emisie-receptie clasa a-III-a cu indicativul YO2IS, propus la MTTc de Dan Antoni YO3ZA, care devenea in 1975 si "nasul" pentru YO2DM. Ambele indicative au initialele numelor noastre, DM (Delia Muresan) si IS (Iulius Suli).

YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul pe care il aveti si acum?

YO2IS: Am acelasi indicativ, YO2IS, de aproape 48 de ani. Suna "frumos" si-n telegrafie desi este destul de greu de decodat in conditii extreme, mai ales la secventa "titit tititit". Nu mi-am propus sa solicit un indicativ special din categoria celor la moda acum in YO, insa imi pare rau ca nu mai exista criterii de performanta pentru acordarea acestora.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

YO2IS: Ca SWL, imediat dupa autorizare mi-am construit un receptor cu reactie tip 0-V-1 care folosea tuburi de "otel" sovietice, 6J7, 6G7 alimentate dintr-un redresor cu tubul AZ1. La scurt timp am adaugat un etaj de amplificare de radiofrecventa cu tubul 6AC7 (6J4), receptorul devenind de tip 1-V-1 pentru toate benzile de US din aceea perioada. Acest receptor l-am folosit si la debutul in emisie in 1962, reusind in scurt timp sa lucrez 100 de entitati DXCC intr-o competitie amicala cu cel care a fost Mircea Candid YO2QM care avea un 0-V-1 si reusise QSO-uri cu 150 tari. Din 1965 folosesc un receptor RSI6K (de pe avioanele MIG-15!) "modernizat" (scala digitala, filtre electromecanice, MF shift, etc.) plus diverse convertoare pentru toate benzile de radioamatori de la 136 KHz la 1296 MHz. La emisie, foloseam un oscilator Clapp pe 80m urmat de etaje de dublare cu 6P6 si 6P3 si un amplificator final cu GU50, modulat pentru fonie AM cu un 6P6 pe grila supresoare (G3). Antena a fost si ramas acelasi "long wire" de 41m ; la debut am avut o antena de camera tip VE3PB. Si acum am podul casei plin de antene "indoor" chiar si pentru UUS sau satelitii de amator. In BLU am pornit in 1967 cu un filtru cu cristale in semi-punte pe 4175 KHz, folosind in extenso informatiile din cartea lui Cezar Pavelescu YO3GK cu care am fost vecin in Drumul Taberei, ca YO2IS/3, in anii 1970. De jumatate de secol folosesc echipamente de constructie proprie adica "home-made" fiind membru al World Institute of Homebrewers inca din 1967.

YO3CCC: Ce studii ati facut?

YO2IS: Cred ca un radioamator pasionat studiaza toata viata. Multi au reusit sa faca performanta in acest hobby ca autodidacti, iar un exemplu deosebit poate fi cel care a fost Constantin Dumitrescu YO2BI, care a ajuns si un profesionist desavarsit al DRTV Timisoara, ca sef al statiilor de radio de la Turceni si apoi Turnu Severin. Personal am facut Facultatea de mecanica, sectia tehnologia constructiilor de masini (TCM), la Politehnica din Timisoara. Din 1973 am trecut in invatamant promovand ierarhic gradele didactice. In 1981 am promovat Gradul I cu lucrarea de grad: "Implementarea microprocesoarelor si a consolelor videodisplay in comenzile adaptive ale masinilor de rectificat rotund exterior", adaugand la titlul de inginer si pe cel de profesor gr. I.

YO3CCC: Care a fost primul loc de munca?

YO2IS: Primul loc de munca a fost santierul ICAZ Timisoara unde am lucrat timp de o luna, in vacanta de vara dupa clasa a-IX-a, ca zilier. La terminarea cursurilor anului V de facultate m-am angajat ca tehnician II la Uzinele Mecanice Timisoara (UMT), serviciul Productie, fiind apoi incadrat inginer stagiar la sectia a a-II-a dupa revenirea de la convocarea militara. Dupa stagiatura am fost promovat ca sef de colectiv Proiectare poduri rulante manuale, la serviciul Constructor sef.

YO3CCC:Sunteti mare amator de diplome? Cam cate aveti in colectie ?

YO2IS: Desi la inceput am fost un fan al diplomelor de radioamator, in ultima perioada am colectionat cu predilectie diplome din competitiile de radioamatorism: CQWW, CQWW-160m, RDXC, ARRL-EME, YODX-HF si VHF s.a. Sunt membru al YO DX CLUB # 42 din 01 sept 1965 si figurez in multe din clasamentele clubului desi pentru cele de unde scurte nu am mai facut actualizari de mult timp. Posed cateva diplome interesante cu care ma mandresc: DXCC-sat #33 (prima din YO), DXCC-rtty #291, QRPDXCC (prima din YO), WAC pe 70cm, 6m, 160m si SSTV, WAS-cw, DUF-excelence, WAJA, WIHB #71 (din1967), RSGB pe 136KHz, WUCC pe 2m, UKW-EU-D #48 (prima din YO); in total am peste 250 diplome dintre care 50 pentru EME.

YO3CCC:Sunteti mare amator de QSL-uri? Cam cate tari (entitati) aveti confirmate pana acum?

YO2IS: Am ramas pasionat de QSL-urile clasice-tiparite, care din pacate tind sa dispara din uzul radioamatorilor noii generatii. Nu sunt adept al e-QSL, dar din "fair-play" raspund la solicitarile de e-QSL fiind inscris si la acesta forma de confirmare a unei legaturi radio. Nu particip la sistemul LoTW. Am peste 100.000 QSO-uri scrise pe loguri clasice, trecerea lor pe calculator ar insemna, la varsta mea, o mare pierdere de timp. Inca ma zbat pentru obtinerea unor QSL-uri rare, uneori chiar lipseste acel "ham-spirit" existand prea mult mercantilism pus la vedere de unii chiar si pe QRZ.com. Entitatile DXCC confirmate la YO2IS se pot regasi in clasamentele YO DX CLUB si sper sa le pot aduce la zi si pe cele din US in viitorul apropiat. Fiind UUS-ist de formatie veche colectionez si QSL-uri pentru QTH locatoare atat carouri mici cat si mari. Figurez in clasamentele care apar periodic in revista DUBUS atat in UUS cat si EME. Astept sa apara in curand si clasamentul de onoare pentru confirmarile din UUS care momentan este "vid", pentru care am peste 250 entitati DXCC confirmate in benzile de peste 30MHz, folosind numai modurile analogice (CW si SSB). Militez in continuare pentru separarea performantelor obtinute in comunicatiile cu decodare umana (SSB, CW) de cele decodate de calculator (RTTY, WSJT, PSK , etc.)

YO3CCC: Inteleg ca ati avut multe satisfactii de cand aveti acest hobby. Aveti avut si vreun moment mai nefericit ?

YO2IS: Un moment dificil a fost cand mi-am pierdut autorizatia pentru 3 luni, in 1974, ca o sanctiune pentru ca sotia a lucrat de la statia mea radio, fara sa fie autorizata ; se intampla in banda de 20m, SSB. Si ca de obicei, cativa "buni prieteni" ne-au ajutat. Hi! Asa ca Delia s-a hotarat sa reia diligentele pentru autorizarea in emisie. La putin timp dupa nasterea fiului nostru Caius, DM a inceput un trafic performant in unde scurte, folosind un emitator/receptor separat. Mai tarziu l-a schimbat cu un FT7 cu care lucreaza si acum. Are o colectie frumoasa de trofee din competitii.

YO3CCC: Cum va descurcati pentru ca am vazut ca amandoi aveti statiile de emisie in aceeasi camera? Nu va perturbati reciproc?

YO2IS: Ai dreptate, YO2DM impartea camera cu YO2IS ! Ne-am confruntat cu o noua problema, care avea sa fie rezolvata prin evitarea QRM-ului reciproc printr-o neasteptata solutie, aceea de a opera "via" satelitii OSCAR 6 s-au 7. A fost o cale de a ma introduce in topul VHF si UHF pentru urmatorii ani. Si acum avem, in aceeasi camera, echipamente si antene complect separate.

YO3CCC: Tineti logurile la zi? Loguri pe hartie s-au in format electronic?

YO2IS: Da, am logul la zi, pe hartie pentru CW si SSB si pe calculator pentru RTTY (cand folosesc programul MMTTY). Am caiete separate pentru logurile cu traficul din portabil. Pe calculator sunt si logurile de concurs pentru care am folosit la inceput programul TR varianta "shareware", cu fisiere de configurare "home-made" pentru concursurile care nu erau prevazute (N6TR). La toate logurile am "back-up"-uri pe dischete si/sau stick-uri. Acum lucrez cu programul TR4W scris de UA4WLI, care este "freeware" si cuprinde practic toate concursurile fiind extrem de versatil pentru cei obisnuiti cu TR-ul.

YO3CCC: Daca ar fi sa o luati de la capat, v-ati mai face din nou radioamator?

YO2IS: Fara indoiala, radioamatorismul este dupa parerea mea cea mai complexa activitate pentru timpul liber si nu numai. Cu ani in urma DRTV Timisoara angaja cu precadere radioamatori; toti au fost si sunt excelenti profesionisti dedicati meseriei. Ing. Sorin Nimara YO7CKQ, ataseaza corespondentei sale electronice sloganul: “Amateur Radio, the greatest of all scientific hobbies" si sunt perfect de acord cu el. Radioamatorismul este un mijloc de autoinstruire in multe domenii extrem de diverse: electriciate, electronica, mecanica, geografie, limbi straine, relatii publice, calculatoare, propagarea undelor radio, trafic radio, situatii de urgenta, operare si depanare echipamente de radiocomunicatii etc.

YO3CCC: Participati la concursuri?

YO2IS : Se pare ca am "gena" competitiei, in primul rand cu mine insumi. Intaiul concurs la care am participat ca radioamator receptor (SWL), YO2-1584, a fost CQ-MIR 1958, de unde am ca amintire o frumoasa diploma obtinuta pentru locul V. In 1963 aveam sa castig impreuna cu echipa AS Radioamatorul Timisoara (YO2BI, YO2FU, YO2IS, YO2QM), campionatul national de Poliatlon radio (telegrafie sala, trafic radio in teren, orientare turistica) intr-o companie foarte valoroasa. Am participat la majoritatea competitiilor nationale si internationale de US si UUS. Primul concurs de UUS in portabil la care am participat a fost in 1963 de pe Mt. Semenic impreuna cu echipa YO2KAB, iar individual ca YO2IS/3 in 1973 din Drumul Taberei. Din 1990 am participat an de an la toate concursurile EME ARRL si DUBUS-REF si campionatele de nationale de UUS in benzile de 2m, 70cm si 23cm. In ultima perioada am fost prezent la majoritatea concursurilor CQWW, telegrafie sau fonie, mai ales la cele din banda de 160m.

YO3CCC: Mai aveti si alti radioamatori in familie?

YO2IS: Suntem o familie de radioamatori; sotia Muresan Delia YO2DM (contabila), fiul Suli Caius Sorin YO2CE (jurist), absolvent al Liceului de telecomunicatii din Timisoara, fost membru al radioclubului scolar YO2KJO. Avem un nepot, Casian, elev in clasa a-III-a foarte pasionat in cunoasterea calculatorului, un posibil radioamator, poate via echolink !

YO3CCC: Piraterie ati facut?

YO2IS: Dupa parerea mea majoritatea radioamatorilor realmente pasionati au facut sau fac "piraterie". Personal asa am inceput radioamatorismul in anii 1957-1958 si la fel a trebuit sa faca Delia in anii 1973-1974, dupa mai multe tergiversari a cererii de autorizare. Desigur sunt si altii (care recunosc sau nu !), unii devenind in timp cunoscuti radioamatori de top. Am avut parte de intelegerea celor in drept in nerabdarea nostra de-a face ceva deosebit, de-a ne autoinstrui si a deschide noi orizonturi de cunoastere pentru radioamatorii YO.

YO3CCC: Ce antene folositi in clipa de fata?

YO2IS: De regula folosesc antene simple care sa poata fi instalate in zona disponibila. Antenele bune sunt scumpe si incerc pe cat posibil sa am un raport pret/prestatie optim dar si sa definesc clar utilitatea lor. Cu o singura exceptie (CP-6 Diamond) toate antenele sunt de constructie proprie, multe din ele sub acoperis (5 el. XY si 4x9el. V pentru 2m/70cm sat., 2 el. quad pentru 4 si 6m, 5el. V pentru 2m, dipol pentru 11m si 6m, GP 2m pentru PR, etc.), cele de "baza" sunt: antenele filare de 41m (YO2IS), 21m (YO2DM) si 25m (YO2KAB), un GP 28/21/14 pe complexul de langa casa, in gradini 4x27el. BV pentru EME in 70cm, parabola de 2m pentru EME in 23cm iar pe casa "pomul de craciun" pentru UUS, 5 el. pentru 6m, 10el. BV pentru 70cm, 17el. BV pentru 70cm si un loop cu 26 el. pentru 23cm. Exista opt sisteme de rotire AZ sau EL comandate centralizat. De mentionat ca nu am practic orizont liber in nici o directie! iar EME pot face doar cand Luna este peste 40 grade elevatie.

YO3CCC: Ce planuri de viitor aveti?

YO2IS: Imi place sa folosesc termenul la moda "projects", am o coperta in care tin foile pe care imi notez proiectele pentru viitor. Cu multi ani in urma am invatat ca in orice activitate trebuie sa ai un "goal", adica un tel. W2BXA imi scria pe un QSL via sat din 1975, ca telul lui este sa obtina DXCC via sat tip LEO (Low Earth Orbit), am zambit, mi se parea atunci imposibil dar dupa 20 de ani isi realiza "goal"-ul. Lui DL9KR i-au trebuit mai bine de 30 de ani pentru DXCC-ul in 70cm CW/SSB (moduri analogice!). Cred ca pentru mine un tel realist ar fi realizarea a 300 entitati DXCC confirmate in UUS mod analogic, 10 DXCC in 136 KHz si poate cele 300 pe US unde am cam intarziat! Telemecanica si telecomenzile ar fi domenii noi pentru mine, comanda antenelor EME cu calculatorul, baliza sau chiar trafic pe 4m si 500m, un nou TCVR pe 20m cu integratul de "consum" TA7358, etc. Din pacate dioptriile si varsta ma tin departe de noile tehnologii gen SMD, circuite UUS "stripline" dar cu toate astea inca mai cumpar componente de la "Mivarom". Hi!

Un album ocazionat de acest interviu poate fi vazut la qsl.ro.

Interviul a fost realizat pe data de 20 ianuarie 2010.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 26-5-2010

11195

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (15)  

 • Postat de Emil - YO5DND (yo5dnd) la 2010-05-26 11:01:36 (ora Romaniei)
 • Tot respectul pentru un om care a face cu profesionalism o activitate de (radio)amator!

 • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-05-26 12:18:48 (ora Romaniei)
 • Salutara initiativa de a populariza pe deschizatorii de drumuri care au marcat bornele de hotar in perioada initierii multora dintre noi si pe o foarte lunga perioada de timp! Pentru mine YO2IS este un 'monstru sacru' de peste 40 de ani si cred ca pentru foarte multi este la fel. Sa-i tine Cel de Sus sanatosi, pentru a cultiva in continuare 'tineretea fara batranete' a pasiunii de rdaioamator! 73 de YO4BKM!

 • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-26 17:21:32 (ora Romaniei)
 • Nu am avut ocazia sa il cunosc direct pe Dl.Ing.Iulius Suli, YO2IS.Am avut insa ocazia sa citesc cu interes realizarile domniei sale.Cred ca am avut si unu sau doua contacte radio care mi-au facut mare placere.
  Din ce imi aduc aminte si citesc in acest binevenit articol, cred ca dansul este "modelul ideal al radioamatorului complet".
  Doresc sa va felicit pentru toata cariera dumneavoastra , trecuta si prezenta si sa va doresc cele mai sincere urari de SANATATE, VIATA LUNGA si BUCURII alaturi de cei dragi.
  Cu sincera stima.

 • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-05-26 19:12:53 (ora Romaniei)
 • Toata admiratia pentru realizarile si performantele lui YO2IS, un adevarat radioamator si gentleman, model demn de urmat si respectat. Sanatate, viata lunga si realizarea tuturor proiectelor de viitor. 73 de Morel, YO3/4X1AD.

 • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-05-26 20:27:03 (ora Romaniei)
 • Nici eu nu il cunosc personal pe dl. Iulius Suli , dar am un respect deosebit ptr realizarile dansului in radioamatorism ( meteor-scatter, comunicatii digitale, EME ) . Felicitari , 73 YO3GH, Op. Dan

 • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-05-26 21:10:53 (ora Romaniei)
 • Mi-a facut o deosebita placere lecturarea acestui material.Felicitari pentru activitatea dvs. Multa sanatate si succes in continuare Domnule Suli.Cu deosebit respect, Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

 • Postat de Adrian - YO5PBG la 2010-05-26 22:06:20 (ora Romaniei)
 • Noua serie de interviuri incepe superb. YO2IS e fara urma de indoiala dumnezeul UKW-ului romanesc, unul dintre cei care-ti raman infipti in memorie. Poate datorita unor astfel de oameni de tip "se poate!" am prins un drag aparte pentru UUS ori QRP.

  Ceea ce ma framanta e ca Szigy nu a publicat prea (sau mai) mult la nivel de articole tehnice, avand in vedere statutul sau. Ori poate sunt eu prea tanar ca sa le fi prins pe toate.

  Maxima stima i-o port atat pentru castigarea unor titluri semnificativ valoroase pentru radioamatorismul YO, dar mai ales pentru complexitatea sa - operator desavarsit, constructor, "psiholog al undelor" samd, in timp ce multi au limitatul crez ca daca esti pasionat de radioamatorism trebuie sa alegi intre a fi pasionat doar de una ori doar de alta dintre componentele acestui hobby.

  Pe de alta parte, desi il doream pe YO2IS in log (cu titlu de "DX") inca de pe vremea cand fugeam de la liceu ca sa prind un Es pe 50Mc si nu pentru a invata pt. Bac :-), nu cred ca am avut sansa pana recent pe 160m (ori poate stau prost cu memoria).

  PS.: Nini, ar fi tare fain daca ai publica in caz ca exista si se poate, cateva poze cu YO2IS - the "Young Man", din anii sai de inceput. Parca au aparut unele in revista, dar greu descifrabile.

  73 de http://yo5pbg.wordpress.com http://www.sinaptic.ro

 • Postat de Liviu - YO4FNG la 2010-05-26 22:28:03 (ora Romaniei)
 • YO2IS - Iulius Suli - este idolul meu inca de prin anii 80, pe cand eram un biet incepator in ale radioamatorismului si toata activitatea mea de radio se rezuma doar la "radioamatorismul citit". Am fost fascinat de articolele care descriau realizarile domniei sale si pe care la vremea aceea le-am considerat ca fiind cu totul si cu totul extraterestre. Anii au trecut, am inceput sa mai inteleg si eu cate ceva din tainele radioamatorismului, dar cel mai clar am inteles ca locul domniei sale in ierarhia celor care "mananca radio pe paine" este pentru muritorii de rand, unul prea inalt, atat in tara cat si in strainatate, pentru a putea fi macar egalat. Tot respectul si jos palaria in fata dvs.

 • Postat de Dan Mihai Rusu - YO8BPK la 2010-05-27 10:28:38 (ora Romaniei)
 • Acum doi ani, fiind intr-o delegatie la Timisoara, am profitat de ocazie pentru a vizita cat mai multi radioamatori timisoreni. Un sprijin deosebit mi-a dat d-l Vasile YO2BRO care, cu o deosebita amabilitate si competenta, mi-a fost ghid. Dupa o discutie telefonica cu d-l Iulius Suli, am convenit sa ne intalnim dupa-amiaza. Am fost deosebit de placut impresionat de realizarile constructive si de faptul ca este un adevarat deschizator de drumuri in radioamatorism. Locuinta sotilor Suli poate fi considerata un adevarat muzeu tehnic, in care Szigy prezinta cu inteligenta dublata de modestie realizarile sale. Avand alaturi o sotie care intelege si respecta pasiunea comuna, Szigy este un "norocos" care a beneficiat de timp si de suport si in nacest sens. Va urez la amandoi sanatate si succes in realizarea proiectelor. Cu deosebita stima, Dan, YO8BPK

 • Postat de Adrian - YO3SK la 2010-05-27 11:02:01 (ora Romaniei)
 • ESTI UNUL DIN CELE MAI RARE "ETNITATI" ALE RADIOAMATORISMULUI MONDIAL. VIATA LUNGA FAMILIEI SULI. Cu deosebita stima, Adrian, YO3SK.

 • Postat de Adrian - YO5PBG la 2010-05-27 21:08:42 (ora Romaniei)
 • Multumim pentru deosebitele poze. Acum am observat linkul catre album.

 • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-05-29 00:05:52 (ora Romaniei)
 • Adolescenta cunoscuta in vara lui 1959, a fost, sunt convins, suportul desfasurarii impresionante a acestui mare titan al radioamatorismului YO. I-a daruit un fiu. Iar mai tarziu un IC-7000. Acest ultim cadou imi spune multe. Delia si-a dat seama ca in deplasari, Szigy are nevoie de ceva mai mult decat ce se poate realiza in conditii de HM...Niciodata nu l-am auzit prea puternic pe Szigy in unde scurte. Cu adevarat adeptul puterilor mici. Dar operator de clasa. Cand l-am gasit in banda cu ceva timp in urma, i-am spus ca nu mai stiu de cand nu ne-am mai intalnit. Mi-a spus ca nu uita ca am fost primul lui QSO cand a venit acasa de la maternitate, bucuros ca are un fiu, si a dat drumul la statie. Acum are si un nepot. Clasa a 3-a ! Ce repede trece timpul...
  Va doresc sa va intelegeti mereu ca si pana acum, si sa ne auzim sanatosi ! 73/88 de Mircea, 4SI.

 • Postat de Vali - YO2LDC la 2010-06-02 23:24:28 (ora Romaniei)
 • Nini, e cel mai bun interviu pe care l-ai facut...poate sunt putin subiectiv pentru ca sunt unul care il are mentor pe YO2IS. Acum 15ani,Szigy mi-a spus ,,Copile, nu le poti face pe toate...fa ce sti mai bine".Si de atunci am inceput cu 160m. Alaturi de YO2BV, care mi-a pus manipulatorul in mana,Szigy ramane un monstru sacru pentru mine. De la Domnia sa incoace radioamatorismul YO are alte valente. Va fi greu sa mai avem astfel de oameni!

 • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2010-06-05 14:17:50 (ora Romaniei)
 • YO2IS Szigy este pentru mine si cred ca pentru multi alti un etalon......
  este un etalon al ceea ce trebuie a fie un radioamator: autodidact, vizionar, modest, deschis spre nou, un vinator de Challenge....
  Dumnezeu sa-i dea sanatate impreuna cu toti cei dragi lui pentru a ne putea mindri cu cei ca Dumnelui!

 • Postat de Liviu Popa - YO2KHP la 2012-03-04 00:54:24 (ora Romaniei)
 • Suli Iulius mi-a deschis privirea catre electronica. El a ramas pentru mine profesorul Nr.1. Am fugit din Romania in 1987. Respect domnule profesor.

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Iulius Suli - YO2IS"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact