"Tu trebuie să fii schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume."
-Mahatma Ghandi
Când am citit aceste cuvinte rostite de marele Ghandi, m-am întrebat la modul cel mai serios dacă lucrurile stau chiar aşa şi în ce priveşte radioamatorismul. Nu ştiu dacă am reuşit să găsesc răspunsul, dar cu siguranţă am fost provocat. Şi pentru că începusem - împreună cu prietenii mei Liviu - YO8TLP şi Răzvan - YO8TRR - un proiect radio pentru copii, provocarea pentru noi a fost şi mai mare.
Probabil că vă amintiţi din articolele anterioare de începuturile acestui proiect. Totul a pornit de la o acţiune "Orăşelul copiilor" din Roman, Paşcani şi Iaşi unde foarte mulţi copii şi-au manifestat dorinţa de a afla mai multe despre tainele radioamatorismul. Ba chiar şi copii din cadrul Asociaţiei "Exploratori pentru viitor", asociaţie ce reuneşte copii şi tineri din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea şi nu numai, au fost interesaţi de acest hobby. Apoi am continuat cu taberele de copii de la Coşna unde, preţ de o săptămână, toţi cei interesaţi puteau asculta şi vedea cum se desfăşoară o legatură radio. Interesul a crescut, formând o grupă de peste 25 de copii cu care am început pregătirile pentru examen. Nu a fost nici pe departe uşor dat fiind faptul că aceşti copii erau răspândiţi în toată Moldova şi destul de greu de a-i aduna pentru pregătiri comune. A trebuit să facem deplasări în Vatra Dornei, Iaşi, Bacău şi Piatra Neamţ unde s-au desfăşurat cursurile de instruire - (tnx Liviu). Sigur că, au fost şi câţiva copii care din diferite motive au renunţat definitiv, dar nu ne-am descurajat şi am mers mai departe. Eforturile au fost deosebite deoarece cheltuielile pentru deplasări au fost suportate personal. Tot în această perioadă ia fiinţă şi radioclubul Asociaţie cu indicativul YO8KZE.
Aşa se face că pe 8 Mai la Piatra Neamţ a avut loc o sesiune de examene, specială pentru aceşti copii şi nu numai. 19 candidaţi, 19 copii ce fac parte din Asociaţia "Exploratori pentru viitor" se prezintă la examen şi bucuria noastră dar şi a lor a fost că toţi au luat examenul. Dar, provocarea a rămas şi parcă, partea cea mai grea de acum începe... Teoria ca teoria, dar practica....
Şi aşa se face că a urmat Coşna 2011. Însă, înainte de toate, aş vrea să fac câteva precizări cu privire la aceste tabere pentru că, am auzit şi citit diverse comentarii şi întrebări, unele chiar tendenţioase pe această temă.
Asociaţia "Exploratori pentru viitor" a fost înfiinţată pe lângă Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea ce reuneşte copii - elevi în clasele V-VIII din cadrul acestei biserici, dar şi din alte biserici ce sunt învăţaţi să iubească natura, semenii şi pe Dumnezeu. Ei îşi dezvoltă spiritul de aventură, prezent în orice adolescent, prin drumeţii, îndemânări, hobby-uri, în întâlniri săptămânale ale cluburilor locale. Scopul lor şi al nostru este de a-şi forma caractere nobile şi personalitate demnă şi utilă familiei, societăţii şi lui Dumnezeu. Pentru cine este interesat poate arunca o privire aici: http://www.exploratori.ro/. Odată pe an, în general în vacanţa de vară dar şi în celelalte vacanţe, exploratorii se reunesc la nivel de filială în tabere cu diverse tematici. Majoritatea activităţilor se desfăşoară în natură urmărindu-se dezvoltarea abilităţilor practice, o cât mai bună comunicare şi colaborare, abordarea unor aspecte şi domenii alese de ei, dar şi pe baza înclinaţiilor personale. În cadrul acestor tabere avem un număr suficient de diverse ateliere la care toţi copii pot participa, iar pentru cei ce se evidenţiază şi acumulează cunoştinţe şi teoretice dar mai ales practice, avem diverse evidenţieri - surpriză. Printre aceste ateliere menţionăm: arta fotografică, muzică înstrumentală, sculptură, design vegetal, confecţionarea de diverse jucării din materiale reciclabile, mărgele sau alte elemente la îndemână, artă pe sticlă, sport, artă culinară, tehnici de supravieţuire în natură, diverse jocuri tehnico aplicative, jurnlism, alpinism, acţiuni ecologice, excursii şi multe altele. Printre toate acestea şi radioamatorismul.
Evenimentul mult aşteptat de copii a fost momentul înmânării în cadru festiv a autorizaţiilor şi a unor... premii simbolice, moment surprins şi de camera de filmat de la televiziunea Speranţa TV.
Deşi programul taberei era structurat pe o altă tematică, am reuşit să negociem în aşa fel încât în fiecare dimineaţă şi seară aceşti copii proaspăt autorizaţi să poată primi..."botezul eterului". Provocările au continuat pentru că, cel puţin în prima parte a săptămânii ploaia a fost... la ea acasă. Printre păcături, împreună cu copii am instalat corturile pentru cazare şi cortul radio, antenele, generatorul etc... Au fost părtaşi la o parte din lucrurile practice pe care trebuie să le facă orice radioamator. În acest timp întrebările curgeau una după alta...
- Eu stau la etajul 2, cum îmi întind antena?
- Blocul meu este acoperit, ce pot face?
- De unde cumpărăm şi noi aceste sârme...? dar staţii?...etc...
Deşi am tras nădejde că voi termina un hex beam pentru benzile superioare şi un pilon pentru mobil de 10 metri, nu am reuşit din cauza deplasărilor cu serviciul (sper ca pentru următoarea tabără din August să fie gata), aşa că am mers tot pe delta loop-ul din undiţe, o verticală pentru benzile superioare şi un inverted V pentru inferioare. Delta şi inverted-ul le-am montat pe acelaşi catarg (10 metri, un brad uscat găsit în pădure), dar nu am fost prea inspiraţi pentru că, în timp ce în 3,5 Mhz se făceau legături în SSB de către copii, alţii lucram în digitale în superioare şi... aveam probleme, dar... am mai învăţat o lecţie.
S-a lucrat deci cu două staţii, Icom 735, tuner LDG Z100 şi inverted V în fonie şi
TS 850 S, verticală şi Deltaloop în digitale şi telegrafie.
Am ...făcut ştafetă cu copii, (unii erau pe sectoare, adică la bucătărie - curăţat cartofi, morcov, ales orez, alţii la curăţenie în sala de mese), alţii la alte atelierele de specializări),
Microfonul trecea din mână în mână pentru a face legături cu dumneavoastră. Deşi deşteptarea era la orele 8, radioamatorii se scular cu mult înainte de această orăpentru a beneficia de propagarea cu YO. Sigur, au fost emoţiile inerente oricărui început şi aici doresc să vă mulţumim pentru răbdarea de care aţi dat dovadă, pentru cuvintele frumoase de încurajare şi sfaturile adresate acestor copii.
Dacă nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră ne cerem scuze, dar timpul nu este pierdut. Mai sunt încă multe de pus la punct, dar avem speranţă. Începutul este promiţător şi greul de acum urmează pentru aceşti copii. Va trebui să găsim o modalitate de a-i ţine..."în priză" pentru a nu se răci pasiunea şi pentru a creşte în cunoştinţe şi practică. Nu ne va fi uşor din motivele deja subliniate dar... sper să găsim o cale de rezolvare a acestor situaţii. Avem un sponsor care ne-a promis bani pentru un Icom 735 pentru grupa de la Piatra Neamţ. Mai rămân încă provocări şi nevoi dar... poate că aşa e mai bine...
Astfel, în câteva cuvinte, aşa a fost Coşa 2011 partea întâi. Un număr frumos de QSO-uri în toate modurile de lucru, bucuria şi satisfacţia lucrului la staţie pentru copii, o bună posibilitate de motivare şi a altor copii. Sperăm ca cei ce au schimbat câte un control cu aceşti minunaţi copii să fie îngăduitori în ce priveşte QSL-urile personale. Încă căutăm sponsori pentru a finaliza şi acest aspect. Toţi însă veţi primi Qsl din partea Asociaţiei, YO8KZE. Urmează o nouă săptămână de practică şi instruire cu aceşti copii în August. Mulţumim celor ce ne-au dat şi ne vor mai da o mână de ajutor. Şi pentru că am fost provocaţi şi pentru că ne dorim să vedem schimbări în viaţa acestor copii, noi ne-am decis. Vreau ca schimbarea să înceapă cu mine. Poate că va trebui să renunţăm la confortul nostru, la banii noştri la timpul nostru sau cine mai ştie la ce. O vom face. Ce ziceţi, nu-i aşa că se merită?
- Mihai Enea YO8CYN
-