hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Antenele si vecinii

Morel Grumberg 4X1AD

In ultimele zile, chestiunea dreptului de a instala antene la bloc a fost repusa din nou in discutie pe Forumul radioamator YO de pe Yahoo Groups precum si pe Forumul SRR. Cea mai nevralgica problema a unei statii de radioamator, antena.

In acest context as dori sa va povestesc ceva din aventurile mele in domeniu.

Cand m-am mutat in 1985 in blocul in care locuiesc si astazi, am constatat ca situatia cu vecinii este asemanatoare cu cea avuta cu vecinii din blocurile din Romania unde am locuit 28 de ani. Intregul evantai de caractere omenesti, antipaticii, dusmanosii, suspiciosii, acritii, certaretii, rautaciosii… si tineri si pensionari . Nu mi-a luat mult timp sa inteleg ca folosind metode conventionale n-am sa reusesc sa ridic vreo antena mai acatarii. Sa obtin autorizatii conform legii era extrem de complicat si oricum aveam nevoie de asentimentul scris al locatarilor. Misiune sisifica cu sanse minime. Din punct de putere legislativ, situatia seamana cu cea din YO, furcile caudine sunt nimic fata de procedura de autorizare a instalarii unei antene.

In prima perioada, prima mea antena a fost pusa intr-o sambata in zori , pana s-au sculat vecinii, am creeat un fapt implinit. Era doar un vertical multiband Hustler 4BTV cu 16 radiale , pus pe o teava de 6m, dar care a fost primit cu multa raceala ba chiar ostilitate si nemultumire (chiar daca avea un profil nu excesiv de batator la ochi printre zecile de antene TV existente).

Studiind situatia, am observat ca parte din timp asociatia de locatari (bloc vechi de 25 de ani cu 4 intrari, 4 etaje, in total 32 de apartamente) era condusa de un administrator platit (scump si lenes) si care a fost destul de repede inlocuit prin rotatie de fiecare din locatari. Fiecare cate un an de zile; evident ca toti incercau sa se eschiveze in asa fel ca doar vreo 6 din 32 au fost oarecum dispusi sa-si implineasca partea. Solutie dificila, evident.

Am cantarit ce este de facut in mod curent si periodic la acest bloc, ajungand la concluzia ca este vorba de cca. 10 ore lunar (strans banii lunar fara formalitati si ore fixe; platit curentul de pe casa scarilor si apa pentru gradina; platit femeia de serviciu; gradinarul si comandat din cand in cand prin telefon un instalator sau alt meserias sa faca reparatii la tevarie etc). Le-am facut colocatarilor o oferta ce nu se putea refuza : sa preiau eu functia (evident voluntar, fara plata) pentru un numar nedeterminat de ani , promitandu-le in plus ca voi face pentru bloc si alte lucruri in afara de cele de rutina. Oamenii in majoritate comozi, au acceptat imediat si asa am primit fara formalitati si hartii inutile “functia” care cuprindea ca “bonus” cheia intrarii unice pe acoperisul comun al celor patru scari.

De aici povestea s-a accelerat. Am gasit de cuviinta ca primul lucru de care sa ma ocup sa fie reparatia temeinica a termoizolatiei acoperisului, una din problemele nerezolvate ani la rand. Am strans bani de la locatari si am adus o firma (recomandata de un radioamator local) care a facut o treaba ca lumea (evident sub supravegherea mea) folosind metodele si materialele cele mai eficiente de izolare a acoperisului plat).

Dupa primul proiect mi-am facut deja cativa prieteni la catarama printre vecini: cei 8 proprietari ai apartamentelor de la ultimul etaj, care au scapat de cosmarul anual al infiltratiilor de apa din sezonul ploios. Mentionez ca la acest prim proiect, am gasit de cuvinta sa fac niste mici amenajari personale de infrastructura inclusiv turnari de beton, pe ici pe colo prin partile esentiale, pe tot acoperisul caruia ii pusesem gand rau pe termen lung. Evident ca platite de mine, dar nu era un capat de tara, poate 2-300 de euro in banii de astazi.

Proiectul urmator a fost amenajarea gradinii de cca. 600m patrati din jurul blocului prin aplicarea de gazon si plantarea de copaci, copacei, tufisuri si foarte multe flori. A urmat un gard imprejmuitor si un sistem simplu de aspersoare pentru gradina (care reducea mult costurile consumului de apa, foarte scumpa aici). Cat timp am pierdut pentru asta: cautat firme de gradinarit la telefon si primit oferte; strans banii de la locatari si verificarea lucrarilor prestate, in total, sub 10 ore.

In continuare am mai initiat in acelasi sistem si alte mici proiecte de imbunatatire, reparatii, renovari, care au inceput sa-mi aduca ceva zambete si in special indiferenta totala asupra ceea ce se intampla pe acoperis. Urmatorul pas a fost cand a aparut in 1986 CATV iar eu am obtinut prin niste relatii sa fim parte din primul lot de 500 de utilizatori experimentali din tara, la o plata extrem de mica. Pe atunci, blocurile erau inca pline de cabluri pirat. Locatarii s-au bucurat de noutate, canalele de sport si cele in limbi straine fiind raritati pe atunci. Cu aceasta ocazie le-am propus sa aranjam putin aspectul blocului, avand CATV, nu mai erau nevoie de cele aproximativ 80 de antene de TV pentru diversele canale terestriale de pe atunci.

Asa am reusit sa curat peste jumatate din padurea de antene vechi, majoritatea scoase din uz. Partea dificila a fost timpul necesar promovarii acestor proiecte prin mersul din usa in usa in cateva week-end-uri si sa-i conving sa de-a bani pentru imbunatatiri. Dar am considerat ca este parte din proiectul meu personal si merita osteneala. Fara sa mai intru in toate amanuntele, au mai urmat cateva proiecte mai mici sau mai mari, facute fara zarva, fara intruniri si fara formalitati. Pur si simplu cand ma duceam la fiecare sa strang banii lunar , intai le strecuram ideile de home improving, ii lasam sa le digere si dupa cateva saptamani cand erau deja pregatiti psihologic veneam cu stransul fondurilor necesare. Pensionarii i-am incantat prin acceptarea platii in multe rate.

Un argument foarte des folosit de mine, a fost cresterea valorii relative a apartamentelor dupa imbunatatirile facute si aspectul modificat al blocului. Acest fapt era adevarat si decisiv. A urmat la inceputul anilor ’90 revolutia internetului iar eu, cunoscand lectia, am obtinut de la societatea de CATV sa fim iar printre primii cu internet rapid in epoca modemurilor telefonice de 14,4KB !! Vecinii au mai fost multumiti si pentru ca tineam costurile si cheltuielile reduse, nemaiexistand un administrator doritor sa-si justifice existenta si sa mai faca si ceva spaga de la furnizorii de servicii, umfland considerabil costurile.

Beneficiul meu: in primii 6 ani cat am functionat ca administrator ad-hoc, am reusit treptat sa pun 3 piloni pe acoperis: unul din teava de 3 toli cu inaltimea de 13m; si doi piloni triunghiulari zabreliti de 15m si respectiv 22m inaltime. Primul in 1986 iar urmatorii la intervale de cca. doi ani. Pe ei am pus beam-uri diverse pentru HF, iar intre piloni am prins cu scripeti multe antene filare (dipoli, slopere, piramide, rombice, delta loop si multe altele). In plus verticale pentru 80m si 40m, diverse colineare pentru VHF/UHF si antene de zgomot (noise cancelling).

Primul beam de 3 elemente pe pilonul de 13m a fost pus dupa ce, cu ocazia colectarii banilor lunari pentru Asociatie, timp de cateva luni le strecuram ca “apropo” ceva de genul “stiti, o sa pun si eu zilele acestea o antena sus, seamana cu una de TV dar ceva mai mare, sper ca nu va deranjeaza” . Asa pusa problema, nu am intampinat aproape de loc ostilitate, ceva discutii avand loc doar in ziua cand totul a fost instalat (tactica adoptata: a fost o zi de lucru in mijlocul saptamanii, absolut totul pregatit de montare dinainte, s-a inceput la 7 dimineata iar la ora 15 deja am facut primul QSO cu beamul). Au fost comentarii si intrebari cam incomode insa nu am emis 2-3 saptamani ca sa nu se coreleze vreun eventual RFI/BCI de noua antena aparuta. Dar a trecut si lumea s-a obisnuit cu primul beam desi erau cam nemultumiti de aspectul estetic. Ce a stins parte din bombaneli a fost faptul ca in acea perioada radioamatori israelieni au participat la unele grupuri de interventie (un fel de ISU mobile) plecate sa acorde asistenta de urgenta in diverse tari (cutremure, etc). Faptul a fost destul de bine promovat in presa care oricum cauta subiecte fierbinti, dar in special la Telejurnalele din prime-time, intrucat delegatiile tineau legatura cu tara doar prin intermediul radioamatorilor prin phone-patch-uri, daca le mai tineti minte.

Dupa aproape 6 ani m-am retras dar tonul era dat si cel care mi-a urmat a continuat in acelasi stil si a facut treaba buna. Per total, in cei aproape sase ani, am investit in medie mai putin timp decat in aprecierea initiala de 10 ore pe luna.

In a doua cadenta intre 2003-2004, am revenit (tot voluntar) in “functie”. Aveam deja beam-uri pentru 14,18,21,24 si 28MHz dar mi-am dorit si un beam pentru 40m. Nu ceva foarte spectaculos (cum are de exemplu YO9HP), un nou pilon triunghiular de 18m pe care am pus un Hy-Gain cu 2 elemente scurtate cu care am putut in sfarsit sa abordez si eu mai serios banda de 40m.

Toleranta de care am beneficiat din partea locatarilor s-a datorat in principal imbunatatirilor facute la nivel de bloc si diversele initiative benefice pentru toti. Totul la costuri rezonabile , fara inerentele adausuri percepute de administratorii de meserie. De asemeni, ani de zile nu i-a durut capul si nu au trebuit sa faca cu randul in comitetul de bloc.

Doresc sa mentionez un capitol special si important in “odiseea” mea. Este vorba de problema interferentelor produse televizoarelor, sistemelor stereo si telefoanelor fixe. In special pentru ca in shack-ul meu am folosit si o gama intreaga de amplificatoare de putere de HF in cu puteri de 500-1500W output. Nu a fost o misiune usoara dar mi-a facut placere, fiind parte parte din meseria mea de inginer RF/RFI/EMI. Primul pas in reducerea interferentelor a fost distantarea cat mai mare posibila a antenelor mele de emisie fata de cele clasice TV, instalatia de CATV/internet si TV SAT, toate amplasate pe acoperis. Fiecare cativa zeci centimetri sunt importanti avand in vederea in ce proportie scade campul electric cu distanta. A urmat impamantarea cat mai corect posibil a shack-ului (etaj doi) cu platbanda de 60mm x 8mm legata la 5 electrozi de cupru de 2m lungime batuti cu mare chin (tot intr-o zi de lucru) la 30cm de zidul blocului.

Pentru impamantarea pe acoperis am spart cu un ciocan in cateva locuri si m-am conectat prin sudura in cateva puncte la armatura blocului. De acolo am tras platbanda la bazele pilonilor conectand totodata si tresele coaxialelor in punctul cel mai de jos unde paraseau pilonul. Locul sparturii de cativa cm le-am reparat imediat cu ciment (in mod estetic). Masa in forma de L din shack avea aplicata pe toata suprafata inferioara tabla de cupru de 0.3mm, constituind planul de impamantare comun (conectat direct la platbanda de impamantare).

A urmat operatiunea de filtrare: filtrul de retea care alimenta tot shack-ul; filtre Low Pass de productie ICE (singurele capabile de o atenuare de aprox. 90dB peste 31MHz) conectate direct pe mufele de iesire din amplificatoare; desi toate antenele mele erau echilibrate cu balun-uri adecvate, am folosit din belsug RF Chokes (initial din coaxial, apoi din ferite snap-on) pe toate cablurile coaxialele . Aceasta pentru a preveni orice radiatie a tresei coaxialelor. Aceiasi masura a fost aplicata si cablurilor de comanda a rotoarelor sau de alimentare a diverselor device-uri amplasate pe acoperis (preamplificatoare sau remote switch-uri). Am aplicat din abundenta kilograme de ferite snap-on cumparate ieftin de la targuri. Numarul de ferite snap-on aplicate direct peste coaxial nu este universal valabil ci depinde de freventele pe care lucreaza fiecare antena precum si de materialul folosit (mix #31 sau mix #43).

Etapa urmatoare a fost reperarea televizoarelor si radiourilor perturbate, vecinii au fost cam suspiciosi dar cu vorba buna si muuuulta rabdare i-am convins sa ma lase sa le plasez ferite pe intrarile TV-urilor, radiourilor, modemuri de CATV, VCR etc. precum si pe cablurile de retea. In medie 8 ferite de apartament, ceva mai multe la cele de la etajele superioare unde campul electric era mai intens. Nu a fost usor, in cazurile extreme am inlocuit pe banii mei un radio recalcintrant “made in China” si am facut schimb de televizoare cu un vecin de la utimul etaj. Unde a fost cazul, am plasat aceleasi ferite si pe cablurile difuzoarelor externe ale calculatoarelor. De facto, nu au fost decat vreo 6 cazuri de diverse perturbari PC din 32 de apartamente, dar am plasat feritele si la ceilalti in mod preventiv. Nu pot spune ca a fost simplu de convins vecinii, dar exista deja un climat de incredere si sa fiu sincer, multora le era putin jena sa ma refuze dupa toate proiectele mele de home improving.

Ca sa completez poza situatiei, am plasat preventiv ferite si pe toate cablurile telefoanele si ale altor device-uri conectate la linia de telefon desi au fost doar 4 cazuri de perturbatii pe liniile fixe.

Singurul caz dificil de TVI a fost perturbatia asupra unui TV de proasta calitate apartinand unui vecin care a refuzat orice interventie de-a mea. Acelasi vecin m-a reclamat la Primarie si la Ministerul Comunicatiilor si intr-o buna zi m-am trezit langa bloc cu o autospeciala de monitorizare plina de aparatura si antene. Fara sa ma tem, le-am indeplinit dorinta de a emite full output pe toate benzile. Aparatura mea era de calitate iar amplificatoarele exclusiv liniare. Au vazut toate filtrarile si masurile de prevenire a perturbatiilor. Rezultatul a fost ca Ministerul Comunicatiilor a trimis un raspuns reclamantului in care spuneau ca masuratorile au relevat ca semnalul emis este cu mult mai bun decat se cere in reglementarile de specialitate recomandandu-i totodata sa-si rezolve problema in mod amiabil cu mine sau alt specialist in pertirbatii electromagnetice. Vecinul bosumflat a capitulat si mi-a luat doar cateva minute sa plasez feritele mele strategice si sa rezolv problema.

Sunt sigur ca multi care vor citi aceste randuri vor considera ca tot ceea ce am facut este de o pedanterie exagerata poate chiar aberanta. Eu am considerat altfel, inca o parte din pretul pe care il am de platit in conditiile in care nu imi pot permite o casa cu curte si loc suficient de antene. Cu alte cuvinte, mi-am “cumparat” linistea. De altfel radioamatorii YO care m-au vizitat de-a lungul anilor au constatat ca puteam sa lucrez la bloc full output la orice ora din zi si din noapte, inclusiv in timpul critic al meciurilor sau a variantelor locale “Dansez pentru tine”. Eu personal consider ca a meritat, desi sunt constient de timpul consumat, eforturi si de costurile implicate. Ca efect secundar, cativa dintre prietenii mei au aplicat in buna parte cateva din masurile mele preventive, reusind sa lucreze nestingheriti in concursuri si trafic normal. Evident ca operatorii care lucreaza barefoot (pana la 200W output) nu trebuie sa investeasca in aceiasi masura in prevenirea perturbatiilor.

O problema foarte serioasa de ordin psihologic a fost cauzata de campania salbatica de la inceputul anilor 2000 dusa pe toate mediile de informare, despre pericolul radiatiilor electromagnetice, initial in cazul telefoniei celulare dar extinse ad-hoc (in special din ignoranta tehnica) la orice emitator si antena. Am avut multe discutii cu vecinii, in special cu cei care considerau ce apare la TV sau in presa scrisa ca litera de lege. Unii au vazut si o cale de a face rost de ceva despagubiri, incurajati de diversi avocati verosi care au crezut ca se vor imbogati pe socoteala companiilor celulare. Fara sa lungesc povestea, in cazul meu am cerut de la Ministerul Mediului Inconjurator un certificat ca statia si antenele mele nu prezinta nici un pericol asupra oamenilor, indeplinind toate cerintele tehnice ale Ministerului Mediului cat si cele ale Ministerului Sanatatii. Acest certificat a contribuit la calmarea situatiei. A fost necesara intocmirea unui dosar eminamente tehnic care includea diverse calcule, schite, fotografii si specificatiile tehnice ale aparaturii si a antenelor). Aud acum ca in ultimii ani, cat eu am locuit in Romania, acest certificat a devenit obligatoriu la inaintarea dosarului pentru primirea aprobarii de instalare de noi antene din partea Primariilor locale (exact ca si in cazul instalarii de antene celulare).

Revenind la subiectul initial, trebuie sa adaug ca in acea perioada au avut loc si doua evenimente importante care m-au ajutat. Unul a fost cel din decembrie ’89 din Romania cand, cu ajutorul multor radioamatori romani am putut face contactul intre sute de studenti israelieni aflati la studii in Romania si familiile lor ingrijorate care vedeau la TV ce se intampla in Timisoara si Bucuresti. Cine-si aminteste, stie ca toate legaturile telefonice cu exteriorul erau taiate. Acest eveniment a fost foarte bine mediatizat la radio (unul din posturile principale de radio a avut 2 zile un corespondent in shack-ul meu si un car de reportaj langa bloc) dar si la televiziunea locala precum si cateva retele TV internationale. Ba chiar reteaua americana ABC l-a transmis in direct in America pe YO3JX care imi relata in 14MHz ce vedea pe strazi). Iar in zilele de 24,25 si 26 decembrie am stat in direct intr-un studio de radio traducand in direct ceea ce se vedea la TVR. Acest moment a fost cel care a impresionat pe vecinii mei si din aceasta clipa nu m-a mai deranjat nimeni vreodata cu vreo observatie legata de estetica acestui bloc mititel de 4 etaje cu 4 piloni si patru beam-uri.

La nivel national, a mai ajutat foarte mult si alt eveniment extrem de mediatizat. Cand s-a semnat tratatul de pace intre Iordania si Israel, s-a organizat de catre regele Hussein, JY1 (care-l cunostea personal pe 4X6TT), o tabara pe frontiera unde au operat impreuna cca. 20 de radioamatori israelieni si iordanieni. Regele impreuna cu printul mostenitor (regele Abdallah de astazi) au vizitat de cateva ori tabara improvizata si au operat efectiv ore intregi de la acele statii creind pile-up-uri de nedescris in 14MHz. Atat televiziunile JY si 4X, dar si cateva internationale (inclusiv CNN) au acoperit mediatic evenimentul aducand un serviciu extrem de benefic radioamatorilor. Nu putini vecini au inceput sa perceapa diferit hobby-ul nostru.

As dori sa concluzionez: abordarea mea a functionat in cazul meu specific, dar nu stiu cati radioamatori ar fi dispusi sa sacrifice atata timp liber si eforturi dupa lungile ore de serviciu. Dar consider ca o implicare pro-activa in viata asociatiilor de locatari, creearea unor relatii bune cu vecinii si metodele de convingere fata-in-fata sunt mai efective decat orice actiune legal birocratica care oricum implica si acceptul vecinilor. In mod deliberat nu am folosit metoda adunarilor, a hartiilor si a semnaturilor, care are sansa minimala de a-i convinge pe oameni sa accepte si sa semneze ceva. Am facut lucruri nu chiar dupa tipicul asociatiilor, fara acoperire in hartzoage, dar a functionat. In perspectiva timpului, riscul a meritat.

Unii or sa spuna : “ce, sunt fraierul lor sa le fac eu si sa le dreg eu”. Eu insa am considerat aceasta o parte din pretul platit pentru ca sa-mi pot desfasura hobby-ul si nu mi se pare prea scump. Nu m-am simtit nici o clipa umilit ca fac servicii “low-tech” vecinilor, asa cum mi-au sugerat unii amici. E adevarat, mi-am cumparat in “natura” dreptul neformal de a-mi pune antene. Am lucrat singur, fara adjuncti, ajutoare sau cenzori, dar a meritat pentru ca am putut sa-mi satisfac pasiunea intr-un mod destul de rezonabil. Deasemeni, consider ca mediatizarea permanenta a contributiei si a potentialului radioamatorilor la viata comunitatii in care traiesc, este absolut esentiala. 73 Morel 4X1AD, ex. YO4BE

Morel Grumberg 4X1AD

Articol aparut la 13-5-2011

12040

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (18)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-05-13 09:21:55 (ora Romaniei)
  • Morel, FELICITARI!Excelent articol si absolut necesar.Te felicit sincer pentru diplomatie si realizari.Iata si raspunsul la intrebarea din forum "Oare ne va afecta?' pe care imi permit sa o traduc: "Ce ne facem fetelor?"
    Multa sanatate si urari de bine tie si familiei!

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2011-05-13 09:24:34 (ora Romaniei)
  • Felicitari Morel!
    Din pacate exemplul tau nu cred ca va fi urmat de foarte multi radioamatori desi, cu siguranta lumea in care traim ar fi mai buna...

    Sunt de acord cu tine ca a meritat efortul de a fi om.

    Succes si pe viitor.

    73 de yo3fff
    Cristi

  • Postat de Cristi - YO9FLL la 2011-05-13 19:24:13 (ora Romaniei)
  • Draga Morel,felicitari nu numai pentru modul de abordare dar si pentru diplomatie !
    Nimic nu este mai important de a avea o buna relatie cu cei din jur,dar si placerea de a-ti desfasura hobby-ul in conditii de liniste,fara bataie de cap, chiar daca, asa ca si in viata, “linistea se cumpara”.
    Locuiesc si la casa dar si la un bloc cu un singur etaj,de tip vila,dar acolo sus pe bloc,am pus orice antenna am vrut si in orice pozitie,agatata de unde am vrut.Peste drum este sediul unei facultati iar in cealalta parte cladirea unui privat,si de multe ori un buchet de flori,o sticla si un zambet fac mai mult decat orice lista de semnaturi sau aprobari.
    Depinde f mult de oameni,locatie,istoric,vechime in acel loc, dar mai ales,zic eu de DIPLOMATIE si de felul in care sti sa pornesti discutia,sa pui problema, dar si sa arati ca esti unul ca toti ceilalti.Cand vrei sa iesi in evidenti,incalcand regulile de baza,trebuie sa fii pregatit sa platesti un prêt,sau o nota de plata care niciodata nu se stie cat si de cate ori va veni.

    S-auzim numai de bine si sper sa ne putem intalni eventual si in DL sau in YO.

    Cu stima,Cristi
    VU/YO9FLL
    Ahnedabad, Gujarat
    India

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2011-05-13 21:10:54 (ora Romaniei)
  • EXCELENT ARTICOLUL SI MOBILIZATOR.Am intuit ca este interesant si l-am listat pentru ca mi-a dat satisfactie deplina si am vrut sa il recitesc de cateva ori.
    Si eu ,,mi-am cumparat linistea’’,am contribuit financiar din venitul familiei la doua lucrari de izolatie pe acoperis( au facut ,,galagie’’ exact cei pe care i-am ajutat,aici doar suntem in YO....hi),ba am contribuit financiar si la cealalta parte a blocului de unde ancoram antenele.Am stat ca si Morel in ,,tacere radio’’ cateva luni........hi.Dar ceea ce a facut Morel este CEVA DEOSEBIT,INCOMPARABIL cu ceea ce avem noi aici, INCA ODATA FELICITARI.
    Si ca sa dau o nota de umor comentariului meu, in toamna trecuta, la prima ,,carpeala de izolatie’’ am facut pe viteazul sa arat la mesteri ca nu isi fac meseria,pe frontul si altarul hobbyului,din greseala m-am oparit cu smoala,pot demonstra cu semnul arsurii de pe deget(a necesitat si interventia unui chirurg sa curete rana) iar cand vecinii de pe palierul celalat al blocului au adus mesterii, m-am multumit doar cu contributia financiara fara sa dau indicatii.Sa speram intr-o armonizare a legislatiei privind reglementarea instalarii antenelor de radioamator,dar fara sa va dezamagesc, stimati colegi, la noi se vor gasi destui functionari care sa ,,puna bete in roate’’,cunosc sistemul administratiei din YO(din interiorul lui).73’s si sa aplicam ceea ce Morel a incercat sa ne insufle in randurile sale. Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-05-14 07:00:12 (ora Romaniei)
  • Cine vrea sa invete, bine, cine, nu, nu.:
    http://f3wm.free.fr/radio/droit.html

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2011-05-14 10:02:36 (ora Romaniei)
  • YO9CHO: Am citit cu foarte multa atentie documentele indicate. In principiu, un vis roz-bonbon pentru radioamatori si cred ca si ARRL cu toata puterea, influenta si mai ales militantismul lor invidiaza asa o legislatie. Documentele au la baza legea din 1966 cu ceva amendamente in 1988 si 1993. Observ ca unele probleme au fost clarificate fara modificari ale legii, ci prin circulare la nivel administrativ. In opinia mea, terminologia folosita inca din 1966, denota o anumita implicare a unuia sau mai multi radioamatori la un nivel administrativ birocratic si/sau legislativ. Banuiesc ca la REF n-au dormitat in acei ani. Avand totusi in evedere ca ultimul update dateaza din 1993, e interesat de vazut relevanta materialelor de mai sus in epoca UE, cu exces de reglementari in cele mai diverse domenii . Mi-e greu sa cred ca noi legi si dispozitii cel putin din domeniul Mediului Inconjurator si administratiei urbane (cu bataie spre problema telefoniei celulare), nu afecteaza infrastructura legislativa franceza veche de cinci decenii. Interesant daca radioamatori mai in varsta ca mine isi amintesc ce evenimente semnificative au avut loc la inceputul anilor ’60 in Franta. Legea din 1966 nu putea veni din neant ci doar in urma vreunei contributii deosebite a radioamatorismului intr-una sau mai multe situatii de urgenta.
    In ceea ce priveste situatia din Romania, materialele se prezinta ca o eventuala baza de inspiratie daca vreodata cineva va incerca sa urneasca problema antenelor la nivel legislativ sau macar administrativ. Nu este complet utopic ca un grup adhoc din radioamatori competenti si charismatici sa elaboreze vreodata o strategie cu care sa intereseze vreun parlamentar incepator si setos de afirmare. Sau poate cine stie, vreun radioamator sa ajunga vreodata intr-o pozitie cheie, (nu neaparat inalta), undeva in M.Comunicatiilor, al Internelor si Administratiei publice etc.. Poate cei mai tineri dintre noi vor gasi candva puterea si inspiratia necesara sa initieze ceva si sa intre in “Hall of Fame” al radioamatorismului YO. Cum se spune, niciodata sa nu spui “niciodata”. In actuala formula, mi-e totusi greu sa cred ca se mai poate face ceva efectiv, in afara de lupta zilnica pentru supravietuire. Intre timp, cei care au acest hobby in sange, nu trebuie se opreasca sa caute fara incetare idei noi si mai ales neconventionale. Cine nu lupta, nu poate supravietui si asta nu e o simpla lozinca. Nimeni nu va face cadou vreodata radioamatorilor permisiunea de a instala antene, ea trebuie “smulsa”. Cu cap.
    73, Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-05-15 01:35:33 (ora Romaniei)
  • In acord cu tine Morel.Pot sta ca marturie, referitor la aplicarea acestei legi.Am rezolvat scurt si fara discutii problema unei antene in blocul in care am locuit, prezentandu-i administratorului o copie a legii respective.Pana la plecarea din Franta nu au mai existat nici un fel de obiectii.Legea se poate impune si la noi prin prezentarea ei, ca fiind de utilitate publica. Aceasta trebuie facuta de un ONG care dispune de cei mai multi sustinatori interesati.Cine poate fi oare acest ONG?
    Cu deosebita consideratie, Florentin

  • Postat de Eugen Asofie - YO8BGD la 2011-05-15 12:45:51 (ora Romaniei)
  • Ceva asemanator am incercat si eu. Acum cca 5 ani cand m-am mutat din Bacau in Iasi, pentru a intra in gratiile administratorului si al presedintelui asociatiei, (Asiciatie de proprietari pe o singura scara in bloc cu 10 etaje), m-am oferit sa modernizez instalatia de iluminat pe casa scarii cu senzori de miscare. Materialele le-a asigurat asociatia si eu cu munca gratis. Astfel am avut acces pe terasa blocului si mi-am instalat primele antene. Accesul pe celelalte blocuri din vecinatate le-am realizat fara aprobari(erau neincuiate) sau invocand faptul ca sunt pentru comunicatii pentru situatii de urgenta.Ulterior m-au ales presedinte de asociatie. Dar n-am rezistat mai mult de 2 ani. Munca cu oamenii este foarte ingrata si trebuie sa ai psihicul tare. Mereu se gasesc cativa "Gica contra" care fac mereu reclamtii ba la primarie ba plangeri penale si te trezesti ca trebuie sa dai declaratii sau sa umbli prin sali de judecata. Dupa 2 ani mi-am dat demisia. Am pastrat relatii bune cu cei de la ultimul etaj si am acces pe terasa in continuare. Dar o lege clara in domeniu se impune.
    Felicitari Morel. Ai avut psihicul tare si ti-ai urmarit scopul pana la capat. Nu stiu cati pot proceda la fel.
    VY 73 !

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2011-05-15 16:05:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari Morel. Prin amabilitatea lui YO4ATW iti cunosteam performantele inainte de a apare articolul si chiar ma intrebam de ce nu le faci public. Citind si comentariile de mai sus se pare ca multi dintre noi au abordat tacticile descrise de tine. Cat priveste persoana mea, in cei 42 de ani de radioamatorism am schimbat 4 resedinte si la fiecare s-a potrivit cate o anumita tactica. La una din resedinte am fost administrator chiar de la darea blocului in folosinta, aveam deci "partea leului". La alta resedinta am avut grija sa "se nimereasca" la mine chiar ultimul etaj, fara ca XYL sa aibe idee de complotul launtric care se derula, deci acces neingradit si exclusiv la terasa blocului, ba aveam voie sa fac si mofturi cand vreun vecin de mai jos voia sa monteze vreo antena TV pentru bulgari. La urmatoarea resedinta m-am multumit cu un LW de la fereastra mea (etajul al doilea) la rama balconului unui amic de peste drum (etajul al patrulea), am reusit totusi ca cu un HM de cca 50W sa lucreaz in SSB PT7BZ, L37DX. Iar acum, la resedinta de la tara nu mai sunt probleme nici cu amplasamentul, nici cu parazitii industriali. Mai remarc inca ceva in articolul lui Morel, anume ajutorul cel putin sentimental prin popularizarea extrem de benefica facuta radioamatorismului cu foarte multe ocazii de interes mondial si in folosul intregii umanitati, radioamatorii implicandu-se diplomatic sau profesional fara repros sau fara a se sesiza sufixul de "amator". Numai ca astfel de evenimente trec, "uitarea e scrisa-n legile omenesti" si ce ramane in memoria publicului neinitiat se refera la can-canuri, grosolanii, alcoolici, damblagii aruncate fara discernamant in media, pentru care nu cred ca se gaseste intelegere cand trebuie montata vreo antena, din zecile sau sutele de vecini este suficient ca unul sa fi aflat de astfel de "talente" si sa dea apoi tonul la opozitie. Ce ma mangaie oarecum, daca se poate considera mangaiere, este ca astfel de opozitii apar pe toate meridianele, cel mai adesea din necunoastere sau dintr-o cunostere gresita, adesea tendentioasa, peste tot in lume capra vecinului nu este vazuta bine. 72 cu vecinii!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2011-05-15 17:35:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari Monel , am parcurs articolul .....super ! Salutari de la Dan, YO3GH

  • Postat de Alex - YO9FYP la 2011-05-15 23:04:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol ! Oricine are cate ceva de invatat de aici... Fiecare la randul sau, a avut, mai mult sau mai putin de a face cu aceasta problema delicata a antenelor. Modalitatile de rezolvare sunt diverse, dar toate implica ceea ce a facut Morel, avand in vedere ca avem de a face cu persoane cu caractere diferite si de la care nu avem pretentia sa cunoasca electronica si radiocomunicatii. Pe langa toate acestea trebuie pastrate si bunele relatii de vecinatate !

  • Postat de YO6CUF COATU CEZAR - YO6CUF la 2011-05-16 11:58:00 (ora Romaniei)
  • MOREL, cam asa se fac treburile acum , indiferent de tara in care locuiesti. Cand eram la Alexandria, eram presedintele asociatiei de locatari si mi-am montat pe bloc ce antene am vrut. La Azuga am fost administratorul blocului meu si al celor din vecinatate si mi-am montat Delta LOOP de 80 m fara probleme. La Bucuresti m-am folosit de balconul vecinului de la etajul 10 (eu stam la 5) si de pomul din spatele blocului pentru al doilea capat al antenei sloper. Acum la Codlea am inchiriat un spatiu pentru club cu 3 euro/mp lunar si am pus un camp de antene (pe spatiu platesc 40 euro/luna) iar pe acoperisuri 0(zero) euro. Am mai prins o oferta buna la 10 km de Codlea in comuna Halchiu si am luat 1000 mp de teren cu numai 1 euro/mp in cartier rezidential de vile. Fiind printre primii care voi construi acolo, primul lucru pe care-l fac vor fi pilonii pentru antene (am circa 32 m x 32 m suprafata). Fiind aproape de un parau, am si curenti de aer suficienti pentru montarea unei turbine eoliene pentru generarea de energie electrica gratis (cel putin 1000w).
    Asa nimeni nu va mai avea obiectiuni la ridicarea lor. Vor accepta de facto existenta lor acolo. Doar suntem romani si ne descurcam . Bafta in activitate si sa ne intalnim in banda cat mai des. Cezar (ex.YO9CUF)

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2011-05-16 19:28:36 (ora Romaniei)
  • YO9CUF: in conditiile pe care le descrii, dispui de un potential urias pentru realizarea de sisteme de antene cu adevarat eficiente. Acum trebuie si o analiza adecvata a situatiei pe teren, a optiunilor reale, a bugetelor si apoi elaborata o strategie inteleapta pe termen lung. De fapt, cuvintele-cheie sunt planificarea si optimizarea. Un proiect super-interesant. Succes.

  • Postat de Dan - YO9FNP la 2011-05-16 20:21:07 (ora Romaniei)
  • Se pare ca solutia descrisa de Morel este cea mai eficienta. Cea mai veche antena pe care o am instalata la domiciliul din Giurgiu este un deltaloop montat in 1988, care face deja parte din "peisaj" si in legatura cu care nu mai comenteaza nimeni. La bursa pariurilor din vremea respectiva, antena mea "prindea bulgarii" sau chiar unele posturi TV turcesti... HI HI. Am avut ceva discutii in urma cu cca 5 ani, cand am vrut sa instalez si o verticala multibanda pe terasa blocului. A aparut la un moment dat nevoia de a repara hidroizolatia blocului si eu m-am oferit sa suport si partea catorva vecini care nu au vrut sa contribuie cu bani la lucrare. Cu aceasta ocazie am devenit fericitul si unicul detinator al cheii de acces la terasa, instaland verticala fara probleme... Acum se discuta montarea unui interfon pe scara. M-am oferit sa suport cheltuielile de instalare, cu conditia acordului scris al vecinilor de a mi se permite sa instalez si un beam pe terasa.
    Chiar si cu o mult-dorita legislatie favorabila noua, nu cred ca vecinii vor accepta usor instalarea de antene pe proprietatea comuna... Cu politica pasilor marunti si ceva diplomatie cred ca se poate totusi reusi.

  • Postat de Corneliu Conrad - YO4BXX la 2011-05-16 23:04:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari Morel pentru felul cum ai proedat. Omul gospodar rezolva multe, dar ai avut si diplomatie! Am stat si eu 33 de ani la bloc si-mi amintesc ce eforturi faceam, in special cu vecinii tip -Gica Contra-. Ai talent si la scris asa ca mai asteptam articole de la tine. Felicitari. YO4BXX Corneliu Conrad.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2011-05-22 16:10:26 (ora Romaniei)
  • Este ca o adevarata poveste de dragoste spusa prietenilor apropiati. Pas cu pas, ai cucerit-o. Pentru a fi fericit trebuie sa gandesti si sa lupti. Multumim Morel, felicitari ! Mircea = yo4si.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2011-05-22 18:53:11 (ora Romaniei)
  • YO4SI: povestea nu e chiar asa de idilica, a fost foarte dificil si obositor. Dar esenta,ideea de baza pe care am vrut s-o sugerez a fost nevoia de a fi pro-activ, nevoia de implicare sub o forma sau alta in organizatia care ne poate amari viata sau dimpotriva sa ne permita sa ne desfasuram rezonabil hobby-ul. Evident, acolo unde este omeneste posibil. Propunerea mea nu se doreste universal valabila sau de genul "faceti exact ca mine".
    Este nevoie de un spectru larg de idei si solutii, majoritatea creative si neconventionale ca sa se acopere cat mai multe cazuri. Cea mai rea este inertia, asteptarea permanenta a vreunei interventii divine de genul "sa se faca, sa ni se faca, sa ni se de-a, sa ni se ofere si sa ni se spuna ce si cum". 73, Morel 4X1AD

  • Postat de Rent a Car - (neradioamator) la 2011-06-11 18:48:55 (ora Romaniei)
  • Excelent. Un joc strategic, care a dat rezultate excelente.Daca ar mai fi inca 1000 de oamenii care tine domnule Morel Grumberg lucrurile ar sta astfel in Romania, am evolua si noi mai repede, iar faptul ca ai inceput cu lucruri ca si izolarea blocului, apoi amenajarea gradini arata faptul ca nu ti-ai urmat doar scopul , ci ai vrut sa le castigi increderea si sa le schimbi mentalitatea .
    Numai bine!http://www.eurocars.ro

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Antenele si vecinii"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact