hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Despre fraude in concursurile de radioamatori

Ciprian Sufitchi N2YO

Cu ceva vreme in urma un radioamator mi-a propus ca subiect de sondaj pentru rubrica "Intrebarea zilei" ceva de genul: "Sunteti de parere ca se produc fraude in concursurile romanesti?" Mi s-a parut pe atunci o intrebare irelevanta. In primul rand, pentru ca nu as fi calificat micile ajustari practicate de unii in loguri (minutul, indicativul, controlul receptionat) ca fiind veritabile fraude. Nici nu sunt definitorii pentru ca se produc foarte rar, din cate cunosc. In al doilea rand, cum ar putea sa stie respondentii ca se produc sau nu fraude, daca nu au dovezi palpabile?

Dupa parerea mea si a multora, frauda intr-un concurs de radioamatori este un nonsens. Paradoxal, in primul rand pentru ca este atat de usor a se comite si aproape imposibil a se descoperi. Adica daca trebuie sa lucrez cu 100W si statia corespondenta nu poate sa imi copieze indicativul, maresc un pic puterea, fac legatura si revin la 100W. Cine poate sa spuna ca nu am avut 100W tot timpul? Sau fara sa fac login pe un DX Cluster tip telnet, deschid un web-cluster si in momentele de trafic mai putin intens, trag cu ochiul, poate gasesc un multiplicator. Gasesc statia, o lucrez, inchid fereastra web si ma intorc in trafic. Cine poate sa verifice ca nu am folosit clusterul? Sau intr-un concurs in telegrafie simtindu-ma obosit, ma asez sa trag un pui de somn, nu inainte de a ruga un prieten bun sa continue sa lucreze de la statia mea pana ma scol. Cine poate spune cine a fost operatorul? De aceea zic ca in concursurile de radioamatori se conteaza enorm pe onestitatea participantilor, care se asuma nepatata de la bun inceput. A comite fraude in concursuri de radioamatori e ceva tabu, fara sens.

Din acest motiv comunitatea ham radio de pretutindeni ramane consternata la aparitia unor stiri de genul celor care au fost publicate recent pe radio-sport.net (articol 1, articol 2) prin care organizatorii celui mare mare concurs international CQ WW anunta participanti descalificati pentru incalcarea regulamentului. Traducerile in limba romana se gasesc pe blogul lui YO4PX in 29 de operatori recunosc ca au lucrat in categoria "asssisted" si Noi penalizari ale trisorilor in rezultatele finale ale CQ WW CW 2009. Fraudele cu pricina se refera in mare parte la nerespectarea categoriei de participare, in urma verificarilor constatandu-se ca cei in cauza s-au folosit intens de DX Cluster, ceea ce nu aveau voie in conformitate cu clasa de participare aleasa. La prima vedere si fara a trage vreo concluzie, radioamatorii care au fost descalificati sau nevoiti sa-si schimbe categoria de participare sunt mai ales din Europa de Est, Rusia si Italia.

Dupa cum s-a demonstrat recent, fraude se produc si in concursurile romanesti, dar au o alta natura. O investigatie condusa de Comisia de unde scurte a Consiliului de administratie al FRR a descoperit 31 de loguri provenite de la radioamatori... inexistenti. Concursul afectat a fost popularul Campionat national de unde scurte multiband al Romaniei - YO DX HF Contest. In urma analizei si verificarilor a rezultat ca frauda a fost facuta pentru favorizarea statiei YP8A (Clubul Sportiv Ceahlaul din Piatra Neamt), operata de YO8DDP si YO8WW. Comisia a identificat si autorul, acesta fiind dl. Gabi Paisa YO8WW, la acea data fiind presedintele comisiei de telegrafie viteza din cadrul Consiliului de administratie al FRR. Potrivit comunicatului difuzat la emisiunea QTC din 24 noiembrie 2010, s-a dispus sanctionarea prin supendarea din competitiile FRR pe unde scurte pe o durata de trei ani a d-lui Gabi Paisa YO8WW.

Inexplicabil insa - dupa difuzarea acestei stiri (a carei lecturare a durat mai putin de un minut) Federatia a intrat intr-o noua criza de comunicare. Secretarul general a promis publicarea procesului verbal al sedintei Consiliului de administratie, insa promisiunea sa a ramas neonorata. Au trecut mai mult de trei saptamani si nu s-a scris si publicat nimic pe site-ul FRR. La doar cateva ore dupa transmiterea QTC-ului am trimis o serie de intrebari catorva reprezentati ai FRR - Secretarul general, Comisia de disciplina, Comisia de unde scurte, pentru a afla mai multe informatii legate de acest caz. Nici un raspuns insa. Am incercat si canalul oficial - prin Comisa de relatii publice, fara succes din pacate. Este straniu cum intr-un hobby bazat in primul rand pe comunicare si comunicatii conducatorii institutei reprezentative, alesi democratic, sa prefere lipsa de comunicare, chiar si cu riscul ca aceasta sa culpabilizeze. Intr-un articol recent aparut pe blogul lui YO4PX aflam ca aceasta frauda pare sa fie doar una dintre multele pe care conducerea FRR le cunostea, insa le-a tolerat, neluand masuri energice la momentul potrivit. Nici la aceste acuzatii FRR nu a raspuns. Probabil conducerea FRR spera ca "timpul le rezolva si le sterge pe toate", dupa cum ne-a asigurat Secretarul general la ultima emisiune QTC.

Pana atunci, incercam sa obtinem informatii, sa le interpretam si sa le legam asa cum putem. De la dl. Paisa YO8WW am aflat ca s-a depus deja o contestatie din partea Clubului Sportiv Ceahlaul, "care considera masura descalificarii cat si cea a sanctionarii ca fiind abuziva". YO8WW isi sustine nevinovatia, afirmand ca: "Este vorba de razbunarea lui YO3APJ pe care l-am deranjat la IARU 2010 prin constituirea unei a doua echipe a FRR si prin care i-am luat de la echipa lui (YR0HQ) amplasamentul de la Suceava de la YO8KGA impreuna cu toti operatorii din Suceava, apoi prin desemnarea de catre mine a lui YO8TK sa faca vanatoare in 21mhz pentru YR0HQ si care dupa ce a inceput concursul a anuntat ca nu mai face vanatoare, ca el vrea sa faca 21mhz pentru el, personal. Deasemenea am fost acuzat ca eu am stat la baza sabotarii serverului YR0HQ prin introducerea intentionat a logului din 2009 cu scopul intentionat de a afecta negativ activitatea lui YR0HQ. In urma acestor divergente, m-am trezit cu aceasta 'facatura' bine gandita". Solicitat sa comenteze afirmatiile lui YO8WW, d-nul Adrian Sinitaru YO3APJ a spus: "Ceea ce spune YO8WW provine dintr-o imaginatie bolnava. Nu am ce sa comentez mai mult".

Tot la emisiunea QTC din 24 noiembrie 2010 s-a anuntat fara a se da nici un fel de detalii, ca dl. Paisa YO8WW si-a dat demisia din functia sa din Consiliul de administratie. Solicitarea facuta conducerii FRR pentru explicatii legate de aceasta demisie a ramas si ea fara raspuns. YO8WW a relatat ulterior: "Cat priveste demisia mea din CA si de la echipa nationala de telegrafie, este protestul meu fata de presedintele si Consiliul director al FRR, fata de activitatea lor (sau mai bine zis de inactivitatea lor)."

Incalcari ale regulamentelor la concursurile romanesti si internationale se petrec destul de frecvent, daca este sa consideram opiniile participantilor YO. Deseori in concursurile multiband (YO DX HF Contest inscriindu-se printre acestea) un acelasi indicativ este auzit simulan pe mai multe benzi in contradictie cu categoria de participare aleasa. In alte situatii, participantii se inscriu la categorii QRP sau Low Power, dar opereaza cu putere mare, mizand desigur pe faptul ca frauda este greu de dovedit. La moda pare sa fie totusi trimiterea de loguri electronice false, fabricate in asa fel incat sa ofere puncte si multiplicatoare unui anumit participant. In recentul Campionat mondial IARU din vara acestui an organizatorul (ARRL) a identificat un numar de indicative false impreuna cu logurile aferente. Foarte interesant este ca lista acestor indicative coincide cu cea descoperita de Comisia de unde scurte in YO DX HF Contest. La fel de interesant este ca logurile acestor statii straine (din India, Islanda, Indonezia, Japonia, Australia si altele) au fost expediate de la adrese IP din... Romania. Dar cel mai interesant este ca logul statiei YP8A provine de la aceeasi adresa de la care s-au trimis cele mai multe din logurile suspecte. Cercetarile continua.

Ce e de facut? Eu unul am renuntat sa mai caut explicatii la motivatiile care stau la baza comiterii de fraude in concursurile de radioamatori. Probabil cei mai in masura sa explice fenomenul sunt psihologii, psihiatrii si sociologii. Sunt increzator ca si in continuare concursurile trebuie sa asume implicit onestitatea participantilor. Organizatorii ar trebui insa sa pedepseasca sever fraudele atunci cand sunt descoperite si sa popularizeze sanctiunile aplicate pentru descurajarea repetarii lor. Mai mult de 80% din cei care au raspuns la intrebarea "Cum considerati ca ar trebui sanctionate fraudele dovedite in concursurile de radioamatori?" sunt de aceeasi parere. Sa speram ca actuala campanie de lupta impotriva inselaciunilor in concursurile de radioamatori va fi productiva si va permite intocmirea unor clasamente bazate exclusiv pe performanta.

La acest articol pot introduce comentarii numai radioamatorii YO, indicativul de apel fiind obligatoriu.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 11-12-2010

12243

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (54)  

  • Postat de Marian - YO3GSK la 2010-12-11 09:35:57 (ora Romaniei)
  • Ce povestioara frumoasa!!!!
    Atatea cuvinte fara rost.

  • Postat de Bucur Virgil - YO9BCM la 2010-12-11 10:18:18 (ora Romaniei)
  • Ciprian are dreptate ,si sunt de acord cu cele relatate de el.Daca se vrea se pot gasi statii romanesti care in primele 5 minute de concurs au realizat cate 40 de legaturi si nu s-a sezizat nimeni .Acesta este unul din motivele pentru care nu mai particip la concursurile romanesti,particip la UBA,HADX si primesc diplomele prin email.

  • Postat de Gheorghe Andrei Radulescu - YO4AUP la 2010-12-11 11:14:18 (ora Romaniei)
  • Citius, altius, fortius. Sa fii mai mare, mai rapid si mai puternic decit adversarul cu care concurezi pentru cununa de lauri si gloria de a fi incununat pentru o clipa ca cel mai bun. Daca ai invins, stadionul te aclama, daca nu ....
    Asa gindeau grecii acum 2500 de ani. Ei au transformat razboiul in concurs, ei au inventat olimpiadele, ei incetau razboaiele in timpul olimpiadei. Ei ne-au lasat etaloane de valori. Ei ne-au lasat gloria pentru invingatori si dispretul absolut pentru cel care triseaza.
    Noi facem radioamatorism pentru propria noastra placere, sintem oameni mari care ne jucam in cunostinta de cauza. Atuncea insa cind etalonul de valori lipseste din educatia celor sapte an de acasa ajungem ca in ori ce facem sa presupunem ca exista intentia de a juca necinstit si in consecinta regulamentul de joc sa complice atit de mult lucrurile incit sa ti se faca lehamite sa participi la concurs din cauza regulamentului. Am mai scris pe aceasta tema dupa ce l-am rugat pe Tom Dandrea [autorul programului Win-EQF] sa introduca si concursuri europene in program. Raspunsul lui m-a dezarmat la acea vreme. "Sint prea complicate" mi-a raspuns el, refuzind delicat sa spuna mai mult. Am stat si am reflectat mult pe acest subiect. Europa si decadenta ei morala.
    Cred ca cine fura intr-un concurs la care participi ca sa te joci nu stie, filozofic vorbind, ce este gloria.
    Despre celelalte carente, care il scot in afara grupului celor care joaca pentru glorie nu este cazul sa vorbim pentru ca nu le-ar intelege.
    Ori ce regulament de concurs se poate reduce la trei cuvinte: citius, altius, fortius. In acest sens pot fi luate de exemplu regulamentele pentru ww-dx si ww-wpx contest. 73! Andrei, YO4AUP.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-12-11 15:53:58 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu Marian YO3GSK !Totul este inutil !
    Dar,remarc cu gust amar ca sunt arbitrii,care in mod intentionat trec logurile trimise in termen, la log control,demonstrand CAT SUNT DE MARI SI TARI !Ma refer la YO9HG,domnul Margarit,care mai bine si-ar vedea de problemele dansului personale, decat sa INCURCE !
    73s Vasile !

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-12-11 18:54:04 (ora Romaniei)
  • Nimic nou sub Soare. Dintotdeauna atat infractorii cat si cei ce cauta sa-i impiedice se afla intr-o competitie reala privind rafinamentul metodelor folosite. La fel si in universul nostru, nuami ca atributul de "amator" care ni se aplica, inclusiv concursurilor noatre, face ca si fraudele sa fie percepute tot ca fraude de amatori. De aici cred ca se trage o buna parte din tratarea lor cu ingaduinta din partea societatii si din partea multora dintre noi. O alta caracteristica este ca aceste fraude nu au ca obiectiv valori materiale, "gloria stadionului" este extrem de firava la radioamatori si, de cele mai multe ori, nu lovesc decat in cel al carui loc a fost ocupat pe nedrept, care devine si victima lipsei de solidaritate care se face tot mai simtita in izolarea egoista la care ne impinge societatea moderna (nu ne mai intalnim la cinematograf, la promenada, la cluburi etc, avem in casa totul pe cablu si pe telefonul mobil, ne dedicam mult timp alergatului dupa bani). In aceste conditii este mai mult decat necesar ca regulile competitiilor sa sufere complicari pe masura rafinamentului fraudatorilor si, cel putin personal, stapanesc tehnica de a elabora softuri de verificare a logurilor de concurs care sa depisteze tot ce se foloseste acum in materie de tehnica de fraudare si nu sunt singurul care poate face asa ceva. M-a dezamagit insa inexplicabila taraganare in aplicarea acestor softuri de catre cei care, in ultimii ani, mi le-au solicitat de pe pozitiile lor in CA al FRR sa le pun la punct tocmai pentru o intrecere cinstita, am consumat timp si pasiune pentru a fi gata la timp cu ele, dar in zadar, nici macar nu am putut sa le testez complet. Sper ca anul ce vine sa aduca ceva mai concret in acest sens, am unele semnale incurajatoare. Si daca tot "am luat cuvantul", cer unele explicatii celor ce s-au ocupat de maratonul "Drumul vinului" 2010. Am vazut clasamentul, am vazut ca sunt depunctat serios (ca multi altii), am verificat logul meu pe fiecare zi in parte, nu am legaturi duble (singura abatere ce se penalizeaza), ceea ce ma duce cu gandul la o singura concluzie: ca unii din cei ce au dat puncte nu au confirmat legaturile, sau o parte din ele. Am inteles ca arbitrarea s-a facut electronic, deci este foarte usor sa se faca un soft care sa editeze o lista cu legaturile neconfirmate la participantii obisnuiti, aratand din parte cui nu vine confirmarea, de cate ori apare acest lucru in maraton si sa fie data publicitatii. Si daca o statie din lista care a dat puncte lipseste de la mai mult de doi participanti, atunci devine clar ca este o facatura care se cere desfacuta, aici apare o categorie speciala de greseli: cele comise de organizatori si trebuie dezvaluite. Daca organizatorii nu sunt in stare sa faca acest lucru, sa-mi transmita mie logurile in format electronic si il fac eu. Iata un alt mod de fraudare si de "acceptare" a fraudei prin consensul nostru, care tacem. Mai mult, am trimis logul si banii pentru diploma de participare (cu fraudele astea, nici nu aspir la un loc fruntas, nu din motive ca strugurii sunt acri, cu foarte multi ani in urma participam chiar cu ceva succese, dar pe atunci mai exista si SCTR), am primit asigurari ca "le trimitem acu'", dar in zadar, la aproape patru luni de la eveniment. Felicitari Ciprian pentru initiativa! 73 si sa mai auzim si de (mai) bine!

  • Postat de Nicu Almasi - YO7HUZ la 2010-12-11 22:51:09 (ora Romaniei)
  • Pana la urma ... este adevarat ca dl. Paisa a introdus 31 de loguri ale unor radioamatori inexistenti?!... parca asta era constatarea FRR si motivul sanctionarii sale.

  • Postat de Nicu Almasi - YO7HUZ la 2010-12-11 22:51:21 (ora Romaniei)
  • Pana la urma ... este adevarat ca dl. Paisa a introdus 31 de loguri ale unor radioamatori inexistenti?!... parca asta era constatarea FRR si motivul sanctionarii sale.

  • Postat de EMIL - YO3SV la 2010-12-11 23:39:08 (ora Romaniei)
  • Cred ca sunt 30 de ani de cind nu mai lucrez in concursuri. Si bine fac!Am fost si Stan Patitul,dar in timp am "descoperit" multe trucuri.Mizeria era ca taticii erau din crema,unii chiar bomboana...Vreo duzina fac DXCC pe cealalta lume,altii pe meleaguri staine nu mai au timp si cei spurcati in rele ramasi pe glia stramoseasca ne spurca aproape mereu . Ce este de facut? Eu am ales: de cite ori am ocazia sub forma de gluma serioasa spun cum a furat x,y,z. Cu stima,EMIL. PS. Nu va fie frica nu Paisa pica!

  • Postat de Francisc Grunberg - YO4PX la 2010-12-12 01:44:43 (ora Romaniei)
  • Am comentat pe aceasta tema atat pe blogul meu cat si la sondajul de saptamana trecuta. Am scris de nenumarate ori despre neonorarea de catre secretarul general al FRR a promisiunilor si intelegerilor, o constat de vreo 20 de ani, nu e cazul sa mai revin. As avea de facut acum o singura observatie, legata de asa-numita «criza de comunicare» mentionata in articol. Eu am denumit-o multa vreme «greva de comunicare». Niciuna dintre aceste formulari nu este corecta. Criza se manifesta ca un fenomen acut, care apare din exterior, in mod neasteptat si imprevizibil, independent de vointa noastra, iar greva este o incetare voluntara a unei activitati in semn de protest, pentru a obtine satisfacerea unor revendicari. In cazul conducerii FRR avem de-a face mai degraba cu un «refuz de comunicare», care se instaleaza ori de cate ori oficialii organizatiei ajung in situatia in care ar trebui sa dea raspunsuri, pe care insa nu le detin, sau sa actioneze, dar refuza s-o faca. Atunci se refugiaza intr-o tacere profunda, rusinoasa… dar sanatoasa. Experienta de decenii le arata ca orice subiect, cat ar fi el de jenant si daunator imaginii conducerii FRR si chiar imaginii radioamatorismului YO in lume tinde mai devreme sau mai tarziu sa se estompeze, sa cada in uitare, sa cedeze locul altor evenimente. Acestea sunt anuntate emfatic prin vocea secretarului general la unica sursa de informare in timp real a radioamatorismului YO – anacronicul QTC. Este vorba evident de vesti favorabile imaginii conducerii FRR. Atunci cand vestile sunt defavorabile acestei imagini, dar nu mai pot fi in nici un chip evitate, ele sunt anuntate cu jumatate de gura, in treacat, la sfarsitul QTC-ului si ca durata nu depasesc in general un minut. Iar daca la QTC nu se anunta ceva, acel lucru in conceptia conducerii FRR pur si simplu nu exista. Daca nu se da un raspuns unor intrebari care framanta un numar mai mic sau mai mare de radioamatori, inseamna in conceptia conducerii FRR ca acele intrebari nu merita un raspuns. Secretarul general este cel care decide suveran existenta sau inexistenta unor probleme si recunoaste cu cinism ca mizeaza pe «timpul care rezolva si le sterge pe toate». Dupa cate se vede, dumnealui si conducerea FRR nu pot si nu vor sa rezolve anumite chestiuni importante si de multe ori stringente pentru intregi categorii de radioamatori si incredinteaza trecerii timpului «stergerea» acestora din realitate si din mintile noastre - o tactica lipsita de demnitate si onoare.

  • Postat de Chiru Alex - YO9FYP la 2010-12-12 09:27:38 (ora Romaniei)
  • Sesizand si eu cu cativa ani in urma mici neclaritati, ca sa vorbesc elegant, in legatura cu anumite concursuri romanesti si culminand cu un YODX, unde am muncit si am scos un punctaj bun, care a ramas in final un simplu fisier care s-a "pierdut sau a fost sters din greseala" de catre organizatori, m-am hotarat sa nu mai particip la concursurile interne. Nu am inteles de ce se fac si aici astfel de mici aranjamente, cand totul este o pasiune si nimic mai mult... Dar probabil cand se discuta de alocari de bani cluburilor care se situeaza in topul clasamentelor, atunci totul este de inteles. S-ar putea sa gresesc, este doar o opinie personala.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-12-12 10:32:13 (ora Romaniei)
  • Fraudele ºi potlogãriile nu sunt ceva nou în YO.
    Poate cei mai în vîrstã îºi mai amintesc de concursul TRIO organizat de FRR în 1971. Cînd o sã am puþin timp liber, vã voi povesti despre furt de loguri, modificãri de loguri, fals în înscrisuri, uz de fals, fãcute de un fost ºef de radioclub din YO9 în cîrdãºie cu un fost salariat al FRR. ªi acum mi-aduc aminte de rînjetele batjocoritoare cu care a fost întîmpinatã reclamaþia. Asta pînã la prezentarea dovezilor.

  • Postat de Safriuc V - YO5PEZ la 2010-12-12 20:32:24 (ora Romaniei)
  • Avem in comun o pasiune. Fiecare dintre noi sustin acest hooby din alte activitati. Intr-o lupta spre o viata mai buna, prea usor se renunta la reguli, sub scuza nevoii de supravietuire. Nu acelasi lucru ar trebui acceptat si in radioamatorism. Un radioamator dovedit trisor si care fura din "gloriea pentru invingatori" merita "dispretul absolut". Asa cum uni considera "cuvinte fara rost" o astfel de dezbatere, alti stabilesc vine
    colective, regionale, mioritice. Peste trei ani, sau mai curand, domnul Paisa isi va perfectiona sistemul. Propunerea de eliminare totala din FRR a lui YO8WW, facuta de un radioamator onest, nascut pe plaiurile mioritice, va fi mereu ignorata in "sitemul democratic" al FRR. Daca eu nu mai vreu sa fiu in aceiasi tagma cu domnul Paisa ar trebui
    sa renunta la autorizatie, altfel voi si eu un smenar marunt, fara gloria domnului Paisa.

  • Postat de Niculae Ion - YO9CEB la 2010-12-12 21:06:36 (ora Romaniei)
  • Ce pot sa spun sint si eu Stan Patitu in concursurile organizate de FRR asa ca sa participe ei Degeaba se fac contestati tentru ca nu te baga nimeni in seama asa ca ne racim gura degeaba pentru ca ei tot ce stiu tot aia fac Asa este o vorba RADIOAMATORI DIN TOATA TARA UNITIVA

  • Postat de George - YO9HSW la 2010-12-12 21:44:27 (ora Romaniei)
  • @YO5PEZ - Nu cred ca este necesar sa renuntati la autorizatie, nu v-a fost eliberata de FRR sau vreun club. O mare parte din aceste neajunsuri sunt generate tocmai din incapacitatea noastra de a ne reforma si de a renunta la sintagma "sport". O structura care are ca singur scop "supravietuirea radioamatorismului" prin banii, multi sau putini, de la stat este obligata sa faca compromisuri fata de organul tutelar si sa accepte alte compromisuri din partea unor membri. Daca FRR ar disparea peste noapte si nu s-ar mai primi bani de la onor-ministerul, pentru 98% din OM mioritici nu s-ar schimba nimic. 73's George

  • Postat de Popa Gigi - YO2MTG la 2010-12-13 19:05:19 (ora Romaniei)
  • Asa e, dar din pacate ce s-a intamplat s-a intamplat, ce e de facut sa nu s emai repete aceste lucruri?!
    Am patit-o si eu cu, concursurile romanesti, asa ca acum suflu si in iaurt. Ca si mine au patit-o si altii, dar sunt putini cei care si au luat atitudine, indiferent de forma. Sper ca in noul an sa se schimbe ceva in bine.
    Sanatate si LA MULTI ANI, celor care au citit aceste comentarii, 73`s !!

  • Postat de CORNESCU VIOREL - YO7CJB la 2010-12-13 20:00:25 (ora Romaniei)
  • Ciprian a deschis un subiect care doare de foarte mult timp Radioamatorismul Romanesc, aceea a necinstei si a lipsei de onestitate a celor ce sant pusi sau accepta de buna voie ca sa arbitreze concursuri YO sau diverse intreceri unde chiar daca este non profit si ar trebuii sa domine spiritul FAIR PLAY totusi se produc fraude unele dea dreptul ridicole ce se pot descoperii chiar cu socoteli cu abacul nu mai vorbim de calculator. Un exemplu dupa cum a spus si amicul TAVI-YO4BKM este Maratonul Drumul Vinului unde eu am sesizat frauda dar cu toate ca el nu a fost organizat de FRR, EU la QTC am avut curajul de a spune verde in fata adevarul dar uni au luat-o in gluma pana la urma fiind voba de vin care pe langa calitatea de aliment mai are si calitatea de alcol am ajuns sa fiu catalogat si betiv .Ce sa o mai lungim ca multe pot fi spuse, unii m-au aprobat telefonic sau in banda dar nu au avut curajul sa spuna ca sa auda tota lumea, spe exeplu primele doua statii YO9BYG siY02LGH au respectiv 1270pc si 1265pc ca sa fie credibila competitia, sa zicem ca este OK dar 1270pc- 160pc cat au acordat statiile YO9VIN(10pc) in cele 16 zile =1110pc care impartite la 16 zile=69,37pc care la radul lor impartite la 5pc cat acoda fiecare statie=13,87 adica aproape 14 statii care au dat pc. in fiecare zi, ceea ce la un maraton numai cine nu a participat nu stie, lucru cofirmat si de unii ditre operatorii care au operat YO9VIN . Daca intr-o zi sa zicem au fost doar 7-8 statii inseamna ca a crescut nr. de statii din celelalte zile, or chiar si in ultimele zile cind a fost harmalaia cea mare nu au fost mai mult de 10 -12 statii. Ce exemplu mai bun decat acesta poate fi dat , sa spun clar ca s-au facut legaturi prin telefon sau pe NET. Eu multumesc ca a-ti avut rabdarea a a-mi citi argumentatia , am luat o hotarare de a nu mai participa la concursurii YO o perioada de timp , 73! YO7CJB , OP. VIOREL.

  • Postat de Dican Tiberiu - YO5BXI la 2010-12-13 23:49:51 (ora Romaniei)
  • Stimati prieteni, eu sunt convins ca 99,99% din participantii la concursuri sunt onesti. Va intreb atunci, daca nu aveti dovezi, de ce nu inregistrati concursurile interne din banda de 80m cu 3-4 receptoare SDR (spre exemplu tip PERSEUS vezi link : http://www.microtelecom.it/perseus/), plasate in cateva locatii din tara. Acestea va permit inregistrarea intregii largimi de banda a concursului, apoi, legaturile pot fi reauzite si verificate de comisia de arbitrii. Aveti concursul, puteti verifica logurile.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2010-12-14 00:36:23 (ora Romaniei)
  • In familia mea a ramas o vorba de la un strabunic..."daca o bucata de fier ajunge in gunoi, in scurt timp corodeaza si dispare - daca insa din intamplare ajunge in gunoi un metal pretios ca aurul - si peste 100 de ani daca gasesti si speli straluceste ca inainte". A fost un exemplu care exemplifica constructia sufleteasaca, mentalitatea diferita intre oameni. Mentalitatile de fraudare se nasc in cerebelul semenilor nostri din orgolii - calca si pe morti sa fie in frunte, nu pretuiesc nobilul sentiment de "fair play" - e o boala incurabila...! Stiu ca si dupa marile conteste multi dintre noi trimit logurile (daca trimit) la data limita - verifica fie care QSO pe call book - QRZ.com etc - modifica timpii - indicative etc. In ce a ce ma priveste eu accept UBN pentru ca imediat dupa contest trimit logul si in majoritatea cazurilor si expun pe "hornucopya" nu fac din el secret. La urma urmei ce valoare morala are un rezultat prin fraudare? In viata ori ce lucru care obtin prin pasiune - daruire - cu sacrificii - pretuiesti mult mai mult de cat daca ai obtinut prin fraude - usor si pe cai necinstite - rezultatele oglindesc propria ta pregatire si propriul sacrificiu din placere si nu din orgolii. In legatura cu arbitraje - stiu ca amicul nostru YO9BKM Tavi de mult s-a ocupat de softuri specializate, a si oferit FRR - lui ca sa mai degreveze pe Margarit care da semne de irascibilitate dar Tavi nu a fost luat in seama...oare de ce? Cu in pic de gandire de buna credinta si analitica multe lucruri se poate schimba - dar poate nu exista nici interes nici vointa. In rest "sa traim bine"....poate pe o alta paralela a vietii....hi.

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2010-12-14 13:13:15 (ora Romaniei)
  • Un scurt coment,daca imi este permis:yo9feh face un atac la pesoana vis-a-vis de yo9hg.Nu este problema lui ce greutati intampina dl.Margarit in viata de zi cu zi.El, cel putin,nu incarca paginile de vanzari cu nimicuri si prostii,macar isi pastreaza verticalitatea.Scuze pt offtopic.

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2010-12-14 18:51:46 (ora Romaniei)
  • Cu toate ca nimeni nu o spune raspicat si la obiect,toate trimiterile sunt la o statiune din districtul 8(prinsa cu un presupus "blat";aveti probe?).Inainte de a arunca cu pietre in distinsul nostru coleg,v-ati pus mai intai intrebarea ce ati facut VOI pt radioamatorismul romanesc?Ce locuri fruntase ati obtinut intr-o competitie de anvergura,daca tot va place competitia?Ati cautat sa va informati ,CATI OAMENI a promovat subiectul in discutie in radioamatorism?In ultima vreme,l-a sunat cineva pe telefonul sau personal sa-l intrebe de de ADEVARATELE MOTIVE care au generat contenciosul cu FRR, nu cele impuse de forumisti?Oare cati l-au intrebat ,in banda ,sau pe mobil,de cati bani si-a sacrificat familia pt diferitele concursuri de CW in care a participat,si,spre bucuria ham-ilor YO,si al d-voastra,domnilor forumisti,a obtinut rezultate dintre cele mai bune?Nu mai bateti si nu mai aruncati cu piatra ,ca nu stiti ce rau faceti comunitatii YO...Sa spunem ca YO8WW se retrage,cine preia lotul?Un doritor?

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-12-14 22:05:51 (ora Romaniei)
  • Daniel, sa intelegem din mesajul tau, ca daca hotul are "rezultate" in trecut, trebuie iertat??? Scuza-ma, daca acele rezultate sunt obtinute tot prin frauda? Si, ce exemplu poate sa dea, un astfel de sef de lot? Merita sustinut si pastrat in frunte un trisor? Daca o facea la poker sfarsea cu oasele rupte. in radioamatorism, trisatul sa fie un merit? Ei bine, uite de aia nu suport sa fie considerat sport radioamatorismul, pentru ca duce la astfel de emotii si false valorizari!

  • Postat de Safriuc V - YO5PEZ la 2010-12-14 22:06:06 (ora Romaniei)
  • Draga Daniel, in articol gasesti un link cu trimitere la emisiunea QTC a FRR, din care cu onoare a facut parte, ca presedinte al Comisiei de telegrafie viteza al Consiliului de administratie, distinsul domn Pasisa. Intrebi de dovezi, poate sti la fel ca si mine, ca daca acestea au fost, sigur vor dispare. Iar la apelativul "VOI" invocat cu atata inversunare, ma simt obligat sa raspund eu (cu litere mici). Nu am facut nimic din ce ai enumerat mai sus. Iar daca am facut ceva nu poti dumneata aprecia. Dreptul la opinie nu il ai in functie da valoarea recunoscuta de auditoriu, ci vei fi ascultat sau ignorat dupa cum iti este recunoscuta cinste, onoarea, responsabilitatea ... Valori spirituale pe care sunt sigur ca domnul Paisa le-a insuflat discipolilor. Si vai de profesorul care nu va fi depasit de elevi sai. Eu nu cred ca se va retrage domnul Paisa, sunt multi radioamatori care sau retras langa satia proprie, nu vor sa mai auda de FRR, de concursuri romanesti, pe ei cine ii apara de fraude, domnule Mirzan?

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2010-12-14 22:21:52 (ora Romaniei)
  • pt YO3HJV:bag mana in foc ca aveti un animal de companie in jurul dvs,si acela este un catel nu prea prietenos...si cu asta am incheiat(apropos de oase rupte la poker).Nu cred ca este normal sa stigmatizati pe un OM care apare intr-o evidenta regulata in concursurile internationale(acolo banuiesc ca nu se mai fac "blaturi").Oameni buni,lasati un drept la replica,daca-r fi YO3AC aici printre noi(Doamne,tare mult l-am mai iubit!)...Chiar nu mai exista prezumtia de nevinovatie?Chiar ati deviat atat de mult de la matca frumusetii radioamatorismului?Acele tente comerciale impuse de diferite site-uri comerciale chiar ata de mult v-au prins?

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2010-12-14 23:32:14 (ora Romaniei)
  • Si din nou ,pt YO3HJV:Domunule Adrian,aveti dovezi care sustin afirmatiile dvs?Aveti dovezi incriminatorii la adresa lui YO8WW?Daca nu calca pe forumul gestionat de domnina voastra se face culpabil fara probe?Si oricine altcineva poate sa probeze asa ceva?Pana la proba contrarie,lasati omul sa-si expuna punctul de vedere.Eu stiu ca are ceva rezultate in CW pe plan international si o activitate destul de buna in yo.Sa arunce cu piatra cel mai curat.Din pacate cel care se simte mai vatamat apuca bolovanul.

  • Postat de Francisc VISKY - YO2MHF la 2010-12-15 00:47:24 (ora Romaniei)
  • Pacat... Noi, cautam inca scuze, interpretam, facem exegeze... cand colo, nu e nimic nou sub soare:

    Sedinta de comitet din 5 XI 1938. noteaza:

    1. Comitetul fiind in posesia unor dovezi certe, ca YR5VV a falsificat QSL-ul lui ZL2VM, pentru a obtine diploma de WAC Phone, a hotarat:
    ....
    -excluderea, suspendarea, pierderea dreptului de a face emisiuni, de a beneficia de serviciul de QSL, avertisment etc., etc., etc.

    Este (era) vorba de celebrul V.Vasilescu autor al nenumarate articole de radioamatorism!

    Acum... YO8WW...

    Noi, singuri dam apa la moara celor care identifica mioriticul cu mistificarile de tot felul... apoi ne suparam!

    Si, o culme a ironiei... cu cateva randuri mai sus scrie:

    Nu uitati de hexalogul amatorului:

    1. Amatorul este bine crescut...
    2. Amatorul este loial...
    3. Amatorul este dator sa progreseze...
    4. Amatorul este prietenos...
    5. Amatorul este echilibrat...
    6. Amatorul este patriot!

    Pentru conformitate: YR5 Buletin No.35, Anul III, 1938.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-12-15 09:45:10 (ora Romaniei)
  • @Daniel, YO8RQP: Ati intrat pe un teren periculos. Daca ati fi avut mai putine preocupari in a lua in brate pe cine nu trebuie, ati fi vazut ca dovezile pe care le cereti exista chiar de foarte mult timp, fiind confirmate pe loguri reale de mai multe persoane si in mai multe ocazii, precum YO2BPZ, YO3APJ, plus QTC-ul de care se vorbeste. Gandti-va numai la cat rau a facut ocupand locurile nemeritate in cazurile confirmate si calcand in picioare truda cinstita a altora in situatiile dovedite fara echivoc si aratati daca va delimitati de astfel de practici sau le sustineti cautand argumente sentimentale. Codul radioamatorilor, aratat mai sus, dar si parerile multora aici de fata, ar trebui sa fie in primul rand luate in considerare, nu atacate cu indemnuri generale. Daca nu vreti sa recunoasteti dovezile care exista, este problema Dv, dar cadeti in greseala ce o presupuneti la altii cand afirmati ca acuza fara dovezi. Dv. personal aveti dovezi ca cei ce scriu aici sunt patati din moment ce lasati sa se inteleaga acest lucru? Este cineva care, ca sa va citez, nu lasa omul sa-si expuna punctul de vedere? Este pacat, atata vreme cat mai exista astfel de aparatori, se vor gasi si din cei ce se simt incurajati sa calce stramb.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-12-15 10:31:24 (ora Romaniei)
  • Daniel, nu am catel, am avut demult dar a murit (16 ani) si nu vad ce importanta ar avea in rationament! Eu am criticat anterior logica prin care un palmares (ce poate sa apartina si unui hot neprins) ar fi pus in balanta in contra unei fraude dovedite! In cazul unui hot, cand se apreciaza asupra pedepsei, se iau in calcul si unele circumstante personale (ca e cap de familie, ca e vai de steaua lui sau ca are note mari la scoala) dar de acestea se tine seama doar la stabilirea unei pedepse mai usoare nicidecum daca este sau nu vinovat! Odata ce s-a difuzat informatia ca a fraudat, deja intram pe taramul unor certitudini si nu a speculatiilor. Dar, ramane in continuare problema de rationament: este el vinovat, dar ar trebui sa inchidem ochii ca e sef de telegrafisti si de echipa, deci este scuzat si poate sa mai faca la fel si pe viitor, nu? Pai, dupa cum spunea si Ciprian, in concursurile de radioamatorism e greu sa dovedesti ca un operator lucreaza cu kw sau cu 100w, tine doar de valorile morale dobandite si asumate prin educatie; este extrem de neplacut si lasa un gust amar sa constati ca, acolo unde singurul "jandarm" este ego-ul, acesta se dovedeste a fi parazitat de o morala indoielnica! Faptul ca a fost prins cu "logul in sac" este o certitudine (potrivit dovezilor invocate de CUS) iar corectitudinea in rezultatele anterioare devine astfel, o presupunere pe care este greu sa o mai crezi. Poate ca in celelalte concursuri a fost mai "destept" ca arbitrajul, poate ca, pe plan international competitorii si arbitrii sunt mai putin obisnuiti cu identificarea fraudelor... In fond, chiar si daca nu a trisat si a obtinut pe bune aceste rezultate, deja ele nu mai valoreaza mare lucru. Asta, daca insistam sa consideram "sport" radioamatorismul. In sport, daca te prinde ca esti dopat, ai o mare problema cu toata cariera ta de sportiv. Iar daca este hobby, atunci de ce mama naibii te "dopezi"? Pentru o medalie si pentru ceva firfirei???
    E chiar prea blanda sanctiunea aplicata in raport cu pozitia pe care o ocupa dl. Paisa, aceea de instructor si sef de echipa! De ce? Pentru ca "becalizeaza" si radioamatorismul!

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2010-12-15 10:56:24 (ora Romaniei)
  • Cum afirma dl.Tavi,intradevar am intrat pe un teren periculos...Niciodata polemica nu m-a caracterizat,din contra, discutia constructiva este,dupa parerea mea, modalitatea de a pune lucrurile in bunul mers.Pe dl Paisa l-am cunoscut o singura data,aici in Suceava,cand am fost testat pt obtinerea clasei superioare de autorizare.Eu m-am referit doar la normalitatea de a acorda un drept la replica,nimic mai mult.Ce-i drept,cei mai vechi in bransa pot aduce argumente pro si contra subiectului in discutie.Daca am lezat pe cineva,prin tonul prea acid poate,cer scuze.Pt dl Adrian,YO3HJV:stiti prea bine cat va stimez,dar nu ma asteptam ca si dvs,care sunteti un bun mediator,sa va expuneti pct de vedere neelegant,dupa parerea mea.Afirmand acestea ,ma retrag din acest subiect "periculos".73s de YO8RQP.Sarbatori fericite tuturor!

  • Postat de Suli I . Iulius - YO2IS la 2010-12-15 11:15:48 (ora Romaniei)
  • Imi pare ciudat ca:
    1. Nici un radioamator YO din topul clasamentelor YODX-HF din ultimi ani nu si-a expus parerea privind fraudele perpetue din concursurile YO.
    Stiam multe lucruri de la cel care a fost YO2ABW, Tavi...asta apropos de Trio-ul pomenit de YO6EX.
    2. Clasamentul YODXC-HF 2010 a aparut ca definitiv
    pe ContestRank.com cu doua saptamani inainte de varianta 'oficiala' de pe site-ul FRR, unde a stat 'ascuns' pe un alt site mai putin cunoscut.
    3. WW & comp au trebuit sa 'cada' ca sa faca loc in frunte echipei lui 2DFA, concurent, organizator si arbitru in acelasi timp...
    4. Nu a fost 'purecat' si logul celor de la YO8KGA-low power si...SO care au de doua ori mai multe QSO-uri decat 5AIR de pe locul 3. Semnalul lor il auzeam permanent via 'backscatter' si difuzie tropo, ceace nu se intampla cu 5AIR.
    5. Inca nu se respecta termenele limita pentru trimiterea logurilor de concurs, inca visez sa vad fisiere .UBN si logurile altora...ca la rusi.

  • Postat de Francisc Grunberg - YO4PX la 2010-12-15 16:18:51 (ora Romaniei)
  • @Daniel YO8RQP: Polemica si discutia constructiva nu sunt notiuni care se exclud neaparat. Pe de alta parte, a pune intrebarea daca exista probe, dupa ce aceste probe au fost prezentate, mi se pare pierdere de vreme. Eventual, s-ar putea pune problema daca aceste dovezi sunt sau nu sunt suficient de concludente. Specialistii in concursuri par sa creada ca ele sunt destul de solide. In fine, nu vad ce sau cine l-ar fi putut impedica pe dl. Paisa sa iasa undeva cu niste declaratii, explicatii sau orice replica la care fireste ca este pe deplin indreptatit. Ciudata pare tocmai tacerea dumnealui si a echipei cu care a lucrat. In afara de niste acuzatii neprobate si emise destul de confidential, nu s-a putut auzi mare lucru. Nu se stie precis nici daca a demisionat intr-adevar din C.A. si din functia de antrenor. Cat priveste Consiliul de administratie al F.R.R. si secretarul general, care ar avea datoria sa ne informeze corect si complet pe saitul oficial al organizatiei cu privire la aceasta prezumata frauda, practicata se pare si in alte concursuri, interne si internationale, am aratat mai sus felul in care inteleg dumnealor sa (nu) comunice cu radioamatorii YO.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-12-15 20:33:25 (ora Romaniei)
  • @Daniel, YO8RQP: Nimeni nu a impiedicat pe nimeni la dreptul la replica iar vorbele lansate in acest sens ne acuza pe nedrept pe noi toti. Se cuvine sa aratati aici cine a impiedicat vreun drept la replica si, mai mult, cine considera ca dreptul la replica ar fi o anormalitate, maniera de a inchide subiectul prin retragere nu este cosher. Am retinut si scuzele pe care le exprimati la modul general, deci nu ma mai consider murdar si, mai mult, nu consider ca a adopta o pozitie critica fata de abaterile dovedite si fata de cei ce le ia apararea inseamna a arunca cu piatra. Este de fapt si elementul de care profita oricine calca stramb, generand acest comportament de fals samaritean al sufletelor.

  • Postat de Liviu - YO5QCD la 2010-12-15 21:21:11 (ora Romaniei)
  • Oare cum ar fi daca am renunta cu totii la ideea de "sport" si am incerca sa vedem ca radioamatorismul este un hobby costisitor al elitelor?? Ce ar fi daca am inlocui ferereul cu o structura bazata pe contributiile directe ale membrilor? Ce ar fi sa cream un ONG veritabil, cu structura controlabila direct de membrii sai COTIZANTI? Desigur, am fi mult mai putini, desigur ar trebui sa cheltuim ceva in plus pentru a-i pune la locul lor pe cei care nu respecta STRICT reglementarile, desigur ca valoarea cotizatiilor ar fi semnificativ mai mare, dar... am avea mult mai putine frustrari si mult mai multe satisfactii... Cineva, vreo initiativa?

  • Postat de Liviu - YO5QCD la 2010-12-15 21:30:45 (ora Romaniei)
  • Ciprian, ai o gherla in analizarea raspunsului CAPTCHA! Daca gresesc prima verificare, imi semnaleaza eroare si imi cere din nou sa tastez codul de verificare - asta e ok. Daca il dau corect, valideaza verificarea si posteaza comentariul, dar nu reseteaza flagul de eroare, asa ca imi mai cere o data captcha!! Asta este cauza pentru care apar trei postari succesive identice.
    Pentru reproductibilitate: Firefox 3.6.13 pe Ubuntu Karmic UNR.

  • Postat de Liviu - YO5QCD la 2010-12-15 21:32:58 (ora Romaniei)
  • Maaai, sa fie!!! uite ca s-a autocorectat, daca am schimbat textul! hmmm... Sorry for the offtopic!

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-12-16 01:15:54 (ora Romaniei)
  • Liviu, YO5QCD, uite ca exista asa ceva, de 3 ani. Si la infiintare a luat o multime de bobarnace si pietroaie, dar continua sa functioneze si, mai presus de toate, functioneaza ca o echipa. SRR. Desigur, urmeaza aceleasi bobarnace! LOL
    Revenind la subiect: Daniel, YO8RQP, sunt mai multe intrebari decat afirmatii in mesajele mele. Dl. Francisc Grunberg a punctat corect cu privire la relevanta celor constatate de cei care au atributii in arbitrare, aspecte pe care eu le-am luat ca fiind valide cu atat mai mult cu cat ele nu au fost contestate, pana in prezent, de dl. Paisa desi are aceleasi drepturi ca noi toti in agora! Oricum, in ultimul an parca a luat-o razna ceea ce era o pasiune frumoasa: discutii pe marginea concursurilor-si nu numai in YO, batalii de orgolii pentru indicative de doua litere-parca sunt placutele de inmatriculare cu diverse combinatii sugestive, informatori-ma rog, aici e o problema a unor persoane si nu a intregii comunitati s.a.m.d. Unde este radioamatorismul veritabil? Ce a patit? Ne plangem ca societatea nu ne apreciaza! Dar, are ea ce sa vada la noi? Ce exemple furnizam? Dar stit, din acelea grase si frumoase sa cada pe spate "civilul". Avem? Oricum, subiectul se va stinge in curand, prin aparitia unui alt articol de prima pagina si totul se va putea aranja in liniste ca si cum nu ar fi fost vreodata! Pariu?

  • Postat de DAN - YO8COK la 2010-12-16 11:37:20 (ora Romaniei)
  • Este a doua oara cand apreciez ca Radioamatorismul nu trebuie sa se transforme intr-un sport.Consider ca in orice sport (mai ales in zilele noastre) au aparut o serie de tendinte,care nu au legatura cu practicarea unui hobby:
    -Fuga dupa glorie cu orice pret
    -Fuga dupa avantaje materiale (sponsorizari,afaceri etc)
    -Abdicarea de la principiile fair-play-ului,etc.
    Toate aceste realitati,vor transforma in curand acest hobby minunat intr-un sport comun si asa destul de INDIGEST pentru societatea moderna.
    Ferice de cei care mai cred in adevaratul RADIOAMATORISM.
    Cat despre concursuri, fiecare este liber sa participe sau nu. Cea mai buna sanctiune este neparticiparea la concursul respectiv.
    73 tuturor!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-12-16 17:13:42 (ora Romaniei)
  • Frauda este provocata de interesul pentru castig. Cum au aratat Liviu YO5QCD, Dan YO8COK, Adrian YO3HJV ca sa citez pe cei mai recenti comentatori, sportul este terenul tentativelor de fraudare, de la dopaj la arbitraj si nu de azi, sa ne amintim de lumea box-ul descrisa de Jack London cu un secol in urma, de fotbal, de atletism, de gimnasica etc. La noi in tara radioamatorismul s-a infiintat si a fuctionat fara legatura cu sportul (Radio-Club-Roman in 1933, Asociatia Amatorilor Romani de Unde Scurte 1936), a trecut prin Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei (AVSAP) din 1954 pana in 1960 cand a fost atasat la sport, punandu-se bazele FRR. Actualul statut al FRR incepe insa stramb chiar din primul articol cu precizarea ca este continuatoarea AARUS. Citind statutul AARUS se vede ca preocuparile erau pur tehnice la nivel de amator, pe cand statutul FRR de azi se ocupa in cvasitotalitate de activitatile sportive. A subordona radioamatorismul unor activitati sportive inseamna sa evaluezi activitatea si performantele oricarui radioamator dupa criterii pur sportive si, de aici, vin in lant meritele, finantarea, tentatia de a pune mana pe cat mai mult, lovind in radioamatorii care nu au alta placere decat sa lipeasca, sa surubareasca, sa experimenteze un evantai tot mai larg de tehnici de lucru, sa vaneze raritati, de fapt adevarata placere a hobby-ului. Sunt de acord ca, adaugat la acestea, un loc de frunte ocupat intr-o competitie sportiva nu poate deca sa bucure si mai mult, dar nu acesta este scopul radioamatorismului, este un mod de a valorifica pregatiriea ca radioamator, dar nu si singurul. Consider ca cel mai bine este ca radioamatorismul sa redevina o activitate pur tehnica si, pentru latura sportiva, sa se infiinteze sectii radio in cadrul cluburilor sportive. Stiu ca au fost astfel de organizari din care s-au desfiintat cateva in ultimii ani, dar o asociatie de radioamatori bine construita care sa reuneasca numai pasiunile tehnice nu va suferi loviturile date de desfiintarea conjuncturala a unor sectii din cluburile sportive deoarece radioamatorii vor avea in continuare structurile lor in functiune pe cand, organizati numai ca sportivi, desfiintarea unei sectii sportive produce adevarate catastrofe pentru radiomatorii afectati si care nu au o alta rezerva pe moment. De aceea am pledat de multa vreme pentru revenirea la o organizare tehnica (gen DARC sau altele) si am initiat cu cateva luni in urma un subiect pe forum, cel cu tema legata de cum este mai bine pentru radioamatorismul romanesc, sa fie organizat tehnic, sau sportiv. Pe atunci nu aparuse inca scandalul cu fraudele. Si daca ne gandim ca aproape toate cluburile din teritoriu sunt de drept privat, imi inchipui ca nu este chiar foarte greu sa se modifice statutul lor astfel incat sa se formeze o organizatie nesportiva, chiar daca la infiintare a fost obligatoriu sa aibe in denumirea lor expresia "Club sportiv". Cred ca este necesara o initiativa de convocare a unei conferinte nationale a radioamatorilor si, cei ce participa, sa emita noua forma de organizare cu statutul respectiv. Consider ca SRR este un inceput bun, s-a acumulat experienta, problema este extinderea in teritoriu. Mai dificile mi se par afilierile la structurile internationale, dar avem printre noi specialisti si in acest domeniu, o cercetare amanuntita a clauzelor de afiliere poate oferi solutii, daca nu cumva se si cunosc deja. 73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-12-16 17:27:15 (ora Romaniei)
  • @Adrian, YO3HJV: Nu cred ca finalul ultimului comentariu ce l-ai postat are vreo legatura cu notiunea numita FATALITATE. Noi existam si fara glorie publica, depindem numai de noi, suntem o asociatie inchisa prin niste bariere pe care nu oricine se simte in stare sa le treaca, dar este suficient sa punem statia in functiune si avem tot globul in difuzor sau in casti, la fel si inversa, putem fi oriunde pe glob. 55, 73!

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2010-12-16 21:45:23 (ora Romaniei)

  • Deoarece sunt citat printre cei care au oferit informatii despre fraude depistate in concursurile proprii (Ziua Telecomunicatiilor Fair Play"), am avut de gand sa nu intervin aici cu comentarii. Dar vazand ca unii chiar nu cred ca se poate asa ceva, vin cu o scurta lamurire referitoare la acest subiect. Pe 8WW il stiu foarte bine: in 2003 l-am descalificat la Ziua Telecomunicatiilor, pentru ca a introdus in log mai multe legaturi frauduloase ( indicative pe care nu le-am regasit si in logurile altor concurenti, iar la el apareau cu numere de ordine mai mari de 003, deci e putin probabil sa nu mai fi aparut si in alte loguri, mai ales ca am avut foarte putine loguri lipsa). Poate as fi anulat respectivele legaturi si totul ar fi fost OK ( cu logul “neumflat” YO8WW ar fi ocupat locul II!), dar mi-a sarit in ochi legatura cu YO2DFA care ( in logul lui 8WW) avea (cand l-a notat el) controlul 59011, deci legatura 11!. Negasindu-l pe Ovidiu in alt log , l-am sunat sa il intreb daca a participat, a spus ca nu ,deoarece a fost QRL. Cand i-am spus ca l-am gasit in logul unei statii care "forteaza" m-a intrebat daca nu cumva e vorba de 8WW! Deci, omul era cunoscut ca si trisor, dar in special de catre organizatorii de concursuri, prin mana carora trec logurile de concurs. Ca urmare, am prezentat situatia Consiliului Director al RCJ HD (atunci RCJ HD exista inca) si s-a hotarat descalificarea lui, cu interzicerea participarii la editia urmatoare a concursului. Dar in 2007 mi se pare ( nu am mai verificat acum) a incercat din nou sa ne induca in eroare. Nu l-am mai descalificat, l-am atentionat in mod personal, dar nu a raspuns nicicum!(tot in acel an un vechi si constant contestmen a incercat sa ne "verifice" cum controlam logurile si s-a autodepunctat cu vreo 2000 de puncte! Categoric ca nu putea fi trecut la “intentii de frauda”, dar nu l-am putut lasa cu un scor atat de diminuat in concurs si i l-am corectat!). Dupa episodul YO8WW am scris articolul "Despre spiritul fair-play si concursurile de radioamatorism", l-am prezentat la Simpozionul de la Lugoj, apoi in YO/HD Antena si pe radioamator.ro http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=337) si am schimbat numele concursului in "Ziua Telecomunicatiilor Fair-play" precizand ca in arbitrare VOM LUA DE BUNE scorurile declarate de participanti, o verificare mai severa facandu-se doar pentru primele 6 statii clasate si pentru cele asupra carora exista suspiciuni
    In 2005 am descalificat o alta statie, care a trimis si log propriu cu legaturile efectuate de la statia de club.
    Respectivele descalificari pot fi vazute in arhiva YO/HD Antena la http://www.radioamator.ro/yo-hd-antena/arhiva/ ( revistele 85/2003 si 106/2005.).
    Dar intreb: CINE A MAI DESCALIFICAT statii in concursurile pe care le organizeaza? Nu zic ca nu s-a mai intamplat , dar eu nu am cunostinta de astfel de actiuni in ultimii 10-15 ani. Sa stiti ca totusi noi nu am fost prea laudati de catre colegii radioamatori pentru “intransigenta” noastra, ba chiar am fost dojeniti de unii!
    Dar speram ca va veni in curand si vremea cand in concursuri se va lucra numai din placere iar fair playul nu va fi numai o vorba "englezeasca"!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2010-12-17 09:19:43 (ora Romaniei)
  • Eu vad problema (din nou) altfel! Nu conteaza forma de organizare sau apartenenta FRR (sport, dans cu tema, cintare patriei...). Noi , aici dezbatem o situatie de frauda dovedita, deci ar trebui sa cautam modalitati de prevenire a astfel de manifestari. Surprinzator pentru mine este ca nici pina la aceasta ora nu am vazut o pozitie oficiala a CA al FRR (poate nu stiu eu sa caut...)
    In rest, pentru noi (yo8krr, yr8d) neparticiparea la concursuri ar insemna o investitie inutila in baza de Dorna DX Grup si o risipa de multi bani.
    Va urez sarbatori fericite! Mny tnx,73! de yo8cln.

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2010-12-17 13:36:23 (ora Romaniei)
  • Ptr. YO8CLN: In ultima sa sedinta CA al FRR a luat act de deciziile comisiei de US conduse de YO2DFA si a validat clasamentul la YODXHF. CA nu a dispus sanctiuni ptr. ca el este forul care va discuta contestatia. Contestatia urmeaza a fi dezbatuta impreuna cu argumentele pro si contra in sedinta urmatoare. Aceasta este procedura conform statutului FRR votat de reprezentantii cluburilor. Nu pot sa nu remarca ca, din pacate, se pare ca majoritatea celor care au raspuns la sondajul pus pe hamradio.ro (desi astfel de sondaje pe Internet sunt cu caracter orientativ) considera regulamentele CN ca fiind ele insele lipsite de fair-play. 73

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-12-18 01:10:41 (ora Romaniei)
  • Din Regulamentul CN de CW si SSB: " Categoria SENIORI - statii de
    clasa 1-a, a 2-a si a 3-a cu vechime peste cinci ani". La CN de UUS
    doar categoria SENIORI, dar se specifica faptul ca toti
    concurentii sa respecte Regulamentul de Radiocomunicatii pentru
    Radioamatori (in ceeace priveste si puterea folosita). Deci sunt invitati
    sa participe la aceeasi categorie cei cu putere de 100 watti cu cei cu
    putere de 1000 watti. Daca cel cu clasa 3-a este un bun operator si vrea
    o pozitie buna in clasament si-si face un final zdravan, face o frauda ?
    Tehnic da, moral nu ! E parerea mea personala.
    La CN Multibant YO-DX Contest, a aparut, insfarsit,
    notiunea de HIGH POWER si LOW POWER. Titlu numai la HIGH POWER.
    Hopa..., conditii egale. Operativitatea si antenele fac departajarea.
    Mai trebuia ceva. "Baietii destepti" au gasit solutia: LOGURI FALSE !
    Si nu unul, doua. 31 ! Munca nu gluma. Pana miercuri la QTC, numai la
    "Vocea Americii", tnx Ciprian, mai aflam cate ceva. Felicit conducerea
    FRR ca am aflat si de la Bucuresti amanunte. SITUATIA ESTE GRAVA !
    SPORT, fara arbitru la fatza locului ? E drept ca am vazut
    si arbitrii huiduiti. 73s! Mircea - yo4si.

  • Postat de Francisc Grunberg - YO4PX la 2010-12-18 10:31:35 (ora Romaniei)
  • Un material redactat de dl. Adrian Sinitaru, YO3APJ, secretarul Comisiei centrale de US, pune intr-o lumina noua intreaga chestiune a fraudei in concursurile YO si, mai ales, a celor care au favorizat frauda. Articolul NOI INFORMATII DESPRE TRISORI poate fi citit pe http://yo4px.blogspot.com/
    la aceasta adresa: http://yo4px.blogspot.com/2010/12/noi-informa-tii-despre-trisori-primesc.html

  • Postat de EMIL - YO3SV la 2010-12-18 15:12:22 (ora Romaniei)
  • Hotul are o vorba: usor cu furatul,mai greu cu prinsul! YO2BPZ-Adrian mi-a luat-o inainte. Paisa NU ESTE LA PRIMUL FURT! Este RECIDIVIST!Daca cu puterea out o mai scalzi,hirtiile vorbesc.Sa fi fost oare scarpinat intre cornite prea mult? 73,Emil..PS. Am fost unul dintre cei doi care l-am ajutat la indicativ,si pe el si pe sotia sa.

  • Postat de Cornel - YO6MT la 2010-12-19 00:15:00 (ora Romaniei)
  • Foarte interesanta ultima postare.Vinovati pentru slaba participare in concursurile YO (si probabil de ce vse intampla in acestea) nu sunt organizatorii, adica CA al FRR ci comentatorii ''TZ''? (ce o fi insemnand prescurtarea) care indraznesc sa semnaleze proasta organizare incepand de la regulament, arbitraj si terminand cu omologarea fraudelor de catre CA al FRR. Ma asteptam la un punct de vedere mai competent si autocritic al FRR din partea presedintelui comisiei de arbitraj si al comisiei de US care au responsabilitati in domeniu."Pisica " FRR care trebuia sa prinda "soarecii" care produc pagube radioamatorismului romanesc nu a reusit nici o isprava in ultimii 20 de ani.Si in rarele cazuri cand a reusit "soarecii" au fost eliberati la ordinul "stapanilor".
    Intreb:-cine a mai vazut intrecere sportiva cu mai putin de 3 arbitrii calificati si verificati si 1 observator federal?-cine a mai vazut intrecere sportiva arbitrata de pensionari ramoliti cu calificari sportive modeste?- cine a mai vazut intreceri sportive arbitrate ani la rand de unul si acelasi arbitru? -cine a mai vazut arbitru membru al unui club sportiv care aspira la titlu?-cine a mai vazut arbitru care participa la concursul pe care il arbitreaza neglijand atributiunile de monitorizare care ii revin? CA al FRR cunoaste faptul ca se fraudeaza citez "trebuie sa recunoastem ca acestea se intampla peste tot. Uitati-va intr-un clasament si veti vedea ca la LP avem aproape aceleasi legaturi cu cei de la HP, Multiplicatiri excelenti! Si cate si mai cate". Faptul ca se fura si in alte locuri nu motiveaza fapta CA al FRR de a omologa rezultate vizibil frauduloase . Nu devin acesti "alesi" ai radioamatorilor complici la fraude.La concursul CQ WW sunt descalificati cei care obtin rezultate care contrazic statistica. Adica LP 75% din punctajul HP.QRP 75% din punctajul LP.Neasistati 75% din punctajul asistatilor, etc. CA al FRR admite aceste abateri de la statistica si le omologheaza cu seninatate. Fie din incompetenta, fie din interese personale (alegeti varianta). In asemenea situatii ar fi cazul ca statiile suspecte sa fie descalificate din oficiu sau sa fie obligate sa dea relatii privind conditiile in care au lucrat si sa fie de acord sa lucreze sub control in editia urmatoare, sub sanctiunea descalificarii. Revin cu intrebarea. Cine este de vina pentru atmosfera nesanatoasa si fraudele din concursurile YO. FRR sau comentatorii "TZ". FRR are o mare problema interna si s-ar putea "sa dea cu subsemnatul" si pe la IARU. Le urez "sa le dea Dumnezeu minte" pentru a rezolva aceasta situatie si "sarbatori fericite". PS. Subscriu la monitorizarea si inregistrarea intregului trafic cu receptoare SDR din cel putin 3 locatii. Se poate constata imediat vizual cine a lucrat HP sau LP, largimea de banda ocupata, obstructii, incalcarea regulamentului etc. 73 Cornel

  • Postat de Cornel - YO6MT la 2010-12-19 00:44:18 (ora Romaniei)
  • Comentariul anterior era destinat sondajului de opinie privind arbitrajul. Este postat si acolo. Subiectul fiind asemanator nu il retrag deoarece se potriveste si aici.

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2010-12-19 12:13:46 (ora Romaniei)
  • Multzumesc pentru incadrarea in categoria " arbitrata de pensionari ramoliti cu calificari sportive modeste" ca si faptul ca am facut greseala de vreo 6 ani sa asigur arbitrajul la YODX Contest. Oricum, de la anul, aceasta cinste va trebui sa-i revina lui YO6MT care nu e nici ramolit nici din cei care fura. Nicky DL5MHR

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-12-19 19:55:05 (ora Romaniei)
  • Ghita, YO8CLN, forma de organizare are importanta intrucat modul in care organizatia este alcatuita este sau nu tributar unui cadru prevazut SI de un act normativ. Ma refer aici la obligativitatea FRR si a membrilor ei (organizatii) de a respecta anumite prevederi obligatorii pentru a detine CIS. Vrei nu vrei, trebuie sa faci FRR ca si cum ar fi o federatie de gimnastica, de atletism sau de fotbal ori rugby. Competitiile de radioamatorism sunt si ele privite intocmai desi, si un copil poate sa enumere cel putin trei diferente! Degeaba aratati cu degetul spre arbitri! Aceeasi greseala care a dus la FRR ca organizatie sportiva o faceti canf acuzati arbitrii! Pai, spre deosebire de fotbal sau cross, arbitrul nu VEDE operatorul sau statia! Concurentii nu sunt fata in fata! Nici nu au conditii egale! Abordand radioamatorismul cu aceleasi instrumente cu care este abordat, de exemplu, fotbalul, se ajunge tocmai in acest punct de criza. Caci, in prezent, radioamatorismul "sportiv" (si nu numai, tot radioamatorismul "competitional") se confrunta cu o criza: criza tehnologica! Criza consta in faptul ca tot mai multe instrumente de tehnologie care nu tine de undele radio este folosita in sprijinirea performantei radio (Cluster, skimmer remote station etc) iar asta deja incepe sa deranjeze participantii la competitii care, surpriza, incep sa realizeze ca se intrec oameni in conditii inegale. Organizatorii de concursuri incearca sa tina pasul cu aceasta presiune iar viteza cu care ei se adapteaza si reusesc sa adapteze atat regulile de concurs cat si - important - modul de impunere a acestor reguli definesc, de fapt, gradul de satisfactie al concurentilor/participantilor. Cu cat organizatia este mai flexibila si "deschisa", cu atat mai rapida este adaptarea si "supapa" se deschide. Cu cat mai ermetica, cu atat mai mare riscul de a face "poc". Ei bine, FRR este o structura care reactioneaza greu datorita fundamentarii ei pe niste premise care nu mai sunt adecvate in prezent. De aici si importanta structurii! De exemplu, in sec XXI, in Statutul FRR se interzice votul prin corespondenta in Adunarea generala. Nu impiedica asta adoptarea unor masuri rapide in situatii critice?
    oricum, FRR nu este altceva decat rezultatul vointei membrilor componenti iar orice schimbare nu vine decat de la ei!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2010-12-19 21:32:31 (ora Romaniei)
  • Nu comentez decat cele referitoare la arbitri. Eu cred ca aici este o greseala in definirea arbitrilor. Cei intinati de dvs nu sunt arbitri in sensul dat de unii dintre dumneavoastra. Ei sunt niste pasionati de radioamatorism care au incercat si zic eu au reusit sa ajute radioamatorii sa nu mai scrie acele loguri kilometrice si sa nu mai astepte pana anul urmator rezultatele concursurilor. Personal pentru asta le multumesc in nume personal. Tuturor celor care ne-au daruit in diverse concursuri de club, nationale si internationale rezultate in timp util. Si ceea ce mai consider ca trebuie spus e ca au oferit acele oglinzi care ne ajuta sa ne corectam greselile. Pentru celelalte lucruri pentru care sunt acuzati exista comisii de concursuri care ar trebui sa vegheze la acestea. Cat despre pensionari...sa fim seriosi. Mai sunt printre noi oameni tineri care ar putea face programe, dar la acestia timpul nu le da voie, prin urmare le pasam ca intotdeauna celor mai varstnici si aceste probleme. Respectul meu pentru ei si le urez sa poata sa o faca in continuare cat mai multi ani. La Multi Ani tuturorsi Un Craciun Fericit!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-12-19 22:40:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari Cristi YO8DHD ! Avem nevoie de cat mai multe atitudini de acest fel din YO8. YO8-ul este intro grava criza de imagine... SARBATORI FERICITE ! yo4si.

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2010-12-20 09:10:18 (ora Romaniei)
  • Cred ca este o gresala sa generalizam ! Nu yo8-ul este in criza de imagine(daca e nevoie putem veni cu argumente)ci niste indivizi care spre ghinionul nostru fac parte din yo8.Am inteles ca exista o pozitie oficiala, este pe situl FRR ?
    Adrian , eu ma refeream ca daca, nu am participa in concursuri, baza lui yo8krr nu ar exista, numeni nu ar veni la mine sa faca constructii radio, asa ca optam pentru latura "sportiva"
    Va urez tuturor sarbatori fericite! 73! de yo8cln

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-12-21 10:08:20 (ora Romaniei)
  • Ghita, tocmai ce incercam sa explic faptul ca trebuie diferentiat conceptul de "competitie" fata de "sport" in ceea ce priveste radioamatorismul! Bunaoara, doi barbati se pot intrece la ridicarea de greutati. Aceasta este competitia. Daca doresc sa faca sport insa, regulile spun ca trebuie sa ridice intr-un anume fel si sa se incadreze intr-o grupa de greutate proprie! Radioamatorismul competitional poate exista si in afara sportului. As indrazni sa merg ai departe si sa afirm ca marile competitii ale radioamatorilor sunt tocmai cele organizate in afara conceptului de "sport". A nu se intelege ca, daca un concurs de radioamatori nu este realizat in considerarea "sportului" el este vaduvit de regulile de bun simt apl;icabile oricarei competitii. In fine, chestie de nuanta dar importanta. Numai ca aceste chestiuni de nuanta fac deosebirea intre intrecerile care conteaza in lume si cele cu caracter, sa zicem, "periferic".

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-12-21 10:37:40 (ora Romaniei)
  • Completare pentru YO8CLN: Transceiverul si antena nu stiu in ce concursuri sunt puse sa participe asa ca baza de concurs nu devine inutila. Doar ca radioamatorismul nu poate fi caracterizat ca sport din perspectiva impusa de definitiile actelor normative. Incercand sa respecte aceste "directive" FRR a ajuns sa fie depasita de anumite situatii. Corect? Imi pare tare rau ca nu pot "polemiza" cu "organele FRR" pe aceste teme, intrucat ele sunt minunate dar lipsesc cu desavarsire din spatiul public!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2010-12-21 11:49:11 (ora Romaniei)
  • Ai dreptate Adrian ! Poate era mai bine sa scriu
    "competitie" si nu "sport".Dar asta este adevarul, baietii nu vin la mine daca nu este un concurs important! Si, zau ma simt singur printre trcv-uri daca nu este echipa aici, si asta chiar daca mai am si alte "apucaturi", gen EME, MS sau RS.
    Sarbatori fericite! 73! de yo8cln

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Despre fraude in concursurile de radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact