![]() |
![]() |
|
Eu imi apar saracia si nevoile si neamul
Nini: As vrea sa incepem prin a ne povesti cum ati ajuns la Budapesta in anul 1968.
D-na Millea: Luna octombrie a anului 1968 a insemnat pentru mine un anume succes. Corelat cu faptul ca obtinusem pasaport pentru o manifestare stiintifica care se tinea la Budapesta, mi-am inceput si activitatea de membru activ in Comisiile profesionale CAER, intr-un mod absolut neasteptat.
Nini: V-as ruga foarte mult sa ne povestiti o intamplare demna de relatat de la prima d-voastra deplasare peste hotare la primul simpozion la care ati participat.
D-na Millea: Deci, in primele zile ale lunii octombrie ma aflam la Budapesta, la al III-lea Simpozion International de Fiabilitate, la care am prezentat o lucrare, parte componenta a tezei mele de doctorat. Lucrarea trezise interesul specialistilor straini, savuram succesul.
Nini: Pai, ati plecat la Budapesta, cum de ati ajuns si la Berlin?
D-na Millea: Ma trezesc invitata la Consulatul roman. Nu stiam sa fi facut ceva nepermis de regulile comuniste, asa ca m-am dus putin contrariata. Pe atunci Consulul nostru la Budapesta era tovarasul Turcus, pe care exact peste zece ani aveam sa-l reintalnesc ca Ambasador al Romaniei in Israel. Tovarasul Turcus imi spune ca peste vreo doua zile incepe la Berlin sedinta CAER a Sectiei de radiocomunicatii, la care reprezentantul tarii era ministrul adjunct in MICM, daca-mi amintesc bine tovarasul Cornel Mihulecea, iar delegatul pentru aceasta sedinta era directorul meu D.F.Lazaroiu, lucru pe care-l stiam fiindca-i pregatisem dosarul.
Nini: Atunci, dece v-a trimis pe d-voastra ?
D-na Millea: Mi-a spus ca in conjunctura politica existenta, nu e recomandabil sa mearga nici unul dintre dansii acolo, avand in vedere functiile lor, ca atare am fost delegata eu, care cunosc lucrarile comisiei respective si care nu reprezint nici o valoare de schimb. Dupa ce m-a lasat cateva clipe sa ma dezmeticesc, mi-a inmanat dosarul sedintei, de fapt cel pregatit de mine, impreuna cu o fituica scrisa de director, in care-mi recomanda sa-l reprezint nu ca in vremea cruciadelor, mi-a pus viza de RDG pe pasaport, mi-a dat diurna pentru Berlin si mi-a mai dat cateva instructiuni:
Nini: Ati acceptat sa va duceti la Berlin?
D-na Millea: N-am refuzat sa ma duc fiindca cunosteam bine dosarul si continea doar lucruri tehnice, deci nu vedeam nimic negru la orizont. Din Budapesta, in cele cateva ore ramase pana sa plec la noua destinatie, fiindca nu ma pricepeam sa schimb forintii cu marcile germane, nici nu stiam daca am voie s-o fac, am apucat sa cumpar o pereche de ghetute mici pentru Vladut, baiatul surorii mele, care tocmai implinea doi ani si un trening pentru Liviu, fiul meu.
Nini: Cum a decurs calatoria catre Berlin?
D-na Millea: Am plecat seara cu trenul, m-a dus la gara cineva de la Consulat, apoi am mers pana a doua zi spre seara. In vagonul cuseta unde avem eu bilet mai era o doamna bulgaroaica. La vama nici nu s-au uitat in bagajele ei, pe ale mele le-au desfacut, au scos pe pat toate piesele din valiza si le-au scuturat de parca ar fi putut contine nu stiu ce prafuri suspecte, prilej cu care mi-au rupt un sir de margele marunte care s-au imprastiat peste tot. Cat am putut sa mai adun din ele le-am strans intr-un servetel si le-am pus intr-o ghetuta a lui Vladut.
Nini: Ati fost asteptata la gara asa dupa cum vi s-a promis?
D-na Millea: Ajunsa la Berlin nici n-apuc sa pun piciorul pe peron ca un barbat cu o figura placuta, in jur de patruzeci de ani, mai inalt decat mine, cu o alura sportiva, dar cu o darzenie intiparita pe chip, se apropie, imi intinde mana si-mi spune:
Nini: De ce nu ati ramas in hotel?
D-na Millea: In hotel se ferea sa vorbeasca. Mi-a aratat Punctul de vedere, mi-a spicuit din el cate ceva, si mi-a spus:
Nini: V-as ruga sa ne povestiti ce v-a spus d-l Raul Vasilescu despre atmosfera politica din vara anului 1968.
D-na Millea: El mi-a spus urmatoarele:
Nini: Asta a fost tot ?
D-na Millea: Dupa cateva momente de pauza partenerul meu de plimbare a continuat:
Nini: Cum va simteati dupa o asemenea discutie?
D-na Millea: Desi ma zapacise cu debitul verbal si cu cantitatea de informatii, in majoritate noi pentru mine, fiindca eu lucrasem intens pentru teza de doctorat, i-am multumit pentru sfaturi si i-am spus ca in ciuda faptului ca sunt o persoana care iau destul de repede pozitie, sunt si rationala, asa ca voi incerca sa fac o treaba buna, mai mult l-am rugat sa ma corecteze de cate ori are impresia c-o iau razna, fiindca n-am mai fost la nici o sedinta CAER. Cuvintele lui mi s-au intiparit in minte ca o lectie ce trebuia bine stiuta in noua lume in care-mi incepeam activitatea. Era o seara calda de toamna, si eram lejer imbracati, eu fara pardesiu, iar Raul Vasilescu intr-un costum gris deschis destul de subtire. Si cum ne plimbam am observat ca sub haina se profila un pistol. Corelat cu cate lucruri imi spusese, unele care nu faceau strict obiectul sedintei ce urma, nu m-am putut abtine si l-am intrebat direct:
Nini: Din cele pe care vi le-a povestit am tras concluzia ca avea incrdere in d-voastra.
D-na Millea: Aveam sa aflu ceva ce nu-mi facea mare placere, desi m-am gandit ca poate vrea sa ma sperie ca sa nu aterizez cumva dincolo de zidul Berlinului. Parca mi-a ghicit gandul asa ca a continuat: Stiu ca nu vrei s-o stergi, n-ai fi cheltuit banii pe ghetute si trening de copii. Imi devenise clar, numai o categorie de oameni putea stii ce am eu in valiza, sau cat de categorica sunt cand imi sustin parerile.
Nini: Cum au decurs lucrarile din cadrul sedintei ?
D-na Millea: A doua zi a inceput sedinta. Am constatat ca eram singura femeie, nu doar sef de delegatie, dar chiar si translatorii erau barbati, desi din Protocoalele altor sedinte stiam ca aceasta activitate o prestau femeile. Am mai constatat ca steagul din fata mea nu era al Romaniei, era tricolorul nostru dar ii lipsea stema. I-am zis asistentului meu:
Nini: Pana la urma v-au adus steagul solicitat?
D-na Millea: Dupa mai multe balbaieli mi s-a adus un steag cum trebuie. Era prima data cand lucram in numele si sub greutatea steagului tarii, simteam o anume solemnitate si o mare responsabilitate.
Nini: Ce subiecte aveati pe ordinea de zi?
D-na Millea: Au inceput lucrarile. Primul subiect se referea la alocarea unor frecvente pentru transmisiuni radio pentru posturile comerciale, speciale, servicii SOS, si altele, iar al doilea privea standardizarea claselor de componente electronice. Sedinta se derula cu incetinitorul fiindca toti delegatii, cu exceptia mea, vorbeau limba lor, foarte rar si cu cuvinte parca scoase cu forcepsul si se facea mereu o dubla translatie, asa ca pana la pranz nu avansaseram prea mult.
Nini: Care era atmosfera din sala lucrarilor?
D-na Millea: M-a ingrozit efectiv delegatia Cehoslovaciei. Toti aveau figuri pamantii, nu vorbeau cu nimeni, nici macar cu noi care nu-i invadasem, stateau numai impreuna si cand unul disparea, probabil pentru WC, restul erau cu ochii pe usa, numarand parca secundele. Culmea este ca nici ceilalti, invadatorii nu pareau mandri de fapta lor si nu se apropiau unii de altii, asa ca intalnirea era de un penibil cumplit. Am mai facut o constatare, toti barbatii erau imbracati in stil european, civilizat, spre deosebire de rusi care purtau niste costume dintr-o stofa neagra de proasta calitate, aducea a doliu, cu un croit indescriptibil, niste pantaloni largi care falfaiau in jurul picioarelor si niste haine ciudate, o masura unica, pentru unii mica si pentru altii mare, parca scoase din recuzita vreunui camin cultural. M-am simtit fericita ca moda respectiva nu umpluse inca magazinele noastre.
Nini: Insotitorul d-voastra ce spunea?
D-na Millea: In pauza de masa Raul Vasilescu mi-a spus :
Nini: Cum a decurs seara dupa prima zi de consultari ?
D-na Millea: A urmat o noua seara cat de cat linistita in care insotitorul meu mi-a aratat cateva locuri istorice din jurul Portii Brandemburgice, inclusiv ruinele unei biserici conservata ca relicva de razboi. Mergand prin oras mi-a atras atentia si asupra altor lucruri, care reflectau interesul lui pentru soarta tarii. De exemplu mi-a aratat ca magazinele de legume fructe erau pline de rosii bulgaresti, ale noastre erau mai slab reprezentate si mai scumpe, e drept ca si mai frumoase, zic eu, parca mai mari.
Nini: Cum a decurs a doua zi?
D-na Millea: Odata ajunsi in sala de sedinte, chiar inainte de a ne acomoda cu atmosfera, a venit bomba. Prima frecventa care s-a anuntat a fi alocata pentru servicii marine SOS, era cea pe care functiona postul Radio Romania, de la Bod. O stiam pe de rost, acordasem la Electronica cinci ani aparate de radio si verificam daca se prinde si postul nostru, care era aproape cap de scala pe unde lungi. E drept ca dupa 1965 o mai deplasasera vreo 2 KHz , dar asta nu insemna mare lucru. Dupa sistemul CAER, la fiecare subiect, sefii delegatilor isi spuneau punctul de vedere, tarile luand cuvantul in ordine alfabetica, dupa alfabetul rusesc. In cele cateva minute pana sa-mi vina randul la cuvant am avut clipe de panica, mi se parea ca asist la un nou Dictat de la Viena, cand ni se impusese cedarea Ardealului si o clipa mi-am adus aminte ca Manoilescu, seful delegatiei romane, a lesinat. Noua ni se impunea sa renuntam la postul national, la vocea noastra, era tot un fel de executie, dar eu trebuia sa-mi pastrez cumpatul fiindca Raul Vasilescu habar n-avea cum e cu frecventele radio, eram singura care puteam contesta propunerea cu argumente tehnice pertinente.
Nini: Care a fost atitudinea d-voastra cand ati auzit cum se punea problema?
D-na Millea: Cand mi-a venit randul, cu un efort teribil de a-mi stapani emotia si furia, am spus ca nu pot fi de acord cu aceasta propunere, acceptata si de alte delegatii, fiindca probabil ei nu cunosc ca este frecventa postului nostru national, alocata in 1929-30 prin normele CCIR, care ne face auziti in toata lumea, asa ca am rugat sa se faca cuvenita modificare. Am fost cat se poate de calma, dar ferma, poate si datorita vocabularului meu redus in limba rusa. Cand mi-am terminat argumentatia m-am asezat, sa mai maschez tremurul mainilor. Raul Vasilescu n-a intervenit ca translator, il vedeam crispat, probabil se pastra pentru vreun final neprevazut. Dar ca de nenumarate ori Dumnezeu m-a scos din incurcatura intr-un mod imprevizibil.
Nini: Cum au reactionat cei din sala?
D-na Millea: Sovieticul de langa mine, care era si seful delegatiei URSS-ului a facut un gest neasteptat, s-a ridicat cu un aer de stapan si mi s-a adresat:
Nini: Cum s-a comportat d-l Vasilescu?
D-na Millea: In fine am plecat cu Raul Vasilescu la hotel sa ma schimb. In masina taceam amandoi. La un moment dat insotitorul meu ma intreaba la ce ma gandesc, i-am recitat din Eminescu versurile nerostite in plen si m-am oprit doar dupa fraza:
Nini: Ce ati constatat o data ajunsa la hotel?
D-na Millea: La hotel alta surpriza. In camera erau pe jos toate margelutele pe care le pusesem in ghetuta lui Vladut, in tren. Fara sa vreau m-am inchinat, Doamne, de ce ? Idiotii astia nici meseria nu stiu sa si-o faca bine a exclamat insotitorul meu, referindu-se la vizitatorii nepoftiti care-mi cotrobaisera prin lucruri. Apoi a continuat:
Nini: La revenirea in sala de sedinte cel care v-a rasturnat paharul cu suc in poala si-a cerut scuze?
D-na Millea: Cand m-am intors in sala de sedinte mai racorita, dar pregatita sa-l infrunt in continuare pe sovietic, acesta s-a ridicat si mi-a spus sec:
Nini: Pana la urma cum a ramas?
D-na Millea: In final frecventa postului national a ramas neafectata, fiindca la revenirea in sala le-am mai dat un argument si anume ca la CCIR exista benzi separate pentru posturile comerciale si pentru cele speciale de tip SOS si similare, L-am rugat sa clarifice cu CCIR-ul regimul frecventelor, fiindca acel organism inca era unul international nu unul zonal ca noi cei de acolo. Sovieticul m-a privit cu ura, dar nu avea argumente tehnice si legale sa ma contrazica, mai ales ca le confirmase si polonezul.
Nini: Ce sentiment ati avut ca ati reusit sa opriti aceasta actiune?
D-na Millea: Ajunsa la hotel am avut o noapte de groaza, ma intrebam ce-as fi facut daca nu puteam opri realocarea frecventei noastre catre servicii SOS. Probabil n-as fi semnat protocolul, dar asta nu era o rezolvare, zvarleam neputinta mea la un nivel mai inalt, unde cine stie daca n-ar fi primat consideratiile politice, acceptate de frica sau lasitate. Am plans de una singura, de furie si de indignare, simtisem pe pielea mea calcaiul fratesc al marii Uniuni Sovietice pe grumazul tarii mele. Imi reveneau obsedant in minte povestirile lui Bunu din prizonieratul din 1918. In aceea noapte la Berlin mi-am dat seama pentru prima oara ca in sufletul meu patria si patriotismul nu sunt notiuni abstracte, ca steagul tarii nu doar ma apara dar trebuie si aparat, ca tara are nevoie de fiecare din noi in cele mai neasteptate situatii si eram hotarata s-o fac cu tot profesionalismul, nu pentru Ceausescu sau activistii supusi ci pentru fiul meu, pentru acest popor bland si tolerant, sedus cu lozinci mincinoase. Ma urmareau cuvintele lui Stefan cel Mare: Tara asta nu-i a mea si nu-i a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostrii. Da, trebuie sa veghez si eu ca Romania sa-si pastreze vocea si numele, sa nu fie sluga strainilor oricare ar fi ei, fiindca romanii sunt buni si muncitori si in orice caz trebuie sa-si pastreze numele in istoria lumii, merita sa traiasca in libertate.
Nini: Dupa terminrea tratativelor v-ati mai intalnit cu d-l Vasilescu?
D-na Millea: Peste cateva zile, dupa ce tratativele s-au incheiat si am semnat Protocoalele, citite de Raul Vasilescu cuvant cu cuvant, acesta mi-a acordat cateva ore in care am trecut in pas grabit prin cimitirul eroilor celui de al II-lea razboi mondial, o arhitectura de-o sobritate si maretie unice in ton cu scopul obiectivului, apoi prin cateva sali ale muzeului Pergamon.
Nini: Cum a decurs despartirea de colaboratorul d-voastra?
D-na Millea: Seara Raul Vasilescu m-a dus la gara. Pe peron i-am multumit partenerului meu pentru colaborare, la care el mi-a spus:
Nini: La intoarcerea acasa, care a fost parerea celor care v-au trimis la Berlin despre prestatia d-voastra?
D-na Millea: Ajunsa acasa, dupa un drum de intoarcere de aproape treizeci si sase de ore cu trenul, cei din minister au apreciat favorabil prestatia mea si asa am devenit bun pentru sedintele CAER din strainatate. Am fost data pe mana sefului serviciului care se ocupa de aceste probleme in cadrul MICM, inginerul Florin Pereanu, care m-a scolit personal, m-a trimis la un curs intensiv de limba rusa, si apoi m-a aruncat in foc, prilej cu care am scos si in alte ocazii tara din situatii critice. Culmea ca fraza Tara asta poate disparea in doua ore de pe harta Europei am mai auzit-o odata, la Moscova in mai 1985, la cateva luni dupa instalarea lui Gorbaciov, cand am avut obiectii la Programul complex de colaborare tehnico-stiintifica al tarilor membre CAER, intr-o problema care voia sa reinvie planul Valev prin crearea unor regiuni economice superstatale, din care Romania iesea cam dezmembrata.. Atunci participam in calitate de loctiitor al profesorului Ion Ursu, reprezentantul tarii in Comisia pentru stiinta a CAER, deja vorbeam destul de bine ruseste incat sa-i poftesc sa mai invete istorie, le-am amintit ca suntem cel mai vechi popor stabil din zona, ca istoria noastra e legata de imperiul roman si imparatul Traian, pe cand ungurii si slavii se aflau nomazi undeva pe meleaguri asiatice, ca mai apoi veacuri la rand trei imperii s-au batut pe biata noastra tara si procesul continua dar asa cum am rezistat o vom face si in continuare. Le-am amintit si de lucrarea lui Marx referitoare la Basarabia, despre care se pare ca habar n-aveau. Urmarea a fost ca am avut interdictie o vreme sa mai intru in URSS, iar cand am mers din nou atmosfera se schimbase, prefigura ce urma sa se intample, revolutiile succesive din lagar, care au pus capat unei politici al carui sfarsit nu-l intrevedeam desi il doream cu ardoare.
Nini: Care este parerea d-voastra despre situatia din ziua de astazi?
D-na Millea: Daca ma gandesc ca si astazi trei sau chiar mai multe imperii ravnesc la granitele noastre si vad lipsa de patriotism si profesionalism a celor ce ne reprezinta la nivel inalt in relatiile internationale, mi se strange inima de durere.
Nini: Ce puteti sa-mi spuneti pe post de concluzie la final?
D-na Millea: Abordarea unui subiect atat de delicat ar putea creea multe comentari. Ca atare as dori sa fac cateva mentiuni. Regimul comunist postula ideea internationalismului proletar, in care nationalismul era considerat o erezie. N-am acceptat in sinea mea respectiva politica si in limitele fisei postului si a competentelor mele profesionale am militat pentru pastrarea locului tarii mele in familia tarilor lumii. Regimul capitalist actual postuleaza ideea globalizarii/integrarii si fara sa o declare fatis imparte lumea in tari de diverse ranguri tot in ideea subsidiara a desfiintarii unora din ele. Daca as mai fi in activitate as milita pentru aceleasi idei de pastrare a identitatii nationale. Consider ca in procesul de globalizare/integrare fiecare tara trebuie primita cu specificul national, cu limba si traditiile proprii. Jignirile de tip opincari sau mamaligari mi se par rezultate din reaua vointa si incultura celor ce le exprima dar si din a celor care le accepta si le promoveaza. Slapii actuali nu sunt cu nimic superiori sandalelor romane si opincilor taranilor nostrii. Iar studii recente au demonstrat ca mamaliga e la fel de hranitoare ca porridg-ul englezesc.
Articol aparut la 17-6-2011 9372 Inapoi la inceputul articolului |
La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.
Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact