In perioada 11-21 august a.c. radioamatori ai Radioclubului Cozia/YO7KSR din Râmnicu Vâlcea s-au aflat în portabil în campul Jamboreei Naţionale a Cercetaşilor României de la Sălişte, de unde au lucrat indicativul special YR22RSJ (Romanian Scout Jamboree). De asemenea radioamatorii prezenţi acolo, respectiv YO7HUY - Cristi, YO7GWA - Lica/Lee, YO7HUX - Ana, YO7IJK - Marius şi YO7HUZ-Nicu au susţinut în cadrul ariei de activitaţi Cercetăşia azi, atelierul de radiocomunicaţii. Nu în ultimul rând ei au ajutat la monitorizarea cercetaşilor pe cele nouă trasee de drumeţie, de o zi şi de două zile, în munţii Cindrelului folosind repetorul R7 şi frecvenţa de 145.600 alocată Serviciului public Salvamont Sibiu.
Shack-ul atelierului de radiocomunicaţii a fost amenajat într-un cort spaţios situat in apropierea porţii principale a campului lângă drumul judeţean Sălişte-Amnaş, pe cordelinele de susţinere ale pilonului antenelor fiind arborate drapelul naţional steagul roşu-bleu ciel al radioclubului şi cel personal, cu inscripţia Fair-play please! al lui YO7GWA.
Echipamente folosite:
- pentru lucrul in US frecvenţa de 7 MHz staţie ICOM 706 MK2 cu antena Inverted V
- pentru lucrul în UUS frecvenţe locale şi 145.775 MHz - repetor R7 Păltiniş staţie YAESU FT-80 C şi antenă Sirio (made Italy) şi staţie KENWOOD cu antena Kathrein pentru 145.600 frecvenţa Salvamont Sibiu.
Au fost realizate peste 600 de QSO-uri cu radioamatori din Europa, Asia şi ... Caraibe.
Pe la atelierul de radiocomunicaţii au trecut peste 200 de copii cercetaşi de vârsta gimnaziului care au fost introduşi în tainele radioamatorismului. Mai multe grupuri de cercetaşi exploratori (15-19 ani) din Iaşi, Cluj-Napoca, Hunedoara şi Bucureşti au vizitat shack-ul nostru şi s-au arătat interesaţi de radioamatorism. Ei au primit îndrumări privind procedurile de urmat pentru a deveni radioamator.
Radioamatorii nominalizaţi in schema staffului Jamboreei la atelierul de radiocomunicaţii, mai puţin YO7HUZ care a îndeplinit funcţia de şef de subcamp, au încheiat contracte de voluntariat cu coordonatorul evenimentului Radu Stinghe, membru al Biroului Mondial al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetaşilor, şi au primit certificate care atesta activitatea lor la Jamboreea Naţională Română (ROJAM) şi mulţumiri din partea preşedintelui Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României", dr. Bianca Neşiu-Bedreag.
Cate ceva despre Jamboreea Naţională a "Cercetaşilor României" care constituie, până la următoarea Jamboree, cea prilejuită de centenarul Mişcării Cercetaşilor din România cel mai important eveniment din viaţa Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României". Ultima Jamboree Naţională, pana la cea de la Sălişte a avut loc în august 1936 la Poiana Braşov. Jamboreea de la Sălişte a adunat la un loc 1350 de cercetaşi alături de care au fost peste 250 de lideri cercetaşi adulţi şi voluntari din alte organizaţii de copii şi tineret. Printre participanţi s-au numărat cercetaşi din organizaţii afiliate la Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetaşilor din Republica Moldova, Republica Cehă, Spania, Franţa, Izrael, Portugalia şi Italia. De asemenea au participat, pentru prima dată la un mare eveniment al
"Cercetaşilor României", cercetaşi din Asociaţia Cercetaşilor Maghiari din România şi din Asociaţia "Cercetaşii Munţilor"
Au fost pentru toţi cei prezenţi la Jamboree, intre care şi 32 de cercetaşi din Centrul local "Mircea cel Bătrân" Râmnicu Vâlcea şi pentru cei 7 lideri adulţi care i-au insoţit (fiind în acelaşi timp şi membri ai staffului reuniunii) 10 zile pline de activităţi, cu aventură, multă voie bună cu multe momente emoţionante intr-un cuvânt, 10 zile de trăire cercetăşească, în spiritul prieteniei şi frăţiei cercetăşeşti sub deviza înscrisă şi pe logo-ul Jamboreei "Fă următorul pas!" pentru a contribui fiecare după ştiinţă şi puteri şi toţi împreună la făurirea unei lumi mai bune.
Cei cinci radioamatori prezenţi la Jamboree, cu toţii participanţi cu contract de voluntariat, au desfăşurat o activitate laborioasă apreciată de coordonatorul evenimentului Radu Stinghe, şi de şefii de arii de activităţi, astfel:
- YO7HUY - Cristian Alexandrescu, lider cercetaş, a fost seful atelierului de radiocomunicaţii, a avut în camp 8 cercetaşi din unitatea "Phoenix" pe care o coordonează, a ajutat la instalarea şi la dezafectarea ccampului;
- YO7HUX - Ana Alexandrescu, tânără lideră în unitatea "Phoenix" a participat la prezentările făcute la atelierul de radiocomunicaţii şi a ajutat la instalarea campului;
- YO7IJK - Marius Stan, membru al echipei de la atelierul de radiocomunicaţii a avut 6 cercetaşi din unitatea "Lord Robert Baden-Powell) pe care o conduce şi a participat la realizarea instalatiilor sanitare din camp (branşamente apă şi canalizare, containere duşuri)
- YO7GWA, simpatizant al Radioclubului Cozia/YO7KSR, a participat la Jamboree ca voluntar, în echipa atelierului de radiocomunicaţii (aria de activităţi "Cercetăşia azi") şi a realizat cea mai mare parte a legăturilor radio lucrând indicativul special YR22RSJ.
- YO7HUZ - Nicu Almaşi, lider cercetaş, a făcut parte din echipa de coordonare a Jamboreei îndeplinind funcţia de şef al subcampului "Oltenia" (133 de cercetaşi din Suceava, Braşov, Matca-jud. Galaţi, Buşteni, Hunedoara, Iaşi şi Bucureşti), a participat la instalarea şi dezafectarea campului şi a avut in camp 9 cercetaşi temerari(10-14 ani) din unitatea "Frăţia Cercetaşilor" pe care i-a însoţit in drumeţia de o zi (aprox. 8 ore, 10 km., altitudine max. 1400 m. Vf. Fântânele).
Cercetaşii radioamatori din Râmnicu Vâlcea au fost o prezenţă remarcată de toţi ceilalţi participanţi la Jamboreea Naţională, de vizitatori, părinţi ai copiilor, oameni interesaţi de eveniment - între aceştia şi multe personalităţi ale vieţii publice şi politice, de la nivel local şi naţional - de ziarişti din presa scrisă şi din televiziune. De altfel Televiziunea ETALON din Râmnicu Vâlcea a realizat un amplu reportaj de la ultimele doua zile ale Jamboreei vizionat prin Internet de mulţi participanţi şi de membrii staffului.
Nu în ultimul rând menţionăm acţiunea desfăşurată la iniţiativa Asociaţiei "Cultul Eroilor" Filiala Sibiu reprezentată de col.(r) Avram Bojan, în penultima zi a Jamboreei când cercetaşi temerari din Râmnicu Vâlcea însoţiţi de liderii cercetaşi radioamatori au depus jerbe şi buchete de flori la monumentele închinate Eroilor Neamului din oraşul Sălişte şi localitaţile componente Grui, Sibiel şi Fântânele(Cacova). Cu mare emoţie şi pioşenie copiii cercetaşi şi îndrumătorii lor ne-am închinat la monumentul situat în centrul satului Fântânele(Cacova) de la poalele muntelui cu acelaşi nume, ridicat în memoria celor 76 de militari conduşi de sublocotenentul Vasile Godeanu care au căzut pentru patrie in Batalia Sibiului de la sfârşitul lunii octombrie 1916 în Primul Râzboi Mondial. Ei făceau parte din Regimentul 2 Infanterie Râmnicu Vâlcea. Povestea tragică a acelor tineri eroi, ce ne-a fost spusă, spre luare aminte de preotul satului Drăghici şi de energicul ( la 82 de ani) colonel sibian ne-a impresionat pe toţi şi am promis şi ne-am promis că vom reveni anul viitor in iunie în acest loc.
A 5-a Jamboree Naţională a Cercetaşilor României (de la care puteţi vedea fotografii deschizând linkul
http://www.facebook.com/RoJAM2011#!/media/set/?set=a.264763576869395.74502.121191134559974&closeTheater) s-a încheiat. Ne-am întors la treburile noastre cotidiene fără a înceta să gândim şi să "proiectăm" noi acţiuni radioamatoriceşti şi cercetăşeşti sau de ce nu şi una şi alta, pentru bucuria noastră şi a copiilor şi tinerilor alături de care suntem.
Cateva imagini:
O constructie interesanta - hiperboloidul de la intrarea in camp
O patrula de cercetasi la atelierul YO7KRS portabil
Poarta subcampului Oltenia
Se ridica steagul Fair Play please!
YO7GWA - Lee in actiune
YO7GWA - Lee monitorizare prin radio a cercetasilor pe traseele din mtii Cindrelului
YO7HUY si YO7IJK cu cercetasii temerari la Troita de la Saliste
YO7HUZ - Nicu in shack YO7KRS portabil la Saliste
YO7IJK la atelier filmat de ETALON TV Rm Valcea
- Nicu Almasi YO7HUZ
-