hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

ANTENA V-HF-YO8RJU 14, 18, 21, 24, 28 MHz

Teodorian Onofrei YO8RJU

Sâmbătă, 02 oct 2010, am instalat şi testat cu succes la YO8KZG o antenă verticală multiband, respectiv 14, 18, 21, 24, 28 MHz, după o idee proprie, pornind de la antena verticală 1/4 cu 4 radiali.

După cum se poate observa în fotografie am folosit ca suport o lansetă din fibră de sticlă de 8 m lungime, mai puţin vârful ei, fiind prea subţire. La o distanţă de aproximativ 1,1 m se află o montură în formă de cruce realizată din două ţevi din PVC în lungime de 0,55 m, ancorată de vîrful undiţei cu sfoară sintetică (cordelină). Pentru radiatori si radiali am folosit conductor liţat din cupru izolat cu PVC.

Radiantul pentru 14 MHz este poziţionat pe corpul lasetei, matisat din loc în loc cu bandă izolatoare, sau prins cu coliere din plastic. Celelalte radiante, pentru 18, 21, 24, 28 MHz, sunt legate de vârfurile crucii cu sfoară sintetică.

Radialii (contragreutăţile), 20 la număr, câte 4 pentru fiecare bandă, sunt dispuşi cât mai simetric, puţin înclinaţi în jos, în cazul amplasamentului nostru, cunoscând din teorie faptul că valoarea unghiului faţă de orizontală determină valoarea impedanţei antenei.

Antena se alimentează direct cu cablu coaxial de 50 Ohmi.

Pentru calculul elemenţilor am folosit următoarele formule:

V=71,3/F
R=71,9/F

Unde:
V - lungimea radianţilor, în metri;
R - lungimea radialilor (contragreutăţilor), în metri;
F - frecvenţa, în MHz.

Pentru a se obţine un raport de unde staţionare cât mai bun, în fiecare bandă în parte, se va trece la ajustarea radiatorilor şi a radialilor. Cu răbdare mare, dar merită! Hi!


Mulţumesc celor care m-au ajutat să-mi pun proiectul în practică şi au avut multă rabdare cu mine, hi!: Costel - YO8REL, Silviu - YO8RXH, Octav - YO8RJT, Mihai - YO8SGO.

Bibliografie:
Antene de unde scurte pentru traficul de radioamatori - Iosif Remete, YO2CJ
Antene pentru traficul de radioamatori - Gheorghe Stanciulescu
Practical Antenna Handbook - Joseph Carr
ARRL Antenna Book

Teodorian Onofrei YO8RJU

Articol aparut la 18-10-2010

16640

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de Constantin Neagu - YO4US la 2010-10-18 20:19:05 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru aceasta realizare!Ar fi util sa o masori cu un analizor de antena si sa comunici rezultatele. O intrebare pentru toti hamii YO: unde se gasesc undite din fibra de sticla de 8-9 metri?

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2010-10-18 21:07:33 (ora Romaniei)
  • Bravo si felicitari... Ai economisit 350 dolari ca pentru similara Hy-Gain HyTower-Jr AV-18JR cu care poti face alte lucruri frumoase. Subscriu la recomandarea de a face niste masuratori cu un analizor de antene si sa comunici rezultatele. Succes.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2010-10-18 21:48:40 (ora Romaniei)
  • De 7 m se gasesc prin targuri. Mai lungi nu am gasit. Poate in magazinele de specialitate.

  • Postat de Teodorian Onofrei - YO8RJU la 2010-10-18 23:01:49 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor pentru interesul acordat acestei constructii si pentru urari.
    Sunt de acord in privinta unor masuratori amanuntite a antenei. Eu am folosit la reglaje reflectometru clasic.
    Intentionez sa montez antena undeva in portabil, pe o suprafata teren cat mai ideala, si apoi sa trec la masuratori precise, cu analizatorul de antene, etc.
    Am avut rezultate remarcabile cu antena in toate benzile mentionate, atat la emisie dar si la receptie este sensibila!, chiar daca amplasarea ei nu a fost tocmai buna, pe Casa Culturii din Tirgu Neamt, la demisolul careia se afla Radioclubul Ion Creanga Tirgu Neamt, YO8KZG.
    Momentan antena este demontata deoarece se lucreaza la costructia unui acoperis din tabla, in patru ape, si cu siguranta pe viitor vom avea probleme in privinta antenelor.
    Eu am gasit undita din fibra de sticla, de 8 metri lungime, la un magazin de specialitate din oras, chipurile la reducere, cu 60 de lei, acum doi ani. Din punctul de vedere al pescarilor, sunt grele si incomode, dar foarte bune pentru radioamatori, hi!

    Va urez la toti mult succes si sanatate!
    Va stau la dispozitie cu toate detaliile si sunt interesat de orice idee, sfat, a dvs in legatura cu antena.

    Cu respect, 73!
    Dan-YO8RJU

  • Postat de stoiciu marin - YO3AO la 2010-10-19 03:22:24 (ora Romaniei)
  • undite de pescuit de 8metri se gasesc in complecsul dragonul rosu si costa 25 ron bucata,este cel mai pret din bucuresti.

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2010-10-19 10:13:41 (ora Romaniei)
  • Ar fi interesant o tabela cu masuratori pe fiecare banda cel putin din suta in suta de kHz pentru a trage o concluzie.
    73 de Doru.

  • Postat de Bucur Virgil - YO9BCM la 2010-10-19 18:42:33 (ora Romaniei)
  • Eu am construit o astfel de antena dar este foarte greu de acordat si am renuntat, mai bine a mers un radial de 7,62 m cu balun 1/4 la baza sau chiar cu prize pentru 1/4,1/9 ,1/16 si comutare cu relee din casa.Momentan sunt foarte satisfacut de un element DELTA pentru 20 m construit cu doua bete de undita alimentat cu scarita,cu varful in jos, se acorda excelent pe toate benzile de la 20 la 10 m cu un balanced antena tuner.

  • Postat de Cristi - YO8RZE la 2010-10-19 21:58:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari Dane pentru realizare! Stiu ca ati muncit mult acolo pentru a ridica aceasta antena care, din cate am auzit, va ofera reale satisfactii. Poate vom face niste masuratori mai amanuntite cand va fi vreme corespunzatoare. Salutari la toata lumea! 73`s!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-10-20 09:47:50 (ora Romaniei)
  • Articolul aduce o solutie tehnica simpla, ieftina si interesanta pentru constructia a 5 verticale monobanda legate in paralel. In trecut, acelasi tip de antena se facea din tevi de aluminiu prinse la baza si la jumatate cu diverse distantiere din textolit sau alte materiale similare.
    Cred ca pentru o antena destinata lucrului din amplasamente portabile/temporare, solutia e buna, ba chiar ingenioasa. Trebuie vazut cum va trece iarna aceasta constructie, asa ca, o revenire a autorului prin martie aprilie, ar fi interesanta.
    Articolul este oarecum sumar si se concentreaza exclusiv pe obtinerea unui SWR bun. Pentru a obtine un transfer eficient al energiei, trebuie intr-adevar o adaptare buna intre TX , feeder si antena. Ar fi util sa se stie la ce largime de banda te poti astepta cand folosesti pentru elementele radiante un fir subtire in loc de teava de aluminiu. Au gasit autorii o procedura optima de acordare a antenei (elementele radiante interactioneaza intre ele), cu ce banda ar trebui inceput acordul, 14 sau 28MHz ? Ce ar trebui ajustat mai intai, radiantul sau radialul ? Cum este mai eficient, sa ajustezi radiantele si radialele pe o banda si dupa aceea sa treci la alta banda sau intai ajustezi radiantele pentru toate benzile ? Acestea sunt intrebari legitime pentru cine doreste sa evite sa coboare si sa ridice antena de excesiv de multe ori. Ar fi folositoare si amanunte de genul daca radialele trebuie conectate galvanic sau nu la teava metalica de sustinere. Intr-un articol recent, YO8CRZ aborda si problemele legate de numarul si inclinarea radialelor, detaliu important care afecteaza atat impedanta antenei (respectiv SWR-ul) cat si diagrama de radiatie a antenei.
    Cum se comporta electric aceasta antena va putea fi determinat cu ajutorul unui analizor de antena (inclusiv influenta numarului de radiale si a inclinaii lor). Oare cum radiaza practic antena instalata direct pe pamant, pe o casa sau pe un acoperis de bloc ? Aceasta se poate determina empiric prin observatii in timp sau prin modelare pe PC (metoda mai pretentioasa). O completare a articolului dupa cateva luni de experiente si experimentari ar fi binevenite.
    Pentru Virgil, YO9BCM: cred ca 5 verticali monobanda paraleli radiaza mai eficient decat un radiator vertical unic fortat sa rezoneze. Migaloasa munca de ajustare a lungimilor va consuma intr-adevar timp si efort, dar va aduce un plus serios de eficienta antenei .
    Succes autorului in experimentari si asteptam la primavara mai multe amanunte/observatii.
    73
    Morel
    4X1AD

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-10-20 11:18:20 (ora Romaniei)
  • Apreciez cã se mai publicã ºi treburi practice, fãcute ºi experimentate, nu numai teorie goalã.
    Antena este simplã ºi funcþioneazã foarte bine.
    Il felicit pe autor.
    La QTH-ul meu de la þarã am o antenã asemãnãtoare (printre altele), care rezistã perfect de 4 ani.
    Doar sistemul de alimentare la mine este diferit.
    Am profitat ºi de posibilitatea mãsurarii SWR-ului la baza antenei.

  • Postat de Victor - YO3IJA la 2010-10-22 14:12:15 (ora Romaniei)
  • Caut de ceva vreme o solutie cat mai buna pentru o antena eficienta verticala. Ideea este excelenta. Imi doresc sa aflu cat de mult este influentata antena de prezenta tablei pe acoperis.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-10-22 17:51:32 (ora Romaniei)
  • @ YO3IJA: în foarte mare mãsurã. Doar experimentînd se poate afla cît..
    Legarea radialelor la tablã NU este o soluþie.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-10-22 21:32:15 (ora Romaniei)
  • FELICITARI PENTRU REALIZARE.Si eu am remarcat acest model in magazinele de specialitate, costisitor este si drumul de dincolo de peste ocean plus TVA ul la vama...hi,asa ca YO8RJU a rezolvat probleme in stil radioamatoricesc.73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-10-22 22:13:38 (ora Romaniei)
  • Frumoasa realizare ...felicitari ....daca masurati sa ne spuneti si nou rezultatele ...
    Undite de 8 m erau la Obor in piata ( cam 30 ron ) , dar acum cred ca " pescarii " s-au mutat in curte la Mecanica Fina tot prin zona ...

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2010-11-08 13:44:47 (ora Romaniei)
  • Este interesant dar vor apare probleme pentru reglarea antenei, caci orice modificare la lungimea unei sirme se rasfringe asupra celorlalte. Reglajul trebuie facut intre radiator si cite o contragreutate. Celelalte se desfac de pe coada de la radiant. Dupa ce toate contragreutatiile au fost reglate cite unul, se monteaza celelalte si se vede ce s-a intimplat cu celelalte benzi. Oricum, o asemenea antena e buna caci cu putina munca se obtin rezultate destul de bune. Nu stiu cum sta la receptie.
    Nicky

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-11-11 11:13:23 (ora Romaniei)
  • Eu sunt incantat ca mai sunt radioamatori care depun efort pentru a impartasi experienta lor si altora !Abia astept ca timpul sa-mi permita si sa experimentez si eu ceva similar !Mult multumiri autorului !73 Vasile

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "ANTENA V-HF-YO8RJU 14, 18, 21, 24, 28 MHz"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact